Last news in Fakti

8 Август, 2019 15:13 3 347 22

АЕЖ - България иска преразглеждане на кандидатурата на Гешев

  • аеж българия-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • медийна среда-
  • висш съдебен съвет

Предлагат курсове за прокурорите по медийна грамотност

АЕЖ - България иска преразглеждане на кандидатурата на Гешев - 1

Декларация на Асоциацията на европейските журналисти - България:

Асоциацията на европейските журналисти – България смята, че опитите на прокуратурата да ограничава свободата на словото, противоречат на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за правата на човека, българското и европейското законодателство.

Всекидневните атаки от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата на Република България и Асоциацията на прокурорите към медии, които си позволяват да бъдат критични по отношение на течащата процедура за утвърждаване на Иван Гешев като главен прокурор, не просто будят недоумение, но са и опасен опит за налагане на цензура.

Като оставим настрана факта, че подобен истеричен стил на комуникация не подхожда на сериозна институция, още по-малко на прокуратурата, искаме да обърнем внимание, че опитът да се накарат критичните медии да замълчат никак не е безобиден и представлява опасност за демокрацията в страната.

В позиция от сряда, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заявява, че дебатът около избора на главен прокурор трябва да се води с “добронамерен тон” и “призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор”. Според прокурорите “това би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа. По този начин се създават гаранции за законосъобразно протичане на независим и обоснован избор от Пленума на Висшия съдебен съвет”.

Подобен призив показва дълбоко неразбиране на ролята на журналистиката и изобщо на философията на демократичното устройство на държавата. Медиите неслучайно се определят като “куче пазач” на демокрацията. Едно демократично общество е невъзможно, както без разделение на властите, така и без критични медии, които държат отговорни представителите и на трите власти.

Подобно неразбиране не е допустимо за хора, призвани да защитават интересите на държавата и нейните граждани, но заблуждението на членовете на Прокурорската колегия може да бъде обяснено донякъде с представата, която им е създала изкривената медийна среда в страната. Това, че медийни групи, близки до властта, непрестанно величаят силните на деня, громят всички техни критици и единственият начин представител на управлението да попадне под критиката им, е ако загуби позиции, не означава, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в държавата ще бъде заета без елемент на състезателност – след посочване на един-единствен кандидат, би трябвало да е силен стимул за всяка една уважаваща се медия за разследвания, коментари и анализи, във връзка с кадровата политика в прокуратурата.

Категорично неприемливо е подобни напълно закономерни материали да предизвикват заплашителни реакции от страна на орган като прокуратурата.

Тъй като това е политика, налагана от заместник-главния прокурор Иван Гешев, подписал една от въпросните позиции на Прокуратурата на Република България, Асоциацията на европейските журналисти – България призовава членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да преразгледат решението си за номинация на Гешев и в духа на демокрацията да гарантират процедура, основана на състезателност.

За да увери прокуратурата в своята добронамереност, АЕЖ – България предлага да организира специални обучения за прокурори по медийна грамотност. Асоциацията е разработила специални модули, чрез които участниците се запознават с ролята на медиите, проверка на достоверността на информацията, разбиране на начина на журналистическата работа с източници и т.н. Смятаме, че това знание ще бъдe полезно за представители на Прокуратурата на Република България и сме готови да го споделим с тях, в името на обществения интерес.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драйвър

    10 8 Отговор
    Какво стана то?КУЦО,КьОРАВО,САКАТО-ПОЧНА ДА КАДРУВА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!
  • 2 Анти милиционер

    5 13 Отговор
    Агенция на еврейските журналисти

    Коментиран от #9

  • 3 Медиите на Синагогата

    4 4 Отговор
    "Медиите неслучайно се определят като “куче пазач” на демокрацията."
  • 4 ПОЗНАВАЧ

    5 10 Отговор
    А Асоциацията на руските журналисти какво смята по въпроса?
  • 5 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    АЗ "ОКТОПОДЪТ" ЩЕ ВИ ОСИГУРЯ ПАРИ ;ПРОСТИТУТКИ ; СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ И КАКВО ЛИ НЕ ---САМО ПРОКУРОРА ДА НЕ Е -НЕ И НЕ !!! " ПРОКУРОРЪТ НАШ ЩЕ Е ...ТОЙ ЩЕ НИ СЪЗРЕ ... АКО БИ ГРАБИЛИ ... ДА ПРЕ .ХЕ .БЕМЕ -ПРОКУРОРА ОТ НАРОДА ..И ДА ГРАБИМЕ С ПРОТЕКТУРАТА НА ПРОКУРОРА "!!!!!
  • 6 ПЕНКО

    1 4 Отговор
    КЪМ ДВОЙКАТА : РЕСЕН И ДЕНИС -СЕ Е ВКЛЮЧИЛ С ПЕ.НИС И ВАСИЛ !?!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Усмивката

    4 3 Отговор
    Подобно неразбиране го има и наблюдаваме последните дни и в случващото се в Русия. Правете си изводи до къде я докараме. Да се сравняваме с Русия. Ние, кандидатите сами пожелали да сме в семейството на европейските народи. Така ли мислят и у нас управляващите. Смених е ли ги с комунистите или са си същите. Народе!!!
  • 9 Ново

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Анти милиционер":

    Не ги обиждаите те са много трима са от цяла европа нека на разберем че са на държавна хранилка
  • 10 Тъп, по-тъп, най-тъп

    7 1 Отговор
    супер тъп, хипер тъп, мега тъп, МИЛИЦИОНЕР-ПРОКУРОР=ГЕШЕФТ
  • 11 Няма по-тъпо животно

    5 2 Отговор
    от МИЛИЦИОНЕР - ПРОКУРОР
  • 12 Свинете Делян, Цацата,

    6 2 Отговор
    ГешOFF, Боко са чумави. Ветеринарите да изпратят екип за хуманно умъртвяване и загробване!
  • 13 Ми се сака да хакна

    3 0 Отговор
    свинете в сървъра
  • 14 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    КОЛКО ЕВРОПЕЙСКИ ЖУРНАЛИСТИ ИМА АСОЦИЯЙЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ??? СИГУРНО МНОГО РАБОТЯТ В ЮРЪПЪТ !!!
  • 15 Независим

    5 6 Отговор
    А бе, щом го нападат толкова много значи си гледа работа Явно е неудобен за много хора.

    Коментиран от #16

  • 16 зависим

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Независим":

    абе щом ко бутат безалтернативно значи е гейберастка подлога!
  • 17 onq s konq

    3 3 Отговор
    Това "АЕЖ" следва да бъде ТОТАЛНО ИГНОРИРАНО.Традиционно журналистите в БГ непрекъснато се оплакват че у нас няма Свобода на словото...е поне ДА ИМА ЗАЩО:)
  • 18 Пепо

    2 3 Отговор
    Бре голям страх. АЕЖ и ти пееш фалшиво@
  • 19 Хаххах

    4 0 Отговор
    Боце стана много нагъл, изключително изпростя, но това става, понеже се помисли за несменяем и божествен! Боце, няма несменяеми! Запомни го от мен! Можеше спокойно да набиете двама-трима, абсолютни шматки и да си изберете когото трябва! Но явно много бързаш да заметеш един голям гаф, за който си знаем! Нали?! Боце, в България все още са необходими и хляба, но и зрелищата! Ще ти го каже всеки диктатор! Ти взе и хляба, отне и зрелищата! Как си мислиш, че ще се задържиш на власт?! А има толкова много Брутовци около теб! Всичко до един си купуват имоти в Кавала, един вид да засвидетелстват близост до теб! Но, има едно но, ако беше чел една книга, наречена История, щеше да знаеш, че си заминаваш вече, необратимо си заминаваш! Този път сгази лука! Непростимо! Ти не си демократ! Ти си просто самозабравил се лузър, на конци, контролирани от кой ли не! Няма толкова зависим човек в Българската история! Един истински мъж би го разбрал, но ти едва ли!
  • 20 Валери

    0 1 Отговор
    Господа автори на горното писание, вие нима чак сега се сетих те законовите постулати, рагламентиращи избора на Главен прокурор..!? Май проспахте времето за реакция! Мина времето на уличната демокрация, но вие като че ли сте още в пещерата, жалко...
  • 21 Валери

    0 1 Отговор
    Господа автори на горното писание, вие нима чак сега се сетих те законовите постулати, рагламентиращи избора на Главен прокурор..!? Май проспахте времето за реакция! Мина времето на уличната демокрация, но вие като че ли сте още в пещерата, жалко...
  • 22 Петър

    0 1 Отговор
    Тези защитават и Наско Бивола, което ги прави несъстоятелни в очите на мнозинството от хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове