Last news in Fakti

22 Юни, 2018 18:21 8 151 20

Милиони в пликове от КТБ

  • ктб-
  • цветан василев-
  • финансов надзор

Редовно пари са получавали представители на регулатори, политици и и журналисти

Милиони в пликове от КТБ - 1

Ако се съди по свидетелските показания по делото за фалита на КТБ, редовно пари в пликове са получавали представители на регулатори, политици и и журналисти. Данните са от разпитите пред прокуратурата на двама от служителите на бившия вече банкер и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, пише "Капитал".

Някогашната дясна ръка на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов, разказва, че Стоян Мавродиев, тогава оглавяващ Комисията за финансов надзор (която би трябвало да е надзиравала банката - бел. ред.) е идвал в кабинета на Василев в офиса на бул. "Цар Борис III" да му се осигуряват пари в брой от порядъка на 50 хил. евро.

"В разговор Василев ми е споделял, че вече "този (Мавродиев) взема пари, но не върши работа"... При някои от случаите Василев ми е споделял, че чрез Мавродиев сумите са за Лукарски. За последния имам спомен, че се даваха суми в размер на 50 000 евро. Лукарски съм го чувал, че е някакъв деец от СДС, а по думите на Василев сумите за Лукарски, предавани чрез Мавродиев, представляваха част от т.нар. по негови думи "партийни индулгенции", разказва Лазов.

Макар показанията да са дадени в средата на 2015 г., самият Мавродиев е разпитан чак през февруари 2017 г. Тогава той потвърждава, че е посещавал офисите на Василев нееднократно, но отрича да е получавал пари, пише изданието.

Една от касиерките на банката - Юлия Илиева, пък съобщава, че пари е получавал и Митко Димитров, член на ДКЕВР, в продължение на 1-2 години, като сумите започнали от 10 хил. лв. и стигнали до 15 хил. лв. месечно. В списъците на синдиците Димитров се появява с консултантски договор.

По твърденията на Лазов пари е получавал и финансистът Бисер Манолов, който е бивш председател на Фонда за гарантиране на влоговете, а впоследствие член на борда му и е част от ръководството на Движение "България на гражданите". Твърди, че му е дал 500 хил. лв. за президентската кампания на лидера на тази партия Меглена Кунева, което по-късно в телевизионно интервю тя отрича. Манолов също отрича, а само признава за спонсорство на отбор по бадминтон.

Илиева си спомня, че при нея е идвал и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който беше арестуван в показна акция заедно с бившия военен министър Николай Цонев през 2011 г.

На шофьора на Димитър Абаджиев, който след краха на КТБ разви дипломатическа кариера и беше генерален консул в Шанхай, а после посланик в Словения... два пъти в месеца са давани по 9 хил. лева и 25 хил. евро, твърди касиерката.

"Капитал" посочва, че показанията поставят прокуратурата в деликатна ситуация, защото ако показанията на Лазов са верни, те са основание да се търси корупция на високо ниво, а ако става дума за лъжесвидетелстване, това би могло да постави под съмнения всичките им показания, на които сериозно се опира обвинението спрямо Василев и другите 17 души по делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    58 0 Отговор
    Ужасна, мръсна история, в която всеки е виновен и всички са навързани-и големите "моралисти" и големите "гадняри". Всъщност всички са слуги на Мамон-а
  • 2 SAAB

    54 10 Отговор
    Никой не споменава , къде в кацата е огне-борчето :)
    Явно ,като слезе от файтона ще разберем :)
    Той защото е "природно скромен " не си казва ...сам !
  • 3 българче

    63 0 Отговор
    лукарски и още 100-тина дебила са за разтрел.
    И ще дръпне България.
  • 4 дознател

    66 0 Отговор
    Бе я за по-лесно да кажат кой НЕ е получавал пари.
  • 5 Гого

    37 0 Отговор
    Добре, че се скараха и фалираха КТБ, въпреки, че го направиха за наша сметка, но има и видов ден. В противен случай до ден днешен щяха да бъркат в кацата, а ние да продължаваме да я пълним отново и отново.
  • 6 Да ама не

    45 1 Отговор
    "Пирамиди, фараони и балъци за милиони.
    Куче влачи, рейс, диря няма няма хей."
    Велика песен , класика в БГ.
  • 7 смърди

    38 0 Отговор
    Това са "стотинки", бушончета, а каймака е обиран от дебелите "братя" !
    Но интересен казус се завръзва или корупция или лъжесвидетелстване ?
    Явно затова никой не си дава зор да докара Ц. Василев на процес тук ми така де, защо да ритат кацата с лай.а ?
  • 8 Василевс

    19 2 Отговор
    Василев няма да доживее дело, влезе ли Сърбия в ЕС, той ще трябва да бяга в Русия, но как ще го посрещнат, като е похарчил толкова тяхна пара, а работата му е като кучето на нивата.

    Коментиран от #10

  • 9 матейко

    33 0 Отговор
    Чета и немея Ами много готини пичове имало в тая държава бе ---- Лукарски Нейнски Кунева и още безброй БОРЦИ против КОМУНИЗЪМА Които сега живеят по комунистически в ОХОЛСТВО а ние вдигахме двата пръста и РЕВЯХМЕ до ПОСИРАНЕ СДС СДС СДС Ха сега да ядем РАЙГРАС и ТУЧЕНИЦА
  • 10 Работа и далавера

    16 7 Отговор

    До коментар #8 от "Василевс":

    А не трябваше ли съгласието на България за да влезе Сърбия в ЕС,да минава през арестуването и докарването на този Примат в България????

    Коментиран от #11

  • 11 Ццццц

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Работа и далавера":

    А Шиши като си е тук че са го арестували!
  • 12 Варна

    25 4 Отговор
    Говори се само за онези, които сега не са на власт! - А какво ли е прибрал Борисов? Помня добре изявлението на Гриша Ганчев присъствал на един разговор между Василев и Борисов. - Василев му казва, че искат да съсипят банката, а Борисов го контрира: - Едно кафе не си почерпил! А едно момченце А. Сталийски всеки месец е прибирал едни чанти с пари именно за Винету от Банкя
  • 13 нагамото

    6 0 Отговор
    Близо година ,година и половина преди да фалира КТБ във вестник,,24 часа"имаше малка статия 10/10 см.в която Бойко Борисов съветваше хората и фирмите да не държат спестяванията си само в една банка заради високите лихви.Ако на някой му се търси статията може да я намери.Моя въпрос е знаел ли е той за предстоящия фалит на банката.
  • 14 Непознат

    7 0 Отговор
    Уаууу какви пари са краднали всички,и оня зализания Лукарски,СРАМ че имаме толкова много крадливи политици.Е ТОВА Е БЪЛГАРИЯ как да обичаш страната си като виждаш как се крадат милиарди и.......НИЩО.Всички са взимали подкупи.
  • 15 Бинго

    3 1 Отговор
    Милионите в пликове, а МИЛИОРДИТЕ В ПЕЕВСКИ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 народен съд

    4 0 Отговор
    Народен съд!Такъв,какъвто е бил през 40те на миналия век!Необходим,както каза депутат от БСП.Това е.Конфискация на пари и имущество!СЪД,СЪД,СЪД.Боко,Чоко,Цвоко,банкери,олигарси-под ножа.
  • 18 Иванов

    2 0 Отговор
    Да, фактите са си факти! Благодарение на "щедростта" на фараон Цветан Василев, много обществени личности са живели като царе, но това е ставало с парите на вложителите в КТБ! Дано има наказание за този мустакат измамник и престъпник Василев!
  • 19 Грозно

    2 0 Отговор
    Василев най-спокойно е раздавал дебели рушвети от крадените пари на хората. Съд до дупка и затвор за него и всички, които са участвали в разграбването на пирамидата КТБ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове