Last news in Fakti

13 Септември, 2019 09:53, обновена 13 Септември, 2019 10:08 6 226 35

Заглушиха "Хоризонт", журналисти излизат на протест

  • хоризонт-
  • бнр-
  • журналистика-
  • свобода на словото

От гилдията излизат на демонстрация срещу политическия натиск в БНР

Заглушиха "Хоризонт", журналисти излизат на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Журналисти от различни медии излизат днес на протест в защита на свободата на словото. Той е насрочен за 12.00 часа пред сградата на БНР.

Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, беше сменен директорът на програма "Хоризонт" и скоростно бе взето абсурдното решение известната водеща и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да ѝ бъде отнет съдебния ресор. Снощи, след като се разбра, че журналистическата гилдия няма да допусне подобно посегателство над свободното слово, а колегите ѝ излязоха с декларация в нейна защита, решението беше отменено.

Въпреки уж позитивното решение тази сутрин сигналът на програма "Хоризонт" е заглушен в цялата страна, съобщиха пред OFFNews колеги от сутрешния радиоблок.

Официалният мотив е "техническа профилактика" от 6 до 11 часа. От 6 до 10 часа в ефир е именно предаването на Силвия Великова, което днес се води от Диана Дончева. Предаването може да бъде чуто само в интернет. По закон радиото е част от националната сигурност, за да информира гражданите по време на кризи. Затова спирането на сигнала поставя сериозни поводи за съмнение на нарушаване на закона.

"Колегите работят, защото не могат да откажат да изпълняват служебните си задължения. Не можем да си позволим да спрем да информираме обществото, защото явно точно това се цели", заяви пред OFFNews Даниела Късовска, която вчера подаде оставка като шеф на репортерите в Хоризонт, която скорострелно бе приета.

Силвия Великова е един от най-добрите съдебни репортери у нас и често е заемала критични позиции спрямо главния прокурор Сотир Цацаров и безалтернативния му наследник Иван Гешев. Самата тя обясни, че именно това стои в основата на свалянето ѝ от ефир.

От ръководството на БНР в началото обясняваха, че Великова била освободена, защото длъжностната ѝ характеристика е за редактор, а не за водещ. По-късно, след като водещата бе възстановена, тя е била информирана, че в съдебния ресор в БНР ще има и втори репортер, който да гарантирал плурализъм при отразяването. Това на практика е ясно доказателство, че ръководството на радиото е било подложено на външен натиск от страна на Прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    136 2 Отговор
    България отново е 111-та по свобода на словото!!!

    Коментиран от #20, #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БГ681

    131 1 Отговор
    На всички възможни нива се цели пълна информационна мъгла, заблуда на граждните и се извършва пропаганда посредством подаването на информация само чрез "послушните" медии.Искат да съборят бивол, превзеха нова тв сега посягат и на хоризонт...Става по зле
  • 4 Койчо

    131 1 Отговор
    Е на това му се вика ДИКТАТУРА.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Умно село

    110 0 Отговор
    Най-хубавите спомени от 90.
    Малко надежда...
    Българското радио СТАЧКУВА!
    И ЗВУЧЕШЕ
    The Beatles - Let It Be
    БНТ - бе също.
    Но 30 години след това ПЪЛНО НИЩО!
    Тъпота, пуделизация, Истамбулски конвенции, пълна опрастачване и деградация на материала.
    Прост народ - слаба държава!
    Е постигнахме го!

    Коментиран от #8

  • 7 Г-н Вайуи

    84 0 Отговор
    Обяснението на ”демократите” от герб ще е опит за преврат от страна на БНР
  • 8 Умно село

    61 0 Отговор

    До коментар #6 от "Умно село":

    Радой Ралин: Журналистиката стане ли ялова, ражда ежедневно сензации
  • 9 НА ПРОТЕСТ

    74 0 Отговор
    АКО НЕ СИ ОТ РАЯТА СТРАХЛИВА СТАНИ И ПОДКРЕПИ ПРОТЕСТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ !!!
    ДО КОГА ЩЕ ГИ ТРАЕМ СТРАХЛИВИТЕ БГ МУТРИ, ПРЕВЗЕЛИ ПОЛИЦИЯ И ДЪРЖАВА!!!
    СТАНИ НАРОДЕ ... ВЪЗРОДЕНИ !!!

    Коментиран от #10

  • 10 Йосарян

    48 3 Отговор

    До коментар #9 от "НА ПРОТЕСТ":

    Революция се прави в единомислие, на което не сме способни. Съответно мизерията и абсурдът ще ни убият. Оставям настрана Факта, че сме вече мъртви. Демографски икономически. Всякак.
  • 11 Хайде

    35 0 Отговор
    Сега е времето за Революция

    Коментиран от #17

  • 12 Стамат

    58 0 Отговор
    Бухалката (Прокуратура) на ГРОБ работи на пълни обороти .Гещев вече подсказва какво ни чака следващите седем години. Корумпираната цаца ще ни се вижда като дете в пясъчник след време.След десет години преяждане с власт не може да очаквате друго освен диктатура .А това могат по подробно да обяснят психолозите.
  • 13 Хора...

    7 12 Отговор
    Мислете, име се разделяйте на групи, един срещу друг. Както всяка промяна, нека не става заради влияния от вън. Нека не става заради организирани и подпомогнати от вън революции и самоизбиване. Кой народ е толкова глупав и наивен? Вярно е че само подмазвачи управляват, но ако не се връзваме на поривите за бунт и революция, ще им е по-трудно да ни съсипят. Сега го правят бавно, ако се вържем на изкуствените им бунтове, ще е с повече жертви. Кой иска да има жертви? Двама се карат, трети печели, кой е той?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Радист

    7 28 Отговор
    Преиграват. Шефка на радиото е 27 годишна соросоидка, и ако действително има посегателство срещу свободата на словото, то е от опъняците на дедо Шорош. Най вероятно умишлено търсене на конфликт. Това радио е с толкова безумно раздут щат, че и десетократно да ги съкратят, пак е възможно да съществува , за да изпълнява задълженията си по закон.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 4333

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хайде":

    Да не си на салатка,и ракийка.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 снишен диктатор

    42 2 Отговор
    същото като с Петър Волгин,а диктатора Борисов нищо не знае,махнете този човек от власта и България ще се роди отново
  • 20 el papi

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    според мен вече се нареждаме на 191-во място
  • 21 Коментар📝

    31 2 Отговор
    АЗ ТИЯ ЖУРНАЛИСТИ ГИ СЛУШАМ ИЗРАСНАХМЕ ЗАЕДНО.НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ЦЕНЗУРА БОКО И ГЕРБ ВЕДНАГА ОСТАВКА.КАКТО И СЕМ ДА СЕ РАЗПУСКАТ СЛУГИ НА ЦИНИЗМА.РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА ПОДКРЕПЯ БНР КОЙ СА СЕГА КОМУНИСТИТЕ КАКТО СЪМ КАЗВАЛ ГЕРБ=БКП
  • 22 беге комунизъм

    24 1 Отговор
    края на юли, членът на СЕМ от партията на Ковачки гласува за правителствения кандидат за шеф на радиото, а в август ТЕЦ на Ковачки започват смело да си горят боклуци вместо въглища, и да тровят малкото останало население, дали има връзка между двете събития, според мен има, Борисов времето ти изтича, няма да търпим никой, който да се прави на диктатор в 21 век, и да мачка и трови хората, в сърцето на Европа, просто няма да ти се получат нещата
  • 23 Справедлив

    2 21 Отговор
    Браво Гешев! Ти си голям Пич! Щом комунягите, Иванчев, и бандюгите са срещу теб, значи си на прав път

    Коментиран от #28, #31

  • 24 Eee

    14 4 Отговор
    Западната диктатура по-лоша от източната☹️
  • 25 NikNay

    9 0 Отговор
    Демократично - либерална диктатура. Преди имахме диктатура на пролетариата а сега?
  • 26 Брах ви лайката гербаджийска

    10 0 Отговор
    Благодарете на вожда си овце
  • 27 тик так

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Ако се задържим на 111-то място ще бъде успех.
  • 28 www

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Справедлив":

    Комунягата Борисов подкрепя Гешев.
  • 29 боят настава

    9 0 Отговор
    Ето започва се предизборната атака на ГЕРБ. С всички средства да не изтървем ВЛСТТА ! Всяко такова ДС мероприятие подкопава единствения крак на ГЕРБ, а той се казва Бойко Методиев Борисов - мутрата от ИПОН.
  • 30 Bubbles

    6 0 Отговор
    Каква свобода на словото?
    Човек написал нещо негативно в кочината фейсбук по адрес на великата Тиква и го прибират на топло по тоя случай...
    Медийте в България ДО ЕДНА са в услуга на някоя партия и няма как да е иначе след като половината са на Пеевски а другата половна на Тиквата, Болен и кака Кури.
    Всяка медия която шпридобие популярност в България и не е част от отбора, веднага се обсебва и й се дават две възможности - Или става част от отбора или бива заглушена завинаги!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гл Пр Гешев

    3 4 Отговор
    Всички журналя са червени, руски, болшевишки, ленински, сталински шпиони. Те работят за Русия. Всички ще пратя в Гуантанамо. В България ще се слуша само VOA, Voice of America!!!
  • 33 Виц 2

    3 0 Отговор
    - Бе, тея защо тормозят журналистките!!!? Нали постоянно ги хвалят ефир!?
    - Герберасти, сър!
  • 34 Европа

    1 4 Отговор
    Кой слуша това тъпо радио?! В БНР няма и един журналист с някакви качества..., да не говорим някой да слуша тъпото предаване...
    Закрийте това тъпо радио, пълно е само с хрантутници, които ако сте ходили да пуснете реклама при тях, ще ви се лепнат и всеки един от тях ще ви се жалва и ще проси дарение, разбирайте пари, щото те нямали.... ми пазарна икономика, най-некадърните е логично да отпаднат, не сме длъжни като данъкоплатци да издържаме едни некадърни!!!
  • 35 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Докладвали на Борисов:
    „ГЛАВният нАредил НА Костов да дърпа шалтера“.
    Това би трябвало да означава:
    „Главният прокурор Сотир Цацаров разпоредил на Генералния директор на БНР Светослав Костов да спре излъчването в ефир на предаването „Преди всички“ (от 6 до 10 ч.), затова предавателите спират да излъчват 5 часа (от 6 до 11 ч. – 1 час повече за „всеки случай“) на 13.09.2019 г.“
    Дали Борисов е допуснал неволна грешка в речта (лапсус, парапраксис), като нарича хората в радиото „главанаци“? Това може да бъде обяснено само чрез психоанализата, където такава грешка се интерпретира като появяваща се поради смущение в някои несъзнавани (динамично потиснати) желания, конфликти или упражнение на мисленето [1].
    [1] Фройд, З. (1901) Психопатология на всекидневния живот.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове