13 Ноември, 2018 21:14 1 663 33

Властта доволна от доклада на ЕС, БСП го иронизира

  • доклад-
  • мониторинг-
  • ес

Докладът е положителен, обективен, ясно подчертава постигнатите резултати, заяви Цачева

Целта на съдебната реформа е българските граждани да получат качествено правосъдие. В доклада на ЕК се констатира, че през последната година България е продължила с усилията си да изпълни препоръките на въпросния доклад. Като постижение можем да отбележим, че препоръки номер 1, 2 и 6 са временно затворени. Въпреки това ЕК счита, че развитието на изпълнението на някои от препоръки продължава.

Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет външния министър Екатерина Захариева във връзка с мониторинговия доклад на ЕК относно напредъка на страната ни, пише novini.bg.

,,Ако продължим с това темпо, България ще може да приключи механизма до края на мандата на тази комисия. Много е важно обаче и другите препоръки за бъдат изпълнени'', посочи още Захариева.

,,В доклада ясно са посочени положителните оценки от Комисията, като например прозрачността, публикуването на докладите, законодателните промени. В положителна насока е отчетена и борбата с корупцията на високите етажи, както и корупцията на местно ниво и граници'', добави външният ни министър.

,,Заключението на ЕК е, че има значителен напредък и най-вече по отношение на всички три показателя, които все още не са затворени. За да бъдат затворени за постоянно, трябва да бъде затворен целият механизъм от шестте препоръки'', поясни вицепремиерът Захариева.

,,За да се стигне до затварянето на тези препоръки е отчетена работата на съдебната система във всичките й звена. Благодаря на Комисията и на работата на експертите за позитивния доклад, който получихме'', завърши Захариева.

Положителната оценка, която е дадена на МВР, по показател 6 - "борба с организираната престъпност", приемам като обективна оценка, резултат от усилия, които са полагани през годините съвместно с прокуратурата, по-специално Специализираната прокуратура, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Оценката се базира и на международната дейност на ГДБОП, резултат е и от доверието, което е изградено с партньорските служби в противодействието на организираната престъпност. МВР предприе много стъпки за укрепването на капацитета на ГДБОП. В международен план службата работи изключително добре, ползва се с доверието на всички партньорски служби, подчерта Маринов.

Оценките са позитивни вече в няколко доклада, което показва, че укрепваме капацитета на МВР да се бори ефективно с организираната престъпност. Тези оценки ни карат да продължим ефективната работа. На първо място работим за сигурността на българските граждани и се надяваме да постигнем още по-добри резултати, така че показател 6 - "борба с организираната престъпност", да бъде затворен окончателно и мехнизмът за наблюдението да бъде прекратен преди приключването на мандата на Европейската комисия, каза още вътрешният министър.

Министерството на правосъдието изразява своята решимост, че ще продължим работата си по изпълнение на всички препоръки, така че хоризонтът да бъде факт през идните месеци, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на брифинг. Тя благодари на ЕК за високата оценка.

„Докладът е положителен, обективен, ясно подчертава постигнатите резултати", обясни тя.

Според Цачева Комисията посочва, че напредъкът е значителен. А 6 от показателите, сред които независимостта на съдебната система, се считат за условно затворени. По останалите препоръките сме близо до изпълнение.

„Дадена е изключително висока оценка за усилията на правителството на цялостна правна рамка за корупцията по високите етажи на властта, както и за гладкото сливане на отделните структури в новата комисия“, обясни Цачева.

Според нея ЕК оценява като значителни промените в Наказателния кодекс, които имат за цел борба с организираната престъпност.

„Напредъкът в тази област също е съществен. Положителна е оценката на прокуратурата за оптимизиране на районните прокуратури“, посочи тя.

Министърът добави, че България оценява изключително високо заявеното доверие.

„Правителството заявява своята продължаваща решимост за консолидиране на усилията на постигнатите резултати“, смята Цачева.

БСП гледа спокойно на доклада на ЕК - като на поредния предпоследен. Когато той приключи обаче, ще разберем дали е бил български успех, или провал на механизма за сътрудничество на Брюксел, е тезата пък на социалистите, съобщи Канал 3.

"Докладът ще приключи, но дали това ще е успех за България, или провал за мониторинговия механизъм е въпросът. И на правителството тепърва предстои да обясни на ЕК и на българските граждани, че живеем в страна в която има независим и ефективен съд, правосъдие и справедливост", коментира в парламента соцдепутатът Крум Зарков. Той отбеляза положителните оценки, но подчерта, че въпросите пред българската правосъдна система и правителството остават.

Посланието на Юнкер е важно от гледна точка на това дали са изпълнени препоръките, а не доколко някой спазва политическа заявка, коментира още юристът от БСП.

"И този доклад е предпоследен, конкретно от 6 показателя, Комисията казва, че три са временно изпълнени. Но по-интересното е кои не са изпълнени. Не са изпълнени изискванията за продължаване на съдебната реформа и за борбата с корупцията по висшите етажи на властта и корупцията като цяло", посочи Зарков.

Той наблегна особено на посочената в доклада като ключова рискова област в борбата с корупцията като цяло - обществените поръчки.

"В този доклад се прокрадва и нещо ново - че в последната година медийната среда се е влошила драматично", добави социалистът.

Все пак, по думите му, "обективно погледнато, очевидно е, че механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край".

"За нас най-важното е всеки български гражданин, когато отиде на съд, да има доверие в съдебната система", каза още Зарков. По думите му ЕК потвърждава мнението на президента по отношение на корупцията.

А относно призива на вицепремиерката Екатерина Захариева партии и институции да се обединят за още по-мотивирана работа по препоръките, соцдепутатът припомни, че социалистите и досега са имали своя законодателен принос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червен

    11 25 Отговор
    Никога повече комунисти на власт в България.

    Коментиран от #4, #15, #33

  • 2 Будалата

    44 7 Отговор
    Има много гнили ябълки и една голяма ТИКВА.
  • 3 Крадец

    41 2 Отговор
    Как няма да са доволни !ЕК им узаконява пристъпленията !
  • 4 Син

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Червен":

    Хайде,хайде,малко си викал навремето-С БКП напред !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Оставка

    35 2 Отговор
    Лъжааааааат ,лъжат, герб само това могат най - добре ! ОСТАВКАААААА
  • 7 567

    33 1 Отговор
    Биха им рамо от Брюксел заради протестите! Меркел и Юнкер са му дружки и го подпират
  • 8 Оставка

    28 2 Отговор
    Кака Цецка е гоооолема убавица ! Фотогенична е :) те у герб са се едни убави:) ОСТАВКА БЕ

    Коментиран от #10

  • 9 ЗАПОМНЕТЕ!!

    28 3 Отговор
    Тази държава е наша! Тази държава не е на Борисов и компания! Тази държава не е на Меркел и Юнкер! Тази държава не е на продажниците на нац.интереси!
  • 10 El comandante

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Оставка":

    И на мен много ми харесва.Като я видях за пурви път:Аууу крокодил.И говори????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ша са опраим

    17 1 Отговор
    Оставка иска всеки вече .Марш на гнидите
  • 13 патриот

    17 1 Отговор
    всичко е пунта мара аман от крадци,доволна властта а после Българският народ връща и не му остават за данъци и застраховки.
  • 14 Тръмп

    1 18 Отговор
    ГЕРБ и Патриотите се справят отлично,това е оценката и в САЩ!;):):)Мнението на БСП да се изпрати на Путин,че не ни интересува!!:(:):):):)

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123

    18 0 Отговор
    Кой го интересува някакъв доклад бе боклуци хората искат да живеят нормално а не в мизерия тоя доклад си го заврете одзад
  • 19 Ми тъй де

    16 0 Отговор
    Евро Съюза има нужда от съсипана България, за да може да ни изкупуват суровините на безценица, да ни взимат специалистите, да ни взимат жените в тяхните публични домове, да ни ползват народа за медицински експерименти, да си складират токсичните отпадъци на наша територия, да си продават развалените храни на нас, да водят войни на наша територия...и така нататък!!! Аз нямам против да вземат 70% от народа, който е боклук по душа и да го тормозят в Германия, но БГ природата е толкова хубаво, че е грях тук да се живее зле и добрите хора да са жертва

    Коментиран от #20, #21, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тръмп

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Бах":

    В Русия съм,в Русия съм,ела ме вземи!!!:):):)
  • 23 Тръмп

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Ми тъй де":

    Ми тъй де,ти що си даваш жените за пари,нъл ни си будала,а хитрец от класа???:):):)
  • 24 Гошо Хубавецът

    1 7 Отговор
    Ей, Бах , много си смел бе, кокошкар.Внимавай Ние да не те намерим , че здравата ще закъсаш. За ЕС салдото е балансирано , колкото изнасяме , горе-долу толкова и внасяме .Около 10 млрд.внос и 10 млрд. износ .Но за червените мърши , ако изнасяме ,защо изнасяме ,раздаваме държавата , а ако внасяме защо внасяме , внасяме боклуци .А Истината е че изнасяме над 60% промишлена продукция и предимно електроника .Преди 89 г .сме изнасяли стоки за около 1- 2 млрд. предимно селско стопанска родукция за СССР.Смърт на предателите мразещи България червени , и подлизурки на Путин .Ако имаме карт Бланш от Запада , само за няколко часа ще ви ликвидираме .

    Коментиран от #26, #27

  • 25 От къдя на къдя

    6 0 Отговор
    Ко!Не!...Оставка!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тодоров

    7 0 Отговор
    Как няма да е доволна властта. Отмина Хелзинкската среща на ЕНП, нашите герберисти подкрепиха когото трябва за бъдещ Председател на ЕК и хоп .......готово ! Положителен доклад за съдебната система и борба с корупцията - НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ. ЖАЛЪК ЦИНИЗЪМ в действие.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дедо

    1 0 Отговор
    Миропомазаните от Европа хвалят партньорите си по кьор-софри!...Да ама на наще скоро келепирът им ще свърши!
  • 31 ЪРП

    3 0 Отговор
    ВЪПРОС КЪМ ГЕРБЕРАСОПИТЕК-ДРУЖИНКА: КОЛИТЕ ЛИ СА ВИ ЕКО-ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИЯ БЕ????!!!! ! НЯМА ПРОБЛЕМ,ЧЕ ХОРАТА СА БЕДНИ И СЕ ОТОПЛЯВАТ ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ НА ДЪРВА!!!! НЯМА ПРОЛБЕМ,ЧЕ В АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ СЕЛА И ГРАДОВЕ, ИМА ОТКРИТИ БУНИЩА ЗА МИЛИОНИ ТОНОВЕ БОКЛУК, КОИТО СЕ ПАЛЯТ РЕДОВНО!!!!! НЯМА ПРОБЛЕМ,ЧЕ ЦИГАНИТЕ ГОРЯТ В НЕСВЯСТ ГУМИ И ВСИЧКО КВОТО ИМ ПАДНЕ ПРЕД ОЧИТЕ В БЕЗБРОЙ ГЕТА?!!!!!! НЯМА ПРОБЛЕМ,ЧЕ ТЕЖКОТОВАРНИТЕ КАМИОНИ БЪЛВАТ НАЙ-МНОГО ВРЕДНИ ГАЗОВЕ , ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ АВТОМОБИЛИТЕ?!!!!!!! НЯМА ПРОБЛЕМ ,ЧЕ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИЕ МАСОВО УНИЩОЖАВАТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЕКАРИ БЪЛГАРСКИ ВЕКОВНИ ГОРИ БЕЗНАКАЗАНО?!!!!! ПРИМИТИВНИ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ !?!!!!!!!!!!!
  • 32 ХанкоБрат

    2 1 Отговор
    Без обяснения за кухи лейки. Не всички са тъпи като гербери. ОСТАВКА!
  • 33 Светльо Чернев

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Червен":

    Е, никога, ама вече почти 10 години са на власт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове