1 106 1

Протестите за чист въздух в Русе с 30-годишна история

През 1987 г. се провежда първото недоволство срещу замърсяването в Русе

Протестите за чист въздух в Русе с 30-годишна история
Снимка: бТВ

Преди 30 години майки от Русе излизат за първи на протест за по-чист въздух в града. Веселка Георгиева е една от майките, които организират протестите срещу обгазяването на Русе през 1987 г. и 1988 г., припомня бТВ.

„Майките бяха двигателят, майките с грижата за техните деца, за бъдещето, както тогава, така и сега Русе иска да диша”, каза Георгиева.

Тя попада в кадрите на филма „Дишай” за хлора от румънския химически завод в Гюргево, който трови русенци. На премиерата на филма в Дома на киното се учредява първата гражданска организация у нас – Общественият комитет за защита на Русе. Една от русенките, надигнала глас е Мария Варамезова.

„Брат ми беше астматик и тя е била потресена от това, тя се е амбицирала и се е включила в протеста заедно с всички майки с деца, даже и писала открити писма към Горбачов, Тодор Живков”, спомня си Варамезова.

Трийсет години по-късно на площада в Русе отново протестират срещу мръсния въздух. „Имам дъщеря на 5 години, която всяка сутрин се събужда в тази мъгла от неясни субстанции. Положението е същото, а може би по-лошото е, че в момента замърсяването идва от нашата държава, от нашия град, под носа ни, и ние го търпим”, заяви Велина Георгиева, дъщеря на Веселка Георгиева.

Така Велина продължава протеста на майка си Веселка, която през 1988 г. участва в събитията, предизвикали една година по-късно падането на Тодор Живков от власт.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Русенец
    Отговор
    1 11:29  11.11.18
    И днес продължава системното обгазяване на Русе. Пет от големи фабрики в града го парфюмират ежедневно. Само преди две седмици майките с колички отново излязоха на протест. РИОСВ е с вързани ръце, понеже нямат сертифицирана апаратура, с която да мерят болшинството химикали, изхвърляни над града. Кмет и община се правят на глухи, защото разни малки фирмички на общинари се изхранват, от сериозното обслужване на замърсителите. Управниците превръщат града в газова камера, заради тяхната изгода.

Напиши коментар:


Публикувай