Last news in Fakti

12 Май, 2018 20:10 2 316 18

1000 ТИР-а посрещат Макрон в София

  • макрон-
  • тир-
  • камиони-
  • превозвачи

Превозвачите ще окупират столицата по време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани

1000 тира и автобуси се готвят да блокират София за срещата на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани другата седмица.

Така българските превозвачи и техните шофьори са решили да протестират срещу новите европейски правила, които се подготвят по идея на френския президент Емануел Макрон, пише в. "Монитор".

Новите правила предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел и др.

Българските власти застанаха единодушно зад превозвачите. Кабинетът, всички партии в парламента и президента предупредиха, че новите изисквания на ЕС ще предизвикат криза в бранша.

Тировете ще започнат блокадата си на 17 май в 12.00 часа на обяд. Тогава превозвачите ще се съберат на входа на София – Цариградско шосе. Част от машините ще се насочат към резиденция "Бояна", а друга към НДК, ако кметът Йорданка Фандъкова даде разрешение.

По тава време ще се провежда срещата между държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин. Темата на срещата ще бъде "Свързаност" – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.

Всяка една от транспортните организации е поела ангажимент да осигури поне по 100 превозни средства и човека за мирния протест срещу европейските правила.

Въпреки получената подкрепа от държавата транспортният бранш е твърдо решен да излязат в центъра на София. "Протестът в никакъв случай не е срещу българското правителство, искаме да ни видят и чуят европейските лидери”, заяви председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 полейте мекия макарон

    20 1 Отговор
    Пътищата от и до летищетето не са много няма нужда да се блокира центъра, а така веднага, ще усети посланието и "любовта" на българите !!!
  • 2 Тони

    17 3 Отговор
    1000 тира са малко, трябват 2000.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Салам Алеко

    7 3 Отговор
    "Властите застанаха зад превозвачите"! Щото и двете стоят зад шофьорите! Превозвача спи в легло, а шофьора в кабината! Откъде се намериха толкова будали шофьори да участват в тая глупост! Май ще спадне печалбата?
  • 5 Вал

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    И 1000 бабешки кукли.
  • 6 Бат Саше

    14 2 Отговор
    Те май протестират превозвачите, не тираджиите. Кои са тия тъпи шофьори дето ще протестират и какво лошо за тях е измислил Макрон...

    Коментиран от #16

  • 7 Гост

    6 0 Отговор
    Протестират шефовете на фирми. Не шофьорите. Нали трябва да си останем най бедните в ЕС.Затова и правителството ги подкрепя.
  • 8 Бг ТIR

    6 0 Отговор
    ПИМК . БИО МЕД. АИТ. Петко Ангелов . Зелената вълна собственост на Мултигруп,даме прощават перачите които не съм споменал и всички управници да си купят свещи с парите .
  • 9 Бат Ботьо

    1 1 Отговор
    Да пратят и 1000 ТИР а в Париж да не може да се прибере скапания макарон лобист.
  • 10 Роман дизел

    2 0 Отговор
    Евала на холдинга. Шофери сменяйте си родните места че тука робството не е отменено.
  • 11 Зомбайо

    3 0 Отговор
    МАКРОН ИСКА ДА НАПРАВИ ОТ КУЧЕТАТА ХОРА, ОБАЧЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ ТОВА Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ЗАЩОТО ИЗДРЪЖКАТА И ЗАПЛАТАТА НА ЕДНО КУЧЕ , ИЗЛИЗАТ МНОГО ПО-ЕВТИНО ОТ ТОВА НА ЕДИН СРЕДНО СТАТИСТИЧЕСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИН.
    ДА ЖИВЕЕ БРАНША , ЧЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО КОЕТО ГО ПОДКРЕПЯ !!!!!

    Коментиран от #18

  • 12 Справедлив

    4 0 Отговор
    Моите извинения но против са само трима превозвачи които отидоха в Европа и си свалиха гащите да карат стоки за без пари сега да видим как ще плащат на работника като си дрънкат по 0,80евро цента та километър!Макрон е честен и начетен човек който защитава правдата на своята държава
  • 13 Гост

    5 0 Отговор
    Колеги, не ходете да стачкуват е от името на тия крадливи гадове. Аз вече съм отказал, има време до тогава, който има камиони да ходи да стачкуват, аз против моите интереси няма да ида да преча с камион на движението в София. Време е да започнат да дават и на шофьора не само да прибират и да купуват стотици нови камиони
  • 14 логика

    1 0 Отговор
    Господа, ЕС има цена която трябва де се плаща. Ние там окупирахме бизнеса им. Българи там има ама тука няма френки тираджии. И уж сме обединени ама проблем. Демек в туризма е кофти като ни докарат украинци да бачкат ама ние пък да бачкаме в чужбина. Ейййй колко сме мазни. Щом наш тираджия бачка у франция и украинец ще бачка в българия. Обединение, права, свободно движение на хора и стоки......Това да не го забравяме.

    Коментиран от #17

  • 15 Волан

    1 0 Отговор
    Ау, и Макрон като се уплаши - стой, та гледай... Прав е, франсетата не допускат никой да ги работи. Какви са тия командировъчни, с които прикриват постоянна и дълготрайна превозваческа дейност извън страната на командировъщия?! И спят като прошляци по кабините. Говорил съм с тираджии - никой не е очарован от условията, но бачка от зор. Чорбаджиите залък не отстъпват без натиск, особено ако са комуноидни.
  • 16 Бриго Бичкията

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Саше":

    Тези шофьори дето стачкуват или са десното мъ.о на шефа или са пълни идиоти.
    Хората се опитват да ги цивилизоват, наште ще стачкуват.
    Няма добри условия на труд, няма да има и кой да работи, абсолютно естествено. Всички къдърни колеги/ в това число и аз/избягаха по западни фирми.
    Стачката е пълна пародия на лапачите, и ако някой шофьор си мисли, че му гледат интересите, излиза , че е много заблуден.
  • 17 Бриго Бичкията

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "логика":

    Добре пич, ама не става в тази обединена схема едни да работят за по 2500- 3000 евро и уикенда да си е в къщи или макс. през уикенд, а други да опъват каиша по три месеца и нагоре без да имат нормални условия за почивка пране и др. и да не знаят как им се плаща, на километър ли?, на ден ли?, на твърдо или меко ли?, на командировъчни плюс заплата ли.
    Трябва да има ясни правила навсякъде в ЕС. без значение от държавата.
    Но за това трябва време и без идиоти които спъват процесите на развитие.
  • 18 Бриго Бичкията

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Зомбайо":

    Добре написано.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове