Last news in Fakti

22 Юни, 2019 21:26 9 972 150

Румъния се смее на проф. Овчаров за Дракула

  • николай овчаров-
  • дракула

Белград твърди, че Влад Цепеш е сърбин

Румъния се смее на проф. Овчаров за Дракула - 1
Снимка: shutterstock

Проф. Николай Овчаров поднесе поредна сензационна новина: популярният средновековен влашки владетел Влад Цепеш, известен като Граф Дракула, е говорил и писал на български език. Археологът се аргументира пред БНТ с голямо количество грамоти на войводата, които са писани на български.

"Тези грамоти, така наречените влахо-български грамоти от XV-XVI век, ние можем да проследим цялото развитие на българския език през това време. Забележете, на български език, а не на църковно-славянски или други евфемизми. В тези грамоти, които са писали на език, на който те мислят, на който говорят тези воеводи, не само Влад Цепеш, нали, говорим за всички воеводи от това време, те са десетки, това е български език", категоричен е проф. Овчаров, който е известен със сензационните си разкрития, които прави периодично.

Той допълни, че всички български царе от XIII и XIV век задължително са носели първо име Йоан заради българския светец-покровител Йоан или Иван Рилски.

"Великите воеводи се именуват задължително и на Влахия, и на Молдова като първо име Йоан. Примерно да речем този прочут Дракула, така наречения всъщност неговото име е Йоан Влад или Йоан III", обясни Овчаров.

Още от времето, когато започнаха разкопките на Перперикон, Овчаров представя всяко свое откритие като световна сензация. Което, според негови колеги, може да има някаква полза за туризма, но не винаги и за науката. Очевидно обаче, че е полезно, за осигуряване на финансиране за нови разкопки и проучвания. Която заслуга трябва да му се признае, защото успява да го прави при различни управления.

Овчаров твърди, че граф Дракула не е румънски а влашки войвода, говорил и писал на български.

Подобни твърдения споделяше и проф. Божидар Димитров преди години, пише frognews.bg.

Нека припомним, че за граф Дракула има над 1300 научни изследвания, около сто и трисет книги – научни и художествени. Филмите за него – документални, изследователски и художествени са над 80, като началото е още през 1924 година от унгарски автори. По света се играят осем пиеси за Дракула, композитори са написали над десет музикални произведения, посветени на живота му. В нито едно от тези произведения и източници не се споменава и ред за „българската връзка“ на Дракула.

Проф. Овчаров обаче не е първооткривятелят на „нови сензации“, свързани с Влад Цепеш. През 2010 година в Сърбия медии пишат, че Дракула е чист сърбин. Твърдението е на сръбския историк Йован Дерета. Според него няма никакво съмнение, че Дракула е бил 100% сърбин. Дерета отива още по-далеч и заявява, че повечето румънци са със сръбски произход.

На гроба на Дракула има надпис: „Тук лежи Влад Цепеш, слуга на Бога“. Написано е на чист сръбски. Какви други доказателства са ви необходими? – пита историкът.

Сръбският етнолог Боян Янковичи е на същото мнение. "Дракула беше голям родолюбец и използва бруталните мерки срещу турските си врагове. Изглежда, че в този случай той се идентифицира със сърбите, които се противопоставят на турците", каза Янкович. Припомнят се и много свидетелства за изказани мнения от Влад по повод битката на Косово поле.

Румънски медии споменават, че българският министър на туризма Николина Ангелкова също често се позовава на археологически сензации по българските земи, като случая с откритите 17 скелета в някогашния римски град Деултум. Същото е положението и с някои интерпретации около живота на Влад Цепеш. Това обаче са само интерпретации, най-вероятно свързани с желанието да се привлекат туристи и да се извлекат финансови ползи, категорични са румънски медии. Историци от нашата северна съседка дори отказват да коментират подобни „сензации“.

За да е миш-маша пълен, руски медии свързаха популярния румънски граф с Тюмен… Дотам "водели" нишките на неговата биография.

Съвсем сериозно обаче италиански археолози откриха гроба му на Ботуша.

Румънски учени смятат, че българският език е с индоевропейски произход и е свързан най-тясно със сръбския, полския и руския. Българският обаче все пак е най-стар и е дал началото на другите славянски езици. Старославянският би могъл да се нарича и старобългарски. Българският език е структуриран на предлогова система, което го прави близък по някакъв начин на румънския. Двата езика са се говорили и продължават да се говорят свободно от двете страни на Дунав.

Граф Дракула е втората по популярност личност в литературата, след Шерлок Холмс, сочат изследвания отпреди десетина години.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    57 6 Отговор
    А македонците ако кажат че Влад Цепеш е македонски куман от Куманово, румънците ще кимат уважително.

    Коментиран от #16, #139

  • 2 от провнцията

    73 21 Отговор
    Нека се смеят...ама и да не забравят, че живеят на българска територия!

    Коментиран от #6, #86, #136

  • 3 kur

    6 5 Отговор
    Kur
  • 4 Грешната мадонна

    24 30 Отговор
    Ама разбира се ,професора от ракията и понеже не е бил под чадъра си на сянка е получил божественна прозорливост не присъща за обикновените божи творения.

    Коментиран от #114

  • 5 галош

    47 25 Отговор
    В българия има състезание по опростачаване. Участвет около 7 милиона идиоти. Жалка работа.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хисторик

    32 49 Отговор
    Бъкгарскире селяни се мислят за потомци на траките. Траки сте колкото македонците са наследници на Филип Мйедонски. А това че някой е пишел на Кирилица нищо не доказва. Доказва единствено какви неграмотници имат професорски и докторски титли в България.

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хисторик

    7 15 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Платон е фатазьор! Древния Тери Пратчет
  • 10 Професора

    17 27 Отговор
    Я прочетете за Златна Орда и вижте кои народи влизат в състава и! После ще си говирим за занаятчиите траки защото с друго освен със занаячийство траките не блестят!!! Траките дори не са имали писменост.

    Коментиран от #12

  • 11 Наско

    49 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хисторик":

    И те като теб неграмотни.Провери кога е измислен румънския език и после говори кой какъв е.Що се отнася до траките сега има ДНК тестове можеш да провериш с кои съседни народи сме най близки и какви са предците ни.

    Коментиран от #13

  • 12 ха ха ха

    37 3 Отговор

    До коментар #10 от "Професора":

    Ахил и Спартак са били занаятчии..... Браво професоре счупи глупомера.

    Коментиран от #20, #146

  • 13 Хисторик

    12 16 Отговор

    До коментар #11 от "Наско":

    А трак от къде намерихте за ДНК? Или изкопаха кокали и ги кръстиха че били на трак!

    Коментиран от #15, #17

  • 14 факти

    46 1 Отговор
    Според изследване, проведено от университета Ка Фоскари във Венеция (Università Ca' Foscari di Venezia) и италианското министерство на унивеситетите и научните изследвания (Ministero dell'Università e della Ricerca Scientifica),[1] [2], речниковият състав на съвременния румънски език съдържа около 90% елементи от латинския език, докато преди създаване на държавата Румъния през 1861 чрез обединението на двете княжество Влашко и Молдова, латинската лексика в писмения език е едва 20%, нещо обикновено за всички европейски езици, а останалите 80% са думи, заемки или производни преди всичко от български, по-малко новогръцки, унгарски, турски или албански.

    Коментиран от #19

  • 15 Наско

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хисторик":

    Нали си специалист сети се .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 факти

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хисторик":

    Населението на България се характеризира основно с расовите антропологични типове от средиземноморската раса.[26] Сред българското население медитеранската раса се среща както в своите класически форми – т. нар. чисти типове, така и в много разновидности. Със средиземноморски тип се свързва среден или нисък ръст, тъмно оцветяване на кожата, очите и косите, с нежни черти на лицето и прав нос, среща се главно в Тракия и по Черноморието. Понтийският тип се характеризира като подтип на средиземноморската раса, но с по-светло оцветяване на кожата, очите и косите, тясно лице и нос, по-къс череп от същинския средиземноморски антропологичен тип, като най-често се среща в Североизточна България. Средиземноморските антропологични типове произхождат вероятно от предтракийския и тракийския етнос.
  • 18 Голем смях

    42 3 Отговор

    До коментар #6 от "Професора":

    Даките са тракийско племе покорено от Траян .А румънците са траки ,колкото северно македоците са потомци на Александър Велики.Все пак на територията на днешна България е имало в пъти по -многобройно тракийско население с мнооооого по-висока култура от даките.И даките нямат културата на РИМ.Много по-първобитни са.Къде са останките от културата на даките и къде е Колизеумът.И не само.

    Коментиран от #22

  • 19 Професора

    5 16 Отговор

    До коментар #14 от "факти":

    Романска езикова група която е много близо до италианския и френския или от италийски племе които са част от древната Латинска Импетия която е на Апенините още преди,, Римската Империя " и която е от времето на Етруските. Така, някой да не БЪРКА ВТОРАТА ЛАТИНСКА ИМПЕРИЯ КОЯТО НСЛЕДЯВА ВИЗАНТИЯ С ПЪРВАТА ЛАТИНСКА ИМПЕРИЯ!

    Коментиран от #23

  • 20 Голем смях

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    И Орфей..
  • 21 факти

    16 7 Отговор
    Според различни автозомни анализи, които са доста по-прецизни от тези на мтДНК и Y-ДНК, днешните българи са по-тясно свързани с някои балкански популации (македонци, гагаузи, румънци, жители на Северна Гърция, черногорци, сърби, косовари) отколкото с останалите европейци, а най-тясно с румънците, македонците и гагаузите, с които попадат в общ подклъстер.[
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 факти

    26 3 Отговор

    До коментар #19 от "Професора":

    Което показва че днешните румънци в онези времена не са говорили или писали на езика на Латинската империя. А по ДНК румънците са близки до българите не до етруските.

    Коментиран от #24

  • 24 Професора

    13 23 Отговор

    До коментар #23 от "факти":

    А бе и румънците ли станаха българи, що не казахте по рано? и келтите българи и хуните и иранците само не съм сигурен за Шайените от Йолоустоун дали не са българи!!

    Коментиран от #26, #34

  • 25 плевен

    37 2 Отговор
    Бях в музея в Брашов, където е отпечатан Рибния буквар. За румънците това е първата им печатница. Та там те продават/ като сувенир/,луксозен пластмасов плакат с ликовете на техните царе. Познайте кои са първите им владетели. Асен и Петър! Първата реакция-и тез крадат история. Но после се замислих: какво толкова? До този момент сме били в територията на една държава. Асен е бягал от ромеите през Дунава. Имаме общи думи, религия, обичаи /мартениците/. Да си го държат Влад Цепеш. Слава Богу, че го е имало.
  • 26 факти

    16 2 Отговор

    До коментар #24 от "Професора":

    Нали си голям професор? След като по ДНК сме най-близки и са говорили и писали на български какви са?
  • 27 факти

    7 1 Отговор
    https://btvnovinite.bg/videos/tazi-sutrin/genite-na-balgarite.html

    Гледайте това за да видите с кого са близки българите.
  • 28 НАТО ВЕЦ

    30 3 Отговор
    Не ме интересува сега кой, какъв се има. Факт е, че до Будапеща е било все България.
  • 29 Krakra

    25 5 Отговор
    През 14 век Българската империя се феодализира и разпада на множество царства, кралства и деспотства. Това, както и слабата римска империя, вследствие на кръстоносните походи, са причина за падането на България под турско робство.
    Такива независими държавни образования са сръбското кралство (или Душанско царство) , начело с великия болярин Стефан Душан. Деспот Алексий Слав в Западните Родопи и Пирин (13 век), крал Вълкашин и сина му Крали Марко в Прилеп, Деспот Углеш в Беломорска Тракия, Деспот Добротица в Добруджанското деспотство, което разширява чак до Одрин, Деспот Влайко в Бесарабия, Воеводата Богдан 1 в Молдовското воеводство, цар Иван Срацимир във Видинското царство, цар Иван Шишман в Търновското царство, вкл. и воеводата Радо 1 във Влашкото воеводство, прадядо на Влад Цепеш (Дракула).
    Това са само част от държавиците на които се разпада българската империя на Иван Асен Втори. Да не забравим и великия болярин Константин Драгаш деспот на Велбъждското деспотство, дядо на последните двама римски императори и прапрадядо на Иван Грозни – първият цар на Русия.

    Коментиран от #31

  • 30 ДНК спеца

    7 14 Отговор
    Защото сте големи разбирачи пра - българите идват на Юго-запад при второто гокямо преселение на народите заедно с кумани които преобладават тогава заедно с татарите по онези земи на Волушка България и много знаете какво ДНК иследвате и сте наследили!!! За сравбщнение на ДНК трябва да има чистиокръвен пра- българин за да има с какво да сравнявате както и трак!

    Коментиран от #41

  • 31 Хисторик

    6 16 Отговор

    До коментар #29 от "Krakra":

    Българска ИМПЕРИЯ???!!!
  • 32 АЛЛ

    12 3 Отговор
    Незнам ама като съм минавал през Румъния и съм гледал предавания с този човек ...склонен съм да му повярвам ,без да съм пристрастен .Хората в Румъния ми приличат на цигани!!...а на тях не мога да повярвам!!!

    Коментиран от #141

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Еразъм

    27 4 Отговор

    До коментар #24 от "Професора":

    Не си професор, а най-обикновен трол! Никой никога не е твърдял, че келтите са българи, а че са живеели по тези земи стотици години! Ако беше истински професор щеше да знаеш, че на север и на юг от Дунав са живяли тракийски племена (мизи, даки, едони..). След това са мигрирали много славянски племена и са се омешали с местното население. След това на юг от Дунав са се заселили прабългари и са дали името на държавата, а на север са решили да се романизират. Така че и на север и на юг от Дунава живеят едни и същи хора и съвременните ДНК изследвания го доказват категорично! Само етикетите дето висят на двете врати са различни - България и Румъния. Тъжно, но от славянските племена само русите излязоха силни, всички други излязоха слаби и склонни към асимилиране!

    Коментиран от #35

  • 35 Професора

    5 19 Отговор

    До коментар #34 от "Еразъм":

    ТАКА Е, КОГАТО ИСТИНАТА НЕ ОТЪРВА ТЕ ОБВИНЯВАТ ЧЕ СИ ТРОЛ!!! КОЛКО БЪРЗО ГО РЕШИ НА СЕВЕР НА ЮГ ТРАКИ, ДАКИ, ПРА-МАКЕТА АНУНАКИ

    Коментиран от #38

  • 36 и още

    14 4 Отговор
    Установихме, че нямаме генетична връзка с тюркските и с алтайските популации. Нямаме генетична връзка и със съвременните турци, макар да се е смятало, че заради турското робство е имало смесване на генетичния материал. Дори прабългарите нямат генетична връзка с турците, както и с тюркско-алтайските популации. За съжаление, не успяхме да изследваме древни славяни, защото нямахме достъп до техен генетичен материал (прилагали са трупоизгаряне). Сравнявайки обаче съвременните славяни в световен мащаб, се вижда, че не сме близки с тях.
    И тъй като вече е доказано, че носим у себе си нещо и от траките, добре е да знаем кои са били те – древна цивилизация, оставила богато културно-историческо наследство на Балканите. А виждаме, че и генетичното им наследство оказва влияние във формирането на съвременните българи, добавя Десислава Нешева.

    За да съставят генетичната карта, според която сме наследници на траките и прабългарите, учените се връщат пет хилядолетия назад. Най-напред те вземат кости и зъби, намерени в тракийските некрополи. От нашето летоброене (VIII-X в.) пък датира генетичният материал от прабългарите. И след като сравняват пробите от миналото с тези на 900 съвременни българи, полученият резултат лаконично гласи: европейска популация, най-близка до унгарци, хървати и италианци.

    Коментиран от #37, #46, #49, #52

  • 37 Монгола

    13 12 Отговор

    До коментар #36 от "и още":

    Те там във Волушка България всички са тюрки само пра - българите нямат нищо общо с тюрките! Когато един народ почне да си отрича корените не е на добре да си знаете! Някой в България упорито работи по въпроса с подмяната на история!

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 факти

    15 6 Отговор

    До коментар #37 от "Монгола":

    Това с тюрките е измислица на руснаците.ДНК анализите показват че в България има не повече от 1,5% население с тюркски гени.

    Коментиран от #40, #43

  • 40 Монгола

    7 9 Отговор

    До коментар #39 от "факти":

    Къде са тези ДНК иследваня? защото слушам за някакви ДНК иследваня се говори и никой не знае от къде изтича инфото за това ДНК. В развинтената фантазия има ДНК иследваня!!!

    Коментиран от #42

  • 41 Ами на чистокръвен прабългарин има

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "ДНК спеца":

    Чъргубиля Мостич. Дори има и реконструкция на черепа му. На много хич не им се нрави, като го видите ще разберете и защо ;)
  • 42 Българин

    20 7 Отговор

    До коментар #40 от "Монгола":

    Чети,има публикации.Хората във форума пуснаха достатъчно линкове. Измислиците на съветските другари се опровергават.Кога руснак ще си признае че пише на българска азбука.По добре да се измислят някакви съчинения за тюрки,славяни и т.н.Да се разделя България защото ако е голяма няма да могат да я контролират.Това е политика на Великите сили от много време.За това са романизирали румънците,за това създадоха македонска нация,направиха всичко възможно да унищожат България.

    Коментиран от #44

  • 43 Тюрките не са някаква група

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "факти":

    Която можеш да различиш по гени. Тюрките са езикова група. Дори това не знаете....

    Коментиран от #45

  • 44 Каква българска азбука бре

    8 4 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Ти знаеш ли кога е създадена българската азбука? Мнооого след хан Аспарух. Знаеш ли на какъв език е говорил ханът и на каква азбука е писал? Или той не е българин?

    Коментиран от #48

  • 45 факти

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Тюрките не са някаква група":

    Освен езикова група имат и общи гени.

    Коментиран от #47

  • 46 Това изследване

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "и още":

    На Гълъбов е опровергано от италианският екип с който започва съвместното проучване защото от изследването са изключени материали и проби от района на поволжието и от Алтай. Защо не цитираш и италианското изследване което след като взема и тези проби доказва 70% съвпадение с българите пропуснали да мигрират отсам дунава? Срам ли те ?
  • 47 Какви еднакви гени бре

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "факти":

    Я се ограмоти малко. Има тюркска езикова група, няма тюркски гени.

    Коментиран от #50, #65

  • 48 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Каква българска азбука бре":

    И какво да не е писал на руски според теб?

    Коментиран от #51, #56

  • 49 Еразъм

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "и още":

    Да си знаеш - хърватите са славяни! И също исторически факт е преселението на много славянски племена на Балканите. Отразено е във Византийските хроники. Така че няма как едни изследвания да не дават връзка между славяните и българския етнос. Е, ако са безпристрастно научни , а не политическа поръчка!

    Коментиран от #55

  • 50 факти

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Какви еднакви гени бре":

    Ти нали си много грамотен хората от тази тюркска група с какви гени са да ни кажеш.Или те нямат ДНК умнико.

    Коментиран от #53, #54

  • 51 Бесен Язовец

    6 3 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Е не писал и на пумашки като теб!
  • 52 А сега ми отговори

    6 4 Отговор

    До коментар #36 от "и още":

    Като сме най-близо да унгарци защо унгарците редовно присъстват и са членове на всякакви конгреси, фестивали и т.н. на тюркските езици? Защо самите те се смятат за тюрки. А, запецна ли?

    Коментиран от #58

  • 53 Бесен Язовец

    4 3 Отговор

    До коментар #50 от "факти":

    Е как с какви с тюркски гени като българските!
  • 54 Имат разбира се

    2 4 Отговор

    До коментар #50 от "факти":

    Имат гени както от средиземноморски тип, така и северномонголоидни. Затова ти казвам, че определението "тюркски" не се отнася за външният вид, а за езика който говорят.
  • 55 и още

    8 5 Отговор

    До коментар #49 от "Еразъм":

    Изследванията показват до кого сме по-близки.И тези изследвания за разлика от руските идеи за пан славизъм показват че наличието на славянски гени в българите е по-малко отколкото им се иска на руснаците.
    Прочети внимателно проучването на Десислава Нешева и ще си отговориш на някои въпроси а други ще си зададеш.

    Коментиран от #69

  • 56 Не, не е писал на руски

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Но не избягвай въпроса. Кажи ми ти на какъв език е писал и говорел. Срам ли те е да го кажеш?

    Коментиран от #61

  • 57 Main Fürher

    14 7 Отговор
    Попринцип избягвам да говоря за произхода на българите,защото руската пропаганда е промила бая мозъци,но все пак искам да просвета моите братя и сестри и затова шдмси кажа реалният ни произход.Българите сме наследници на траките.Факт е!Също така обаче,ние не сме само наследници на траките.Ние сме наследници и на Стара Велика България,която е била основана преди над 3300 години и на която лидер е бил Атила.Ние обаче сме наследници и на готите,като за това доказателства има и то доста.Още през 15 век един немски историк пише за общият произход на българите и германците,като той там пише,че Българите са едни от най-старите народи,от които произлизат дори и готите.Траки сме,защото траките не са изчезнали (нямало е наводнения,земетресения или някакви масови кланета,че да изчезнат,а и има летописи в които пише че траките са никъде не са ходили и не са използвали.Нашета родина е днешна Татарстан,Чувашия,Кавказ,Крим....Татарстан и татарите нямат нищо общо!Просто след като се основава СССР,много републики от съюза искат да се прекръстят на Волжка България и от яд Сталин решава да измисли версията,че те са татари,а реално татарите са си в Монголия,а не в Република Татарстан.Положението с Чувашия и Дагестан в същото.Ние българите сме арийци!Това е много важно да се каже,защото волжките Българи са християни и мюсюлмани,но са арийци като иранците и афганистанците.Славяни ние не сме и никога не сме били!Езика на който ние говорим е български,и езика на който говори Руси

    Коментиран от #63

  • 58 ха ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #52 от "А сега ми отговори":

    Унгарците тюрки....Сигурно и финландците са тюрки,може и германците.

    Коментиран от #60, #67

  • 59 Main Fürher

    10 2 Отговор
    Много важно е да се каже,че българите не сме тюрки но сме говори на такъв език,когато сме населявали земите в днеска Русия,Украйна и Румъния.

    Коментиран от #64

  • 60 Ограмоти се първо

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "ха ха ха":

    Пък тогава се смей

    Коментиран от #62

  • 61 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #56 от "Не, не е писал на руски":

    Прабългарският език е мъртъв език, говорен някога от прабългарите. За него се съди главно от отделни запазени писмени фрази и от влиянието му върху езиците, за които се предполага, че са го наследили. По тези причини малко е известно за лингвистичните характеристики на езика, а класификацията му е спорна.
  • 62 ха ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #60 от "Ограмоти се първо":

    Унгарският език е угро-фински език, нямащ нищо общо с останалите езици от Централна Европа.

    И с кой точно тюркски народ са еднакви унгарците да ни кажеш господин специалист...

    Коментиран от #78

  • 63 Монгола

    5 5 Отговор

    До коментар #57 от "Main Fürher":

    Има някой който промива мизъци от 15 години насам но това не са руснаците! Точно опити на разни соросоиди кото искат да отделят българите корените им!! Само ще ти кажа че няма да стане.
  • 64 Професора

    5 8 Отговор

    До коментар #59 от "Main Fürher":

    Монголо татарско племе сме каквито са и тюрките! Много ви се иска византийски слуги да е друго яче.

    Коментиран от #71

  • 65 има народ тюрки

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Какви еднакви гени бре":

    Гьоктюрките (или коктюрки, „небесни тюрки“) (старотюркски: Kök Türk), наричани и тюркюти или само тюрки, са народност, първоначално обитавала Алтай, създала в средата на 6 век Тюркския хаганат под ръководството на Бумин хан. Елитът на гьоктюрките води началото си от няколко рода, включително ханската династия Ашина, които произлизат от южните хунну и се преселват в Алтай от Цинхай. Коктюрките, известни още като тюркюти (нарочно въведен ретроним, за разграничаване от тюрките по принцип) не са първите исторически възникнали тюрки. Родът Ашина е владетелската династия на Тюркския хаганат на гоктюрките. Те стават известни в началото на 6 век, когато водачът им Бумън каган се разбунтува срещу Жоужан. След смъртта на Бумън през 552 г., неговите наследници Мукан каган и Истеми хан продължават династията. Според редица изследователи родът-основател Ашина има ирански произход и произхожда от древните тохарските племена на усуните

    Коментиран от #68

  • 66 Абе защо сме толкова близки с гагаузите

    7 2 Отговор
    Които говорят турски, пък като ги питаш казват, че те са истинските, старите българи?

    Коментиран от #72

  • 67 Професора

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "ха ха ха":

    Еми ако имате претенции че унгарците са пра - българи съотвено са и тюрки!!!
  • 68 Не копирай от уикито

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "има народ тюрки":

    Тези неща съм ги чел. Прочете ли по-нагоре където се казва, че е по-трудно да се говори за тюркска езикова група? Прочете ли, където се казва, че родът Дуло е тюркски?

    Коментиран от #70, #73

  • 69 Еразъм

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "и още":

    Прочети внимателно повече изследвания, а не само на Десислава Гешева! Прочети и повечко история, няма да ти навреди. Ако се интересуваш от Истината, а не от политически поръчки.
  • 70 Не копирай от уикито

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "Не копирай от уикито":

    Тези неща съм ги чел. Прочете ли по-нагоре където се казва, че е по-редно да се говори за тюркска езикова група? Прочете ли, където се казва, че родът Дуло е тюркски?
  • 71 Коминтерна

    8 2 Отговор

    До коментар #64 от "Професора":

    Да бе професоре само че нямаме монголски гени това е проблем за руската пропаганда.Преди беше лесно измисляш една държава Македония защото грузинеца Сталин решил така и готово.
    Сега обаче проблем. Ние товарищи въртим пропаганда за татари и монголци пък то такъв ген няма при българите.Но ние ще си плюем пък дано една лъжа като я повторим 1000 пъти стане истина.
  • 72 Монгола

    6 3 Отговор

    До коментар #66 от "Абе защо сме толкова близки с гагаузите":

    Я ги зарежи това е част от плана с който искат да отделят българите от славяните и съответно по далече от Русия. Русофобски план дирижиран зад граница! Готови са на всичко дори и история да подменят.

    Коментиран от #76

  • 73 има народ тюрки

    8 1 Отговор

    До коментар #68 от "Не копирай от уикито":

    Е като си ги чел защо твърдиш че няма народ тюрки? Родът Дуло както и прабългарският език са със порен произход.Естествено съветските другари пропагандираха тюркски произход само че се оказва че с никой от тези които говорят тюркски (и между другото имат доста общи гени ) и българите няма нищо общо.

    Коментиран от #80, #83, #92

  • 74 Професора

    7 3 Отговор
    Има и друга България, не е само тази, в Татарстан има още 4 000 000 души които казват че са БЪЛГАРИ!!!
  • 75 Професора

    4 3 Отговор
    Да ходят да иследват гените на българите от Татарстан и да видим дали ще открият гени на траки там!!! Тогава ще ви се избистри картинката кой кой е!

    Коментиран от #79

  • 76 някой

    10 3 Отговор

    До коментар #72 от "Монгола":

    Русия нали ни е голям приятел.Защо сега не си признае грешките на Сталин за измислената македонска нация? Иначе големи братя ни се правят ама на сърбите помагат,Югославия им направиха от нашите земи им дадоха и още колко неща направиха срещу България.Това не ми прилича на братство.

    Коментиран от #77

  • 77 Монгола

    5 2 Отговор

    До коментар #76 от "някой":

    Сталин не писал Ньойския договор, питай в НДСВ за македонците!

    Коментиран от #84

  • 78 Иска се повечко четене

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "ха ха ха":

    И то сериозно. Например сигурен съм, че не знаеш, че 200 години след като се установяват в земите на днешна Унгария унгарците се наричат турци. През 1074 император Михаил VII Дукас изпраща корона на крал Геза I с надпис"Jeuvitsa-настоящ крал на турците" Ако не вярваш можеш да видиш короната в унгарският национален музей, ако разбираш и гръцки можеш и надписа да прочетеш. Унгарците многократно са наричани турци в множество византийски и арабски документи. В други източници унгарците са наричани и унгрии, унгри, хунгари, башкири, хуни, авари и скити бедни ми неграмотни друже

    Коментиран от #81

  • 79 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #75 от "Професора":

    И като идат в Татарстан и не открият тракийски гени какво ще разбереш от това?Че там няма българи,това ще е велико откритие.

    Коментиран от #82

  • 80 Как се оказва, че няма нищо общо?

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "има народ тюрки":

    Точно обратното, оказва се, че всичко е общо.
  • 81 ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #78 от "Иска се повечко четене":

    Беден и неграмотен си ти и не си ми другар това е сигурно.Като искаш наричай унгарците турци това си е твой проблем.И прави разлика между турци и тюрки нали си много грамотен.

    Коментиран от #87

  • 82 Професора

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Византийски лакей!!

    Коментиран от #91

  • 83 Бедни ми неграмотни друже,

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "има народ тюрки":

    Историята е не това което на теб ти се иска да се е случило, а това което се е случило въпреки желанията ти. Чети, чети,чети и пак чети, това, че си беден не е порок, защото може да си такъв и по независещи от тебе причини, но това, че си неграмотен си е изцяло твоя заслуга. Промени го, не е трудно и не боли. Пък и е и богатство от една определена гледна точка :)

    Коментиран от #89

  • 84 някой

    6 3 Отговор

    До коментар #77 от "Монгола":

    Македонската нация я създава Сталин не договора. И редно е днес Русия като ни е такъв брат да го признае.
  • 85 Хммм

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хисторик":

    Онзи ден един румънец ми каза, че на времето те са били част от българската империя... не му обърнах много внимание. Но, ето един исторически извор:"- Димитрий Хоматеан: кратък живот на Климент Охридски… - Този велик Отец е родом от европейските мизи, хора известни като българи. Те са били изместени в стари времена от военната мощ на Александър от подножието на връх Олимп в Северния Атлантик и Мъртво море, и след дълго време с страшна армия пресякоха Дунав и завладяха всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик и голяма част от Македония и Тесалия."

    Коментиран от #88

  • 86 Насекъде е турска територия😂😂😂

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "от провнцията":

    Беге нема
  • 87 Това разделение между тюрки и турци

    0 2 Отговор

    До коментар #81 от "ха ха ха":

    Също е плод на днешното съвремие, хайде, да не е днешното, но да речем от 150 години, но понеже ти не четеш, няма как да го знаеш бедни ми неграмотни недруже.
  • 88 Хисторик

    2 3 Отговор

    До коментар #85 от "Хммм":

    Ааа вече станахне и Елини продължавай..... Що за профани???
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Хисторик

    1 2 Отговор

    До коментар #89 от "Богати ми неграмотни друже":

    Така ви учат да говорите след 1989г.

    Коментиран от #94

  • 91 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Професора":

    Я измисли нещо по-умно тролче.
  • 92 Бедни ми неграмотни недруже,

    2 5 Отговор

    До коментар #73 от "има народ тюрки":

    Как така веднъж казваш, че имаме много общо с унгарците, а малко по-късно казваш, че нямаме нищо общо с народите говорещи тюркски езици? Та самите унгарци казват за езика си, че е тюркски? Нещо май май, а? Схващаш ли логическата връзка или ти е трудно и това? Освен това я ми кажи на какъв език е говорел хан Аспарух с братята си и с баща си? Не ми отговори първият път. Или не знаеш или те е срам от отговора. Не, че има значение :)
  • 93 Бедни ми неграмотни недруже,

    3 1 Отговор

    До коментар #89 от "Богати ми неграмотни друже":

    Че кой се опитва да те обиди и кой се обижда от фактите? То ако ти беше обидно щеше да си направиш труда да четеш повечко. Едва ли за първи път някой ти казва, че не си чел достатъчно. То ти личи отдалече и от грешките които допускаш при писането, но ти си знаеш. Щом не ти пречи в крайна сметка защо да се мъчиш...

    Коментиран от #96

  • 94 1989

    7 2 Отговор

    До коментар #90 от "Хисторик":

    О,извинете преди 1989 българите бяха тюрки,траките бяха се изпарили и само славяни имаше,а в Македония другарите бяха създали нова нация само за 2 години. И всички трябва да се кланят на големия славянски брат,който даже не благоволи да каже на хората си,че ползват българска азбука.Смях се когато едно русначе ми каза,че азбуката им я измислил товарищ Ленин.

    Коментиран от #100

  • 95 Науката е толкова далече от теб

    4 2 Отговор

    До коментар #89 от "Богати ми неграмотни друже":

    Че може да се каже, че е недостижима. И точно за тюркският произход има толкова много доказателства и артефакти, че превръща другите теории само в предположения. Какъвто и артефакт да изкопал говори само и единствено за тюркският произход. Другото са недоказани хипотези. Прочети за гроба на хан Кубрат, прочети за именника на българските ханове. Това са все изровени артефакти от земята, не неща които съществуват само в размътените мозъци на комплексирани псевдоучени и комплексирани неграмотници бедни ми неграмотни недруже

    Коментиран от #99, #103

  • 96 неграмотни друже

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "Бедни ми неграмотни недруже,":

    Неграмотно джудже като теб може да дава оценки само в дупката си.Ако искаш да се изявавяваш като учител по нещо има достатъчно места,където да блеснеш. А четенето никога не е достатъчно и твоят случай блестящо го доказва.

    Коментиран от #98

  • 97 Бедни ми неграмотни недруже,

    3 1 Отговор

    До коментар #89 от "Богати ми неграмотни друже":

    Кажи ми един метод с който може да се докаже, че българите не са тюрки. Хайде докажи го. И кажи ми кои победители погребаха хан Кубрат по тюркски обичай, както и чъргубиля Мостич. И защо ти сега, дето претендираш, че си много грамотен и перфектно владееш български език, не можеш да разчетеш нищо от именника на българските ханове също написан на български, ама на оня български на който са говорели Аспарух и братята му. А, запецна ли отново? Почвай да четеш, за да не ставаш за смях, че ти така и гадже не можеш да си хванеш бре..

    Коментиран от #101, #113

  • 98 Бедни ми неграмотни недруже,

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "неграмотни друже":

    Къде съм казал, че четенето е достатъчно? Напротив, от одеве ти повтарям, че трябва да се чете много, особено от такива като теб
  • 99 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #95 от "Науката е толкова далече от теб":

    Като чета к'ви ги плещиш бих казал, че за теб е недостижима. К'ви тюрки те гонят, к'ви 5 лв бе бате.
  • 100 Хисторик

    6 1 Отговор

    До коментар #94 от "1989":

    Преди 75 000 000 години тук са живели и Динозаври тогава да ж кажем че сме и потомци на динозаврите от тези земи!!!

    Коментиран от #102

  • 101 без коментар

    2 1 Отговор

    До коментар #97 от "Бедни ми неграмотни недруже,":

    Един от първите, които са описали подробно значителния, даже преобладаващ дял “източни” (разбирай скито-ирански и даже месопотамски) елементи в културата на прабългарите е Станчо Ваклинов. Част от тези елементи са изброени по-надолу:



    ирански тип скални изображения на конник (с. Мадара и Италия) ;

    персийски тип плоскостно-декоративен стил на изобразяване;

    асиро-вавилонска шестолъчна звезда - символ на върховна власт с божествен произход;

    месопотамски (сапейски) тип седемпланетарна религиозна система начело със Слънцето;

    скито-сарматски начин на погребение чрез трупополагане;

    зороастрийски тип храмове;

    персийски архитектурни елементи в строителството;

    авестийски и скито-сарматски обичай за почитане на кучето;

    кавказо-месопотамски годишен календар с начало деня на зимното слънцестоене;

    рунни знаци, близки до ранните скито-сарматски знаци по Северното Причерноморие;

    персийски тип управление на държавата от съвет, включващ съвет от представители на седем рода;

    предимно ирански тип именна система (Аспарух - бял кон; Еспор - орел, Исбул - сърна, Кубрат - обединител итн);

    наличие на чисто ирански владетелски титли - бат, маготин; багатур, багаин, таркан;

    наличие на безспорна иранска лексика - купе (ризница), чартог (дворец, стая), куртаг (куртка, къса горна дреха);

    вавилоно-персийски тип каменни надписи

    персийски тип двойно наименуване на владетелите (Кубрат-Курт, Баян - Безмер, Органа - Гостун, Кормесий - Твир

    Коментиран от #105

  • 102 1989

    1 2 Отговор

    До коментар #100 от "Хисторик":

    Това може Коминтерна да го каже аз не мога.
  • 103 без коментар

    5 2 Отговор

    До коментар #95 от "Науката е толкова далече от теб":

    Представената теория за тюркски произход на българите във всичките й варианти, не може да отговори на въпросите как и кога едни 100%-ви монголоидни централноазиатски чергари ще си променят фенотипа, имената, погребалния обичай, от чергари ще станат земеделци, ще направят държава със сложна държавна администрация (40 титли), ще построят хиляди км земни валове по границите си, няколко пъти по ред ще разбият византийската армия и флот, ще покорят 10 пъти по-многобройни славянски племена (при това далеч по-цивилизовани, но упорито нежелаещи да си направят държава). Важният въпрос за мястото и контакта, откъдето тези хилядолетни централноазиатски чергари попиват "източната" (персийско-вавилонска) култура също остава висящ. На тези въпроси може да се отговори не чрез приспособяване на основните постулати на теорията за хуно-тюркския произход на прабългарите, а като се смени самата теория. С други думи, прабългарите не бива да се карат да тръгват от енисейско-саянските пустини, а да се приеме очевидното - че те идват от по-южните места, където европеидният облик, начинът на живот и източната култура не се придобиват с краткотраен контакт, изкуствено измислен според въображението на различни автори, а са присъщи от хилядолетия.

    Коментиран от #107, #111

  • 104 Ганьо

    4 6 Отговор
    Българите са смесена паплач

    Коментиран от #115

  • 105 То и няма нужда от коментар

    1 4 Отговор

    До коментар #101 от "без коментар":

    След като е пропуснато най-важното-религията. Всички знаят, че българите са изповядвали тенгризъм, какво зороастрийство и другите глупости. Всичко останало са културни примеси. Двойното изписване е от по-късно предимно византийски извори които освен тюркските имена дават и гръцката им транскрипция. Самите български владетели са се именували само с тюркското си име. Освен това сред титлите на владетелите си изпуснал най-голямата, багатур, багаин и т.н. не са владетелски титли.

    Коментиран от #108, #109

  • 106 Хисторик

    2 5 Отговор
    Чак бях попадал на едни измислици че китайската стена била постриена заради българите! Само че, китайските стени са тамън 5 броя коя е строена срещу българите? Сега разни сектанти траколози се опитват да подменят история!!! Египтяните били и те траки били намерили гробницата на Богинята Бастет в Странджа???!!! В Странджа има нещо, обаче изобщо не е сигурно какво е!!
  • 107 Бесен Язовец

    6 5 Отговор

    До коментар #103 от "без коментар":

    Голяма грешка си славяните и българите влизат в съюз никой не покорява славяните и в голяма грешка си че тюрките са изкл. чергари. Много зле си си изградил тезата!
  • 108 без коментар

    6 1 Отговор

    До коментар #105 от "То и няма нужда от коментар":

    И Аспарух е тюркско име така ли?

    Коментиран от #110, #119

  • 109 без коментар

    7 4 Отговор

    До коментар #105 от "То и няма нужда от коментар":

    "Освен общите гени с Гърция и Италия, имаме корен, който сме наследили от прабългарите, които са дошли от Изтока. Оттам е индоевропейския ни корен. Нашите предци на коне обаче нямат нищо общо с тюркските племена, сочат резултатите - нямаме и 1% гени, свързана с монголоидната раса, към която спадат тюркските племена. Дори въпреки историческата ни съдба на петвековно робство, в гените ни не са останали следи от дългото съжителство с турци. Възможно е ние да сме обогатили тяхното ДНК, но обратният процес не се забелязва", подчерта акад. Ангел Гълъбов.

    Коментиран от #112

  • 110 Бесен Язовец

    5 4 Отговор

    До коментар #108 от "без коментар":

    Не бе тракийско е! И Кубрат е тракийско! Ти изобщо знаеш ли на пра-български как е изговаряно Аспарух? Кажи нещо на тракийски щом си такъв полиглот?
  • 111 Добре де

    3 3 Отговор

    До коментар #103 от "без коментар":

    От къде тогава от по на юг идват? От Атлантида ли? Истината е, че с края на първото българско царство или ханство, което е по-точно то наименование идва и краят на българите. За историята остава само името. Следват два века под властта на ИРИ с неминуемите разселвания. За тия два века етническият състав на населението вече е коренно променен.
  • 112 Казах ти да не цитираш Гълъбов

    4 4 Отговор

    До коментар #109 от "без коментар":

    Компрометирано му е изследването защото не е включил материал от Алтай и поволжието. Италианският екип с който го започва съвместно го разобличи. Пълното италианско коректно изследване с включен материал от споменатите региони показва 70% съвпадение

    Коментиран от #124

  • 113 без коментар

    6 3 Отговор

    До коментар #97 от "Бедни ми неграмотни недруже,":

    Общоизвестен факт е, че преди години, големия български учен и езиковед академик Младенов, извърши едно цялостно проучване на старо-българския език по древните български текстове, ръкописи, преписи - на практика изследването обхваща от въвеждането на писмеността насам, като е открил едва 15 сигурни тюркски думи (тук не се включват думите, които са влезли в тюркския като ирански заемки и пр. несигурни - с тях стават към 70), и то като е изследван целия писмен български език след 9 - 10 век.
    Това е една изключително малка, почти нищожна наличност на тюркски елементи, и то още когато езика е бил много близък до автентичния прабългарски.

    Коментиран от #116, #117, #125

  • 114 Чак толкоз бива ли

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Грешната мадонна":

    Много си про ста .Поне като пишеш нещо прочети го, за да не се окаже че си правиш самоанализ пред аудиторията, като всяко магаре като види повече слушатели
  • 115 Чак толкоз бива ли

    6 1 Отговор

    До коментар #104 от "Ганьо":

    Ти може да си смесена паплач след като в тялото ти е с български гени, но промитото ти самосъзнание ти говори, че си самия мохаМед от пчела или си супер героя срещу лепкавата армия манго кауфлански
  • 116 След 9-10век е ясно

    5 1 Отговор

    До коментар #113 от "без коментар":

    Става въпрос за преди това. Всички знаем, че през 10 век вече българите не говорят оригиналният си език

    Коментиран от #118, #122

  • 117 Бесен Язовец

    2 2 Отговор

    До коментар #113 от "без коментар":

    Това нищо не доказва, всяко тюркско племе си е имало собствен диалект!
  • 118 Хисторик

    4 1 Отговор

    До коментар #116 от "След 9-10век е ясно":

    Именно!

    Коментиран от #121

  • 119 Ами след като е от рода Дуло

    1 1 Отговор

    До коментар #108 от "без коментар":

    Какво да е? Египетско ли?

    Коментиран от #123

  • 120 Старият 😈

    3 1 Отговор
    КОЛКО МНОГО ИЗПИСАНИ ГЛУПОСТИ. ДРАКУЛА Е ПРА-ПРА-ПРА ДЯДОТО НА МАРИЯ АТАНАСОВА. НЕ ВЯРВАТЕ? НЕКА СИ СВАЛИ ОЧИЛАТА И ПАК ЩЕ ГОВОРИМ.
  • 121 Така де

    4 2 Отговор

    До коментар #118 от "Хисторик":

    Защо Василий втори македонец се титулува българоубиец? Ами защото наистина убива българите. След това тук се заселват други народи от империята. Остава името на територията и след 2 века когато империята отслабва местните велможи решават да се отделят.

    Коментиран от #140

  • 122 без коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #116 от "След 9-10век е ясно":

    Пак питам според теб Аспарух тюркско име ли е? Ако мислиш така обоснови се. След като няма доказателства за тюркски произход на езика след 9-ти век защо да ви вярвам,че преди това е бил тюркски.

    Коментиран от #127, #130

  • 123 без коментар

    4 1 Отговор

    До коментар #119 от "Ами след като е от рода Дуло":

    Ако е иранско значи родът дуло не е тюркски.
  • 124 без коментар

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "Казах ти да не цитираш Гълъбов":

    Човекът е казал,че няма монголоидни гени.Дали си приличаме с някой в Молдова или Поволжието не променя този факт.
  • 125 Акдемик Младенов

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "без коментар":

    Може и да е изследвал древните български текстове, ръкописи, преписи от въвеждането на писмеността насам, но взел ли е под внимание това, че княз Борис, от когото води началото тази българска писменост подменя цялата дворцова родова аристокрация с византийски протежета. Всичките ръкописи и прочие са написани на новата азбука, напълно нормално е от езика да са изключени всички тюркски думи. Освен това е било унищожено всичко останало от предишният езически бит. Простолюдието или голяма част от него може и да е говорило на старият си език, но е нямало как да остави писмени свидетелства за това. Отделно, че е било и подложено на гонения. Дори и собственият му син Расате вдига бунт срещу баща си....
  • 126 без коментар

    6 2 Отговор
    Руски учени като Игор Кизласов и Юрий Моргунов свързват българите в частност с Ферганската група. Те не приемат известните български рунически знаци да се определят като тюркски и по-скоро търсят сходства в Осетинската писменост и знаците от древноиранските култури.

    Коментиран от #128

  • 127 Ако искаш вярвай ако искаш недей

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "без коментар":

    Прочети повечко и ще разбереш какъв е бил езикът преди това. Замисли се защо е трябвало да се измисля глаголица, че и кирилица. Преди това българите не са ли имали писменост? Как мислиш?

    Коментиран от #129

  • 128 Те може да търсят в иранската

    2 2 Отговор

    До коментар #126 от "без коментар":

    Ама няма да намерят.

    Коментиран от #132

  • 129 без коментар

    5 1 Отговор

    До коментар #127 от "Ако искаш вярвай ако искаш недей":

    Изследователите определят антропологичния тип на древните българи като преобладаващо памирско-фергански. Българската култова и дворцова архитектура са строени по източна традиция, като се открояват някои специфични древно-ирански черти. В изобразителното изкуство на древните българи са използвани преимуществено древно-ирански изобразителни мотиви, поднесени с известна самобитна стилистика, напомняща сакските и сарматските образци.
    Бяха цитирани български учени за терминологията в цикличния календар, донесен от българите на Балканите, която е свързана с източно-иранската памирска специфика. "Днес все повече учени обръщат внимание на многочислените ирански изрази, запазили се в българския език (системата на родство, стопанската терминология, антропонимията и др.), както и на неговите граматически неславянски особености, оставащи без историческо обяснение", посочи докладчикът и изрази надежда, че "като наследници на древните българи заедно ще продължим търсенето на нашите "загубени кодове" и ще ги декодираме".
    Докладът бе приет много добре и получи подкрепа от водещи учени. Игор Кизласов (водещ познавач на тюркското руническо писмо) е съгласен с българското начало от Ферганската група. Според него древно-българските руни не са от тюркски произход и конкретно посочи надписите от Мурфатлар. Юрий Моргунов, който проучва от години Маяцкото селище, намекна за сходства на българската с осетинската писменост.
  • 130 Защото през 9-10 век

    3 3 Отговор

    До коментар #122 от "без коментар":

    Езикът е сменен, дошли са хора които вече говорят друг език. Василий втори българоубиец е убил тези които са говорели езика на Аспарух.

    Коментиран от #133

  • 131 без коментар

    1 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=c21V5yUDQC0

    Зороастризъм....
  • 132 без коментар

    4 0 Отговор

    До коментар #128 от "Те може да търсят в иранската":

    Ако бяха намерили в тюркската нямаше да търсят в иранската.
  • 133 без коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #130 от "Защото през 9-10 век":

    С ирански произход.

    Направо към търсенето



    Аспарух е прабългарско мъжко име с ирански произход. Името се разпространява по Българските земи през Възраждането във връзка с повишения интерес към историята. Съставено е от средноперсийските думи aspa – кон, и rukh – душа, дух, т.е. „този, който има духа на кон“.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Незнаещия

    8 2 Отговор
    О неразумни хора що се срамувате да се наречете БЪЛГАРИ
  • 136 Низоя

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "от провнцията":

    Ший руманеши може да се смеят, но не познават истината. И не е важното дали граф Влад е български велможа или румънски, а какво е Дракула. Дракула е нещо много древно. И мрази неправдите. Приписват му вамоиризъм, кръвопийство, но Дракула не се храни с кръв. Храни се със смъртта на злодеи. Дракула е и антипод на Моллашар, князът който се храни от смъртта на невинните. Моллашар разпалва войни, за да се храни от злото. А Дракула убива злото, за да спаси доброто и да възстанови хармонията. Нещо като свети Георги. Филма за вамоиризъм на Дракула създаде погрешна представа за Дракула. Вампири има, но те са човеци, превърнали се в животни, пиейки кръв. Дракула наистина е българин, по дух, далеч по-дреен от делящите го на народности хора. Той е жив. Но не пие кръв. Не яде и животни, хора. Той е ангел. Храни се от мъртта на злото и неправдите. И вероятно скоро ще се поразшета из света, че много нарасна злото. А граф Влад Цепеш бе онеправданите от животни завоеватели. Той бе убит от близък. Много предатели има сред българите. Което Враца армия не е сразила, българи продажни сами погубват. Но вече е различно. Дракула е българин, но на лъжливи българи вече не вярва.

    Коментиран от #143

  • 137 Така е

    3 5 Отговор
    И ние се смеем на проф. Овчаров.Името подхожда.
  • 138 5тнйхгф

    4 1 Отговор
    Не са интерпретации,това е самата истина,има документи за българската им идентичност.След нашествието на османците,България е продължила да съществува на север от Дунав,а Молдова се е наричала Богданско,на името на българския болярин Богдан,който е основателя на Молдова.
  • 139 хфйгк

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Не са интерпретации,това е самата истина,има документи за българската им идентичност.След нашествието на османците,България е продължила да съществува на север от Дунав,а Молдова се е наричала Богданско,на името на българския болярин Богдан,който е основателя на Молдова.
  • 140 Голям праз

    1 1 Отговор

    До коментар #121 от "Така де":

    Въобще не се титулува така, наречен е по този начин по- късно.
    По негова заповед е създадена Охридската епископия , можеш лесно да провериш кои територии включва и какви са причините за създаването и.
    А глупостите на тюрко- руските тролеи въобще не заслужават коментар.
  • 141 Ервин Ромел

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "АЛЛ":

    Пътувал си ти, от Гюргево до Букурещ само - там наистина почти всички, които вижда човек имат циганоподобно излъчване. Нагоре и наляво, надясно от Буку нещата са СЪВСЕМ различни - светли, руси хора, европодобни, а към Клуж, който град е център на Унгарската диаспора в Румъния, там все едно си на Запад като тип хора. Българите към момента имат много по-циганско излъчване от Румънците. Айде, почвайте да цъкате минуси, но истината не може да промените!

    Коментиран от #144

  • 142 Голям праз

    4 0 Отговор
    По темата за Дракула, не виждам, какво сензационно е открил професорът. За прадядо му Радан е написано от италиански монах, че е българин -схизматик.
  • 143 Яверт..

    9 1 Отговор

    До коментар #136 от "Низоя":

    Прав си. Имам само едно уточнение. Със сигурност графа не е румънец защото не е имало нито такъв народ нито такава държава. Румъния е изкуствено създадена от великите сили. Голяма част от населението и са хора отказали се от род и родина. Същото се случва сега със Северна Македония.
  • 144 Яверт

    10 2 Отговор

    До коментар #141 от "Ервин Ромел":

    Май забравихте какво сторих те с чистите българи от Северна Добруджа след крайовската спогодба. Потомък съм на преселени българи от с. Черна Тулченско. Ръмънците добре го знаят. Там е роден големият румънски поет_българинът Панайот Черна.
  • 145 НЕО

    7 0 Отговор
    То и Путин си е чист българин /с татаро-монголски очертания и овално лице/, но по-важното е какво прави той за България, освен това да лъже, че азбуката била дадена на руснаците от македонците, а не от нас българите, с което много ни обиди???Хан Аспарух ако го беше чул тогава, щеше да се обърне наопаки в гроба си...
  • 146 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    Между другото, виж византийски записи, страница 97, интересно, Мирмидоните ги нарича българи, барабар с Ахил.

    V-VI century

    - Ioannes Malalas: "The so called Achilles went with Atreidai and led his own army of three thousand men, then called Myrmidons and now Bulgarians" - page 97 http://www.documentacatholicaomnia....raphia_(CSHB_Dindorfii_Recensione),_GR_LT.pdf

    Коментиран от #147

  • 147 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #146 от "Бачо Киро":

    Ето документа https://redirect.viglink.com/?format=go&jsonp=vglnk_156131096293319&key=cdb1c97b85171de9d712468e45f3df83&libId=jx97zuer0101b100000MAkdzensne&loc=https%3A%2F%2Fhistorum.com%2Fthreads%2Frevised-history-of-the-bulgarians-thracian-connection.60141%2F&v=1&opt=true&out=http%3A%2F%2Fwww.documentacatholicaomnia.eu%2F03d%2F0491-0578%2C_Ioannes_Malalas%2C_Chronographia_%2528CSHB_Dindorfii_Recensione%2529%2C_GR_LT.pdf&ref=https%3A%2F%2Fwww.google.gr%2F&title=Revised%20History%20of%20the%20Bulgarians%20(Thracian%20connection)%20%7C%20History%20Forum&txt=http%3A%2F%2Fwww.documentacatholicaomnia....raphia_(CSHB_Dindorfii_Recensione)%2C_GR_LT.pdf
  • 148 dsad

    2 1 Отговор
    Траколозите защо не кажат, че траките са били изтикани от славяните като са дошли на Балканите. Останали са една шепа хора и са се криели по планините.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Алкохолика

    0 0 Отговор
    Всичко на север от дунава е бг територия Румъния няма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове