1 296 26

Проф. Константинов: Правителството да увеличи зърнените запаси

Чакат ни големи суши, ако 2-3 години няма добра реколта на зърнени храни, светът ще изпадне в състояние на масов глад, предупреждава анализаторът

Проф. Константинов: Правителството да увеличи зърнените запаси
Снимка: БГНЕС

Правителството трябва да актуализира и увеличи зърнените запаси на страната. Това препоръча в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов.

Той аргументира изказването си с факта, че в бъдеще храната ще стане по-ценна стока от газа, както и че се очакват големи суши през следващите години. Ако 2-3 години няма добра реколта на зърнени храни, светът ще изпадне в състояние на масов глад.

„Като казвам глад – стоите и гладувате. Всичко лежи върху зърнопроизводството. Ако то падне и се редуцира 3-4 пъти, това означава буквално, дори Златният милиард да разбере какво е глад. България – не искам да съм лош пророк, но реколтата догодина може би няма да е такава, каквато си я мислим всички. Снегът дойде много късно, няма дълбок сняг в Добруджа все още и има опасност част от посевите да измръзнат. Ако това се случи едновременно в големите зърнопроизводители – Украйна, Канада, САЩ, Русия, става страшно“, каза още проф. Михаил Константинов.

Професорът допълни, че недостигът на храна и рискът от масовия глад са предизвикателствата, върху които държавите по света трябва да помислят. Те и в момента се опитват да се избият помежду си, обобщи проф. Константинов.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Правилното решение
  Отговор
  1 10:46  06.12.18
  Е напояване , не запасяване огромно. Но напоителните системи изчезнаха, унищожени и разпродадени в Гърция
 • ЪРП
  Отговор
  2 10:53  06.12.18
  ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ УНИЩОЖИХА ГИГАНТСКИ ТЕРИТОРИИ БЪЛГАРСКИ ГОРИ С ЦЕЛ ЛИЧНО ПЕЧАЛБАРСТВО И ИЗРАВНИХА С ТРЕВАТА ЦЕЛИ ПЛАНИНИ.......,А КОНСТАНТИНОВ ТРЪГНАЛ ДА ИМ ОБЯСНЯВА ЗА НЕКВИ РЕЗЕРВИ НА ЗЪРНО.......... ПРОФЕСОРЕ ,ТИ МАЙТАПИШ ЛИ СЕ НЕЩО ??? ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ БИХА ПРОДАЛИ И МАЙКИТЕ СИ ЗА ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ В ГУЩЕРИ И ЕВРО!!!!!!!!!!! ТУК ,НАЙ-МНОГО ДА ОСТАНЕ НЯКОЙ ДРУГ ТОН МУХЛЯСЪЛО ЗЪРНО ИЗ ХАНГАРИТЕ!!!!!!!
 • Тръмп
  Отговор
  3 10:56  06.12.18
  Това е Професор,а не ментето Христов!!!:):):)

 • Съхранението
  Отговор
  4 10:57  06.12.18
  На зърното е скъпо и краткотрайно! Суша глади, киша мори. Водица трябва може и втора реколта да има от фуражна царевица. България може и да е на далавера!

  Коментиран от #14

 • ЪРП
  Отговор
  5 10:57  06.12.18
  ПРЕДИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТОТАЛНА ПУСТИНЯ - АФГАНИСТАН Е БИЛА ЗЕЛЕНА ДЪРЖАВА!!!.....СЛЕД КАТО ИДВАТ НА ВЛАС ТАЛИБАНИТЕ ,ТЕ ИЗВЪРШВАТ ТОТАЛНО ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИТЕ, В СЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО ПРИРОДАТА ИМ НИКОГА НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА , ПОЧВИТЕ ЕРОЗИРАТ И АФГАНИСТАН СЕ ПРЕВРЪЩА В ТОТАЛНА ПУСТИНЯ!!!!!!!!!!! ТАЛИБАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА РОДНИТЕ, АЛЧНИ, КРАДЛИВИ, ГРАБЛИВИ И НЕНАЯДЕНИ УРОДИ - ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!.....ЖАЛНА И МАЙКА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ..........

  Коментиран от #24

 • Нещастник
  Отговор
  6 10:57  06.12.18
  Този да му направят паметник още приживе-той компетентен по всички въпроси. А ако е толкова умен трябва да знае, че който знае всичко всъщност нищо не знае. Ама то.......ако е малко умен няма да се изказва по всичко . Той направо гений бе. Сега ще си правя киселото зеле, та викам да го питам-той сигурно знае!!!!! ха-ха
 • Бат Ганчо
  Отговор
  7 11:04  06.12.18
  90% от житото на България се изнася Ве ! Какви запаси Ве .
 • Иванов
  Отговор
  8 11:24  06.12.18
  Има начин. В момента близо една трета от обработваемите площи се засяват с рапица заради биогориво, поредната измишльотина на Запада. Второ- да се спре износа на пшеница. Трето- ако пшеницата измръзне да се компенсира с царевица, но не гмо на Монсанто!!! В Румъния домакинствата маат качамак вместо хляб и сърдечно съдовите заболявания са непознати! Четвърто, професорът да спре с изборните уйдурми, защото Мафията е на власт лично с негова помощ и това се знае добре. Пето, Златният милиард ако няма хляб, ще яде пасти. Тежко и горко на народа! И шесто, духовенството да се намеси за измолване на добра реколта при лоши климатични условия. Има специален Псалм за тази цел.

  Коментиран от #11

 • Бат Ганчо
  Отговор
  9 11:24  06.12.18
  Бангладеш е малко по-голяма от България и в нея живеят 163 милиона ( повече от колкото в цяла Русия) и се изхранват сами . И за какво да трупаме зърно резерв ? Да храним мишките ли?
 • Радо
  Отговор
  10 11:35  06.12.18
  Професорът да си гледа математиката и да се прави на голям оракул, пък и като няма хляб, ше ядем пасти.
 • БатГанчо
  Отговор
  11 11:37  06.12.18

  До коментар #8 от "Иванов":

  Като се спре износът , какво ще го правим това зърно ? Произвеждаме десет пъти повече зърно ( царевица , слънчоглед, жито) от колкото можем да изядем . За това олиото е почти на цената на минералната водя !

  Коментиран от #20

 • Професор
  Отговор
  12 11:42  06.12.18
  Този господин е на всяка манджа меродия. По добре да каже защо съботи а електронното гласуване и да не мисли за насъщния.
 • Сталин
  Отговор
  13 12:08  06.12.18
  Аре стига глупости съветската армия 45 година все със зимни гуми над 4 милиметра и зърно е настъпвала към европата муахахахаххаха
 • Жарко патронааа
  Отговор
  14 12:11  06.12.18

  До коментар #4 от "Съхранението":

  Вода има от црно море с инсталация зе обезсоляване и вода колко щеш
 • 999
  Отговор
  15 13:38  06.12.18
  Може би на професора му е време да се оттегли, че в последно време гледам му "изтърва края". В Добруджата толкова рано не пада сняг. Иначе хубаво да мисли за резерва, но това означава Борисов да се разбере с мутрите от ТИМ. - Те изнасят от години зърното ни и внасят по- калпавото, дето го дават арабите на камилите си. Ние разбира се го ядем, с добре гарнирано допълнително количество глутен. - Факт!
 • onq s konq
  Отговор
  16 14:50  06.12.18
  Професор Константинов е РЯДКО ЕРУДИРАН И ТОЧЕН В ИЗКАЗА СИ ЧОВЕК.Естествено в случая е абс прав,защото ако зърнения резерв не е достатъчен при едни сушави години,ще се наложи ПО-СКЪП ВНОС,което вероятно ще рефлектира върху цената на хляба и фуражите.А тия серсеми дето предлагат да се забрани износа...ами същите да вземат да забранят и вноса както по Живково време,та да СЕ ГМУРНЕМ С КЕФ ОТНОВО В СОЦА както си беше 45г?!А иначе ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВОТО И ТУРИЗМЪТ НИ са ДОКАЗАЛИ СЕ "ОТЛИЧНИЦИ" и икономиката ни определено разчита на тях,а като ги "бастисаме"- КОЙ ЩЕ ПЪЛНИ ХАЗНАТА?А на тая Хазна разчитат пенсионери,безработни и соц. слаби искат помощи,издържа се армия и Полиция,строят се и се рехабилитират магистрали и пътища...

  Коментиран от #19, #22

 • Мая
  Отговор
  17 15:11  06.12.18
  Тоя професор се оказва специалист по всичко!!!!!
 • Зърнен баланс е името
  Отговор
  18 15:19  06.12.18
  Излишното количество изнасяме, от южното полукълбо, Аржентина внасяме. Изяждаме военновременните запаси, по качеството на брашното се познава. Съвета на Константинов, не е най-правилният. Трябва да се мисли за напояване.
 • 999
  Отговор
  19 16:36  06.12.18

  До коментар #16 от "onq s konq":

  Селски гледам пак си ги натворил здраво! - Що не обясни на Константинов, че в Добруджата снегът идва по- късно. А иначе би трябвало да си наясно, че приятелите на Борисов от ТИМ от години изнасят нашето зърно и внасят калпавото. На ли си от Добруджата бе? - Трябва да ги знаеш тези работи! Иначе внос на зърно по времето на СОЦ-а и забрана за него до сега не помня! - Не знам от къде ти хрумват тези тъпотии! - Честно! Вър виж да ли зелето да не сте го пресолили и извади 2-3 глави лук и чесън за салатата. - С другото не се занимавай, щото не ти се отдава!
 • 999
  Отговор
  20 16:40  06.12.18

  До коментар #11 от "БатГанчо":

  Нашето зърно е по- добро и за това се изнася, наред с това обаче тече и внос на фуражна пшеница, която я мелят и обогатяват с глутен и после я ядеш на хляб и закуски. Ако си над 30 може и да помниш какъв беше хляба преди и защо сега ядем някакъв абсолютен боклук - жалко подобие на хляб

  Коментиран от #21

 • ОТ ТУРЦИЯ СА ВНАСЯ ИНА МАГИЯ
  Отговор
  21 17:20  06.12.18

  До коментар #20 от "999":

  КАЗВАТ И - ВИТАМИНА. ОТ КИЛО БРАШНО СТАВАТ 5- 7 ХЛЯБА ИЛЕ ДВАЙСЕ БАНИЧКИ.

 • Истинският кон ли си?
  Отговор
  22 22:28  06.12.18

  До коментар #16 от "onq s konq":

  И да те питам. Как при продължаваща с години суша , ще се трупа резер от зърно, при слаба, или липсваща реколта? Константинов греши, а ти си го боготвори, но грешиш. Не очаквах това, от теб, истинският кон!
 • Защо плодородни райони
  Отговор
  23 22:33  06.12.18
  Стават пустини, а професоре? Поради липса на вода, нали?! И то си от масата “ професори “ , май. Правени на кило, ката ден. Не предполагах. Мислих, че си истински. Заблудил съм се!
 • Как го изсмука това за Авганистан?
  Отговор
  24 02:09  07.12.18

  До коментар #5 от "ЪРП":

  Каква флора има Авганистан? Колко гори? Какво изсичане те гони?
 • ГОСТ 1
  Отговор
  25 09:36  07.12.18
  Тоя многознайко започна да разбира и от земеделие и от метеорология,че и от геополитика.Само не разбрах защо прави това тъпо изказване.
 • ПЕНКО
  Отговор
  26 14:10  08.12.18
  НАПЪЛНО СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ В БЛИЗКО ВРЕМЕ ,НА ПАЗАРА И В ГОЛЕМИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ ЩЕ СА ПОЯВИ ПРОДУКТ С НАЗВАНИЕ : " УНИВЕРСАЛНА ПОДПРАВКА- ПРОФАН КОНСТАНТИНОВ " ...ЗА ВСИЧКИ И ЗА ВСЕКИ -ДА ПРЕБЪДЕ ВО ВЕКИ !!!

Напиши коментар:


Публикувай