1 475 8

Цигани с кампания срещу ранните бракове в Кюстендил

Търси се решение на съществения проблем за голяма част от подрастващите в малцинството

Цигани с кампания срещу ранните бракове в Кюстендил
Константин Карагьозов

Младежи от ромски произход започнаха кампания срещу ранните бракове в Кюстендил, съобщиха от неправителствената организация "Ларго", инициирала кампанията.

Това е един от съществените проблеми за голяма част от подрастващите. Поради ранни бракове, част от младежите отпадат от образователната система в гимназиалния етап на образование, а това образование е от изключителна важност за тях, казаха от организацията. Девети и десети клас са най-критични, основно за момичетата.

"Кампанията започна от самите младежи. Имахме срещи, на които обсъждахме проблеми в квартала, както и възможните решения за преодоляването им. Ранната женитба и отпадането на образованието е един от въпросите, който беше най-често поставян", каза Боцелин Митков, ръководител на младежката инициативна група.

Кампанията е започнала в края на май и е обхванала ученици от седми до десети клас.
Мотото е "Повярвай в себе си и в своето бъдеще". Излъчени бяха няколко филма, които презентират успешния пример от ромския етнос.

"Така целим да предизвикаме дебат сред младежите", посочи още Митков. Той допълни, че тенденцията за сключване на ранни бракове е намаляла през последните години, но продължава да съществува.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кибик
  Отговор
  1 23:33  11.06.18
  Как така има гей парад, но няма цигански?
 • ИлияИлиев дпс
  Отговор
  2 23:43  11.06.18
  Шукаритетни булки, по колко са? Давам 10 наполеона за тая по средата! Хоратинес ту!
 • Анонимен
  Отговор
  3 01:27  12.06.18
  Божеййй, жива да не бях! НПО-тата внушават чрез медиите, че хлебарките щели да налагат автоконтрол върху собствената си популация! А тенденцията за ранните бракове при насекомите е намаляла единствено поради факта, че помощите са по-големи за самотни майки.
 • 4 06:15  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Голям прос
  Отговор
  5 07:41  12.06.18
  Тия тъмнозелените се ръководят от първичните си инстинкти. Това не мога да го повярвам, самите те да си ограничат размножаването. Кой ще изтърве и помощите с които ги тъпчем
 • 6 08:41  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кюнец
  Отговор
  7 09:48  12.06.18
  Че на тия не им е нужен брак за да се размножават като хлебарки,Кви са тия глупости
 • Суйо
  Отговор
  8 12:22  13.06.18
  То в общността "брака" е банкет, да се знае, че младите са заедно. Иначе пред Социално министерство всички "булчита" са самотни многодетни майки, а "моъка" - инвалид с ТЕЛК.

Напиши коментар:


Публикувай