Last news in Fakti

27 Януари, 2019 18:48 3 429 23

Центърът около "Графа" отново ще бъде разкопан

  • ремонт-
  • "граф игнатиев"

Ако сте въздъхнали с облекчение, че центърът на София ще бъде скоро отворен, сте подценили способностите на софийската община да обърква големи проекти, пише "Капитал".

Централните части и улиците около "Граф Игнатиев" отново ще бъдат разкопани, макар срокът за завършване на ремонта да изтече преди месеци. Причините са две. Първо, променена е схемата за поставяне на подземни контейнери за битови отпадъци и тепърва ще се изграждат шахти на 18 локации в района. И второ, "Топлофикация" се е сетила, че не е завършила ремонта на тръбите си в части от Зона 2, и сега ще трябва да се чака краят на отоплителния сезон - през април, за да се случи и това.

Контейнери без наклон

Системата за подземни клетки за битови отпадъци е част от големия проект за ремонт на Зона 2 (пространството около ул. "Граф Игнатиев", "Солунска", "6-ти септември", "Ген. Парнесов", "Цар Шишман", площад "Славейков", пл. "Гарибалди", пл. "Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Свети Седмочисленици") от столичния център, който се изпълнява от "Джи Пи груп" за около 24 млн. лв.

Новите 18 контейнера са планирани около градинката на "Седмочисленици", пл. "Славейков", "Гарибалди", "Паренсов" и др.

Шахтите за подземните контейнери започнаха да се изграждат още през лятото на миналата година и предизвикаха недоволство на хора от квартала, които се притесняваха от мръсотия и миризми.

Тепърва обаче ще събират възражения за местоположението на контейнерите. Това може да стане до 30 януари, след като схеми на съоръженията бяха качени на страницата на столичния район "Средец".

Първоначалният проект за контейнерите не е предвиждал също така наклон и връзка с канализацията за оттичане на мръсотията. Това става ясно от писмо на районния кмет на "Средец" Мария Ачкова от 2017 г., адресирано до главния архитект Здравко Здравков и бившия зам.-кмет Евгени Крусев, който сега е обвиняем заради злоупотреби при ремонта на "Графа".

"Според технолози по сметосъбирането и извозването, независимо от избора на технология за събиране на отпадъка в подземните клетки, с оглед на по-добрата хигиена е необходимо да имат наклон и канализационно оттичане за почистване и/или течове от битовия отпадък. На база гореизложеното предлагаме да бъде предвидено по проект възможност за такова оттичане преди възлагане на изпълнението", се казва в писмото на Ачкова от 2017 г.

Архитектът: Търсим варианти

Сигнал за проблеми с проекта за подземните контейнери беше подаден и през лятото на 2018 г. от общински съветници. Изграждането им беше временно спряно и ще се поднови от следващия месец по нова схема, изработена от авторите на проекта за ремонт на "Графа" - "А.Д.А. - Агенция дизайн и архитектура" АД.

"Всички контейнери, за които има техническа възможност да бъдат заустени в канализацията, ще бъдат", коментира пред "Капитал" арх. Иво Пантелеев, ръководител на проектантския екип и създател на А.Д.А. Той обясни още, че в момента тече процес на съгласуване със "Софийска вода" за конкретно решение за всеки контейнер.

Подземните контейнери са добро решение най-вече при липса на пространство. Въпреки заявките на Столичната община за по-масовото им изграждане такива има само на Женския пазар, а тези на "Солунска" и "Витошка" не се поддържат. По думите на арх. Пантелеев подземни контейнери са планирани и за централната Зона 4 (около храм-паметник "Ал. Невски"). Там обаче има много археология и проектите минават на сложен съгласувателен процес.

Заб(р)авеното парно

"Капитал" имаше информация, че "Топлофикация" също не е успяла да координира ремонта на тръбите си в частта около "Граф Игнатиев" и тепърва иска да свърши това.

Арх. Пантелеев потвърди, че в действителност компанията не е приключила с подмяна на тръбите в "определен участък", макар ремонтните дейности вече да са на етап настилки. Той не уточни за кой участък става въпрос. Работата там обаче ще може да продължи едва след края на отоплителния сезон през април, когато най-вероятно отново ще се копае в центъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис

    36 1 Отговор
    Затвора им е малко .
  • 2 Антон

    40 2 Отговор
    Хора кажете честно - това гербаджиите идиоти ли са, малаумни ли са, дебили ли са или от всичко по много. Ама така е когато кмет на София е селска пръчка от околностоте на Самоков, родена в къща с кенеф на двора и станала лелка учителка.
  • 3 пипи дългото чорапче

    21 1 Отговор
    Не са нито едното нито другото.Лапад пари на софиянци. Те друго не знаят-копайте, пак копайте, строй,и така до края на герб

    Коментиран от #19

  • 4 ганчо

    25 1 Отговор
    Боже избави ни от тези МАЛОУМНИЦИ. Няма ли кой да ги махне тези некадърници. Тези са способни да заровят в земята от малоумни ремонти - милиони и след това ние ще ги плащаме. ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ДА СИ ХОДИТЕ ИДИОТИ НЕКАДЪРНИ.
  • 5 Фандъков

    14 2 Отговор
    Няма как, Боко,Цоко и Сопола пардон Сокола трябва да лапнат и от ремонта на ремонта.
  • 6 Morgoth

    17 1 Отговор
    Типично по български - веднага след завършване на ремонт я от топлофикация, а от ВиК, а от енергото ще се сетят, че имат нещо за подмяна, ще разкопаят отново, а след себе си ще оставят дупки и бабуни.
  • 7 El Torro

    17 0 Отговор
    Като не могат български фирми да извършват ниско строителство, сега пазарът е отворен има много добри френски, германски, холандски и други. Наемете тях и градът ще светне.
  • 8 от баба Гицка

    15 0 Отговор
    Наша Мара,шие пори,шие пори,и все не ушито.
  • 9 453

    4 1 Отговор
    Партенки,партенки,партенки...
  • 10 Хохохоо

    15 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето в България... Но за сметка на това - гаранцията на ремонтираните зони ще падне 😉 Абе друго си е, след месец ще дойде и ВиК... после може и НЕК, а след тези разкопки накърпените и разорани места ще чакат 10-ина години за ремонт. Преди правене на проект за основен ремонт на дадена зона трябва да се отправят запитвания към всички структурни звена имащи отношение към инфраструктурата, след ремонта, всеки, който започне ремонтна дейност на площ по-голяма от 1 кв. м., трябва със закон да го задължават да преправя цялата отсечка както е по градоустройствен план и то с подлежащата гаранция! Така ще се избегне "някой" да "забрави" да се включи при първичния основен ремонт 😉
  • 11 899

    20 1 Отговор
    Нали знаете старото поверие - Ако асфалтират улицата пред вас, скоро очаквайте Софийска вода да сменя тръби!"
    В случая топлофикация, но се получава същото.

    Коментиран от #16

  • 12 факт

    11 0 Отговор
    както казваше един циганин: капутена държава
  • 13 Кочината

    8 0 Отговор
    Софе😀😀😀😀
  • 14 Батката

    6 0 Отговор
    Не съм Софиянец, но граф Игнатиев ми е любимата улица.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Батката

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "899":

    Може и по-зле, така че не се оплаквайте. Има д-ви където няма какво да ядат.
  • 17 Нидейти...

    2 0 Отговор
    ..рива
  • 18 svсв

    3 0 Отговор
    Интересно ми е, дали някой в днешно време се учудва на това. Любимото ми винаги е когато преасфалтират наово цяла улица, ама никой не се е сетил да подсети ВиК да земат да сменят тръбите, докато е разкопано. И накрая я теч избие и ВиК разкопават цялата улица да сменят водопровода и можете да целунете равният, като за България, асфалт за сбогом.
  • 19 Уйчо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "пипи дългото чорапче":

    Да те светна нещо, Пипи, което е видно, че не знаеш :
    Лапад е вид зеленчук, а това, за което ти говориш е "лапат", т.е пада яка герберска лапачка! Шайката ГЕРБ краде на поразия от софийските ремонти, а и не само от тях, разбира се! Те това е! 😄

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дедо1

    0 0 Отговор
    Това не екражба,това е плячкосване
  • 23 незнайко

    0 0 Отговор
    Ремонт на ремонта по БЪЛГАРСКИ . Ако не е сметосъбирането ще е
    ВиК . Ако не, ще е ТЕЦ ели енергото . Всяка институция се мисли за най важна и няма комуникация с останалите !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове