Last news in Fakti

19 Декември, 2018 16:17 7 779 29

Минималната работна заплата става 560 лв. от 1 януари 2019 г.

  • заплата-
  • минимална заплата-
  • труд

Размерът ѝ ще се повиши с 9,8% в сравнение с настоящата година

Минималната работна заплата става 560 лв. от 1 януари 2019 г. - 1

Минималната работна заплата ще стане 560 лв. от 1 януари 2019 г. Размерът ѝ ще се повиши с 9,8% в сравнение с настоящата година, реши правителството.

Увеличаването на размера на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта на живот.

Нарастването ще допринесе за повишаване на мотивацията за търсене на работа на най-нискодоходната група от работната сила, както и за запазване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите.

За повишаването на минималната работна заплата способстват икономическото развитие, устойчивите темпове на ръст на БВП през последните години, увеличаване броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата за страната.

От 1 януари 2019 г. минималната работна часова заплата ще бъде 3,37 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро

    38 5 Отговор
    Супер ще мога сутрин и боза да си купувам освен баничка.

    Коментиран от #9, #10

  • 2 Аптеки Марешки

    14 9 Отговор
    Евала Боко.
  • 3 Заплатополучаващ

    41 6 Отговор
    В Румъния 500 евро а у наша просперираща икономика 500 лв????
  • 4 Перър

    31 6 Отговор
    то това само за държавните служители. В часния бизнес те въртят както си искат и толкова може да не вземеш.
  • 5 onq s konq

    25 11 Отговор
    На всички които се радват на въпросното увеличение трябва да е ясно,че това НЕМИНУЕМО ВОДИ към СЪОТВЕТНАТА "НОРМАЛНА ИНФЛАЦИЯ" и после да не се питат ЩО ВСИЧКО ПОСКЪПВА.Не е трудно пък да си представим КОЕ КОЛКО ЩЕ СТРУВА,ако примерно МРЗ стане колкото в Румъния!И не се заблуждавайте че Западни туристи,румънци и т.н. идват у нас на почивка заради "прекрасните ни условия"- ИДВАТ ОТ ЗОР,защото въпреки високите си Минимални заплати НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ПОЧИВКА В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА!

    Коментиран от #19

  • 6 СЕВАР

    11 2 Отговор
    Сега бачкаторите ще забогатеят...
  • 7 Генералът

    26 2 Отговор
    Това са много пари!!! Хора който очакват да получат такава заплата няма да успеят да е похарчат до следващата. Браво на на правителството.
  • 8 Кукуригу

    7 7 Отговор
    507долара е ,ама в Румъния и като сложиш данъци бонуси малуси тици води увеличението излиза на намаление,наврете си го в най миризливата ерогенна зона тиквуни
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Bubbles

    8 0 Отговор
    Как така работодатлите не са ревнали?
  • 14 Адд

    15 1 Отговор
    Това са пълни глупости!
    Единствената причина да увеличават минималната работна заплата е само и единствено да прибират повече пари от осигуровки от самоосигуряващите се. Тоест всички, които имат някакъв бизнес отново го духат, защото ще трябва да плащат повече данъци.
  • 15 филанкиши

    6 1 Отговор
    СТИГА СТЕ РЕВАЛИ!
    АЗ КАТО ПЕНСИОНЕР ТОЛКОВА ВЗИМАМ
    ЗА 2 (ДВА) МЕСЕЦА!

    Коментиран от #29

  • 16 Адалиетака

    6 3 Отговор
    А на колко от вас вдигнаха заплатата с 10% тази година? Като си отговорите на този въпрос, ще разберете малко или много е.
  • 17 киро

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Говното метев":

    Ти ще можеш цигарка марихуана да си купиш.
  • 18 1944

    5 2 Отговор
    а в проспериращия североизточен рай е цели 270 лева.
  • 19 с късото име

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Така е! Но на запад не могат да си позволят почивка в държавата си 5% от населението,затова тук идват само бАклуци,алкохолни и секс туристи!А с текущото увеличение на минималната заплата у нас ,мисля,че всеки един българин ще може да ходи на ски в Швеция и да рита на воля камериерки в главата!Ххаха.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "с късото име":

    Не знам откъде си изровил тая информация за въпросните 5 %,но ще ти повярвам ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ защото съм ДОВЕРЧИВ ПО ПРИРОДА:)
  • 22 Заплатко

    0 1 Отговор
    И кой получава заплатата? Държавните чиновници, циганите и магазинерите. Значи здравното обслужване става платено, какъв е смисълът да се поддържа безплатно такова със здравни вноски? За да има безплатни здравни услуги за 'нашите хора'. Ей, няма нормални хора, които да управляват, само имитатори!
  • 23 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    не е както трябва ,но тенденцията е добра .10 % на година да се качва е ок.минималката бута всички заплати нагоре,щото тези в държавната администрация са обвързани с нея ,а от там скача и труда в частния сектор.за да стане добре трябва средната заплата да е около 2000 лева ,а минималнта около 1000.при четири хиляди в смеиство на месец ще се живее нормално ако цените са на сегашното ниво.

    Коментиран от #24

  • 24 Госпожа Инфлация

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Размечтах се и аз! Само че цените растат със заплатите. Някой ден децата ни ще ги взимат тези 4к лева, но те няма да са повече от днешни 1к лева. Те така, лекичка-полекичка, олазваме към европата.

    Коментиран от #27

  • 25 гост

    4 0 Отговор
    Повечето ми познати на работа при частници работят по 8-10часа, а ги водят на 4 часа и минимална заплата като в същото време взимат тройно повече. Други, които са действително на минималната пък все мъкнат нещо от работата, я гориво, я консумативи, а някоя вещ и като се замислиш едни 10л гориво на седмица са си стотачка отгоре за месеца. А мен ме клатят с реални данъци, реална заплата и плащам стотици левове осигуровки, за да лекуват циганите и да има за помощи за техните деца, за моите ми дадоха 20лв за годината на дете и повече не повторих да подавам декларация за подобна подигравка, нямам детски, нямам нищо и то само защото работя и се осигурявам на реален доход. Или излиза, че у нас колкото си по-честен толкова си по-изклатен. Около теб карат мерцедеси и ходят по почивки, а са безработни или на минималната, в същото време се парадира с лукс. НАП не се вълнува как може да взимаш 400лв чисто, а да караш кола за 10х.лв и да плащаш ипотека от 600лв месечно. Докато е така няма какво да се управи при нас.
  • 26 бял

    2 1 Отговор
    Ликувайте роби!
  • 27 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Госпожа Инфлация":

    инфлацията не е висока.лева е вързан с еврото и цените на основните стоки не мърдат.хляб мляко,горива имат минимални поскъпвания през последните годи,същото е и с дрехи обувки ,жилища,но заплатите очевидно се вдигат.както писах не е с темпото дето желаем,но са се удвоили за десетина години ,просто трябва да се удвоят още веднъж за да станем нормална страна.за сега тенденцията е в тази посока.надявам се да се запази въпреки политиците ни.основно запалатите ги дърпа нагоре европата .щото качествените хора заминават за там да бачкат и местните дерибеи щат нещат вдигат заплатите щото няма кои да им бачка.в българия ще изчезнат цели сектори в близко бъдеще поради липса на желаещи да ги работят за ниските ари дето се дават там.и така трябва да бъде.ето в румъния нещата се случват,минималката гони 1000 лева , а средната гони 1000 евро.цените там не са много по-различни от тук на основните стоки и услуги.
  • 28 Димов

    0 0 Отговор
    Дали новата ще се равнява пак на толкова ток, бензин, вода, тец и хляб, на колкото се равняваше старата? С повишението на цените да не се окаже, че с по-високата МРЗ можем да си купим по-малко неща.
  • 29 Ядосана

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "филанкиши":

    "филанкиши" Само да подсетя че от нашите данъци на РАБОТНАТА РЪКА се плащат вашите пенсии, така че не обяснявайте за какво ревем, а ревете с нас, за да има и за вас.... нямам думи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове