Last news in Fakti

24 Юли, 2019 13:23 1 757 33

"Памет за утре": Готови сме да поведем социалисти към спасението

  • памет за утре-
  • инициатива-
  • бсп софия

От инициативата отговориха на БСП - София

"Памет за утре": Готови сме да поведем социалисти към спасението - 1

В груба манипулация обвиниха ръководството на столичните социалисти от ИК "Памет за утре". Поводът е позиция на БСП - София за подготвяната акция от "Памет за утре" на 9 септември. В тази позиция ние, членовете на Инициативен комитет „Памет за утре“, сме обявени за фашисти, пишат ИК.

В текста им се казва още:

Обвинени сме, че искаме „да използваме млади хора като оръдие за осъществяване на профашистки идеи“. Организираната от нас на 9.9.2019 г. обиколка по места на паметта, свързани с комунистическото минало на България, е квалифицирана като „престъпно деяние“. Първите хора в държавата са призовани да приложат цялата строгост на закона спрямо нас.

Разбираме „милите хора“, който използват носталгията по собствените си привилегии, за да запазят и малкото им останало влияние в обществото. Но това е груба манипулация, която няма да търпим.

Не я търпи и Европа. На 27 юни 1996 г. Съветът на Европа описа многобройните и крайно опасни последици за демократичния процес, произтичащи от несъстоялата се радикална декомунизация в Резолюция 1096 от 27 юни 1996 г.: „...установяване на режим на олигархия вместо на демокрация, на корупция вместо на правова държава, и на организирана престъпност вместо зачитане правата на човека“ (нещо, което БСП често констатира).

През май 2000 г. Народното събрание прие Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. В него ясно се казва, че „Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа“. Според закона това управление „е отнемало на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля; системно е нарушавала основните човешки права и основните принципи на демократичната и правова държава; служела си е с екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия, освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, лишаване от право на собственост, възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия; възпрепятствала е свободното движение в и извън страната; лишавала е от гражданство.

Това правеха и комунистите, и фашистите, и нацистите по време на своите тоталитарни управления. На 3 юни 2008 г. в Пражката декларация за европейската съвест и комунизма световно известни политици, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, подчертаха важните сходства между нацизма и комунизма „с оглед на отблъскващата и ужасяващата им същност и техните престъпления срещу човечеството“. Те декларираха, че „милионите жертви на комунизма и техните семейства имат правото да получат справедливост, съчувствие, разбиране и признание за своите страдания по същия начин, по който бяха морално и политически признати жертвите на нацизма“. Предупредиха, че „гузната съвест, произтичаща от комунистическото минало, е тежко бреме за бъдещето на Европа и за нашите деца“.

През 2018 г. БСП се опита да изчисти гузната си съвест. В своя декларация от 15 февруари 2018 г., прочетена от трибуната на българския парламент, партията на Благоев, Димитров и Живков пое политическата отговорност на своята предшественичка БКП „за допуснатите от нея грешки и деформации“. БСП се извини „на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани“.

Година по-късно основната партийна организация на БСП се вживява в ролята на „Народен“ съд. Надяваме се да не изпълни присъдите, които раздава.

Обратното на комунизма не е фашизмът. Обратното на комунизма е демокрацията. Разбираме, че демокрацията отне много на БСП. Но демокрацията е за всички. Затова сме готови да поведем и социалисти по пътят към собственото им спасение.

Готови сме и да поемем своята част от вината за това мрачно време. Тази вина не е персонална или политическа. Това е вината на хора, живели комунизма. Това е метафизична вина.

Поемаме тази вина и призоваваме и опонентите ни да направят същото. За да може ние, живелите комунизма, най-после да се опростим и помирим. И заедно да построим мост на паметта между нас и нашите деца.

ВСИЧКИ млади хора са добре дошли на „Обиколката на паметта“ на 9 септември 2019 г."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кофти комунисти във Венецуела

    10 4 Отговор
    Лумпен антиките ще обикалят плаца в трудовия лагер. Ще проклинат шепата долари, за които си продадоха гъза на ЦРУ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПИТАМ

    11 3 Отговор
    Уточняващ въпрос: Вие от коя точно коя демокрация сте? От тази дето пазволи да изтекат личните данни на целия народ, от тази, от която избягаха всички млади и кадърни български деца, та даже и циганите се преселиха по на запад, или от тази дето се отказва от машинното гласуване, но не и от даването на едни много пари накуп?

    Коментиран от #33

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Безнадеждно заболяване

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "112":

    Има доктори, също така медицината напредна много, но пред такива тежки случаи е безсилна.
  • 13 Републиканец

    4 9 Отговор
    БКП-БСП са фашисти . Те си признаха като забраниха книгата на Желю Желев " Фашизма " защото видяха себе си в тази книга. Народен съд за червените фашаги.
  • 14 ред код

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Русороб":

    Имаш ли пишка, бе пикаещото ...! Гледай от много напъни да не зацапаш дъното на гащите
  • 15 Следовател

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Еl comandante":

    Простако Команданте , ти да не си оператор в този блог ,щото си позволяваш псувни пък не те трият .Що така.
  • 16 Хубаво си го намислил но

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Русороб":

    Добре, но как ще издебнеш санитарите?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русороб

    4 9 Отговор
    Как скачат на амбразурата червените посерковци ;)
  • 19 Пешо

    9 2 Отговор
    Поредните лумпени - соросоиди, които се опитват да насаждат омраза в обществото и да го разделят.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 По времето на бай Тошо

    1 4 Отговор
    Хакерчето от НАП щеше да си каже и майчиното мляко за 5 минути с така наречените "репресии", след което щяха да го изядат прасетата в Белене. Действаше много профилактично и затова нямаше престъпност.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Русороб

    0 6 Отговор

    До коментар #22 от "По времето на бай Тошо":

    И аз това казвам комунист=русороб=свиня какво искаш от една свиня да направи, а уж твърдяха какъв рай е било. Е пич, дядо ми го е минал това без колебание, така пише в досието, колко му е и аз да го мина. Да ви пикая в устите шумкарски.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тръмп

    1 5 Отговор
    Паметникът на Мракосъветската армия кога ще бъде взривен???:):):)Къде е Бакърджиев???:):):)
  • 27 Олее

    4 0 Отговор
    Лудите и некадърните са на всяка крачка да ламтят за пари, власт и слава
  • 28 Хаховци

    3 1 Отговор
    Антиките ми напомнят за моя съседка. Тя ме пита за моето мнение по някакъв въпрос, после без да ме чуе излага собственото си мнение и след това половин час ми обяснява колко не съм прав.
  • 29 Карлуково се нуждае от спешни реформи

    4 0 Отговор
    Слаби хапчета, лекар в отпуск, санитарите пияни - и ето ви "памет за утре и вдругиден", "пътуване към себе си на автостоп" и пр.
  • 30 112

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "комунист":

    Какъв нов 9-ти септември, бе? Ти болен ли си?
  • 31 Назад към 1989 ни водят перковците

    3 2 Отговор
    Спомням си 1989 пред партийния дом една тълпа психари вървяха със свещи след отец Фори Светулката атомния физик да проклинат комунизма, щях да умря от смях. Но ето, както казва Ботев "лудите не може никой укроти". Милите, те "живели комунизма"! Комунизмът е учение, задръстеняци.
  • 32 12345

    2 4 Отговор
    Докато не измрат всички викалу ,,Ура" на манифистациите нямаме шанс!
  • 33 Свиленски

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПИТАМ":

    Аз съм от тази демокрация която не ме вкара в лагера Белине че слушам Битълс и нося дънки купени с долари от Кореком а вие от коя демокрация сте? От тази ли която най-некадърните и мързеливи ставаха членове на БКП-БСП защото с доноси и скалъпени интриги прогресираха и доминираха над останалите парадирайки с партийната принадлежност! И в момента най некадърните и мързеливи занимаващи се само с интриги и сплетни се натискате за БСП защото това е лесния начин Защото сте НЕКАДЪРНИ за нищо друго и чакате Държавата да ви осигури съществуване! МЕРЗАВЦИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове