1 783 6

Няма да сме длъжни да показваме бележки за платена електронна винетка

От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни, цените остават същите

Няма да сме длъжни да показваме бележки за платена електронна винетка
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Водачите на моторни превозни средства няма да бъдат длъжни да представят издадена електронна винетка или доказателство за извършено плащане при проверка на пътя. Наличието им ще се установява от контролните органи по електронен път, споделиха от пресцентъра на МРРБ.

Това предвижда проект на Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние, публикувана от МРРБ за обществено обсъждане.

От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни като цените няма да бъдат променяни. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.

В проекта на наредбата е доразвита уредбата относно начините и местата, на които потребителите ще могат да плащат пътни такси. Това ще може да става в брой, по банков път или с карта, в обекти за продажба, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове на страната, по протежение на платената пътна мрежа, както и чрез терминали за самотаксуване.

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, държавата, в която то е регистрирано, неговата категория, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, в случай че такъв е посочен при купуването ѝ. Тя ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомобилите над 3,5 т ще плащат тол такса на база изминато разстояние след 16 август 2019 г..

Основният механизъм на отчитане на тежкотоварните автомобили ще е посредством монтирано бордово устройство, което изпраща данни, необходими за изчисляване дължимата сума. Водачите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса посредством еднократна маршрутната карта.

В проекта на наредбата са регламентирани и изискванията, на които трябва да отговарят доставчиците на услуги за електронно събиране на такса за изминато разстояние, за да бъдат вписани в националните електронни регистри.

България

Още по темата

 • Българска винетка - до края на нищото

  Българска винетка - до края на нищото

  В края на ноември с поредни, седми за тази година, промени в Закона за пътищата, приети на първо четене, депутатите разписаха правила, по които от 1 ...
  6.12.2018
  12 201
  55
 • Строги наказания, ако те хванат без винетка

  Строги наказания, ако те хванат без винетка

  Ако не сме платили винетна такса, няма да бъдем допускани до технически преглед, както и да напуснем страната. Това предвиждат нови промени в Закона ...
  16.11.2018
  15 944
  66

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 11:03  01.11.18
  Само да го не измислите и за назе с каруците да плаштаме нешто че веднага ше изгубите гласоподаватели!А бес назе сте заникаде!

  Коментиран от #2

 • Пешо
  Отговор
  2 11:08  01.11.18

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Не се притеснявай, български депутат и политик и български чиновник на циганите хатъра няма да счупят.
 • Ники
  Отговор
  3 11:15  01.11.18
  Не може така !!!! Гражданската Отговорност .. Я проверяват електронно по регистрацията на автомобила !! НО ТРЯБВА ДА ИМАШ : 1. Залепен стикер на предното стъкло 2. Талонче за гражданска отговорност ! 3. Копие от полицата за сключена гражданска отговорност ! Така че стига с тия скъсявания и кой лъжете ... Електронната Винетка трябва да има 1. Договр .. нотариално заверен 2.Стикер 3.Талонче 4.Касова Бележка 5. Декларация , че си платил всичко изрядно ( нотариално заверена ) 6. Контролен талон ... той е много важно хартиено нещо дето повечето хора на планетата се чудят за какво служи като има кажа че имаме такива неща ....
 • Бако
  Отговор
  4 11:38  01.11.18
  И като се скапе електронната система на АПИ както се скапва всичко в тая държава ония умници с фуражките ще плющят глоби на поразия.Па после ходи се оправяй проблема си е твой.

  Коментиран от #5

 • Dustin
  Отговор
  5 12:17  01.11.18

  До коментар #4 от "Бако":

  Не така като си я имаш платена да ти плющат 20 глоби няма сила която да те накара да ги платиш и те така или иначе ще отпаднат. Или ти искаш да си носиш хартишката за да се доказвш на куките като на**ана ученичка че си изряден платец ако въобще им се скапе системата и ти точно в този момент попаднеш на рутинна проверка. Такива като тебе още 200 години ще си носим 3 папки с хартийки и бешежки и боклуци и сини талони за да си караме колите. Тенденцията в цял свят е да отпадат стикери и бележки - всичко да става електронно и контролирано
 • тиквун
  Отговор
  6 13:49  01.11.18
  От сложно по сложно! Ние тиквите нищо не разбрахме.

Напиши коментар:


Публикувай