Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 20:09 1 906 11

Първанов: Ситуацията в Македония е патова

  • македония-
  • георги първанов

Затихващите функции на НАТО се появиха и преди президента Тръмп, коментира още той

Това което се случи след референдума в съседна Македония е по-скоро патова ситуация. Имаме реми, но с вечен шах, с вечно повторение на ходовете. Резултатите от чисто политическа гледна точка идват да покажат, че кампанията, организирана от екипа на премиера Заев, не се постигна тази висока, очаквана, жадувана подкрепа за членството в ЕС и НАТО на база на договора с Гърция. Според мен гласуването беше против договора и изразяваше неприемане на идеята за новото име „Северна Македония“. Това заяви пред БНТ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. По думите му подобни инициативи не са правилния път за членство на Р Македония към ЕС и НАТО. „Очевидно не е това пътят за членството на Македония в ЕС и НАТО, нещо за което аз самият и ние в АБВ винаги сме били. Въпросът обаче това да не стане на всяка цена. Остава настрани българската цена. Това което ние плащаме. Защото в крайна сметка, може би, най-големият компромис, който правим ние след Скопие е за нашата история - дефинирането на общата история. Но не е само това. Очертава се ситуацията, особено с тази заплаха за нови избори като силово действие, като търсене на реванш от едната, пък и от другата страна. Очертава се една перспектива, както ние навремето казвахме „избори до дупка“. Т.е. една постоянна нестабилност в Р Македония“.

В страни от темата Георги Първанов бе призован за коментар и по отношение на вътрешно политическия живот в България и разнобоя между правителството и президентската институция и подготвения от БСП вот на недоверие на тема здравеопазване. „Опозицията е в правото си да иска вотове на недоверие. Това е начин тя да поддържа интереса към себе си, това е начин да се предизвика обществен дебат по една или друга тема. По здравеопазването дебат сега трябва да има. И впрочем министърът го предизвика със своите идеи за реформи и промени. Но не беше това моментът. Има един министър, имам удоволствието да го познавам в качеството му на финансов министър и експерт, който познава много добре и проблемите на системата на здравеопазването. Ако някой може да направи реформа, то това е този министър. И ако аз бях опозиционен лидер, грубо казано, щях да го оставя да направи реформата, да изтеглят сектора, ако може от блатото. Защото, ако на сегашната парламентарна опозиция, като бъдеща управляваща сила й се наложи да прави тази реформа, ще й бъде много тежко. Затова има такива моменти, в които трябва малко по-далечна визия“.

„Аз също съм имал нелеки периоди в отношенията с правителство на господин Борисов. Трябва да има коректив на изпълнителната власт. И президентът би могъл да играе и тази роля. Но не ежедневен коректив. Не по всяка инициатива, по всеки въпрос и понякога по твърде дребни проблеми да се влиза в тежка полемика и то с тежки, нелицеприятни думи и квалификации. Това създава лош образ на българската политика. И без това за годините на прехода твърде много агресия, твърде много омраза излъчихме“.

В заключение Първанов отговори и на въпрос свързан с избора на нови бойни самолети за България. „Аз съм бил два мандата върховен главнокомандващ и няма случаи да съм се произнесъл конкретно, с експертна оценка по въпрос, който е от прерогативите именно на специалистите. Президентът трябва да създава атмосфера да се вземе най-разумното, най-работещото за сигурността на страната решение. Но, знаете ли, в тази полемика, която върви вече години се чуха неверни политически тези. Не е вярно, че изборът на изтребител или на военна техника е въпрос на нашата стратегическа ориентация. Ние този въпрос сме го решили с членството в ЕС и НАТО“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЪП

    4 2 Отговор
    ПЪРВАНОВ МНОО МНОГО СИ УМЕН
  • 2 Jesus

    5 1 Отговор
    Кой беше този галфон, че не се сещам? - А.ааа, галфон на големия (руски) "шлУем"! Предател!

    Коментиран от #11

  • 3 колко странно

    2 5 Отговор
    Да си купиш фабрика на 8ми септември(44-та година), тъй му се вика на това. Кораба потъва а макетата ги канят на борда, странно ли е че се почесват.
  • 4 Скрий се бе женска мутра !

    2 1 Отговор
    Жена прозира в него а не мъж ! МЪЖЕНСТВЕН ! Гладен ми е !
  • 5 Скрий се бе женска мутра !

    5 1 Отговор
    Жена прозира в него а не мъж ! МЪЖЕНСТВЕН ! Гаден ми е !
  • 6 евро дебилиада

    2 3 Отговор
    Макетата си нямат голямонос тесноглаз човекопитек та да ги извози без да ги пита с трабанта направо в НАТОто. Проблем. ( Абе ние нали уж бяхме "руските агенти" в НАТО, какви са сега тези рецидиви и с макета? Нещо пак понамирисва откъм еврогейовите на вменяване на вина, изглежда май ще да е било.)
  • 7 vasik atanasova

    8 1 Отговор
    ОТ КЪДЕ СЕ ПОЯВИ ТОЗИ МРЪСНИК
  • 8 Батката-Баш майстора

    3 0 Отговор
    Комунистическия, съветски агент тръгнала да дава мнение. И като според него това не е пътя на Македония към ЕС и НАТО - кой е? През съветска република, както тези родоотстъпници и предадели се опитваха на направят България.
  • 9 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 0 Отговор
    И тоя пуснал гуша
  • 10 Дърт- пръч

    1 0 Отговор
    Първанов ,,,Бандит комунист ,,от къде ги имаш -80 милиона лева ,,,излез в телевизиятя и докажи
  • 11 Райчо циганина

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Jesus":

    Руския Галфон ама,, с 80 000 000 лева пари ,, законни,, а да не говорим за незаконното му богатство
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове