Last news in Fakti

24 Юли, 2019 15:30 4 506 19

Ето колко българи са заплашени след хакерската атака срещу НАП

  • нап-
  • хакерска атака

Приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН

Ето колко българи са заплашени след хакерската атака срещу НАП - 1

Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края деня на 24.07.2019 г., съобщават от приходната агенция.

След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

Приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер.

Проверката ще е еднократна – само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията се съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните ни бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация.

След приключване на проверките агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъп дев

    22 2 Отговор
    "Приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер." - значи логиката каква е, ако имам мобилен телефон, то това ЕГН, дето питам за него е моето? Така ли?

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    23 1 Отговор
    Не че нещо, ама на мен вчера ми се обадиха да ми предлагат финансови услуги, а аз номер освен в данъчната си декларация никъде не съм давал. Няма как да ми го имат освен ако не са го купили от оператора.

    Коментиран от #5, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пешо

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Мен ми се обади Гешев вика пич верно ли ти е 5,6 дебел .пич моля те ела да ти сваля информацията от шпека с език
  • 6 Един без лк

    16 1 Отговор
    Бавите се! Обещахте до края на съботния ден(20.07), а днес е 24.07, не че има особено значение, но ако искате да ви повярва някой, трябва да бъдете точни.
  • 7 Кристиян Бойков

    13 2 Отговор
    Ще хакна целия НАП ще хакна цялата държава ще хакна и на премиера в г***цяла атомна тръба ще врати и пъшка докато потече кафява Милка от Газа аз Хакер съм герой да го духа бедният работнически Строй аз Хакер съм и служа на американски господар на българите прости премиер говнар
  • 8 Бай Мъдурко

    3 1 Отговор
    Не само дявол нямаме в Ада до казана, ами и мангалето ни свиха казана и го изтъргуваха за мед. Сега дупето ни се пече директно на въглените - цвърчи... смърди и вече се не трае! (xd)
  • 9 Кой68

    4 0 Отговор
    Какво значи повече застрашени и по-малко застрашени?След като данните са в публичното пространство.Преди като се "опазваха" колко злоупотреби се случиха?????
  • 10 Мдааа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "тъп дев":

    Не, по заобиколен начин, т.е. по Български ти казват, че няма да има такова приложение НИКОГА. За да няма дела срещу всички НАП, ДАНС, МВР, КЗЛД, КОНПИ, КОМНО, и всички други които са ИМ ДАЛИ НАЩЕ ЛИЧНИ ДАННИ. Това ти казват, по Български обаче. ДЖУНГЛАТА ОФИИИИЦИАЛНО Е ТУК, И ХИШНИЦИТЕ РАЗПОЛАГАТ С ВСИЧКОТО ИМУШЕСТВО И ДАННИ НА МИШКИТЕ.
  • 11 Антонн

    1 0 Отговор
    Няма проблем сега хакерчето доживотна пандел,това да разбиеш такива данни да покажеш какво можеш ОК.
    Но щом са продадени или истекли в мрежата,други мошенници и отрепки да се възползват от тях.
    Няма прошка,всички знаещи и участвали в това нещо гонене до дупка.
  • 12 Но НАП но хакерски боклоциии

    2 2 Отговор
    Всички хакери в зад решетките. НАП да гърми и да ми се маха от главата ми. Но НАП но проблеми.
  • 13 извънредна информация

    1 0 Отговор
    Добре че на този свят е БЪЛГАРИНА че други ПЛЕМЕНА да копират негови оригинални, съвременни, златни и диамантени идеи !
    А ако не е ТОЙ, тогава кой ?
  • 14 Изтекъл

    3 0 Отговор
    Няма как да се твърди, че само 189 души са засегнати, при условие, че е публикувана само част от откраднатата информация.

    Подобно твърдение е безотговорност, граничеща с престъпление.
  • 15 Анонимен

    2 0 Отговор
    Действията на държавните институции а всеки изминал ден доказва колко заспали са всички относно реалната действителност и колко излишни са службите,които само рекитират хората и всичко се върти около идеята да сме контролирани и да ни доят за пари.
    Наближава времето в което ще се разбере колко излишни са всички държавни служби и правила от които все повече се вижда,че ефект и резултат няма.
    Идеята е да се тормозим помежду си за да правим пари,а парите са илюзия.
    Ако се разреши проблема с бедността и хората да са задоволени,вероятно живота ще бъде различен и спокоен,но тази промяна не носи пари на тарикатите,а така с тези правила има балъци,които живеят и се раздават за да имат тарикатите.
    Народа с това съзнание си заслужава реалността в която живее и тарикатите,които го управляват.
    Увжавай себе си за да те уважават и другите!
    Господа,до кога ще се търпи това да ви мачкат и рекитират тези,на които с парите си има плащате заплатите и лукса в който живеят?
    Мислете критично и се уважавайте,не позволявайте да ви мачкат и използват.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Интересно след поредното друго хакване докато се разправят с погрешните хора как разследващите ще си оправдаят сегашните действия?
    Обществото ни е много болно и ще продължава да е болно докато се правим,че съществените неща не ни вълнуват и живеем ден за ден оставяйки се по течението.
  • 17 Ккк

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    И на мен ми звъняха, попитах ги откъде ми имат номера и ми казва булката от търговския регистър и от yellow pages. Теглих и една благозвучна псувня до девето коляно.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Удушвач на адвокатки

    2 2 Отговор
    Днес го пробвах и получих следния текст НАП: По заявка № 5ххх НЯМА неправомерно разкрити лични данни. Съпругата ми получи същото но думата няма е заменена с ИМА. Нищо страшно. ЕГН, трите имена и № на л.к. ги има поне на 180 места из организации, служби, библиотеки, фирми, банки, гранични служби дори в ОДЗ на децата ви. Всичко е дим и мъгла. Помислете само на колко места са ви сканирали личната карта. И какво? Да не би до сега да са ви продали в робство? До някъде хакването на НАП има и положителна страна. Сега нотариусите, ще гледат сделките под лупа и евентуални измами ако станат, както ставаха до сега, ще се развалят много по-бързо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове