3 660 14

Почитаме св. Архангел Михаил

Той е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си

Почитаме св. Архангел Михаил
Венцислав Михайлов

Днес Българската православна църква отбелязва празника на свети Архангел Михаил - Архангеловден. Във всички епархии по този повод се отслужва празнична Света литургия, а хората правят курбан за светеца.

Св. Архангел Михаил е първият от седемте ангела пред престола на Господ. Той е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си и неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е и един от светците, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка. По тази причина той бива възприеман от хората като ангел на смъртта.

В Откровението на свети Йоан Богослов е описана битката на свети Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята.

Освен това според вярванията свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като Господ?" (miyka'el бил бойния вик на небесните армии на иврит). Архангел Михаил е най-добрият приятел на Бога. Библята доказва, че Михаил е името, с което е наричан Исус Христос преди и след живота си на земята. Архангел означава главен ангел, а още и военначалник предводител на верни ангели. И може би Исус Христос е самият Архангел Михаил - Исус е на земята, а Архангел Михаил - на небето.

Св. Архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Свети Архангел Михаил e още водач на ангелите и покровител на войниците.

Това е и името на осем византийски императори. Денят на свети Архангел Михаил е 8 ноември. Обикновено ликът му се намира на входа на православните храмове, изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Смята се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

Денят на свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

На празника се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница — една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и др., които по външен вид и названия повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение.Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На този ден черпят Ангел, Алина, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Руслан, Серафим.

8 ноември е професионален празник на полицаи, месари, колбасари и урбанисти.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • среднощен
  Отговор
  1 07:42  08.11.18
  Свети архистратиже Михаиле, моли Бога за нас..!! Това е припева от акатиста на свети архистратиг Михаил! Не е правилно да бъркаме Господ Иисус Христос с първият от ангелите...!? Господ Иисус Христос е Синът Божий - Второто лице на Светата Троица, а архистратигът Михаил е надареният с най-голяма вярност и ревност по Бога Архангел!? Господ Иисус Христос Е Творецът, а архистратигът Михаил /макар и дух/ е творение..! Преводът от еврейски на Михаил също може да бъде и - "Никой не е като Бог"! Тези неща са важни да ги знаем, защото иначе ще изпаднем в многобожие, което е суеверие т.е. /неправилна вяра/!? Честит празник на всички православни християни!
 • 2 08:25  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Валя
  Отговор
  3 08:31  08.11.18
  С тези истории ще научите децата си да лъжат и после ще им се сърдите за дето са ви излъгали

  Коментиран от #7

 • Тръмп
  Отговор
  4 08:35  08.11.18
  Нищо не е случайно,на този ден се избират Президентите на САЩ!!!:):):)

 • Молба
  Отговор
  5 09:47  08.11.18
  Св. Архангеле Михаиле, моля те пази именниците и техните роднини! Честит празник на всички християни!

  Коментиран от #6

 • Викентий
  Отговор
  6 09:58  08.11.18

  До коментар #5 от "Молба":

  Дори и криминално проявените и убийците и изнасилвачите , щом се казват Мишо ангелът трябва да бди над тях

  Коментиран от #11

 • среднощен
  Отговор
  7 11:05  08.11.18

  До коментар #3 от "Валя":

  Когато възпиташ детето си във вяра към Бога то ще знае, че има божия заповед - ..Не лъжесвидетелствай..!?
 • 8 11:51  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  9 11:55  08.11.18
  От къде на къде, днес ще празнува Руслан и какво общо има това име с Архангел Михаил ?? Руслан е име дошло в руския език от татарския и тюркските езици !
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  10 13:02  08.11.18
  Змеят май възкръсна....горко ти Михаиле....
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  11 13:06  08.11.18

  До коментар #6 от "Викентий":

  Стига да почерпят!!!ПРОСТЕНИ СА!!!!Идиотско нали?
 • Aнонимен
  Отговор
  12 14:53  08.11.18
  Да, змея е тук - г 7, със седемте глави с богохулни имена.
 • Ангел
  Отговор
  13 15:28  08.11.18
  Честит празник! И си опичайте акъла, не правете другиму това, което не искате на вас да ви се случва!
 • Валя
  Отговор
  14 20:30  08.11.18
  Добре може ли поне да не пишете ,,почитаме,, просто не слагайте всички под общ знаменател , иначе се получава че който не е вярващ едва ли не не е българин , това е обидно и несправедливо

Напиши коментар:


Публикувай