916 12

Ромски организации са бойкотирали конференция заради Валери Симеонов

Венцислав Михайлов

Организации и активисти тази седмица са бойкотирали среща, посветена на ромското включване, която е част от програмата на от българското европредседателство. Причината е, че организаторът на събитието е институция, оглавявана от Валери Симеонов.

В изявление на Европейската мрежа на ромските организации от местно ниво (ERGO) се посочва, че тя и и нейният български член сдружение "Асоциация Интегро" заедно с Европейския център за правата на ромите (ERRC) и няколко български ромски активисти и организации са подкрепили позицията на видни защитници на правата на ромите в България за провелото се през седмицата събитие от програмата на българското европредседателство "Ромското включване – къде сме и каква е посоката".

"Бихме оценили усилията за поставянето на темата за ромското включване като приоритет, ако на събитието се защитаваха ценности като значителното, а не само символично, ромско участие и борбата с отношението срещу ромите. Тъй като това не е така, ние се присъединяваме към 51 български организации, коалиции и отделни хора, които решиха да не участват в събитието", се казва в изявлението.

Според него конференцията е била организирана от българския Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, "институция, която не успява да приложи приоритетите на Националната стратегия за интегриране на ромите". "Институцията се оглавява от Валери Симеонов, който през 2017 г. бе осъден от регионалния съд в Бургас и от Комисията за защита от дискриминация за реч на омразата срещу роми", се припомня в изявлението.

"По тези причини ние определяме събитието като още един незаконен опит да представлява "ромски въпроси". Призоваваме властите да включат ромската общност като равнопоставен, а не само като символичен участник за публични отношения, допълва организацията.

Форумът за ромското включване беше в началото на тази седмица, като в него не участва Валери Симеонов. За събитието имаше съобщение до медиите, очакваха се целодневни дискусии между експерти, представители на институциите, неправителствения сектор, европейски представители. Но самото събитие се оказа закрито за журналисти без обяснения защо.

Участници във форума казаха, че в него изявление е направил социалният министър Бисер Петков, но не е имало представители на националистическите партии, нито пък самият Симеонов е бил на срещата. От неправителствения сектор предположиха, че именно вероятността Симеонов да присъства и очаквани евентуални остри реакции, са били сред причините да не бъдат допускани медии. Освен това вероятно националистите в правителството изобщо нямало да допуснат подобен форум за проблемите на ромите да бъде част от програмата на българското европредседателство, ако дискусиите са били открити, смятат от неправителствените организации.

Въпреки очакванията, остри и крайни изказвания не е имало. Все пак редица представители на неправителствения сектор разкритикували правителствената политика и несправяне с проблемите от години, действията "на парче" и липсата на политическа воля, разказаха участници.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 11:11  02.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Анонимен
  Отговор
  2 11:33  02.06.18
  Въпрос за 2500 лева. Седмицата на ромското включване е свързана с включване в: а) електропреносната мрежа с двужилен кабел към уличното осветление нощем, б) телемаркетинга, чрез обаждане до възрастни хора по телефона, с) устойчивото развитие, чрез рециклиране на чужда собственост, д) коктейли, съдържащи ром.

  Коментиран от #8

 • месара
  Отговор
  3 12:19  02.06.18
  на циганите (роми) не трябва ли да се обясни, че имат първо задължения, а после права! кви са тия "организации" дето защитават циганите (роми), та чак и международни?! тия "организации" не знаят ли че 90% от българските цигани (роми) са престъпници, и 99% от техните "присъди" са смешни?
 • патриотъ
  Отговор
  4 15:07  02.06.18
  А къде са правата на българите в тая България?! Престанете да се правите на идиоти и да защитавате циганите,много добре знаете,че циганите не подлежат на интеграция и въобще не трябва да се зачисляват към човешките същества!Те трябва да бъдат изолирани от обществото в резервации,отделно от българите!

 • ХА ХА ХА
  Отговор
  5 15:56  02.06.18
  А стига бе корморан в картинна галерия !
 • Пешо
  Отговор
  6 16:08  02.06.18
  Хайде не ме убеждавайте, че Валери Симеонов има проблем с ромите или те с него - нали точно той вдигна социалната пенсия, която се получава от хора без трудов стаж - основно роми и забрави за увеличаване на пенсиите на българите с трудов стаж!
 • 7 07:34  03.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Вито
  Отговор
  8 21:18  03.06.18

  До коментар #2 от "Анонимен":

  Велик си ,човече,браво!!
 • 9 12:05  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 12:05  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 11 12:05  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 12 12:05  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай