1 062 1

40 къщи без покриви след бурята във Варненско

Няма пострадали, но има нанесени редица материални щети

Снимки: Facebook, БТА
Снимки: Facebook, БТА
Константин Карагьозов

Торнадо премина през няколко варненски села вчера следобед. Най-пострадало е село Куманово, където покривът на една къща прелетя през улицата и се стовари пред сградата. Няма пострадали хора. Торнадото е преминало и през село Климентово, там обаче щетите са доста по малки.

20 къщи останаха без покриви на територията на община Аксаково, 12 къщи в Куманово и 8 в Климентово. И днес ще продължат да се описват щетите.

"Ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева. Само едно семейство е останало без жилище, но е осигурено място, където да пребивава. Така че към момента нямаме бедстващи хора”, заяви областният управител на Варна Стоян Пасев пред "Нова телевизия".

В околните селища обаче, където вилня малко торнадо, все още има проблеми.

„След всяко бедствие, има и криза. Създаде се кризисна ситуация. Но за да обяви областният управител криза, трябва да има бедствено положение на територията на поне две общини. Въпреки това общините могат да кандидатстват за помощи към Комисията за бедствия и аварии, ако има нанесени материални щети върху инфраструктурата или обществените сгради”, добави областният управител на Варна Стоян Пасев.

Дъждът е причинил сериозни поражения върху инфраструктурата на българските железници.

„От огромното количество дъжд, което се изля вчера във Варна, проточният канал, минаващ под влаковите релси, не можа да побере цялата вода. Днес трябва да съберем щаба, за да се прецени как могат да се отточат дъждовните води. И може би трябва да се мисли за друг маршрут на канала”, каза още областният управител на Варна Стоян Пасев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Варненски
    Отговор
    1 17:27  05.06.18
    Да, чакайте още 50 години за решение с канализацията на Варна. НЕВЕЖИ СЪЩЕСТВА

Напиши коментар:


Публикувай