1 067 4

Проверяват и Нанков за конфликт на интереси

КПКОНПИ се сезира след медийни публикации

Проверяват и Нанков за конфликт на интереси
Снимка: БГНЕС
Мария Атанасова

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ започва проверка и на регионалния зам.-министър Николай Нанков, която е идентична на тази за безплатното жилище на Владислав Горанов.

Антикорупционният орган се е самосезирал днес по медийни публикации и започва проверка, съобщи шефът му Пламен Георгиев пред депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси, цитиран от "Канал 3".

Публикация на в. "Сега" твърди, че Нанков, който беше и министър на регионалното развитие доскоро, живее без да плаща наем в жилище на фирма, която печели европроекти.

По отношение на проверката за апартамента на финансовия министър срокът даден от прокуратурата, е за 18 декември, но КПКОНПИ ще приключи дори преди това, каза Георгиев. Прокуратурата ще преценява дали има корупционно престъпление, отделно тече проверката за конфликт на интереси - за наличие или липса на конфликт на интереси, уточни той.

"Има доклад въз основа на медийни статии и предстои започване на проверка отново за конфликт на интереси", потвърди Георгиев в отговор на въпрос от депутатката от БСП Кристина Сидорова какво прави комисията по случая с Владислав Горанов и Николай Нанков.

Срокът е двумесечен, припомни шефът на антикорупционния орган, като допълни, че той може да се удължи с още един месец, ако случаят е правно сложен.

В отговор на въпроса за проверката на финансовия министър Пламен Георгиев посочи, че указанията на прокуратурата във връзка с проверката за корупция са почти изпълнени и ще бъде докладвано на прокуратурата още преди срока 18 декември. Проверката за конфликт на интереси обаче продължава и тя вече е също по самосезиране на КПКОНПИ.

Депутатите похвалиха работата на антикорупционния орган, а Пламен Георгиев обяви, че утре изпраща на шефа на комисията Борис Ячев предложенията на КПКОНПИ а промени в закона, които да направят работата й по-ефективна.

Ячев подчерта, че народните представители имат готовност да съдействат за редакция на закона една година след приемането му, а Георгиев увери, че вече е провел и предварителен разговор с шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Предложенията за промени в закона са въз основа на бележки от структурите на комисията в страната и още утре ще бъдат изпратени на депутатите, допълни Пламен Георгиев.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • куку руку ку
  Отговор
  1 12:07  07.12.18
  И пак всичко ще се замете под килима...
 • Пешо
  Отговор
  2 14:43  07.12.18
  Точно този няма защо да го проверяват, той отвсякъде си е за затвора барабар с Лиляна Павлова.
 • констатация
  Отговор
  3 14:59  07.12.18
  бе тази фандъкова що не им даде по един апартамент от жил фонд
 • Роднината
  Отговор
  4 15:29  07.12.18
  Апартаментите, са окрадените пари от държавата, явно е, че не се прехвърлят , за да се скрие временно собствеността. Въпросът е, от къде, са парите на Кръстника? Сезираме КПКОНПИ.

Напиши коментар:


Публикувай