21 Април, 2018 08:01 22 213 64

Три нарушения – пак на изпит за книжка

  • полиция-
  • кат-
  • глоби

Ще бъде създаден централен регистър на шофьорите

Шофьор, който извърши три тежки нарушения за 2 години, губи правоспособност и отива пак на изпит за книжка. Преди това обаче трябва да премине на курсове, организирани от структурите на МВР. На същите курсове ще ходят и водачите, които са изчерпали контролните си точки. Нарушителите няма да имат право да се явят на изпит още 2 години от датата, на която е взето свидетелството, съобщава в. „Труд“.

Това е записано в бъдещия Закон за движение по пътищата (ЗДвП). Проектът му, заедно с проектите на Закон за обучението на водачите и Закон за превозните средства бяха публикувани вчера за обсъждане в сайтовете на МВР и Министерството на транспорта. Те са резултат от разделянето на сегашния ЗДвП на три части.

Седем са тежките нарушения, за които ще се взима книжката на “трикратния нарушител” – движение в насрещно платно по магистрала или скоростен път, каране в аварийната лента, управление на МПС с алкохол над 0,5 промила или под въздействие на наркотици, превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място, минаване на червен сигнал на светофара, неспазване на предимство на пешеходна пътека, организиране или участие в гонки.

Ще бъде създаден централен регистър на шофьорите. Как точно ще бъдат организирани курсовете за джигите в “структурите на МВР” ще стане ясно след изготвяне на наредба от вътрешния министър. Също полицията ще организира и курсовете за частично възстановяване на точките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Расулюлах

    124 22 Отговор
    Земам си магаре или кон и ше си яздим де искам и пиян и друсан и без пари тоз рекет вече се не трае

    Коментиран от #2, #38

  • 2 Иван

    70 22 Отговор

    До коментар #1 от "Расулюлах":

    Вземи си и една голяма лопата, щото коня като се изтропа ще трябва да му чистиш
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 2018

    91 5 Отговор
    До някъде съм съгласен но да си оправят маркировките да сложат знаци че следва пешеходна пътека защото в нашия град пешеходни пътеки има полуизтрити а знаци няма а като питам полицай казва це не било задължително да има знаци. И какво е наказанието за пешеходец който си е забил главата в земята или си е сложил слушалките в ушите и като знае че следва пешеходна пътека пресича без да се оглежда да не говорим че всеки си пресича където свари.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Guest

    45 24 Отговор
    Супер, нямам търпение да приемат тези промени, че да се поизчистят малко пътищата от тези джигити.

    Коментиран от #13

  • 8 ГОЛЯМ СЛОН

    21 4 Отговор
    Само за пешеходна пътека могат да ме глобят евентуално. Предпочитам обаче акт за отнемане на предимство на пешеходец, отколкото сгазен пешеходец, защото съм му дал път да мине.

    Коментиран от #11

  • 9 боби

    21 58 Отговор
    Какви 3 тежки напушения? Кннижката трябва да отлита след първото тежко нарушение и след това задължителен изпит преди новото получаване.

    Коментиран от #12

  • 10 Morgoth

    42 2 Отговор
    Само не разбрах каква е разликата с точките, защото до колкото виждам това нещо напълно ги припокрива, при това е с по-ниска точност. Например, ако бъда хванат с над 50км/ч в населено място ще загубя 16 точки, така на третия път точките вече ще са свършили. За червен сигнал ще бъде на четвъртия, но като цяло е същото. За 0,5-0,8 алкохол отнемат само 10 точки, но на втория път оставаш без книжка между 1 и 3 години, така че тук е дори по-рестриктивно.
    Та като цяло - едно голямо менте с което да показват, че вършат нещо.
  • 11 Morgoth

    49 7 Отговор

    До коментар #8 от "ГОЛЯМ СЛОН":

    И аз си мислех, че паяка не може да ме вдигне, ама вчера се оказах без кола. 2 метра от сграда? Минало-бешило, добавили са към изречението няколко думички още през 2007-ма и за да паркираш на тротоар трябва да има специален знак, който да го разрешава, иначе това, че не пречиш на никого не е аргумент, при условие, че наблизо има паркинг на паяците и си застанал на най-лесното за вдигане място.
    А за скорост колегата дето най се пънеше, че трябвало да се спазват ограниченият един ден цъфна с акт за превишена скорост. Ама той не забивал директно спирачката, а чакал колата сама да си намали - ходи го кажи на катаджията в храста това, че си щял да намалиш след 50 метра.
    Та и теб могат да те глобят без изобщо да се усетиш за какво е станало. Полицейския произвол по пътищата ни е не по-малък от шофьорския.

    Коментиран от #17

  • 12 Morgoth

    28 2 Отговор

    До коментар #9 от "боби":

    Като гледам твоето мнение и определенията за тежко нарушение, ако има пешеходец на 3 ленти от теб и ти минеш пътеката преди него без по никакъв начин да го застрашаваш трябва да ти вземат книжката.
    Иначе за насрещното на магистрала не само трябва да ти я отнемат - трябва за цял живот да нямаш правото да вземеш нова.
  • 13 Лунапарк инструктор

    24 9 Отговор

    До коментар #7 от "Guest":

    Ще разчистят джигитите да останат некадърниците...които са точно толкова виновни колкото и джигитите
  • 14 anybiss2003

    50 3 Отговор
    Всичко е за да се пълни бездънната хазна,за да могат да лапат повече. Не ги интересува нито човешкият живот нито проблемите на хората. Направиха градовете сини зони, строят се кооперации без да се вземе в предвид, че без гаражи няма къде хората да паркират колите си. Промениха закона за пешеходците. Сега по-голямата част пресичат където си поискат, без да се оглеждат все едно са безсмъртни. Правят магистрали където има места с ограничение от 90 км., в час. България е една абсурдолизация и аз като личност не се срамувам - напротив гордея, се че съм Българин но се срамувам, че гласувам за мършляци защото няма за кого другиго!!

    Коментиран от #32

  • 15 Суйо

    18 17 Отговор
    Тъпотии, тъпотии, дори Президента не успя да издържи, а е интелигентен мъж. Няма да оправим шосетата, паркинги да осигурим, екипи от парамедици на 70километра да сложим, а глоби ще налагаме. Глоби, винетки, тол-такси, гражданска, данъци - не ви ли стига? По-лесно е да вдигнете горивата с 25% и данък МПС 25%, и ЩЕ видите масово спиране от движение на автомобили. Хем ще се облекчи трафика за столичани в почивните дни!

    Коментиран от #53

  • 16 Гост

    21 0 Отговор
    И сега си има регистър в МВР.
    Законодателите ни пак не са в час.
  • 17 ГОЛЯМ СЛОН

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    :-) За 23 години имам три акта: за говорене по телефон, за просрочен ГТП и един за скорост. Някъде от 97-а. Нямам никакви други провинения. Не обичам да нарушавам. Предпочитам да си платя и оставя колата на паркинг, отколкото да се разправям с фуражки. Ако имам някаква бърза работа и не ми се разправя с нищо друго - качвам се на мотора, защото мога да си го оставя спокойно и на тротоара. Не го форсирам, не се провирам между автомобилите. Така разбирам нещата, така ги правя. Веднъж дадох път на пешеходец и го сгазиха. После ме влачиха маса време по полиции и съд.. Дълга и тъжна история.

    Коментиран от #21

  • 18 Атакист

    28 24 Отговор
    Лечението е бунт и смяна на властта и статуквото. Селяните напускате София и другите големи градове и се връщате по родните места, защото заради вас в София има през 20 метра пешеходни пътеки, направени от кметица селянка.

    Коментиран от #19, #22, #42

  • 19 Гост

    28 11 Отговор

    До коментар #18 от "Атакист":

    Вземи се поразходи малко из Европа да видиш, че има столици които нямат пешеходни пътеки през 20 метра, но скоростта е ограничена до 30км/ч за квартала. Смяната на властта няма да ти помогне, промени си мисленето!

    Коментиран от #20

  • 20 Атакист

    25 15 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Ние софиянци дишаме най мръсния въздух в Европа, така че тези 30 км си ги въведи в твоето населено място, а смяна на властта и статуквото искам защото тази власт от 30 години насам доведе в София над 3 милиона пришълци и съсипа хубавия град. София заприлича на Столипиново и това трябва да се промени. Като се върнете обратно ще има само 50 пешеходни пътеки в София и няма да има отнети книжки.

    Коментиран от #23, #26, #50, #61

  • 21 Morgoth

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "ГОЛЯМ СЛОН":

    Точно тази работа дето имах вчера с мотор ще бъде много по-лесно да я свърша, но нито имам, нито мога да карам :)
    Аз реално нямам качване на колата при което на правя нарушение. Не големи, не опасни, но нарушения - превишена скорост при добра видимост и липса на опасност, навлизане за 20 метра в насрещното на точно определена улица, където всичко го правят, един не особено разрешен завой, където винаги има опашка от нарушители и т.н.
    Иначе парадокса е, че паркирането е едно от малкото неща които гледам да спазвам на 100%, просто защото вярвам, че не трябва да преча на останалите, а го отнесох точно за това което нарушавам един път на високосна. Цялата работа е пълно менте.
  • 22 Morgoth

    17 8 Отговор

    До коментар #18 от "Атакист":

    Гражданино-софиянец-кореняк, първо хората дошли в София основно са от градове, в повечето случаи от най-големите градове - т.е това не са селяни. Второ, ако мечтаеш за онази София, която самия ти не си виждал, но смяташ за много хубаво място за живеене иди се разходи до Ловеч, Разград или някой с подобен размер и подобно развита бизнес среда, защото това би била София без "селяните".

    Коментиран от #25

  • 23 Morgoth

    15 5 Отговор

    До коментар #20 от "Атакист":

    Въздуха в София се замърсява основно от отопление на твърди горива. Не е случайно, че проблемите дни са само през зимата. А пътищата са толкова зле заради неуредения градски транспорт. Прага е с размерите на София и със същото соц. минало, но разликите са драстични.
  • 24 зомби килър

    31 2 Отговор
    Ами тогава и за катаджиите да е същото,три отменени акта и уволнение и какдидатстване в полицията наново.
  • 25 Атакист

    12 21 Отговор

    До коментар #22 от "Morgoth":

    Ами не познаваш на карти, баба ти не те е научила хубаво. София беше прекрасен град преди да дойдете вие селяните ''от големите градове'', защото ви беше забранен достъпа за повече от 2 дни /най-много за месец ако имате роднини софиянци/. Имаше милиция която ви правеше проверки на документите през 100 метра и ви връщаше по етапен ред, защото в паспортите ни пишеше кой от къде е /това едва ли го знаеш/. На всяка улица имаше по 5-6 коли и имаше къде да се паркира, а за задръствания ние не бяхме чували и не знаехме какво е това. Така че тази демокрация която ви доведе вас селяните тука, си я заври да не казвам къде.:):)

    Коментиран от #28, #33, #35, #46, #49, #64

  • 26 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #20 от "Атакист":

    Закона за движение по пътищата не ти съсипва града, съсипва го манталитета на хората които живеят там. А въздуха ще е мръсен,като се вкарват всички " нафтови печки" на Европа и т.н.
  • 27 Вин Бинзин

    7 3 Отговор
    Тва с гонките не ми харесва.
  • 28 Plovdiv

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Атакист":

    Нещо подобно се случва и в Пловдив, даже е още по зле.
  • 29 Гост

    26 1 Отговор
    А какво правим с момчетата от малцинствата които нямат книжки а карат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Gost

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "anybiss2003":

    Никога не съм имал проблем с пешаходните патеки, в повечето случаи като видя някой да приближава намалям и спирам преди той да е стъпил
  • 33 Митю

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Атакист":

    С каквото и да се лекувате,късно е
  • 34 КУЧЕ

    5 3 Отговор
    ААА ЧЕСТИТО ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО НАМЕРИХ ТИ СИ МАИСТОРА
  • 35 Милен

    12 6 Отговор

    До коментар #25 от "Атакист":

    Имало е място за паркиране щото едно семейство имаше по една кола и се чакаше по 10 години за покупка,втора употреба Лада беше по скъпа от нова,а сега четиричленно семейство с деца на 18-25 години имат четери коли

    Коментиран от #40

  • 36 БаткоВи

    23 1 Отговор
    Докато продължават да разглеждат шофирането с алкохол и наркотици като "нарушение" оправия и намаляване на пътните инциденти няма има.... Това си е чисто престъпление за съд по бързата процедура, както е в нормалните държави, тъй като всяка година е причина за множество убийства и перманентни осакатявания по пътя. Знам, че всички "пръскащи" келеши ще изригнат срещу мен, но ако имате близки и приятели погубени по този начин, няма да мислите така....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Джордж Вашингтон

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Расулюлах":

    А не бе, басма ще ви цепим на такива олигофрени като теб, дето изтрепахте доста хора по пътищата..."само рекет за вас" Солени и още по солени глоби, като отнемане на МПС или лишаване от водачество за 5-6 години и огромни суми. Онази мастия дето и взеха гаранция 20 000 лв трябваше и да кисне поне година в пандиза, а ми ако беше прегазила дете. На джигитите колите направо в преса.
  • 39 куку руку ку

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Седем са тежките нарушения, за които ще се взима книжката на “трикратния нарушител”

    Седемте смъртни гряха?..
  • 40 Цане

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Милен":

    Така е даже държим и пета кола за резерв когато се наложи някоя от четирите да влезе в сервиз.
  • 41 Гербаджия

    8 0 Отговор
    Напълнете хазната с глоби , да има какво да крадете
  • 42 кучето шаро

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Атакист":

    Добре че са тия селяни да ви плащат рентите , че на разгонена кучка карфица в п.....а не може да наврете !
  • 43 Прост селянин

    3 0 Отговор
    Докато има мои и твои. Нищо няма да се оправи. Добро решение беше с командировките, никой никого не познава и .... Тогава част от тия джигити не вършат мръсната работа на тия командировани полицаи и има написани фишове и НПия
  • 44 Романов

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ак47":

    До ак-47: Градски, едва ли някой от пищещите тук знае за 22-ра п-ка, за Плиска, за Фестивална, за ул. Коларовска, за паветата по Цариградско (бивш Бул. Ленин), да не говорим за Военните жилища или стадиона на ЦДНА :-))

    Кажи им нещо за чалга, за пукница, за дрифтене с 20 годишен дарак (задължително БМВ), за турски сериали, за измислените БГ ВИП-ове, за тъпите риалита, които им промиват и без това гладките мозъчета, за това, колко са скъсани и невежи, за белите роби и прочее.
  • 45 Plovdiv

    4 3 Отговор
    A oнези, дето никога не са полагали въпросния изпит? И те ли "пак" ще се явяват на него?
  • 46 Софиянец

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Атакист":

    Ти си един голям селянин, като искаш старата София замини за провинцията и ще я имаш. София се развива успоредно с всички останали столици, разрастването на големите градове е световна тенденция.
  • 47 гост

    5 0 Отговор
    Тъпия министър да си кара сам колата а не да го возят, и тогава да прави закони.
  • 48 гост

    7 2 Отговор
    А тъпите полицаи да се научат къде е нормално да спират за проверка.
  • 49 муйко

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Атакист":

    на баба ти хвърчилото, много знаеш дали е имало задръствания, имаше и още как, но бяха рядкост, а не ежедневие
  • 50 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Атакист":

    След като всички инвистиции се направиха само София и други градов в южна България !?!? Така ще е ...
  • 51 минувач

    4 1 Отговор
    Карането в насрещното на магистрала трябва да се третира като умишлен опит за убийство.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ники Дудука

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Суйо":

    Президентът е доста далеч от "интелигентен"
  • 54 Будител

    2 0 Отговор
    Вижте хора всичко е ясно! Политиците крадат и точат държавата а,от някъде теябва,да се запушат течовете а,именно.от бедния народ със законен рекет и живот под,стрес!
  • 55 Стефан

    1 3 Отговор
    А защо МВР ще прави обучение и изпити??? Има ли професионалисти и квалифицирани кадри за това?
  • 56 Стефан

    1 1 Отговор
    А защо МВР ще прави обучение и изпити??? Има ли професионалисти и квалифицирани кадри за това?
  • 57 мамаим

    1 0 Отговор
    А неправилно изпреварване??? Както знаем това е една от основните причини за тежки ПТП-та.
  • 58 München

    0 1 Отговор
    Такааааа, малко разяснения. Всички "джигити", както ги наричате по-горе имат свидетелства от други държави, така, че този закон ще е пак за някой, който не може да "свърже двата края". Истината е , че трябва повече свобода на пътя, което ще доведе до повече САМОКОНТРОЛ.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 крюшо

    0 1 Отговор
    няма оран и на тракторите им е скучно!Ем!
  • 61 Бай Ганю

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Атакист":

    Напълно те подкрепям. Аз заради тия селяндури напуснах държавата ама няма отърване - те са навсякъде. И не само Софето ами и Лондона и Парижа и навсякъде всичко опропастяват.
  • 62 Куровед

    0 1 Отговор
    Това със светофаруте е пресилено.В София често може да се случи. В малките градове, а и по селата няма светофари, но там няма и катаджии.Излишни престаравания.
  • 63 Nykoi

    0 0 Отговор
    Ами първо да си оправят пътищата тогава да Приемат тези закони крадлива държава
  • 64 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Атакист":

    Аха, 70 годишен - добре. За теб обяснявам по друг начин :)
    Броя на коли и в другите градове по това време за което говориш е бил също нищожен, в детството ми далеч не всеки имаше кола. А сега и там има задръствания. Не селяните, а напредъка на цивилизацията докара многото коли. Същото ще ги и разкара, дай Боже да устискаш до 90, ще го видиш и ти. Колите ще почнат сами да се карат, ще се притежават от производителите ще паркират само на огромни отдалечени паркинги.

    А демокрацията нямам къде да си я завирам, защото си я харесвам. Печеля добре, обиколих цял свят, карам страхотна кола - неща които по ваше време можеха да се похвалят само висшите кадри на БКП-то. Виж на теб сме ти я завряли, но старите, тези които съсипахте държавата трябва да отстъпите на по-младите. Това винаги става с много мрънкане, но няма как, ще трябва да се примирите, че бъдещето не е ваше. Живейте си със спомените за милиционерското минало и ни оставете да направим държават по-добра. И най-вече радвайте се на тези на които викате селяни, защото заради нас живеете доста по-добре от пенсионерите на село, на които им се налага да живеят с циганите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове