22 Април, 2018 08:04 39 222 43

150 лв. глоба за минаване на червен светофар

  • кат-
  • книжка-
  • нарушение

Шофьорите ще остават без книжка и ще ходят на изпит не само, след като им вземат всички точки

Няколко по-солени глоби за шофьорите нарушители са предвидени в проекта за нов Закон за движение по пътищата. Той бе публикуван за обществено обсъждане в петък, припомня в. „24 часа“.

Ако бъде приет вече всеки шофьор, който мине на червено, ще трябва да плати не 100, а 150 лв. Същото увеличение важи и за водачите, които не дадат предимство на пешеходец на зебра. Двойно се увеличават глобите за неправилно паркиране - от 50 на 100 лв.

Новост има и в санкциите за превишена скорост. В настоящия закон няма глоба за каране с до 10 км/ч над позволеното. Неофициално пътни полицаи признаха, че те дори давали още 10 км/ч отгоре толеранс, когато настройвали камерите, с които се установяват такива нарушения. В бъдещия закон са предвидени глоби за каране дори с 1 км/ч над позволеното. Така санкцията за шофиране с до 10 км/ч отгоре ще стане 20 лв. Останалите глоби се запазват като в сегашния закон. Източници от КАТ обясниха, че новите камери мерят точно скоростта и отпада сегашният толеранс.

Шофьорите ще остават без книжка и ще ходят на изпит не само, след като им вземат всички точки. Санкцията важи и при три тежки нарушения. Посочени са 7 такива - движение в насрещното по магистрала или скоростен път, в аварийната лента, шофиране с алкохол над 0,5 промила или под въздействие на наркотици, превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място, минаване на червено, неспазване на предимство на пешеходна пътека и организиране или участие в гонки.

След като остане без книжка за повторяемост на нарушенията, водачът ще може да се яви на изпит. Това обаче ще е най-рано 2 години след отнемането на свидетелството за правоуправление.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Morgoth

    56 2 Отговор
    Обикновено казвам, че правят глупости. Този път просто отбиват номера - напълно безмислени промени. Където 100, там и 150 за червено, ако не те плашат стотте, при това в комбинация с 10 точки, няма да те уплашат и 150. Полицаите пак ще продължават да си слагат камерите на по-висока скорост, защото просто не си струва бюрокрацията за по-малките глоби. Книжките на третото тежко нарушение се губят и сега, защото ти вземат точки за всяко едно от тях, а те свършват в един момент. Виж глобата за паркиране вече си е чисто безобразие, като и добавиш и 60 лева за кефа на паяка, който разбира се не вдига пречещите, а лесните то изглежда това е едно от най-тежките нарушения.
  • 4 Гого

    50 10 Отговор
    А запалените фарове през деня полза от тях никаква поредните безсмислени мерки или по точно фалшива загриженост за народа!

    Коментиран от #13

  • 5 Дабе

    20 2 Отговор
    А кой контролира? Във варна има два екипа на кат, масово де минава на червено на пешеходните светофсри, че и на другите, масово тсрикати карат в буслентата, от лява лента правят десен завой..... кой ше ги види да фи глоби???? Пародия с тия глоби, и 100000лв да са като янма кой да го глоби...
  • 6 Василев

    50 2 Отговор
    ¨В бъдещия закон са предвидени глоби за каране дори с 1 км/ч над позволеното.¨ - Тава намирисва на рекет. С какво ще се доказва това превишение? Да не би някой да си мисли, че километражите и полицейските радари мерят с точност до десета от килиметъра?

    Коментиран от #9

  • 7 Асенов

    41 0 Отговор
    Не ви ли е казал някой анализатор, че ежегодните промени в такъв важен закон водят до това, че никой не го познава и съответно не го спазва. Повечето промени сега се правят само за да се отчете някаква дейност.
  • 8 Прокопи

    32 0 Отговор
    Безмислени промени. Ефекта ще бъде отново нула. Както и тези, които ги ,,творят".
  • 9 Morgoth

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Василев":

    Полицейския радар дава +/- 3км/ч, затова за глобата ти дават толеранс и се вземат -3. Новите казват, че давали отклонение само от 1км/ч.
    Километража пък винаги сочи повече, освен ако не си сменил гумите с неправилен размер.
  • 10 Брат ми

    27 1 Отговор
    За убийство в България на пешеходна пътека дават условна присъда.Правете си изводите сами.Тия щели да глобяват 150 лева...Вкарайте убийците по пътищата в затвора и десетократно по високи глоби.

    Коментиран от #11, #19

  • 11 Morgoth

    31 1 Отговор

    До коментар #10 от "Брат ми":

    Убиец ли си ако минеш преди пешеходец, който се намира на 20 метра от теб в другия край на пешеходна пътека на 4 лентов път? Това се води нарушение, а с този правилник вече ще се води и тежко нарушение.
    Аз спирах на пешеходците и преди полицаите да почнат да гонят за това, но не съм съгласен, че трябва да спра когато пешеходеца дори и тичайки не може да стигне преди да съм преминал.

    Коментиран от #14

  • 12 2020та

    5 1 Отговор
    година ще бъде 1500 но нарушения няма да има защото пари за бензин няма да има
  • 13 Opa

    11 18 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    Дневните светлини доказано повишават безопасноста на пътя, обаче винаги когато има новина за КАТ и закони се появява един такъв ...... .

    Коментиран от #17, #38

  • 14 И аз да попитам

    24 3 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    А нормално ли е, въобще да има пешеходна пътека на толкова широки пътища без светофар??? Например тази, на симеоновско шосе. Че те утре могат да направят такава и на магистралата. И ако не спреш си виновен!
  • 15 съпруг гейт

    21 2 Отговор
    Тъпите ченгета и управляващите изроди нямат спирачки в мръсотиите си и алчноста си ...Голям бизнес е това да глобяваш ..вземаш колосални суми без да си вложил грам средства и грам мозък. Пък и откъде мозък на ченге и гербер ...Господ ви даде знак чрез колегата ви от Смолян ...дано по често ви го напомня
  • 16 ха сега

    3 8 Отговор
    Глобата е малка за такова провинение
  • 17 Pinokio

    22 4 Отговор

    До коментар #13 от "Opa":

    A защо Австрия отменя задължителните светлини само година след въвеждането им, англичаните не искат и да чуват за подобна глупост, а в Гърция са забранени?

    Коментиран от #31, #43

  • 18 Дупетатите се напънаха и...

    9 0 Отговор
    Вместо да въведат тежки санкции за наистина опасните за да ги извадят от пътя, те отново събират пари..паркирането е големия проблем там е почти 2х глобата а скоростта по малки тесни квартални улички си е 50
  • 19 гост

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Брат ми":

    Базе правиш ли разлика между УМИШЛЕНО убийство и такова извършено по НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ или НЕ по вина на шофьора ? Всеки един може да блъсне и да убие някой на пътя - примерите са много ,внезапно изскочил пенсионер пред автомобила ти СТИГА ЛИ ТИ ? ТИ искаш ли да го лежиш до живот без да имаш вина като шофьор ,защото папука камкадзе решил да се трепе ,като пресича неправилно а ти си го блъснал и той взел ,че умрял ? Базе обясни ми къде е твоята вина КОНКРЕТНО в случая като шофьор блъснал и убил човек ?Или може би ти харесва да те наричат убиец ? И искаш да лежиш баЗе ДОЖИВОТ ? Базе ЛУД СИ !
  • 20 ... Излезе ако

    25 0 Отговор
    В същото време по големи пътища има безсмислени ограничения, а на нарушението с 1кмч се обръща внимание... Ех законотворци
  • 21 Недомислици за пари

    6 0 Отговор
    Без жива сила на пътя няма да стане, а такава липсва. Преминаване на червено сега се прави по камери, а пешеходците? Да им сложим по една табела на главите да ги заснимат камерите. Тях никой не ги глобява. Светлините на колите са безсмислени, т.к. колите може да се направят отличителни и без това. Това че в скандинавските страни помага през зимата (ако помага), не значи, че навсякъде ще помага. Това е обаче тъпотата на нашите комсомолци, да изпълним повелята на партията, колкото и да е тъпа. МВР с най-много пари от бюджета не може да си свърши работата, т.к. пари отиват за всичко друго, но не и за работата. На Западните Балкани обаче им е все едно.
  • 22 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    17 0 Отговор
    Глоби за каране с над 1км. И сега какво ще започнат ПТП-та, защото постоянно ще сме заболи поглед в стрелката на скоростомера да не би да превишим малко.
  • 23 УпарламентоСАджендър

    16 0 Отговор
    Значи снакцията за 10км/ч. над позволеното щяла да стане 20лв. Ама също така пишете, че щяло да има и санкция за над 1км/ч. над ограничението. И тогава какво глобата за над 1км/ч. 2лв. ли ще е?
  • 24 димитров

    2 1 Отговор
    Книжката ми спи в трезора като ми предложат работа да пътувам с бус до тогава ще си пйя бирата с мезето и гледам сейра
  • 25 Българин

    8 1 Отговор
    проблемът ни знаете ли къде е в тъпотията ни на безмислено съществуване според което се убиваме кълнем саморазправяме като пещерняци толерантност в повечето случаи никаква проблема е първо в светофарите които светят 10 секунди правете си сметка ако сте с увреждане или пенсионер аз съм млад енергичен и пак не успявам да мина за 10 секунди второто което е селянията с паркирането пред входа в градинките по пешеходните тротоари и да допълня тъй като и колело карам малко ни е грозните велоалеи с дупки и стърчащи железа и стъкла но и когато се разхожда пенсионер и други естествено необразовани хора които си го обяснявам по този начин необразовани понеже не виждат маркировка не могат и да четат вероятно най странното е че ходят по лоша инфраструктура като отсреща имат нов тротоар с плочки и е чисто без стърчащи железа и горе споменатото което писах по рано това аз не си го обяснявам аз лично винаги правя път на майка с количка стари хора изобщо може да ви е странно но дори когато има гълъб на велоалеята спирам всичко опира до самосъзнание и самопреценка на ситуацията най ми е противно когато видя майка с дете да му дава пример как се пресича на червено или заблуден пенсионер трябва да има санкции за минаване на пешеходец на червено като в други държави както или изхвърляне на цигара на улицата и най вече трябва да има ефикасни присъди при убийство на дете или който и да е друг на пешеходна пътека
  • 26 Расулюлах

    12 1 Отговор
    А ако минавам на зелено ще ми дават ли по 200 пари за награда?
  • 27 Цане

    13 0 Отговор
    В Холандия те ловят за превишение над 6 км.ч. А аз си смятах, че и там до 10 няма да е проблем.... Това е заради допустимата грешка на уреда, а за 1 км.ч. нека си мислят, че нещо ще постигнат....?!
  • 28 Иво

    18 0 Отговор
    Пълни глупости - да се маха толеранса от 10 км/ч. Сега вместо да гледаме пътя, ще гледаме втренчено комби-инструмента, за да не вземем да превишим скоростта с 1,5 км/ч. Навсякъде на темпомат ли ще караме? Иначе всичките сме на хранилката. Управниците за пореден път показват колко ги е грижа за нас - за тях е по-добре да се обърнем в канавката (понеже не сме си гледали пътя), отколкото да превишим скоростта с 3 км/ч. Сякаш има значение дали ще мерим спирачен път от 50 или 58 км/ч. Разликата при съвременните автомобили е 15 см. Колко от нас все още карат Москвичи? Срам ме е, че подобни политически мъпети "ме представляват".
  • 29 студена бира

    4 9 Отговор
    На червено-2000лв без колан 1000лв говорене по gsm 1000лв пиян или дрогиран 10г затвор голяма веселба пода в България
  • 30 гошко

    9 0 Отговор
    Карам си колелото пиян залян нема глоби винетки граждански 900лв заплата само за мен.!!!!!!!
  • 31 😀😀😀

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "Pinokio":

    Защото дневните светлини не са къси светлини, англичаните карат от грешната страна на пътя, а гърците са .... гърци. Всяко изключение потвърждава правилото.
    Дългогодишните изследвания за ефекта от дневните светлини е направен от американската асоциация за безопасност на пътя , единствената в света която може да въздейства реално върху производителите на автомобили и да допринесе за намаляне на жертвите ама тука ганьо знае най-много.
  • 32 Ddddd

    3 1 Отговор
    Живейте в корумпирана държава и си плюйте колкото си искате догнете се
  • 33 гост

    13 0 Отговор
    Предлагам да спрем да караме колите една година. И да видите как държавата ще фалира за една година , после ще ни се молят пак да ги караме. В момента шофьорите са единствените донори за попълване на бюджета , затова е и този постоянен рекет към нас.
  • 34 Иван

    3 0 Отговор
    В Швеция за минаване на червено, директно отнемане на книжка. За алкохол - затвор. И ефект има. А тук някакви смешни глоби, никакъв контрол и слаба събираемост.

    Коментиран от #37

  • 35 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    А ДА ВИДИМ ОЩЕ КАКВО ЩЕ ИЗМИСЛИ ТОВА КОРУМПИРАНО ПРАВИТЕЛСТВО
    И ДО КОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ
  • 36 Жоро

    2 0 Отговор
    Тези закони от коя държава ги вземате защото не помислим и за заплатите как да карме тези коли винетка застраховка преглед данък това прави една заплата за глобите и гориво няма
  • 37 Жеков

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Много ти знае тиквата затова нямс книжка а каква заплата взимат това кази бе тук за 150 работим една седмица а там за два часа ги взимат
  • 38 Жоро

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Opa":

    Дневните светлини само пречат и по бързо се износва акумулатора или прави на късо като нагреят фаровете с една дума да има за какво да те глобяват
  • 39 Жоро

    3 0 Отговор
    Дневните светлини само пречат и по бързо се износва акумулатора или прави на късо като нагреят фаровете с една дума да има за какво да те глобяват
  • 40 ВГК

    0 2 Отговор
    Този проблем се решава лесно,в страна като Авсъралиа незпазването от страна на водачите ае сакционира не символично,а така че друг път дане го прави!
    Глобите са високи и не подлежат на умуване!Но тук няма шуро-баджанак!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Санчо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Pinokio":

    Отменя ги, защлто задължителните светлини създават илюзиорна сигурност. Тоест, добрият водач следи за движение на МПС и други, а не за фарове. Но повечето хора подсъзнателно очакват отсреща и отзад да видят фарове. Но ако са повредени на момента и подцениш ситуацията?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове