Last news in Fakti

21 Август, 2019 10:42 5 067 66

Трайчо Трайков: Няма място за „Козлодуй” и „Белене”

  • трайчо трайков-
  • аец-
  • аец белене-
  • аец козлодуй

Бившият енергиен министър с мнение по темата за АЕЦ

Трайчо Трайков: Няма място за „Козлодуй” и „Белене” - 1
Стопкадър: NOVA

Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта на АЕЦ „Белене”, опасявам се, че ще има отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в сутрешния блок на NOVA. Във вторник стана ясно, че общо 13 компании имат интерес към проекта.

„Отсъствието на сериозна компания от заявители участие в проекта АЕЦ „Белене” показва липсата на банкеруемост на проекта, т.е. каквото и да се случва, то ще трябва да се случи под въздействието на два фактора – участие на българската държава с някакви стимули за сметка на данъкоплатеца и геополитическите интереси на страни, които ни разглеждат като плацдарм”, смята Трайков.

Според него токът от „Белене” ще струва два пъти повече от средната цена на сега произвеждания ток в България и ще бъде по-скъпа от всяка друга алтернатива, която съществува в момента.

„В България няма място и за „Козлодуй” и за „Белене”. В обозримо бъдеще ще трябва да се затвори и АЕЦ „Козлодуй”. Ако работят и двете централи, правителството ще бъде принудено да създаде едно подобие на свободния пазар, каквото има при горивата. Ужким е свободен, но не съвсем. За да гарантираме функционирането на господстващия играч, правим всякакви трикове и номера, за да ограничаваме възможните алтернативи”, каза Трайков.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    44 7 Отговор
    В МОМЕНТА В КОЙТО ЗАКРИЕМ АЕЦ КОЗЛУДУЙ END BULGARIA.ОСВЕН ЗА ИСЛКОНОМ6ИМЕСКИ ,ЕНЕРГИЙНИ ЗАВИСИМОСТИ ТОЙ СЛУЖИ И КАТО ВОЕНЕН ОБЕКТ.ПОВЕЧЕТО ЩЕ МЕ РАЗБЕРАТ
  • 2 Берберинът

    38 13 Отговор
    Тоз Трайчо бееей!От брада го докарва вече.

    Коментиран от #19

  • 3 Геро

    40 6 Отговор
    Разбрах те.Усетих те.Точно казано!Те и затова турчулята бързат с тяхната централа.

    Коментиран от #8, #53

  • 4 666®

    58 8 Отговор
    Затваряме АЕЦ, след няколко години и ТЕЦ, и се връщаме на икономичните и екологични газени лампи. За индустрията ток не ни трябва, щото нямаме такава. За бита също ток не ни трябва, щото то населението се изнесе.

    Коментиран от #17, #27

  • 5 джаич

    35 9 Отговор
    Мнението на комунето от с. Струмяни ме интересува колкото дебелината на миналогодишния сняг в кв. ДрЪгалевци пред къщата на циганинът Костов измерена в инчове.
  • 6 Патето яки

    37 7 Отговор
    празни приказки на куха глава
  • 7 Хайдук

    45 13 Отговор
    Този е директно за разстрел. Без съд и присъда
  • 8 6562

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "Геро":

    Знаеш ли колко милиона са Турция? В ГУГЪЛ го пише.

    Коментиран от #25

  • 9 vvvvv

    44 6 Отговор
    А, какво предлага ШМУЛЮ. Да закрием държавата. Той се пробва и добре, че го изгониха.
  • 10 321

    47 5 Отговор
    Евала Трайчо, никакви технологии. Бутай въглища и природен газ в ТЕЦ-овете, ако може втория да е шистов от Добруджа най-добре. И два пъти повече да струва тока от Белене, пак ще е два пъти по-евтин от измислените ВЕИ и фотоволтаици. Много му иска на това мекере да унищожи единствения останал стожер на национална сигурност в държавата.

    Коментиран от #21

  • 11 гост

    33 7 Отговор
    А ТВОТО МЯСТО Е В КЕНЕФА ЖАЛЪК ПРОДАЖНИК !
  • 12 Трайчо

    9 5 Отговор
    Трайчо, ЕПМ
  • 13 Гого 1

    30 8 Отговор
    Трайчо трай си бе мишко долна
  • 14 гост

    30 6 Отговор
    Мижитурка пуснала брада за авторитет който няма. Продажна американска подлога, пфууу!
  • 15 Ужас

    28 9 Отговор
    Мрэсна подлого!!!!! Когато нещо се изгражда в полза на България и населението, а в същото време в ущърб на шибания запад...никога няма нужда!!!! Предатели мръсни сте всичките до един от 90та година насам!!!! Трябват няколко прокурора с топки, няколко съдии с топки и конфискация на всичко придобито от мръсните ви пари от 90та насам в полза на държавата и гражданите!!!! И да не излезете от положението на търкане на нарове!!!
  • 16 Питам

    23 6 Отговор
    Абе Трайчо , ти ли ще продаваш вносен ток на нещастните българи , когато се закрият АЕЦ и ТЕЦовете ?
  • 17 УЧЕН

    19 29 Отговор

    До коментар #4 от "666®":

    ТЪПЧооооо….Защо Германия .която има 60 ПЪТИ по-мощна икономика от БГ затваря АЕЦ ??? АЕЦ е за ЯДРЕНИ държави ...и мераклий да станат . В час ПИК в БГ потреблението / ито само за няколко часа / беше 4.3 гига..мега ..КВТ ...а сега мощностите са над 6 ….КАКВО ЩЕ ПРАВИМЕ още 2 мвта ???..ТОК на СКЛАД не стой ….ще го продаваме ??? еми съседите си имат . ГОЛЯМ КОРУПЦИОНЕН ПРОЕКТ !

    Коментиран от #51

  • 18 Кой68

    21 4 Отговор
    Тоя плужек от де изпълзя???
  • 19 Ха ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Берберинът":

    Изглежда по умен!!!
  • 20 Бай Яни

    17 7 Отговор
    Напук на всички говедари малоумни пак ще се построи тази централа. Комунисти, депесари, седесари, атакисти да не коментират. А да си заминават кои към себир, кои към Анадола. България няма нужда от продажници.

    Коментиран от #41

  • 21 И аз да кажа

    12 17 Отговор

    До коментар #10 от "321":

    Абе вижте германците колко АЕЦ-а затвориха и нито са минали на газени лампи, нито са се деиндустриализирали! Много прост и просъветски трол в този сайт, ей, да разстрелват искали! Примати нещастни - не виждате ли, че зорът е да има големи проекти за да се корумпира и краде по тях. На кого ще продавате тока- тя консумацията е ограничена и ще се свива с всяка построена наблизо централа. Ако е зор за нови мощности, по добре да се добавят към Козлодуй, където преносната инфраструктура е изградена, а не да се почва от нула в земетръсен район. Нова централа на ново място означава удвояване на риска. Не виждате ли, че и в Турция, и в Гърция пак имаше земетресения напоследък?

    Коментиран от #24

  • 22 Госあ

    12 5 Отговор
    Абе тея с плевела, махнеш ги, ама те пак поникнат отнякъде. Само раундъп ще ги опраи.
  • 23 Госあ

    7 2 Отговор
    Абе тея с плевела, махнеш ги, ама те пак поникнат отнякъде. Само раундъп ще ги опраи.
  • 24 Госあ

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "И аз да кажа":

    Не са минали щото ще вкарват газ от Русия и купуват ток от Франция. А и думкат въглища като най високо технологично 😂 В Япония земетресения няма ли ? Аз да ти кажа- през седмица клати. И Фукушима я прецака цунамито, а не земетресението. Факт, че я биха сложили на тъпо място и факт, че в лакомията да запазят реакторите направиха белята.
  • 25 Геро

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "6562":

    Каква е връзката?
  • 26 пенко

    5 2 Отговор
    Не е виновен Трайчо - Константин е виновен за статията !!!!!
  • 27 Някой пита ли

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "666®":

    Някой пита ли ТрайчУ след като ЕС ни садължи да затворим тецовете, пък били те и американски, с какво ще произвеждаме ток?! От къде ги изкопавате тези птеродактили и защо си мислите, че мнението на подобни отпадъци е меродавно!
  • 28 Госあ

    16 3 Отговор
    И между другото, точно е заради такива "експерти" завЪршилИ унсс или свищовския с парфюми и уиски сме на това положение. Освен продажни и крадливи, са и крайно некомпетентни. Китай в момента инвестират като луди ! Навсякъде, по целия свят включително и ЕС, а ние стоим и гледаме. Ще правим бизнес с чалмите 😂 К'во ще им продаваш бе ? Китайците и в железниците ни искаха да инвестират, щяха да ги направят слънце, а тоя льольо седнал да говори при положение че Росатом и китайци искат да инвестират,че нямало сериозни кандидати !!! Освен продажни, са и крайно некадърни -не могат да се ориентират и дипломация не могат да водят и един нормален договор не могат да изготвят. Не е достатъчно бате,да пуснеш брада,да сложиш очила и да облечеш костюм. Отделно, китайците като усетят рекет и корупция и си тръгват. Та е т'ва са ни експертите, а новите се отвориха да си купуват дипломи от Англия, вместо да дават парфюми и уиски у унсс'то и свищовския.
  • 29 Българин

    12 8 Отговор
    Само безродна българофобска измет може да иска държавно участие и държавни преференции за АЕЦ Белене. Това ще угроби българската икономика, защото дори за отработеното гориво от Козлодуй все още няма изградено хранилище, а то ще струва поне милиард.

    Коментиран от #30, #38

  • 30 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    По добре тоя милиард за плочки и шадравани да се дадат нали ? 😂 Или да ги подариме на Туити

    Коментиран от #31

  • 31 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Квичиш като по бъркан срещу милиарда за самолетите, квичите за преференциалните цени на амарикънсщите централи, а сега искате да направите същото, но с дълготрайно вредни последици за икономиката. И то само защото ще участват "братушките" ви. Вие сте най-големите българофоби и национални предатели.

    Коментиран от #33

  • 32 Гост

    3 3 Отговор
    Тоз льольо и брада имал

    Коментиран от #34

  • 33 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Точно тази тема ме интересува, защото е важна. И не веднъж съм писал, че ще бъде абсолютна грешка държавата да не участва в този проект и да подпише договор като с тецовете. Панял ? Пък било то и с Росатом.
  • 34 Наблюдател

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Освен брада има и мозък. Брада можеш да си пуснеш и ти, но с мозък няма как да се снабдиш.
  • 35 Драгота

    1 3 Отговор
    За ТТ и нему подобните би трябвало да няма място.
  • 36 Драгота

    1 2 Отговор
    За ТТ и нему подобните би трябвало да няма място.
  • 37 Българин

    8 2 Отговор
    Щом те интересува не може да не видиш, че точно натам отиват нещата. От АБВ вече почнаха да подготвят общественото мнение, Теменужка и тя все натам гледа, а утре Баце ще рече:"Дали сме толкова миля да, що да ги губим, по-добре да строим с българско участие и с равни преференции". Най - добре е да стане по схемата ВОО /build-own-operate/, при, която който я направи ще оперира с нея и ще продава тока на свободния пазар, а държавата само ще контролира и ще взима дивиденти от участието си с двата реактора и площадката. Но без гаранции и преференции както при американските централи.

    Коментиран от #50

  • 38 До българина..

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    .., ами ще струва, дори и 2 или 3 млрд да струва, независимостта не се подарява, а се извоюва, някога в историята с кръв, а в сегашно време с пари, тва е пазарната икономика и демокрацията.

    Коментиран от #48

  • 39 Радо

    7 1 Отговор
    За последните 30 години от така наречената Демокрация нещо да се е построило в тази държава??...че не мога да се сетя...даже напротив нарязаха се стотици фабрики и заводи за скраб, камо ли да се построи втора атомна централа. Който има поне малко мозък в главата си може да прецени каква е вероятността да се построи АЕЦ Белене - според мен никаква/нулева.

    Коментиран от #42

  • 40 До българина..

    3 0 Отговор
    .., не мрънкане, а дупе се иска.
  • 41 5937

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Яни":

    Ще се построй,ама малко по нататък.

    Коментиран от #43

  • 42 До Радо..

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "Радо":

    .., само така ти се иска. Някога сме построили АЕЦ Козлодуй, ще построим и АЕЦ Белене.

    Коментиран от #45

  • 43 До 5937..

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "5937":

    .., да, не става бързо, в близко бъдеще, а дотогава си имаме АЕЦ Козлодуй. Всичко се решава в Сирия, войната, а кулминацията на тази война отмина през 2014-15-16 с последните американски обстрелвани на Дамаск. Следва развръзката, а именно Брекзит, колкото и пъти да го отлагат няма смисъл, смисъла на Брекзит е, дали ще продължат да консумират безмитни гмо храни от европа, или митни гмо храни, другите нехранителни стоки си ги доставят от Китай.
  • 44 До наблюдателния..

    0 4 Отговор
    ..много си наблюдателен и умен, от къде се излюпи.
  • 45 Радо

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "До Радо..":

    АЕЦ Козлодуй ни го построиха руснаците и то доста евтино предполагам, такава е била навремето политиката...родителите ми работеха 8г. от откриването, аз съм живял 6г. в Колзодуй, навремето имаше около 400 съвеЦки специалисти, които обучаваха нашите кадри как да управляват процесите...само че сега времената са други и никой няма да ни построи нищо без пари - всеки иска да се плаща....затова казвам, че Белене няма са се построи никога.

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 До Радо..

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "Радо":

    .., е щом "времената са други и никой няма да ни построи нищо без пари", тогава ще платим, комунизма си отиде отдавна и сега е капитализъм, няма безплатен обяд.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Виж, първото нещо е държавно участие. Във Франция всички атомни електроцентрали са държавни. Вярно, че в Япония всички са частни ( те и затова направиха тоя таф от лакомия да пазят реактора), но там системата е съвсем друга и в никакъв случай не е свободия, както някои си представят нещата. Тогава може да се прави баланс между преференции и държавно участие, така че държавата да не е на загуба. И в крайна сметка, тея договори също така трябва да бъдат прозрачни и да няма никакви следи от корупция, което да доведе до положението с ТЕЦ'овете.

    Коментиран от #54

  • 51 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "УЧЕН":

    Ти какво си учил ?
  • 52 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "бай Кольо":

    Други плащат, той плямпа .
  • 53 Турчолята НЯМАТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Геро":

    достатъчно прозводствени мощности. И за тояа строят
  • 54 УЧЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Госあ":

    ТЪПЧОооооо..в ядрените държави отработеното гориво им ТРЯБВА / за бомби / ..затова са държавни . А в Япония АЕЦ издържа на НАЙ- ГОЛЯМОТО ИЗПИТАНИЕ .КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ . 9-та степен земетресение + цунами ….и ИЗДЪРЖА ….на реакторите НИЩО ИМ НЯМА ...изтече охлаждащата вода ...малко радиоактивна ...защото ДИЗЕЛОВИТЕ агрегати .въртящи водата се повредиха - СПРЯ ИМ НАФТАТА !!!

    Коментиран от #56, #57

  • 55 За и против

    1 0 Отговор
    Мнението на ПРОТИВ го прочетохме. Сега публикувайте някой специалист ЗА!
  • 56 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "УЧЕН":

    Ай стига бе, сериозно 😂 така и не каза к'во си учил
  • 57 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "УЧЕН":

    Виж са, мой човек. Първо всички ядрени централи са проектирани да издържат на земетресения,второ оказва се, че причината за аварията може да се окаже пак човешка грешка, трето до последно са искали да спасят реакторите и накрая директора взима еднолично решение за охлаждане с морска вода, което поврежда системата. Точно затова не процедират и като руснаците. Със саркофаг- за да спасят реакторите. И последно, ти ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СТРУВА ТАЗИ АВАРИЯ НА ЯПОНИЯ И КОЛКО ПЛАЩА ТЕПКО ? Информирай се ! Затова ядрената енергетика трябва да бъде с изключително държавно участие. А доколкото знам отработеното гориво се съхранява в хранилища, а не се правят бомби от него 😂

    Коментиран от #59

  • 58 Да те няма

    2 2 Отговор
    Трайчо и теб да те няма, ще е още по-добре
  • 59 УЧЕН

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Виж са. НЕмой човек . АЕЦ и др .подобни се проектират за дадени условия ….и се увеличава риска с 30%....40%...60 % …70 % ….но никога 100 % ...а в Фукошима беше 100 % върха ..9 -та степен ..земетресение ..МАКСИМУМА + цунами ….и ИЗДЪРЖА ! САМО НЕ НИ СРАВНЯВАЙ японци с пияндетата от КОЧИНАТА ! АЕЦ е скъпо нещо ...ще плащат ...НО ПАК ЩЕ СА 3-та ИКОНОМИКА ...а японците са ДОСТОЙНИ ХОРА и никога не искат помощ ! Реакторите в Англия са японски . ЗАЩОТО са НАДЕЖНИ ! ВСЕКИ / сигурно и ти / иска нещо от ПОБЕДИТЕЛИТЕ в ВСВ ….ОСТА - Рим...Берлин и Токио ...кола от Германия ….електроника от Япония....мода от Италия ...и бяга като ОПЪРЛЕН от Североазиатската КОЧИНА !
  • 60 селянин 1

    3 1 Отговор
    Нема да е по скъп от щатските/марици/що поне един министър-включително и вие,не направихте нещо по въпроса с тези,,индиански,,тецове?
  • 61 ИАО

    2 1 Отговор
    Трайчо да заминава да пъха ураниевите пръчки в реактора в Козлодуй и като усвои дайността да го командироват в Белене.
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Трайчо нищо не казва за сеизмичните условия на площадката на АЕЦ Белене Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала. Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да се взема т някакви практически действия, които са и невъзможни.
  • 63 Бай Кольо

    1 0 Отговор
    Този не е добре с главата. Когато Козлодуй излезе от употреба, от Турция ли ще купуваме ток? Или? Заради такива като този, България съсипа енергетиката си.

    Коментиран от #64

  • 64 И аз да кажа

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Бай Кольо":

    Що, какво пречи да се прибавят нови реактори поетапно на площадката на Козлодуй? И не руски, всеки занимаващ се с риск ще ви каже, че трябва да се диверсифицират рисковите обекти
  • 65 до учен

    0 0 Отговор
    Не знам какво си учил обаче си пропуснал 4 -ти клас. С граматиката си много скаран. И как омеси Фокушима и Северноазиатската кочина и 9 по Рихтер!? От краткият курс в "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО " ли ви събират и ви пускат по форумите?!
  • 66 mhm

    0 0 Отговор
    Само прости комунистически русофилистици в тоя форум, не могат да разберат колко е прав Трайков и колко са тъпи те!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове