Last news in Fakti

7 Юли, 2019 10:40 7 177 108

Пакетът Ф-16 включвал всичко необходимо за ВВС

  • ф-16-
  • самолети-
  • ввс

В споразумението няма абсолютно никакви скрити разходи, подчертават от Локхийд Мартин

Пакетът Ф-16 включвал всичко необходимо за ВВС - 1
Снимка: EPA

Сделката за самолетите Ф-16 Блок 70 за българските ВВС ще включва обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, съобщават от компанията-производител Локхийд Мартин.

България ще придобие най-усъвършенстваните изтребители от четвърто поколение, съществуващи в наши дни, с вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители Ф-35 Мълния II и Ф-22 Раптор.

Новите самолети ще гарантират националната сигурност на страната и ще осигурят дългосрочно развитие на боеспособността на българските военновъздушни сили, подчертават от компанията.

Няма да се наложи България да осигурява каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи за интегрирането и използването им от чужди правителства, което би довело до допълнителни разходи и несигурност.

В споразумението няма абсолютно никакви скрити разходи, подчертават от Локхийд Мартин с изявление, публикувано на сайта на компанията.

Изявлението идва след упреците на президента Радев, че страната ни може да получи самолети с орязана боеспособност. Припомняме, офертата за самолетите "Грипен", предпочетени Радев, не включваше оръжия, оборудване, обучение или други допълнителни придобивки. Тя предполагаше отделно да се преговаря с трети страни за постигането на боеспособност и съвместимост с НАТО.

България получава "боеспособно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО", се казва в публикацията.

"Макар, че е под името на Ф-16, най-новото поколение изтребител Блок 70 е напълно нов и различен самолет - част от цялостния пакет, който ще осигури на България един от най-усъвършенстваните и боеспособни изтребители в НАТО в Европа. Снабден със съвременна екипировка от оръжия, които са включени в цената, той ще осигури много повече възможности от обикновен еър полисинг." - посочват от компанията.

Днес в Европа на въоръжение са над 700 самолета Ф-16. Гърция също потвърди, че ще модернизира 84 от своите изтребители Ф-16 от по-старо поколение до Ф-16V - конфигурация, подобна на новия Блок 70, за който преговаря България.

"Дългосрочните партньорски взаимоотношения с Локхийд Мартин ще донесат много ползи на българската икономика и индустрия. Като глобален технологичен лидер, Локхийд Мартин помага на хората да се чувстват защитени като разрешава комплексни предизвикателства, подкрепя и прилага научни открития и осигурява иновативни решения." - допълват производителите, като подчертават, че новите Ф-16 ще осигурят оперативна съвместимост с НАТО за десетилетия напред.

Новият завод на Локхийд Мартин, разположен в Грийнвил, Южна Каролина, скоро ще започне производството на Ф-16 Блок 70 за Бахрейн и Словакия. Там ще бъдат произведени и изтребителите за България.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкембе войводо

    75 41 Отговор
    На гол тумбак, чифте пищови!

    Коментиран от #6

  • 2 Монгола

    84 42 Отговор
    Сложиха му един радар и от поколение 3 стана поколение 4 смех!

    Коментиран от #24

  • 3 дявола

    65 46 Отговор
    Бегайте от тези купчини железа освен за скрап за нищо не стават
  • 4 Психиятъра

    51 24 Отговор
    Вчера Донал е обявил че Ф22 раптор бил най новия самолет на въоръжение в амерските ВВС, а раптора е свален от производство преди 8 години!!

    Коментиран от #32

  • 5 Фридман

    39 30 Отговор
    С панделки ли ще ни го доставят?

    Коментиран от #7

  • 6 Ами, че как

    41 28 Отговор

    До коментар #1 от "Шкембе войводо":

    САЩ взимат от нас пари и ги дават на Турция, оти Турция и сама може да ги вземе от хубавата ни и постна пица. Българските политици и те добре на комисионни. Народа тегли хомот и нека тегли, то няма кой с кръв да защити пицата...от таквиз башибузуци...

    Коментиран от #55

  • 7 Бесен Язовец

    41 53 Отговор

    До коментар #5 от "Фридман":

    Да, с панделки и спецално за вас руските подлоги ще бъдат червени, че иначе ще се пръснете от яд тук, за дето купуваме хамерикански самолети.

    Коментиран от #8, #23, #46, #56

  • 8 Бесен Язовец

    29 14 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Ние очаквахме да са на малки щампи НАТО но щом казваш че ще са червени така да бъде.
  • 9 fermera

    55 22 Отговор
    В пакета няма противокорабни ракети.AIM 120 AMRAAM който ще получим ще бъдат спрени от производство през 2026г. и ние ще сме от последните клиенти.Никой не казва от къде ще купуваме керосина JP 8 и каква ще бъде логистиката му.И кой ще обучава следващите пилоти след първите 12 и дали L39 става за това че цяло военно въздушно училище открихме.Това са все скрити разходи.И откъде ще вземем пари за ПВО след 2 авансово вноски по2,2 милиарда за Ф16.А другите родове войски също чакат обновяване.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 11666

    33 22 Отговор
    50 години авионика и оперение, е равно на катастрофа! Летеж на сляпо при не изчистена писта! А ако има вятър няма да се лети или ще се огражда летището????

    Коментиран от #21

  • 12 гост

    42 23 Отговор
    За мен си е ,,вътрешно" от всякъде ! С-400 е решението , но кой ли ме пита ?
  • 13 Истината е че....

    34 11 Отговор
    Пакетът включва "пакет" !!!!
  • 14 Ф16

    30 44 Отговор
    Болшевиките газ пикаят кръв серат

    Коментиран от #82

  • 15 Как лъжеш..

    37 12 Отговор

    До коментар #9 от "fermera":

    Защо пишеш, че ще даваме 2 пъти по 2,2 млрд.... Напиши 5 пъти, че ще даваме. Даже ако гърмим по 10ракети на ден и самолетите не кацат 30млрд.ще ни излязат.... Аман от лъжци в тази държава. Направо си готов за депутат от Бсп.
  • 16 someone

    23 23 Отговор
    най-усъвършенствания самолет от времената на Варшавския договор, сравнение с новия Миг-35 пълна тенекия да не говорим за F22, SU35 и прочие, които просто ще го издухат само като го видят на радарите си.
  • 17 Варна

    61 24 Отговор
    Бахрейн купува 16 самолета Ф16, блок 70 на цена по- ниска от 2 млрд. лева с пълно оборудване. За справка страницата на Локхийт Мартин. Цената е 1,12 млрд. ЩД. Бахрейн също не е купувал до сега Ф16 и му трябва пълното оборудване. Ние обаче купуваме 8 бр. за 2,2 млрд. лева. В същото време СААБ предложиха 10 самолета също напълно оборудвани за 1,5 млрд. лева и обещание за връщане на инвестицията в страната под формата на предприятие. Сааб предлагат и лизинг! Сааб според протокола на комисията е класиран на първо място по технически възможности. Който не ми вярва да прочете решението на комисията, което беше публикувано! Въпреки, че Ф16 не отговори на нито една точка то обществената поръчка бе избран за да може тези нехранимайковци да засвидетелстват раболепието си пред господарят им. - Факт!

    Коментиран от #20

  • 18 Боинг

    20 18 Отговор
    Така казвахме и за боинг 737 макс. Всичко американско най-хубаво, най най най. Е, Европа си има Юрофайтър, но ние сме производители на всичко най най най. Пък и ако паднат 8-10 самолвта след излитането, вината няма да е наша.
  • 19 Пейлинг

    22 17 Отговор
    Оплю Президента и сложи хомота на робството на българина ,за още 40 години, няма да се оправи това измамно Правителство без
    Армагедон ...
    Да добавим, че във тази сума са включени комисионни 10% за тези
    които ,се подпишат на договора за доставка.
  • 20 Фридман

    5 12 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Да сме по точни 1,2 милиарда $ а отговора беше че цената паднала заради по големия брой и от там идвала отстъпката!

    Коментиран от #68, #79

  • 21 Умен си

    8 12 Отговор

    До коментар #11 от "11666":

    Те в Ирак и Афганистан чакаха да няма вятър и 200 м. ангала метяха пистата през половин час.
  • 22 Бай Мъдурко

    9 12 Отговор
    А моя пакет макар и поизносен го бива повече от надупените да ги оправят със новите руски фърчила 5-та серия от която и краварите се насират!
  • 23 Пръцко

    20 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Освен панделките ще получим и самоебачки с педали за целокупния български народ и няколко банкното-броячни машини за известните лица/задници, за да си броят удобно комисионните :((
  • 24 От друг форум

    25 28 Отговор

    До коментар #2 от "Монгола":

    1. Съвременният изтребител е комплекс от съвременни оръжейни системи и съвременно електронно оборудване. В този смисъл Ф 16, блок 70, е супер съвременен самолет, който няма нищо, абсолютно нищо общо, със самолета от 70-те години, а именно ИФ 16!!! Пак в този смисъл, той е по-нов и съвременен, с по-добри бойни възможности от руския Су35 С, - има АФАР, а руснака е с ПФАР, има "изкуствен интелект, 4-то пок., руснакът не е чувал за това, и т.н. В сравнение с нашите смешни миГ-ове, "изделие 9-12" разликата в технологично отношение е над 50 години!!!
    2. Ресурсът на смешните МиГ е :
    - на двигателя 380 часа и следва КВР в рашата, на цена 1,5 млн. щ.д. Ф16 има двигател с ресурс 8000 часа без КВР!!!
    - на планера, МиГ-а е със смешния ресурс от 1800 часа, с "удължаване-то" до 2000, или вече почти изтича окончателно. Ф16 има ресурс 14000 часа!!! Всички системи на смешния МиГ се сменят "по регламент", т.е. по часове "нальот", което го плаща българският данъкоплатец. При Ф-а, жизненият цикъл на системите е "по състояние", което може да съвпадни с общия ресурс на самолета, т.е българският данъкоплатец неплаща!!!
    3. ! летателен час на Ф-а е 20%, като стойност от този на руснака.

    Коментиран от #28, #49, #50, #64

  • 25 Аугусто Пиночет

    18 16 Отговор
    Здравейте роби на комунизма!Аз мисля,че грипен са най-добрите за нас.Страхотни са!Гледал съм ги в нета срещу ф 16 и ги мачкат.За танкове немските Leopard са просто мечта!Ме случайно нашите братя германци са крале на танковете още от хитлерово време.По-тревожно обаче е,кой ще ни отърве от червената комунистическа сган която днес ни управлявя???Ото фон Бисмарк ни спаси от турците,но от руснаците и комунистите кой ще ни спаси???

    Коментиран от #65

  • 26 Димов

    10 14 Отговор
    Слагам си на Москвича климатроник, СД чейнджър, ДжПС, Еър брегове, и лед светлини и той вече си струва цената от 10 Бона. Ама не!
  • 27 fermera

    21 12 Отговор
    Ф 16 не може да подържа свръхзвукова скорост без форсаж и има голяма инфрачервена следа с двигателя зи от 130kN. Грипен Е има 1,2 MAX суперкруйз и малка инфрачервена следа с двигателя си от 98 kN.AESA радара на Грипен Е е с по малък размер и ниска енергоемност което го прави по ниско откриваеми.Затова Ф 16 е архаичен като архитектура.По важно е да имаш самолет като Saab Erieye в небето и да управляваш и самолети и ПВО.

    Коментиран от #30, #59

  • 28 Бесен Язовец

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "От друг форум":

    Тия от форумите,, млад конструктор" да не се обаждат!!!
  • 29 ссссс

    19 19 Отговор
    Интересно е ,че ще имаме най-добрия самолет от 4+ поколение.Русия в цялата си авиация няма да има по-добър изтребител от нашите.Да не говорим ,че руските изтребители не стават за нищо.Най-доброто с което разполагат руснаците е СУ-35 ,а той е под нивото дори на Грипен.При симулациите на всеки 2 паднали СУ-35 ,пада един Грипен.
  • 30 Газ пикаем кръв серем

    19 16 Отговор

    До коментар #27 от "fermera":

    Ако Грипените бяха по добри самолети от Ф16 НАТО щеше да бъде въоръжен с тях

    Коментиран от #44

  • 31 Уроди

    21 12 Отговор
    Защо не дадоха тия прасета 3 милиарда на пенсионерите. Това е най-добрият начин икономиката да тръгне нагоре. Страшни боклуци ей...
  • 32 ХаХа

    24 13 Отговор

    До коментар #4 от "Психиятъра":

    В комплекта са включени 16 броя прашки, 24 кофи с камъни,и 16 парашута + катапулт с вградени памперси !
    Само да дойдат и ставаме сила N1 !
    И веднага литваме да спасим Крим и останалият свят от руските агресори !
    ( “агресори “ които просто не се продават и защитават суверенитета си )
  • 33 кенеФ-16

    28 14 Отговор
    Пакетът кенеФ-16 включва всичко необходимо, но за джендърите на ВВС на САЩ: Пакетът включва розово табло на червени сърчица; лост със силиконов накрайник, който наподобява член; стерео уредба и флашка с цялата дискография на серрр Елтън Джон; подгряваща седалка с дупка към фекалния контейнер, чийто капак е снабден със специален датчик и се отваря автоматично при радиално-симетрична контракция на мускулите на червата и изпускане на газове, и разбира се, прословутата 70 пластова тоалетна хартия, или т.нар. блок 70. Но за какво са им този пакет с „екстри” на нашите пилоти, като те не са посерковци с меки китки? На нашите БГ пилоти не им трябва ГЕЙлет, а непретенциозен към писти и лесен за поддръжка многоцелеви изтребител!

    Коментиран от #41

  • 34 СссереМ

    18 23 Отговор
    Червените подлоги наскачаха да защитават фърчатия родиноотстъпник,сипаха ли ви да ядете,видя се че на лъжата краката са къси,и запомнете едно Ф16 НЯМА загубен бой досега със руски тенекии,напротив пори ги като консерви със сельодка.

    Коментиран от #36, #39, #40

  • 35 Чичо АДИ

    11 8 Отговор

    До коментар #10 от "Радев е Решетников боклук":

    Явно ТИ разбираш повече от Радев !! Я сподели че ние глупавите да се осветлим по въпроса как 6 самолета ще струват 2 милиарда долара и в крайна сметка за какво са ни ??Както и ЗАЩО Тиквата натисна парламент и правителство да се захванем с "Краварите" колко е комисионната и куп други интересни въпроси???? ОСВЕТЛИ НИ О МЪДРЕЦО на клавиатурата ,деецо на критиката !!!!
  • 36 ХаХа

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "СссереМ":

    Абе голямо порене пада !
    Добре че продават тоалетна хартия !
    Тъй да бъде , ама и ти си знаеш ....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 курти

    4 1 Отговор
    тук са драскачите подлоги на хунтата лъжи нова и не ината шаика ръководството на но цистерни социалист БСП.
  • 39 Чичо АДИ

    12 8 Отговор

    До коментар #34 от "СссереМ":

    И на теб да сипят с черпака, защитника на "Голите и боси" "Кравари"!! Дай пример как Ф16 е разпорил съветските тенекии къде в пряк двубой ! Ма много "Ерудити" се сбраха накуп ! Защо Тиквоча не взе ПВО установки за 10 пъти по ниска цена а "Целуна скута "на Краварите ,от кого ще ни защити с няколко самолета ?? Силите около БГ са 6-8-10 към едно против нас ,Защо правителството не иска наем за базите дето ползват ФАЩ . Тези самолети ще стигнат колкото да преведем "нашественика" като екскурзоводи от край до край на Родината !!

    Коментиран от #47

  • 40 Насрана соросня

    19 10 Отговор

    До коментар #34 от "СссереМ":

    Недей да лъжеш, наскоро индийски пилот с Миг-21 свали Ф-16 в бой! Колко ти плащат гейберастите, за да лъжеш за краварската бангия, или само ти дават безплатно лубриканти и памперси? Лапай хаповете с хормони за смяна пола и се потапяй, соросня!

    Коментиран от #43

  • 41 руската нация е най гнусната нация

    12 13 Отговор

    До коментар #33 от "кенеФ-16":

    Това дето си описал е за руските летящи кенефи. Руските джендъри нямат изтребители. Да го духа русия и рускиге им подлоги като тебе
  • 42 Сибир е китайски

    12 7 Отговор
    Скоро и Масква
  • 43 насрана руска соросня

    11 11 Отговор

    До коментар #40 от "Насрана соросня":

    Това не е истина соросоид руски. Миг21 не е свалял ф16

    Коментиран от #54

  • 44 fermera

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "Газ пикаем кръв серем":

    В Европа летят на Юрофайтър защото могат да си го позволят финансово.От делото срещу Ненчев стана ясно че годишно 37-38 пъте се вдига дежурната двойка по Еър Полисинг срещу руски самолети.Дали можем да си го позволим финансово.И защо Европа се въоръжава с Метеор и Ирис Т а не купуват остарелите AIM 120 AMRAAM и AIM 9 AMRAAM.По важно е с какво можеш да свалиш ракета КАЛИБЪР която лети към Графа и Радарите който имаме.С Ф16 не става с това въоръжение.И руснаците не стоят на едно място и имат 160 самолета срещу нас.

    Коментиран от #57

  • 45 Коментар📝

    8 1 Отговор
    53 Милярда.ДЕКА СА НИ ПАРИТЕ ОТ EU Баце ?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 СссереМ

    7 6 Отговор

    До коментар #39 от "Чичо АДИ":

    Не беше отдавна когато ф16 разпори едно руско СУ,и то не от американски пилоти,а СУ-то си беше оборудвано освен с бомби и с ракети въздух-въздух ама нъцки,едното пилот отиде курбан.
  • 48 Писна ми

    12 7 Отговор
    Аре да видим, че пък няма да ги вземем тези Фалшив-16 ! Ако трябва кръв ще сер*т политиците и платените, но няма да ги вземем !!!

    Коментиран от #52

  • 49 КВР

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "От друг форум":

    Колега, а за да можем да използваме хилядите часове ресурс, които уж има ф-чето, знаете ли още колко оборудване ще трябва да си закупим? Та прави са американците- скрити разходи няма, но от бъдещите разходи свят ще ни се завие.
  • 50 И какво -

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "От друг форум":

    Ясно е, че във всички форуми хейтиш и пишеш едни и същи глупости и лъжи в полза на кражбата на три милиарда за говежди бръкми.
  • 51 C400

    8 2 Отговор
    Ние, имам предвид българския народ, в лицето на нашите избиратели и в частност на водещите преговори лица закупуваме, колко, 12 на брой самолета?
    Турция, в лицето на президента закупува противовъздушна система, която може едновременно да следи, колко, до 80 обекта...?

    И как ще се гарантира националната сигурност, при положение, че съседите и доскорошни врагове на народа притежават ... c-400?

    Знаете ли как се гарантира национална сигурност, драги журналисти, редактори и читатели - с ядрено оръжие! Точка по въпроса!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    0 1 Отговор
    Аз съм най-великия програмист на планетата! Всички ще ми дишате праха! Ей ся врътнах няколко кода на джава ЕЕ и вече ще стана мултимилионер
  • 54 Фридман

    10 5 Отговор

    До коментар #43 от "насрана руска соросня":

    МиГ21 е свакял Ф16 и то много скоро в Пакистан! Сороснята е щастлива България ще я минат с парите.

    Коментиран от #69

  • 55 Ку клукс клан

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ами, че как":

    Май много ти се иска Турция да влезе на ''нашата улица''?? Затова ли купувате ракети С400 от Русия?? Гледай само да не ти се сбъдне желанието, но ти да отидеш да живееш в любимата ти Турция като уличник. Това е сайтът на простолюдието, където всяка отрепка може да коментира анонимно, без тест за интелигентност. Защо не коментирате под статиите в сайтовете на националните телевизии, вестниците и официалните информационни сайтове?? Защото там дебне полицията, прокуратурата и държавна сигурност, и веднага могат да ви привлекат под отговорност за пропаганда и шпионаж в полза на вражеска Русия.А ВЕЧЕ АРЕСТИТЕ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА СЕ ИЗЪРШВАТ НА МОМЕНТА. Бойко е прав, така и трябва и винаги ще го избираме, докато не започнете да се влачите по земята от глад, комунистическа нищета, и ежечасно нервиране и ядосване, че винаги ще бъдете малцинство.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 M. A. G. A.

    5 5 Отговор

    До коментар #44 от "fermera":

    Може би е така, но по отношение на Ф-16 С/ 50, произведените в Грийнвил Ф-16 /70 ще са с покритие PG-5 което значително намалява радарното отражение и ще са с новия двигател на P&W. Освен това никой не ни е предлагал Грипен Е, защото са доста по - скъпи от Ф-16 блок 70, предлагат ни Грипен С, чието производство спира. Нашите трябваше да са последните. А ако се наложи смяна на двигател след време, от къде ще го намериш?

    Коментиран от #58

  • 58 Коко

    8 7 Отговор

    До коментар #57 от "M. A. G. A.":

    американците си чистят складовете от 45 годишни части за ф16. И шибват не-тестван радар от бъдещ стелт ! Ние нали сме опитни мишки - ще тестваме ... И 3,4 млрд ще вземат отгоре на това. Това се нарича Национално предателство и Убийатво !

    Коментиран от #61

  • 59 Субсахарец

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "fermera":

    Хайде стига с тоя Грипен, ако не знаеш шведите ни предлагат Грипен С, а не новия. И знаеш ли защо могат да го произведат и да ни го доставят по-бързо от Л. Мартин? Защото нямат други поръчки, това е красноречиво.
  • 60 Behemoth

    2 2 Отговор
    Секс за тиквените червенотиквеничета!
  • 61 M. A. G. A.

    5 4 Отговор

    До коментар #58 от "Коко":

    Американците направиха нов завод специално за този самолет. И точно ние сме най-скромните купувачи. Тайван, Мароко, Тунис, Оман, Словакия, всички по отделно са проявили интерес за повече бройки от нас. Австрия са подали официално запитване към САЩ за евентуална замяна на тяхните Еврофайтър Т-1 с Ф-16 блок 70 /72.

    Коментиран от #75

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 popi

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Радев е Решетников боклук":

    Виждам че си се насрал от злоба и заливаш сайта с воня. А по въпроса не си никакъв капацитет.
  • 64 popi

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "От друг форум":

    90% от писанието ти е тенденциозна дезинформация и манипулиране. Например сравнението на ресурс на планер с ресурс на двигател. Манипулативно си поизменил и някои цифрички, но да не влизаме в подробности. Просто такива като теб да ги вземат запас в командата дето поне два пъти на ден почистват основно пистата при полети на тази прахосмукачка, нещо което лично съм наблюдавал в Баграм (Афганистан) ив Турция. И там добре да се стараеш, защото ако не си почистил и помел ще му свалиш ресурса до едно излитане!
  • 65 popi

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Аугусто Пиночет":

    А кой ли ще те спаси от тебе си!?!?!?
  • 66 fermera

    3 3 Отговор
    Сделката с Бразилия показва че цената на Грипен Е колкото на Ф16.На нас ни трябва 4 самолета за Ер Полисинг при 70% разполагаемост. И ниска цена на час полет защото повечето пъте ще излитат да прихващат дробове.Словакия няма море и граница с Русия.Не и трябват противокорабни ракети.Русия няма да атакува със самолети а с ракети.За това Ф 16 със сегашния пакет е безполезен. И ще платим 400 милиона за Ф 16 до 2030г.Няма да видите нанасяне на ДДС с тези самолети,40 генерала и 1600 пенсии и рани военни е на щат в МО.
  • 67 fermera

    3 3 Отговор
    400 милиона лева са за МиГ 29 до 2030г. Това е целта на Руснаците.И лесната мишена Ф 16 която ще излита от 2 летища.

    Коментиран от #70

  • 68 Варна

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Фридман":

    Съвсем точни!
    - FORT WORTH, Texas, June 25, 2018 /PRNewswire/ -- Lockheed Martin (NYSE: LMT) received a $1.12 billion contract from the U.S. government to produce 16 new F-16 Block 70 aircraft for the Royal Bahraini Air Force. The Undefinitized Contract Action award represents the first F-16 Block 70 sale and the first F-16 production program to be performed in Greenville, South Carolina.
    The Kingdom of Bahrain is the first customer to procure the F-16 Block 70, the newest and most advanced F-16 production configuration.

    Линк:
    https://news.lockheedmartin.com/2018-06-25-Lockheed-Martin-Awarded-Contract-to-Build-F-16-Block-70-Aircraft-for-Bahrain?_ga=2.148133748.251310409.1562190613-149995794.1559663182&fbclid=IwAR1agBl1obegMxd4IQjICwliECS9H14YVNLwOqJ2xS3tlcLbDBuMjPTpEdA
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 623

    3 4 Отговор

    До коментар #70 от "насрана руска соросня":

    Голям специалист се извъди. - Ти в казарма ходил ли си въобще? - Я раздухай, каква ти е квалификацията.

    Коментиран от #72

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 623

    6 4 Отговор

    До коментар #72 от "насрана руска соросня":

    За да те питам сигурно съм забелязал липсата ти на опит. - Всичките, които не сте минали през казармата си личите от километри. Изглеждате смешни. - Аз съм военното ми звание е капитан. До такъв чин стигат онези като мен минали през школите за запасни офицери преди години. Бях в Плевен, а после ме прехвърлиха в щаба на флота.
    Ако имаше подготовката нямаше да дрънкаш ежедневно тези тъпотии. Трябва да разбереш, че си личи ужасно липсата на познания. Да четеш е едно, а да минаваш обучение съвсем друго.

    Коментиран от #74, #76, #81, #92, #97

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 От друг форум

    8 9 Отговор

    До коментар #61 от "M. A. G. A.":

    В момента армията на САЩ е поръчала от последните модификации F16 Block 70 и F15X.
    Блок 70 има толкова модерен радар, компютърна система и сензори че засича почти всичко около самолета в обзор от около 300 градуса и във всичките 3D. Освен това радарът му може да заглушава радарите и оборудването на всяко военно оборудване в обхвата му по-старо от 4++.

    А последната модификация на F 15 вече има ресурс от 20 000 летателни часа, същo последно поколение радар, компютърна ситема, сензори и авионика и възможност да носи 24 ракети за въздушен бой.

    След тези технологични модификации никъде по света няма други толкова здрави самолети с подобен ресурс и ниски експлоатационни разходи като F16 Block 70 и F 15X и ако някога навлязат масово на въоръжение в страните от НАТО Русия ще трябва да модернизира и преоборудва всичката си налична техника за да запази защитните си способности.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Лошо е да си зависим от господар

    6 0 Отговор
    Защо триете коментарите Оставете хората да си казват мнението Вие да не сте хибридна медия за фейк новини и нагласа на общественото мнение
  • 79 bba

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Фридман":

    Да ни дадат и на нас 16 броя.Нали сме им съюзници? Няма да се разсърдим, но май няма да стане.
  • 80 СС88

    3 3 Отговор
    Капитане ,не разбрах какво общо има това с темата за изтребителите или просто искаш да се похвалиш ,че си капитанче ? И като ни обясняваш тука кой какво знае и незнае ,,поне ни кажи къде греши и кое е неправилното ? На кой му пука дали си капитан или не.Аргументирай си мнението ,а не ни пиши какъв си или не си, защото май си просто поредния лаладжия дето няма никаква представа за каквко пише.
  • 81 СС88

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "623":

    Капитане ,не разбрах какво общо има това с темата за изтребителите или просто искаш да се похвалиш ,че си капитанче ? И като ни обясняваш тука кой какво знае и незнае ,,поне ни кажи къде греши и кое е неправилното ? На кой му пука дали си капитан или не.Аргументирай си мнението ,а не ни пиши какъв си или не си, защото май си просто поредния лаладжия дето няма никаква представа за каквко пише.

    Коментиран от #86

  • 82 Голям прос

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Ф16":

    Да ама и ти ще плащаш, това ме успокоява. Преобразувател на ръжда дали включва комплекта, би ли ни светнал

    Коментиран от #83, #84

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 руската нация е най гнусната нация

    3 5 Отговор

    До коментар #82 от "Голям прос":

    Каква ръжда на нови изтребители бе ,русоиден тъпанар ? За ръжда щяхме да се притесняваме ,ако бяхме купили руски таралясници,защото са направени от най-ниско качество.При САЩ всичко е на най-високо ниво.Ти не се притеснявай за ръжда !
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 623

    9 6 Отговор

    До коментар #81 от "СС88":

    Тук ме попитаха какъв ми е опита. - Отговорих. Не съм се хвалил.
    Аз лично не харесвам Ф16 поради ред причини. - И технически и политически и административни.
    - Първо целият конкурс беше нарушен като процедура! - Ф16 не отговори на изискванията по процедурата и трябваше да бъде дисквалифициран. - Това само по себе си говори достатъчно. Второ цената! Във всяко отношение цената е висока и преко сили! - Тук има съмнение за сериозна корупция. . Цената е по две! Трето ще трябва да правим нови писти, което прави още по сложно плащането. Да държиш самолетите само на Графа някак не отговаря на простите военни правила. Ако някой наруши морската граница, кога тая прахосмукачка ще дойде до тук? Трето Грипена не ни предлага тежка зависимост от САЩ. Каква полза от това да минаваш от една зависимост в друга? - Преди бяхме задължени да купуваме само от Руснаците. Сега като станем зависими от САЩ каква е разликата? Примерът с Турция не е ли показателен? - Темата е дълга и едва ли ще я изчерпим с 2 изречения. Моето мнение, че самолетът трябва да е европейски. - Нямазависимост от САЩ. - Да ли ще е Юрофайтър, Рафал или Грипен няма значение от гледна точка на зависимости към САЩ.

    Коментиран от #89, #91

  • 87 Соломон

    4 3 Отговор
    Пакета е пълен с по-малки пакетчета като Матрьошка. В последната , нищо. При всичките прехвалени екстри се питам как и кога ще ги ползват ? Колкото и да е натъпкан с измишльотини , въпросът е използваемостта. За какви ракети, за какви радари бълнувате. Целта е една, да се продава ОРЪЖИЕ, а ползването му е друг въпрос. Запитайте се от какво имате крещяща нужда, огледайте се, излезте извън черупките си и вижте околното пространство. Едва ли ще ви се приискат самолети, курвети и ракети. Заробват ни икономически.

    Коментиран от #88

  • 88 цветя рози и откачалници

    3 1 Отговор

    До коментар #87 от "Соломон":

    Ама ти не си добре ве този Около нас ври и кипи от регионални конфликти и войни той тръгнал пеперудки с кепче да лови
  • 89 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #86 от "623":

    Капитане ,така си се омотал в зависимости,че ти бяга логиката и не се разбира защо си против самолетите.Нито първото,нито второто,нито третото са ти добре обяснени,за да се вслуша човек в обясненията ти .
  • 90 ТОЧКАТА

    1 3 Отговор
    На съобщение ли да вярваме или на ДОГОВОР....Пък като си знам как ми расте ,,пакета,,в гащите при съблазън....мога да си представя колко ще порасне пакета на Мартин...
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Тегавар

    3 0 Отговор
    Като гледам какви форумни специалисти има се чудя как не сме станали космическа нация хахахаха...българина разбира най-много от политика,спорт и медицина и затова в тези области както виждате сме водеща сила и сега като гледам авиоинженерството се присъединява към другите ни "водещи" области. 1-вото нещо, което средностатистическия българин трябва да научи е, че безплатен обяд няма. Подаръци никой не ти прави защото си му симпатичен,защото си му брат, сестра, евроатлантически партньор и т.н. Явно ние тука сме с първобитно мислене, което беше на почит в "златния век" 44-89г в стил "дай ми на мене 5 танка, ето ти на тебе 3 вагона с домати,русенско варено и цигари. Хорицата, населяващи тази територия още си мислят, че по този начин се вършат нещата по "братски", ходейки да робуват на лайняния капитализъм споделяйки мисли на Путин и кадри от парада на Москва. Другото, което трябва хората да знаят, а те няма как да го знаят понеже е малко по-сложно е ,че начина на водене на въздушен бой няма нищо общо с 2-рат световна война- лупинги, гонения, чудати форми във въздуха и визуален контакт с другия пилот. Купуването на тази СИСТЕМА не е само машината. Радарите, които се ползват сега от нашата армия са на 40 години. Обучение, въоръжение, поддръжка, летателни часове и т.н. Човечеца бачкатор в Англия, но пръв фен на Путин не може да разбере, че това не е като да избираш между БМВ и Мерцедес и да сипваш бензин (извинете газ) и да караш. Измежду всички предложение беше
  • 95 623

    3 4 Отговор

    До коментар #91 от "СС88":

    Щеше да бъде по- лесно ако ползваше един псевдоним вместо да се правиш на интересен. - За човек, който няма никаква подготовка, дори и ниска като моята, е почти безнадеждно да ти се набие в главата мозък. Да е чеп, че да ти го набие някой, а ма не е! Кво влизаш в теми, които не разбираш? - Да беше прочел протокола от решението на комисията, която бе публикувана на сайта на МО. Самата комисия, определя като експертиза и класира на първо място по технически възможности офертата на СААБ. Повтарям по способности на първо място класира грипен,, а н Ф16! - Ако беше прочел протокола сега нямаше да пишеш простотиите от типа, кой бил за Еър Полисинг и кой не. Намаше да водим този разговор! - Военната експертиза го написа! Ако беше прочел и изявленията на СААБ включително и последното от преди няколко дни, щеше да установиш, че офертата им включва пълно бойно снаряжение и системи а не чисто хвърчило и то за цената определена по обществената поръчка, която е заложена като крайна цена по изискване на България и е със 700 милиона по- ниска! Да не говорим, че нашите всички врагове са наши съседи. Единствените които можем да набием са македонците. Къде на майка си в кътния ще ги ползваш прахосмукачките не е много ясно. Да не говорим за обслужването на тея бракми. Нови писти ще са необходими из цялата страна! Кой ще ги плаща бе пъпеш? За останалите самолети грипен, рафал и Йрофайтър нови писти няма да се строят. Те нямат проблем със засмукването на боклук от пистата. като

    Коментиран от #108

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 БОГАТИР

    0 4 Отговор

    До коментар #97 от "руската нация е най гнусната нация":

    Оксидирано НЕГРО ....ХАМЕРИКА ИС ВУНДАБАХ ....ХАМЕРИКА ИС ГОЛИВУД ..ХАМЕРИКА ИС ОНГО БОНГО /БАНАНА
    презедент!!!!! 🎆🎉🎊😜
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Бойко Борисов

    2 1 Отговор
    Юдейте ще направят така, че всичко после да се купува от тях даже и най-малкия шуруп.. Обещанието за ремонт тук в БГ е химера.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 руската нация е най гнусната нация

    3 0 Отговор
    Смешното модераторче ако ще трие коментари ,да трие всички ,а не избирателно

    Коментиран от #105

  • 105 ТОЧКАТА

    0 5 Отговор

    До коментар #104 от "руската нация е най гнусната нация":

    щоо не го духаш ти,под модеруотър...
  • 106 a bee

    1 2 Отговор
    Г-да коментираши ,завода не построен (има и опашка)
    тръгнали сте да биете руснака ! Фанатици големи ,с осем
    фърчила света ще е наш ?
  • 107 Удрииииии

    0 2 Отговор
    Ееееииии продажни политици е*аха майката на даржавата 😤😡
  • 108 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "623":

    Какво му обясняваш на идиота ... Всичко си излезе наяве - нашите са подписали орязаната оферта още Май месец и всичко след това бяха лъжи на Каракачанов - там всичко си пише и за орязаните неща, не били орязани ама друг път ... И обучаващите се са орязани, системите земя изобщо липсват, от другите е орязано доста нещо и тн ... И това за доста повече пари от Сааб. Отделно горивото на Ф16 не се произвежда у нас и ще трябва да се внася от Австрия, докато Грипен ползва гориво, което имаме. Пистите за Ф16 трябва да се преработват. Сааб искаше да инвестира, докато Локхийд само ще прибира. При Сааб имаме разсрочено плащане, при Локхийд всички пари накуп, предварително, без гайка доставена ... Абе само ампутиран мозък може да се върже на такава сделка, дори и да не плаща със собствени пари. Абсолютно очевадно е, че Ф16 сделката е неизгодна за България и тези пари се плащат като такса спокойствие на управляващите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове