886 0

Потопът във Варна: Стояли ли са деца в наводнени класни стаи?

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Поройният дъжд преди ден във Варна е наводнил и едно от училищата в града - сградата на Първа езикова гимназия, в която временно се помещават учениците от Средно училище "Найден Геров".

На кадри, изпратени от зрители на Нова телевизия, се вижда как коридорите и класните стаи се превърнали в локви, в които стъпват децата. Появи се информация, че учениците не са били изведени веднага от наводнената сграда, а са стояли вътре мокри няколко часа.

"Пороят стана по време на голямото междучасие. Децата бяха навън и ние ги прибрахме в сградата. Да, наистина имаше наводнение, не само в стая 407, но и в още няколко стаи. Веднага изведохме децата в сухи помещения. Имаше и мокри деца, но нашата задача беше да ги опазим. Става въпрос за деца 5 и 7 клас. Не ги пуснахме да си ходят, защото навън беше страшно. Пускахме децата при появата на родител в сградата на училището",коментира за "Здравей, България" Мария Несторова, директор на Средно училище "Найден Геров" във Варна.

Предстои оглед на щетите на училището. Предстоят ремонти.

Кметът на Варна Иван Портних заяви пред БНТ, че основните щети след потопа са в тротоарните настилки.

Основните щети са в тротоарни настилки. На много места тя е по места, които са или в процес на изграждане, на други все още има гаранционен срок след ремонт и тези места ще бъдат възстановени за сметка на фирмите, които са извършвали обновяването, заяви кметът Портних.

По думите му не са толкова големи материалните щети, като се е създало огромно напрежение. Видяхме, че новите охранителни канали вършат своята работа, тъй като пороят беше съизмерим с този при трагедията в "Аспарухово", каза Портних.

Той коментира, че по новостроящия се бул. "Варна" върви корекция на охранителния канал. Новият булевард ще подобри трафика сериозно, но ще има и полезност водите от няколко квартала да се отвеждат до Варненското езеро.

България


Още по темата

 • Потоп във Варна

  Потоп във Варна

  Проливен дъжд се изсипа над Варна и наводни улици и приземни етажи на къщи. Над 55 л/кв. м е количеството на водната стихия, минала над Варна в ...
  4.06.2018
  4 169
  12
 • Щети след пороя във Варна

  Щети след пороя във Варна

  Пороят във Варна е нанесъл сериозни щети в града – отнесени са покриви, прекършени са дървета, а на места асфалтът е разбит от водата. Няма ...
  5.06.2018
  2 262
  1
 • 40 къщи без покриви след бурята във Варненско

  40 къщи без покриви след бурята във Варненско

  Торнадо премина през няколко варненски села вчера следобед. Най-пострадало е село Куманово, където покривът на една къща прелетя през улицата и се ...
  5.06.2018
  1 107
  1
 • Варна със собствени сили се справя с потопа

  Варна със собствени сили се справя с потопа

  Няма предпоставки община Варна да търси извънредно финансиране за възстановяване на щетите след вчерашния пороен дъжд, каза на извънредна ...
  5.06.2018
  949
  3

Напиши коментар:


Публикувай