Last news in Fakti

11 Юни, 2019 18:41 6 552 47

Акад. Георги Марков за Скопие: Наглост!

  • акад. георги марков-
  • скопие-
  • гоце делчев

Според него кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито

Акад. Георги Марков за Скопие: Наглост! - 1
Снимка: БГНЕС

Чудя се как в Скопие могат с такава наглост да предлагат черната дата 7 октомври 1946 г. за общо честване на паметта на Гоце Делчев. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със застоя в работата на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни заради споровете около живота и делото на Гоце Делчев.

Според него това е провокация от македонска страна.

„Не може те да се подиграват с нас, предлагайки датата 7 октомври 1946 г., когато костите на Гоце Делчев бяха предадени на скопските титовисти от Георги Димитров и управляващата комунистическа партия. Това е една гавра. Заветът е костите на Гоце Делчев да бъдат погребани в свободна Македония. Македония не беше свободна нито след Първата, нито след Втората световна война“, каза акад. Марков.

Според него кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито.

„Казват на черното - бяло“, допълни акад. Марков. Според него трябва да се заяви, че историята е такава, каквато е. „Не могат да върнат времето и българската история да я направят македонска. Те издадоха сборника на братя Миладинови от 1862 г. „Български народни песни“ със заглавие „Македонски народни песни“.

Там имаме народни песни от Самоков, Панагюрище, Охрид, Кукуш и за Крали Марко. Как може 150 години по-късно да издаваш фалшифицирано издание, за да ги направиш братята от Струга македонци. Те са си българи и събират български народни песни. Няма как да предадем братя Миладинови, Гоце Делчев. Дори посягат на Тодор Александров. Само на Иван Михайлов не са посегнали още“, посочи още историкът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЧА

    37 1 Отговор
    ЩЕ ГИ УНИЩОЖИМ .......
  • 2 КОЧА

    32 1 Отговор
    БЯЛ ДЕН НЕМА ДА ВИДАТ ..........
  • 3 ТтТ

    18 29 Отговор
    Защо, има толкова много русофили, че всичко прието от комунистите и Русия се подкрепя?

    Коментиран от #8

  • 4 Професора

    47 3 Отговор
    Виновни са тези които им разписаха за името Северна Македония. Не е луд този който яде баницата а този който му я дава! Утре ще решат че Паисий Хилендарски е писал,, Исторя Слвяно-македонска" това да продадеш историята на България за 1300г.не се беше случвало никога!
  • 5 Хисторик

    27 0 Отговор
    Трябваше да разпишат за името Българска - Македония за никакво друго име! Гърция си има егейска Македония. Сега има име егейска македония като географско понятие и Севрна Македония българия никъде не се свързва и споменава с името Македония освен че граничим с такива области!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ще гледат ЕС

    25 1 Отговор
    През крив макарон. Или когато станат българска провинция.
  • 8 Очен лекар

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "ТтТ":

    Я кажи къде прочете някой да подкрепя това, което се върти из болната ти главица?

    Коментиран от #14

  • 9 бай Даньо

    30 3 Отговор
    Да е жив и здрав Георги Марков , но Македония я изгубихме ако до сега на някой не му беше. Македонците се съгласиха на взаиманата комисия за да протакат и шикалкавят докато влезат в ЕС и НАТО. После почва старата игра. Никой не ни смята за братя в Македония каквито са чувствата от наша страна и на македонците просто трябваше да им се диктува какво да пише в учебниците им с клауза да не могат да се отклоняват за години напред от това, за да им някакъв шанс българската кауза. За жалост Бойко не е държавник и няма горкия никаква перспектива за истроически благоприятния момент в който се намираме спямо Македния имаше шанс да се сбъдне мечатата ребългаризацията в Скопие... Уви! Някога това ще бъде описано като поредния грандиозен провал в българската история. Трагедията е че докато или по скоро както не настояваме за ребългаризация на Македония , ако някой ден Сърбия си стъпи на краката ще започнат процеси на обединение на запад и тоя път Македонците доброволно вече ще се включат в новата Югославия... А новата Югославия е логичен път за всички тия малки и нещастни държавички на запад от нас да са силно заедно , докаро ние българите нямаме перспектива там заради сметките за уреждане със сърби... И тогава ще гледаме как Македония е изгубена обончателно , какво повече ако се случи някакъв обединителен прочес и македонците доброволно влязат в него. А настроениата и днес дори в Скопие са за съюз с Сърбия ... Бойко е идиот и докато се тупат по гърба с Зайко ( при

    Коментиран от #12, #18

  • 10 бай Даньо

    28 3 Отговор
    Бойко е идиот и докато се тупат по гърба с Зайко ( прикрит сърбоман) ако отидеш в Скопие да кажеш че Миладинови са българи ще ядеш бой и полицита ще те глоби че нарушаваш реда... Бойко е поредния идиот който управлява България по пътя към изчезване. Само един въпрос кога социалистите в Македония от върли сърбомани извървяха пътя до наши братя!? Нещо не е наред, но да ни е честито!
  • 11 ВМОРО

    26 4 Отговор
    Академикът съвсем коректно посочва виновните - българските и югославските комунисти. Под опеката на съветска Москва, разбира се.

    Коментиран от #13

  • 12 ВМОРО

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "бай Даньо":

    Я сподели в какъв състав си я представяш новата Югославия. Защото аз за по-голямо недоразумение в новата европейска история не се сещам. Поне седем националности, шест републики, пет народа, четири езика, три вероизповедания, две азбуки, едно обречено на провал държавно образувание.

    Коментиран от #16

  • 13 Опа тролчо

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "ВМОРО":

    Всички знаем че нашите комуняги са виновни за отделянето на Македония. Обаче академика говори за гафовете на обединителя на Западните Балкани Бойко Борисов и въобще пропуските в нац ни политика спрямо Македония.

    Коментиран от #15, #26

  • 14 TтТ

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Очен лекар":

    Ами то това е много ама много логично! Щом българи от комунистическата партия създават един от първите атентати в България, подкрепят идеята за македонизация по решения на Русия, то това е достатъчно да разбереш, че от подобни болни мозъци всичко се очаква!! Господинчо!
  • 15 ТтТ

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Опа тролчо":

    Какви пропуски? Това са опити на македонците, хем да покажат колко са нагли хем да покажат колко са облъчени от комунистите! Точно колкото са били обсебени и нашите комунисти( русофили)!

    Коментиран от #34

  • 16 бай Даньо

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "ВМОРО":

    Югославия беше грешка за нас и слава на бога че се разпадна, но ние трябва да сме бдителни и да не позволим да се случат обединително процеси там отново. Защото Югославия беше най-добрите времена за цялата им история на тия държавички, където имаха някаква относителна тежест , незасиомост (от Австро-унгария например) и икономически просперитет където са били винаги васали . Носталгията по тия времена ще се върне и ние българите будали само ще гледаме глупаво и жално . Силна Сърбия, слаба България! А това което можем да направим е да работим за саботиране на такива планове с внедрени агенти с активна позиция на противопоставяне на Сърбия ( за това е задължително подкрепа на Косово/Албания) още трябва да сритваме Хърватско в кокалчетата докато сме "партниори" в ЕС . България друга смислена политика няма! Не си прав че комбинацията от езици и нации е невъзможна. Днешния македонизъм избуя точно на привлекателноста на Югославия. Езиците са еднакви хърватския и сръбския бяха сърбо-хърватски преди 20 години и се говори и в Босна, Словенския е малко по различен но и Словения вероятно ще стой далеч от ново обединение, защото е напред икономически и няма какво да вземе в тоя смисъл имаме сходни интереси да държим в шах съседните си държави ... А нациите им са всички се смята за чисти славяни , за аразлика от нас ( нас българите ни смятат за мангалски мелези) - тяхната чистота и нашата долна мангалска порода са мит разбира се, нещата са по-сложни, но за елементарни

    Коментиран от #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Димитър Кънев

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "бай Даньо":

    Браво професори ти най накрая откри не топлата а вряла та вода. Бях на твоя среща и бях разочарован лично от теб.Купих твоя книга.Е и нищо ама нищо.Ти просто си осребри ваш професорството.Но инч дерзай ако ти издържат мартинките.

    Коментиран от #27

  • 19 Димитър Кънев

    4 3 Отговор
    Браво професори ти най накрая откри не топлата а вряла та вода. Бях на твоя среща и бях разочарован лично от теб.Купих твоя книга.Е и нищо ама нищо.Ти просто си осребри ваш професорството.Но инч дерзай ако ти издържат мартинките.
  • 20 СоцБоц

    10 4 Отговор
    ВИНОВНИ СА ЙЕСМЕНИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НАЧЕЛО С ТИКВУНЬ ВЕЛИКОЛЕПНИ.РАЗБЕРЕТЕ ХОРА НЕ МОЖЕ ПРОСТ ЧОВЕК ДА НИ УПРАВЛЯВА И ДА СМЕ О.К.ОСТАВКА, СЪД И ЗАБРАНА НА СОРОСОИДНИТЕ ПРОДАЖНИ МЕКЕРЕТА СЪС ЗАКОН, КАТО В УНГАРИЯ!
  • 21 академик Аз за София

    0 1 Отговор
    Глупост
  • 22 Знаеш ли какво значи,

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    Бай?! Е , ти не си “ Бай”, а антибългарин! Решението. И отговорността ти е лична и на семейството ти, ако не знаеш!
  • 23 Кои са славяни?

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    И кога и къде са измислени! Кой ги е възседнал? Кои са славвни, да повторя?! Имаш пропуски в материяла, и си един объркан, неясен и много словен!
  • 24 Този

    2 4 Отговор
    И другите ни Академици, са смотаняци !

    Коментиран от #28

  • 25 Давид

    3 7 Отговор
    На балканите , Европа , скандинавските страни и Русия има два народа - българи и славяни . В света има 7 раси . Българи , славяни , цигани , араби , негри , жълтурковци и индианци . Всяка раса е създадена от най различни подобни подраси . Така тези 7 раси смесени по определен начин трябва да създадат една супер раса . Всички друго е лъжа и прикриване на истината с определена цел .

    Коментиран от #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 бай Даньо

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Този":

    Да бе академиците смотаняци па лузърите на които никой не е чувал името геостратези!? ОТКАЧИХТЕ бълграското простолюдие ОТКАЧИХТЕ!
  • 29 ВМОРО

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "бай Даньо":

    Като цяло си прав(особено в лингвистичната област), но сърбите винаги ще си останат незначително племе и според мен Югославия няма как да се възроди. Влиянието на Косово/Албания трябва да се пресича овреме, да не берем ядове в Македония. Естествените ни съюзници на този етап могат да бъдат Хърватия, Унгария, Австрия(по традиция). Хегемонът на Балканския полуостров почти винаги сме били ние, българите. Трябва да се оттласнем от дъното и да се превърнем отново в солиден фактор. "Ако е за Българско, то времето е в нас, а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме."

    Коментиран от #30, #35

  • 30 бай Даньо

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "ВМОРО":

    Почти напълно съм съгласен с изключение на отношението ти към албанците. Тия може да са заплаха някаква в по дългосрочен план но в близък и средносрочен са съюзник против Сърбия / Югославия за да ги държат в шах дърпа назад икономически и запраща в проруска орбита , която скоро ще стане ясно колко е губеща... . Освен това албанците не са ни противник в Македония доколкто очертаем справедливи етнически зони на влияние. Албанците имат право на една част от Македония и не бива да сме глупави като сърби... Натиска на албанците може да изиграе голяма роля за осъзнаване на македонците , най-малкото осъзнаване че друг приятел освен нас на балкана нямат. На сърбите далечния план е да ги сърбизират като минат през междиния период на македонизация... Междудругото това за Сърбия е начина да претендират са Солун който са владели 3.5 години в цялата си средновековна история... Ако поне дна част от българите осъзнаят че България е била хегемон на Балканите то няма да го водим тоя спор...

    Коментиран от #31, #33

  • 31 ВМОРО

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "бай Даньо":

    Албанците ли имат право влияние в северна/западна Северна Македония или ние имаме право на влияние в Косово и Източна Албания?
    Глупави не бива да бъдем, но не бива да бъдем и малодушни.
  • 32 Андрей Иванов

    5 1 Отговор
    Много си прав Даньова! За съжаление си много прав! През 2018х., България трябваше прагматично да използвате лостовете си за въздействие и да постави въпроса пред Скопие, такъв, какъвто е в действителност. А именно, че съществува македонска нация и език, от 1944г. насетне, но не и преди това! Всякакви домогвания и присвоявания на българската история са неприемливи провокации. Аз очаквах точно такъв развой на събитията.

    Коментиран от #37

  • 33 Андрей Иванов

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "бай Даньо":

    Факт е това, което пишеш Даньова! Българи и албанци имат общи интереси в противодействието на сърбизма! Жалко, че мнозинството от българите не познават българската история са симпатизират на Сърбия
  • 34 Опа тролчо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "ТтТ":

    Наша грешка е че Македония се обвързва с гръцката ел. система, че гърците охраняват македонското небе, че толкова години никой нищо не прави за сближаване на двете страни. Грешка е че допускаме НПО-та да влияят на отношенията ни - бил съм свидетел как в този сайт се побликува статия на ДойчеВеле, измислено интервю с македонка, плюеща по България. И ганьо веднага почва да плюе макетата, а нашите джурналисти защо допускат такива статии? А там има все още голям процент хора с българско самосъзнание. Не са тотално изпуснати нещата, но се иска яка държавна политика за да си я върнем. И не само тиквоча нищо не направи, вижте кой беше дълги години посланник там, боклука александър йорданов, дето предлага да си подарим реакторите! Какво може да направи такъв нац. предател, освен да подарява нашата Македония на сърби, албанци и гърци. Ходете в Македония, близко е, говорете с хората да видите и вие и те че сме един народ и да се сближим, а не да се гледаме все едно сме чужди през оградата.
  • 35 Австрия луд ли си

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "ВМОРО":

    Избий си от главата този манталитет да лижеш задници за да те потупат по рамото. Тия изброените или са дребни мишки, за които сме непознати, или нямат интерес да се занимават с нас, точно като Австрия.

    Коментиран от #38

  • 36 Явертъу

    5 0 Отговор
    Гърците какви протести правиха заради кражбата на историята им, протести които свалят правителства. А ние си пишем по разни сайтове, докато наследниците на комунистите участват в комисии и се готвят да подарят историята на България. Както казваше Божидар Димитров, да почива в мир, няма как да празнуваме общи българо-македонски празници, няма обща бг-мк история, а само българска.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ВМОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Австрия луд ли си":

    Лизане на задници? Написах само, че са ни естествени съюзници на този етап.
    С германци, маджари и хървати имаме отношения от 6-7-8 век. Били сме и врагове, били сме и ортаци. Не сме никак непознати.
  • 39 мдаа

    1 0 Отговор
    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ И НЕГОВАТА "ГЕРБ" !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сарматиан

    6 0 Отговор
    Македония е част от България и не можем да си затваряме очите когато някой се опитва да подменя историята ни. Просто трябва да бъдем по - твърди с тях и ще видите колко бързо ше клекнат. Реално ние им купуваме всичко което произвеждат и сме им най - големият пазар а те ни мразят и обиждат. Ами я едни леки санкции и да видим тогава какво ще правят. Никакво Нато и ЕС докато не се отрекат от всичките си абсурдни искания.
  • 42 Сарматиан

    6 0 Отговор
    Македония не може да оцелее дългосрочно защото тя е прекалено слаба и не еднородна територия. Ние трябва да си вземем нашата част и да дадем останалата част на албанците. С шиптърите ще се договорим лесно защото имаме общи интереси и общи врагове. Както те така и ние имаме наше население и земи в Гърция и Сърбия така, че можем да си бъдем взаимно полезни.
  • 43 Македоски Полуостров

    1 4 Отговор
    Събрали сте се тука всичките готини. Готиняци! Прочели сте една статийка от един стар изпърдок и кроете планове за завладяване. Хахаха. Ами то българите нямат какво да ядат ще освояват нови територии. 99% от българите не харесват управляващите през последните 50 години ама важно е да си "върнем" Македония. Хахаха. Ако сте толкова силни оправете си първо държавичката после Македонците самите ще искат да са в България, която се намира на Македонският Полуостров!
  • 44 Споко „братя„ македони

    2 2 Отговор
    когато БСП отново спечелят изборите, ще приемат тази дата и всичко друго за македония, каквото им наредят тяхните финансови господари от русия и сръбските им протежета
  • 45 Албанците

    4 1 Отговор
    са нашите естествени съюзници срещу вековнитени врагове сърби и гърци.Ще поделим територията Македония в ущърбна двете престъпни бандитски антибългарски нации

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ген Вазов

    0 0 Отговор
    и ПОСЛЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ РУСКИ ТРОЛОВЕ ДА ЗАЩИТАВАТЕ ПРОСТАШКАТА СЪВЕТСКА СИСТЕМА ,КОЯТО ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИЯ.
    вСИЧКИ СЪВЕТИСТИ ,КОМИНТЕРНОВЦИ , ДС ЧЕНГЕТА ДА БЪДАТ ЕКСПУЛСИРАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове