8 907 15

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

Запознайте се с опасността, за да спасите вашия или друг човешки живот

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?
Константин Карагьозов

Вече сте отворили статията. Прочетете я докрай сега, за да не съжалявате вие, вашите близки или друг утре. Запомнете съветите ни, описани по-долу!

Темата е от обществено значение, запознатостта е наш дълг!

Мъртвото вълнение е вид течение, което не се образува под напора на ветровете, а в резултат от процеси, които текат под повърхността - приливи или термални течения. To е перпендикулярно на брега течение, образуващо се при отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана.

Мъртвото вълнение (англ. rip current) е най-опасно в плитки морета с полегат бряг, който е обкръжен от пясъчни плитчини, коси и островчета. В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Отварят се коридори и в тях тръгва течение, перпендикулярно на сушата. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Ширината на течението може да варира от 4-5 м до 50 м, а дължината - от 10 м до 400 м. Скоростта му обикновено е 4-5 км/ч, но може да достигне до 15 км/ч.

Мъртвите вълнения се образуват до брега. Ако водата ви е до кръста или още по-лошо, ако е до гърдите ви, течението може да ви захване и да ви завлече навътре в морето. И точно тези, които не умеят да плуват, правят точно това – просто стоят във водата и се наслаждават. Затова не се къпете сами и не игнорирайте червените флагове на спасителите.

Как да разпознаем това течение, за да не попаднем в него? Обръщайте внимание на следните признаци:

1. Видим коридор от разпенена вода, перпендикулярен на брега.

2. В крайбрежната зона се виждат участъци с друг оттенък на водата; например, наоколо водата е светлосиня или зеленикава, а една зона е например бяла.

3. Участък с пяна, водорасли, балончета, който стабилно се движи от брега навътре в морето.
4. В непрекъснатата линия от приливни вълни се забелязват разкъсвания с широчина 5-10 метра.

Винаги помнете:

1. Мъртвото вълнение няма да ви завлече към дъното.
Това не е водовъртеж. Често мъртвото вълнение е кратко и с голяма скорост. Движи се само повърхностният слой на водата, който увлича навътре в морето, но не и към дъното!

2. Мъртвото течение не е широко.
Неговата ширина не превишава 50 метра. А в повечето случаи е само 10–20 метра. И ако преплувате буквално 20–30 метра успоредно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

3. Дължината на мъртвото вълнение също е ограничена.
Течението достатъчно бързо отслабва, тягата отслабва там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват. Точно на това място се събират всички сърфисти, готвещи се да покорят прииждащите вълни. Обикновено това място се намира на не повече от 100 метра от брега.

КАКВО ДА ПРАВИМ, ПОПАДАЙКИ В ЗОНА НА МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ?

1. Задължително запазване на самообладание.

Паниката е най-големият ви враг в подобни ситуации. Спокойствието осигурява голям шанс за излизане от водата невредим. В началото течението дърпа силно навътре и инстинктивно човек хвърля всичките си сили в опит да му се противопостави. Тези усилия водят единствено до загуба на сили, а впоследствие и до паника, която може да е пагубна.

2. Плува се успоредно на брега.

Мъртвото вълнение рядко е по-широко от десетина-двадесет метра. Следователно, когато човек плува успоредно на брега, напуска зоната на течението и излиза от опасността.

3. Ако и настрани не става, оставете се на течението

В този случай (много рядко) течението е доста широко. Ако срещате голямо съпротивление, дори и плувайки паралелно на брега, оставете се течението да ви носи на повърхността.

На неголямо разстояние от брега (там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват) то отслабва и тогава измъкването вляво или вдясно става значително по-лесно. Препоръчително е при достигане на точката на по-малко съпротивление да се плува 50-100 м встрани, след което да се тръгне към брега, за да се избегне опасността от ново влизане в "коридора".

Още сме началото на юни, но смъртните случаи у нас, причинени от мъртво вълнение, вече са цели три. Обичайно Черно море влиза в капана на течението в края на юли или началото на август, но тази година дебне отрано.

В България мъртвото вълнение се свързва най-вече с поверието за 2 август (Илинден по стар стил) - денят, в който се вярва, че морето взима своите жертви. От стари времена се смята, че тогава морето "се обръща" от лято към есен и започва най-силното подобно течение.

Моля, споделете тази информация със своите приятели. Нека колкото се може повече хора научат за мъртвото вълнение. Може по този начин да спасите не само своя живот, но и живота на други хора.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Именно
  Отговор
  1 14:27  13.06.18
  Браво! Интересна информация!
 • Иван
  Отговор
  2 14:37  13.06.18
  Много хубава и полезна статия !
 • Иван
  Отговор
  3 14:54  13.06.18
  Интересно и полезно! Надявам се да не го забравя, но още по-добре е да не попадам в такава ситуация! Едно е да кажеш да не се паникьосваш, друго е да не се паникьосаш.
 • 666
  Отговор
  4 16:32  13.06.18
  Супер е информацията. Ей такива работи казвайте на хората

 • арджентата
  Отговор
  5 16:55  13.06.18
  Доволна съм от полезната информация и благодаря!
 • Море
  Отговор
  6 17:07  13.06.18
  Статията е страхотна! Благодаря!
 • морски
  Отговор
  7 17:23  13.06.18
  Правилно, оставяш се но без никаква паника и просто си плуваш. Гепи ли те истерията на паниката край, попадал съм не веднъж но съм добър плувец
 • Расулюлах
  Отговор
  8 17:58  13.06.18
  На турция по басеините на куротите нема такива неща хахах

  Коментиран от #9, #14

 • Иванов
  Отговор
  9 18:23  13.06.18

  До коментар #8 от "Расулюлах":

  Какво чакаш, марш в Турция, кюпек! А сега напишете и как се управлява мпс, защото повечето от днешните водачи са с купени книжки, като текста да е преведен и на турски. Примерно- Видите ли турски тир, забравете за всякакво предимство от ваша срана и ако трябва карайте по банкета, но не му позволявайте да ви размаже като муха. Като ще правите добро, продължавайте в същия дух.
 • иван
  Отговор
  10 18:36  13.06.18
  КОИ ИДИОТИ ЦЪКАТ МИНУСИ ?
 • vasik atanasova
  Отговор
  11 21:33  13.06.18
  БЯХ ПОПАДНАЛ НА МЪРТВО ТЕЧЕНИЕ ТОЧНО НА 2 АВГУСТ ИЛИНДЕН БОГ МЕ СПАСИ НЕ ВЛИЗАЙТЕ НА ТОЗИ ДЕН ДА СЕ КЪПЕТЕ

  Коментиран от #13

 • vasik atanasova
  Отговор
  12 21:33  13.06.18
  БЯХ ПОПАДНАЛ НА МЪРТВО ТЕЧЕНИЕ ТОЧНО НА 2 АВГУСТ ИЛИНДЕН БОГ МЕ СПАСИ НЕ ВЛИЗАЙТЕ НА ТОЗИ ДЕН ДА СЕ КЪПЕТЕ
 • Течението
  Отговор
  13 23:03  13.06.18

  До коментар #11 от "vasik atanasova":

  И тогава усети силен натиск от външната страна на банските , и чу глас - Плувай плувай , не е течение .
 • Грую
  Отговор
  14 10:32  14.06.18

  До коментар #8 от "Расулюлах":

  Да ама има манафи, което по-опасно от мъртвото вълнение.
 • Расулюлах
  Отговор
  15 17:30  02.07.18
  Влазате до коленца максимум до шкембето и сичко е наред ако искате да плувате само на плиткото така че с шкембето да усещате дъното как се търка у дънцето и нема са удавите

Напиши коментар:


Публикувай