2 007 9

Чумата в Странджанско се разраства

. Трябва максимално бързо да се приключи с тази зараза, за да може хората да продължат да си развиват бизнеса

Чумата в Странджанско се разраства
Снимка: БТА
Мария Атанасова

До 28 декември са в сила европейските рестрикции по посока на реализацията на животни заради огнищата на чума по стадата в Странджа. „Т.е. животните трябва да се колят и консумират само в забранената територия. Млякото може да се изкупува, преработва и консумира в тази зона. Движение на животни се допуска само за незабавно клане до кланица, не се допуска преместването на животни от един обект в друг обект, което в голяма степен затруднява населването на обектите с нови животни“, коментира в „Преди всички“ по БНР д-р Георги Чобанов от Агенцията по безопасност на храните.

На 18 септември БАБХ поиска за пореден път съдействие от прокуратурата, като изпрати писмо до държавното обвинение, във връзка със заразеното с чума стадо в Болярово, до което местните стопани дълго време не допускаха ветеринарните власти.

„Прокуратурата е сезирана още в началото, когато стартираха проблемите. Сезирана е прокуратурата в Ямбол, в Елхово, но на този етап не знам да има отговор или становище, изразено от прокуратурата по този казус“, каза той.

Според д-р Чобанов ветеринарното законодателство е достатъчно ясно, но проблемът е друг – че то не се „чете от други структури, включително и фермери“. Той поясни:

„В самия закон за животновъдството е записано, че когато фермерът се занимава с някакъв вид животни, той трябва да е достатъчно компетентен да се занимава с тях, т.е преди да се започне да се гледат животни, трябва да е ясно какво се случва, когато се стигне до такава ситуация. Затова нашите основни мерки са насочени към превенция, затова и сега говорим за птичи грип, за африканска чума, говорим и за биосигурност, за изолиране на животните, за недопускане на заболяването във фермата. В момента, в който заболяването е допуснато във фермата - и то е допуснато пак от хората, които се грижат за животните – няма много варианти за решаването на казуса. Трябва максимално бързо да се приключи с тази зараза, за да може хората да продължат да си развиват бизнеса“.

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява в Странджанско, след като в нови селища продължават да бъдат откривани животни с антитела, заяви Чобанов. Откриването на антитела означава, че животни са боледували от чума или са били ваксинирани, обясни той:

„Чумата при дребните преживни животни е такова заболяване, което не се среща повсеместно и България беше свободна от това заболяване. В този случай, когато заболяване не циркулира в дадена територия, тогава животните не са го срещали и те нямат антитела. Освен това в България е забранена ваксинацията с такава ваксина, няма и такава ваксина на пазара, която да се ползва, така че се очаква нашите животни да са чисти от антитела или от вируси. Всяко едно животно, в което бъде открит наличие на вирус, това означава, че то е инфектирано и че това е огнище на заболяването. Когато това животно не бъде забелязано или не бъде докладвано, че е заболяло, има един период, през който то боледува, преболедува и практически вирусът не може да бъде открит в кръвта, а започват да се образуват антитела. По принцип антителата се изграждат в два случая – или след ваксинация, или след боледуване“, каза той. Според него обаче се спекулира с възможността животните да са ваксинирани.

Преди няколко дни министърът на земеделието каза в НС, че при последните пробив Странджанско у 256 животни са открити антитела.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Маличка
  Отговор
  1 12:50  12.10.18
  Олили чумаааа бягайтееее .. аааа
 • Пламен
  Отговор
  2 12:57  12.10.18
  Добре
 • От Пирдоп
  Отговор
  3 13:07  12.10.18
  Ех Чобанов, Чобанов язък ти за фамилията!!! Най - после постигнахте своето! Не знам да ли има хора които ти вярват ОЩЕ??

 • Помнещ
  Отговор
  4 13:32  12.10.18
  Първо едните овчици , после другите , а на края и двукраките
 • 5 16:56  12.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пешо
  Отговор
  6 17:07  12.10.18
  Чобанов, подай оставка веднага! Ти си нямаш и представа, какво се случва в района. Естествено, че от Турция са си внесли ваксини хората и са ги поставили на животните. Това е причината добитъка да е изградил имунитет и да има антитела. А това, че чиновниците - в България и в Брюксел сте идиоти и забранявате ваксинацията показва, че сте корумпирани и безполезни.
 • Иван Гешев
  Отговор
  7 17:15  12.10.18
  Турци идват в Странджа и купуват животни на в пъти по-високи цени от тези, които се предлагат тук. Но изискват животните да са с ваксина. И вие, като искате да обслужите местни спекуланти прекупвачи избивайки животните на хората. Но прокурорите този път не искат да участват в далаверата страхувайки се от обществената реакция.
 • Вонави
  Отговор
  8 18:29  12.10.18
  Няма да спра да питам-КОЛКО ЖИВОТНИ СА ПОЧИНАЛИ ОТ "ЧУМА ПО ДПЖ"? (От чумата ГЕРБ се споминаха към 4000).
 • Бо75
  Отговор
  9 20:41  14.10.18
  Героините баба Дора и Ана Петрова, както и тяхните пордръжници и съучастници СЕГА ?

Напиши коментар:


Публикувай