1 868 7

Калкан от Испания и сьомга от Норвегия за Никулден

Българинът по традиция остава верен на шарана, но все повече хора посягат към оранжевите котлети и филета

Калкан от Испания и сьомга от Норвегия за Никулден

Калкан, внос от Испания и сьомга от Норвегия, вече се предлагат на рибните щандове на търговските вериги за Никулден. Това показва проверка дни преди един от най-тачените християнски празници.

Българинът по традиция остава верен на шарана, но все повече хора посягат към оранжевите котлети и филета. Най-големите чревоугодници си угаждат с калкан, коментират търговци пред в. „Телеграф“.

Въпреки, че най-голямото търсене е за дива риба, на пресен улов ще се зарадват само българите край Дунав и Черно море. В момента калканът върви по 28 лева за килограм при големина между едно и две кила на рибата. Цената скача на 37 лева за кило при едрите парчета. Българският черноморски калкан е признат за най-вкусен от ценителите и затова директно заминава за износ. От рибната борса в Казала коментират, че черноморският калкан е несравним с вкусовите си качества заради по-ниската соленост на водите у нас.

Заради увеличеното търсене котлетът от сьомга е паднал с 20% и може да се купи за 24 лева килограма. Освен цял се предлага и на филета с минимална разлика в цената. В една от най-големите търговски вериги уверяват, че сьомгата се кара от Норвегия. Дива сьомга е почти невъзможно да бъде намерена, освен това сезонът за търговски улов отдавна е преминал.

До Никулден търговските вериги ще продължат да се надцакват с цените на шарана. В момента килограм от традиционната риба с люспи се предлага за 4,99 лева. Тази година шаранът нямало да мирише на тиня, защото се отглежда в изкуствени водоеми с пясъчно дъно.

С прясно уловени дунавски риби, ще се облажат само жителите на дунавските градове и села. В една от най-големите търговски вериги със сигурност ще се предлага дунавски амур, шаран и щука. Дивата риба е най-търсена, но тази година уловът е слаб.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 06:49  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 07:06  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хайл
  Отговор
  3 08:29  05.12.18
  Не купувайте от големите вериги,всичката им стока е стара и с огромна цена и не е ясно кога е уловена...подкрепете българските рибари и производители,те няма как да ви пробутат стара стока

 • Варна
  Отговор
  4 09:18  05.12.18
  Като човек, който работил доста време на тази пазар, мога да кажа, че търговските вериги предлагат размразена риба за прясна. Уловката е в това, че на щанда е записано, че рибата е"ОХЛАДЕНА". Сьомгата пристига в България след умъртвяването и на 3-тият ден. Това се случва 2 пъти в седмицата с камион на една румънска компания. - Основният разпространител е Метро. Стоката се разтоварва в един склад на една от Софийските борси, късният следобед. От Метро, я прекупуват няколко фирми от страната и я разпространяват по заведения и магазинчета, на следващият ден. Конкретно пристига в понеделник и в сряда склада. Във Вторник и четвъртък се носи по обектите включително и по големите вериги. На щанда стои още 3 дни преди да я замразят или изхвърлят. Сами разбирате, че едноседмичен престой на рибата в не замразен вид носи съответните рискове. За това на щандовете за риба на големите търговски вериги мирише на леш. Рибата тон, риба меч и още някои екзотични риби пристигат тук дълбоко замразени, тук се размразяват и се продават за охладени. Сами се сетете, че всяка риба, която се доставя от разстояния 1500-2000км и нагоре няма как да бъде прясна!
 • гмо шит
  Отговор
  5 18:39  05.12.18
  Хахха Сьомгата в Норвегия и белия свят е вече джънк фууд само в комплексарска България е престижно да ядеж от тази риба.
 • 6 18:43  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Метгонтан
  Отговор
  7 23:27  07.12.18
  Ми кат опандизиха Митю Очите и вече няма кой да влиза за рапани , мекотели , риби и раци . Затва се внася

Напиши коментар:


Публикувай