Last news in Fakti

23 Март, 2012 15:40 762 2

Изведоха роми от опасни сгради, ще строят жилища

  • враца-
  • изведоха-
  • роми-
  • опасни жилища-
  • право на строеж

Четири от семействата, живеещи на ул. „Георги Апостолов” 2 във Враца, бяха изведени от опасната сграда от служители на общината. Останалите поискаха да си построят жилища на съществуващи в момента бетонови постаменти на ул. „Райна Княгиня”.

Ромските семейства бяха настанени преди година и половина  в сгради на бившите лаборатории на ХЕИ. При последната проверка служители на общината установиха, че една от постройките е напълно разрушена, а други две са увредени частично и са станали опасни за живеене.От конструкциите са вадени носещи дървени греди, премахвани са стени.

Предложението за ново строителство бе прието от зам.-кмета на Враца Светозар Луканов. „Поемам официално ангажимента общината да ви съдейства при проектирането. В следващата сряда, в приемния ми ден, ще очаквам при мен да дойдат петима ваши представители и ще договорим рамката на помощта от общината. Както се договорихме, материалите за строежа и изграждането, са ваш ангажимент. Предупреждавам ви - тези материали да не се окаже, че са откраднати от друго място.  Всичко трябва да е законно” – каза зам.-кметът. Ромите обещаха, че ще спрат кражбите и в края на юни ще освободят сградите на ул. „Георги Апостолов” 2.  До тогава те, за своя сметка, трябва да обезопасят двете разграбени и разрушени сгради, като ги заградят с мрежа. От служители на общината е запечатана тази част от сградата, която е опасна. Останалите да живеят там ще се преместят при съседите си от стабилната част на постройката. „Това е настина последният шанс, който ви даваме. Повече отстъпки няма да има” – категоричен бе Светозар Луканов.

Три от семействата, които имат деца до 3 години, от същата сграда получиха предупредителни протоколи от отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане” във Враца. Причината е, че условията не отговарят на изискванията за отглеждането им. „В следващата седмица ще проведем няколко срещи с тях, за да видим дали ще изпълнят предписанията. Ако това не стане, децата ще бъдат настанени принудително в социални институции” – поясни зам.-кметът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 симеон

    0 0 Отговор
    аз не съм м....л и също живея в опасна сграда бихте ли ми направили жилище и на мен
  • 2 The Bear

    0 0 Отговор
    Против съм и една стотинка от парите платени от мен като данъци и такси да бъдат давани на м....ли. Строят им жилища, те ги рушат, и скоро айде пак - за наша сметка, а през това време ги лекуват в болниците за наша сметка, цапат района за наша сметка, крадат ни тока и водата които ние плащаме, крадат ни от домовете, ограбват родителите ни и баби и дядовци по селата и им рушат къщите....