Last news in Fakti

13 Септември, 2019 12:25 3 219 38

БНР излезе с позиция по казуса „Силвия Великова“

  • бнр-
  • силвия великова

Задават се реформи в програма „Хоризонт“

БНР излезе с позиция по казуса „Силвия Великова“ - 1

Поради силния обществен отзвук Управителният съвет /УС/ на Българското национално радио /БНР/ покани и изслуша и.д. Директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

Това съобщиха от БНР.

Управителният съвет споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата. Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.

Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.

Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми.

За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, Управителният съвет препоръчва на Николай Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор, с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    48 5 Отговор
    България отново е 111-та по свобода на словото!!!
    От общо 180 държави. :)

    Коментиран от #4, #9, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 слушател

    14 34 Отговор
    Този Николай Кръстев трябва да не е журналист щом Нинова врещи че бият журналистите, сигурно е зидаро-кофражист. Великова е слаба и необективна.
  • 4 Пишеш

    13 16 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Глупости, дезинформаторе пПЛАТЕН.

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Частен съдебен изпълнител

    17 3 Отговор
    13.09. необслужван облигационен заем взет от правителството на 08. 08. в размер на 2,208 милиарда лева кредитен рейтинг отрицателен нечестен некоректен непочтен клиент в лицето на правителството на ГЕРБ невъзможност да изпълнява обслужването на кредита заемните средства в деня на техният падеж.
  • 7 малко е

    20 1 Отговор
    ... да бъде определен по още един журналист във всеки ресор....
    Но защо само това? Трябва да се поднови политическата учебна година, да се избере другарски съд, да се назначи във всяко звено партиен секретар, щатен доносник и профгрупорг, да се организират ленински съботници и масови подписки в подкрепа на...и против на...., както и да започне активното разработване на различни оди, полиелеи и тропари за възхвала на народната власт.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Радио Хиризонт

    27 9 Отговор
    Правиме реформи, гоним неудобните на Борисоф и шайката! Назначаваме посредствените послушни.
  • 11 Внук

    22 0 Отговор
    От баба си знам, че когато някой започне много да се обяснява значи има нещо "мазнограпаво", т.е. работата не е чиста.
  • 12 El chochone N1

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "ОООО ПЕПИ,":

    Borislav ГЕРберопитека езинсвен кърлеж тук ХЯХЯХЯ :)
    Към ЦСЗ борке!!!

    Коментиран от #16

  • 13 ГНУСИЧ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пишеш":

    Евтиния платен си ти!
  • 14 Уди Кълвача

    14 1 Отговор
    Казус няма има репресия!
  • 15 Аман

    13 3 Отговор
    С уволнения към плурализъм! Пълен обрат в мисленето!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Коментар📝

    7 5 Отговор
    Позицията на Силвето я Има в Нета.НЯМА ТАКАВА ЦЕНЗУРА.ЗА ДА МЪЛЧИ ДО ИЗБИРАНЕТО НА ГЕШЕВ.ПРОЧЕТЕТЕ Я ИЛИ ФАКТИ ДА Я ИЗВАДИ.
  • 18 Knaus 485

    12 4 Отговор
    Великова беше обективен журналист, но не умее да слугува на правилните хора както ръководството на радиото
  • 19 Коментар📝

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    НЕ МНОГО ВЕЧЕ СМЕ ПО НАДОЛУ.
  • 20 Решение

    2 6 Отговор
    Не е трудно да се реши проблема. Достатъчно е да не включваш честотата на "БНР" ХОРИЗОНТ. Има и други и станции и говорители-водещи. Тези тежат на хазната и са десетилетия назад от модерните р. станции
  • 21 Чук и Гек

    11 2 Отговор
    Обикновен фашизъм!
  • 22 Грог

    9 2 Отговор
    За пореден път спретнаха измислен скандал за да отклонят вниманието от важните неща. Свободата ще има да си я мечтаем ... Изхода е Терминала или пушката и на паветата.
  • 23 Стела Амплоа

    10 2 Отговор
    Хм-ммммм! Гаспада, мисля, че имаме нов момент! Доста години БНР бе неглижирано откъм контрол от управляващата мафия, защото правилно са преценили, че офчите БГ 80+ % не формират своя мироглед и любов към Проста престъпна партия /ОПГ/ Греб, а от ,,Водещите телевизии" и извратените им чужди сериали и разни джендераски шоута, риалити и музикални телефизии! И така, в радиото се посъбраха непослушни журналисти и им бе позволено да говорят, особено нощните блокове! А показател за стойността на БНР бе преди време, когато някакъв ,,Мюзик автор" веднага след ЧНГ им забрани да пускат музика! И те минаха на класическа и фолклор - рейтинга се вдигна и за мен бе стойностно и възхитително. Явно управляващите са я доста оплескали, за да посегнат на Силвия! Мафията си има народец! Но, да се надяваме, че сънят не е вечен....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 препатил

    5 1 Отговор
    Тая сутрин стана 06.00 и ,,Хоризонт" изчезна! Радийцето го взех скоро - слънчева батерия, блутот функция, флашки и фар, че и повечко станции от предната тухла. Помислих, че се повреди, усуках антената на 36000 градуса десетина пъти и за малко да го изблъскам в пода! Добре, че завъртях настройката и улучих Радио ,,Меселина". Това спаси бедното ми апаратче! Разбрах, че нито то, нито ,,Хоризонт" има вина! Просто стабилност! Меселина се чува отлично!
  • 26 Чума

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Коментар📝":

    Това още един журналист как да го разбирам!? Трябват поне 2! Тома Биков ще проверява какво е подготвила и ще задрасква неподходящите текстове, а Антон Тодоров ще стои до нея с една тояга и ако каже нещо некоректно ще я налага по главата в ефир! Спас Гърнето ще имитира технически проблем и ще грухти на същата вълна!

    Коментиран от #29

  • 27 ХАХАХХА

    9 1 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ!!

    КОГАТО КАЗВАШ ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ СИ ИЗГОДЕН И НАРУШАВАШ!


    КАКТО КАЗВА СЛАВИ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!
  • 28 Гост

    0 2 Отговор
    Ето ви притивоположно мнение, но вместо да коментират троловете д*искат!
  • 29 Коментар📝

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Чума":

    Назначава се Човек на ЩАТ КОЙТО ДА РЕДАКТИРА ВЕЛИКОВА.ЕТО ТАКА ГО РАЗБИРАЙ.
  • 30 СВД

    5 1 Отговор
    Сега Бого ще се намеси могъщо, ще разпореди да се отменят репресиите, ще покаже и каже, че е възмутен и слугинските соц. агенции ще отчетат, че рейтинга му още е подскочил. Ето, в момента прави точно това в ефир!

    Коментиран от #33

  • 31 АНЕНЕРБЕ

    9 1 Отговор
    Защо Силвия Великова е призовала на протест българите ли бе ИЗРОДЕ???

    А КОГО ДА ПРИЗОВЕ??

    МУТРИТЕ И ЦИГАНИТЕ , КОИТО ВЧЕРА СКОЧИХА ДА ЗАЩИТАВАТ тази МУТРЕНСКО - ЦИГАНСКА ДИКТАТУРА ЛИ?!!

    УПРАВЛЯВАТ НИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!!

    НОРМАЛНО Е ВЕЛИКОВА ДА ИСКА НЕ САМО СВАЛЯНЕТО ИМ , НО И СЪДЕНЕТО НА ТЕЗИ КОИТО СА ВИНОВНИ ЗА ДЕМОГРАВСКАТА КАТАСТРОФА НА ДЪРЖАВАТА НИ, на тези които по подобие на ПОЛ ПОТ И ЙЕНГ САРИ провеждат политика на ГЕНОЦИД И ПРОЧИСТВАНЕ НА ЗЕМЯТА НИ ОТ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО!!!

    ТЕ СА ВРАГОВЕ КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ СЪДБАТА НА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !!
  • 32 bnr

    2 0 Отговор
    Шайката няма да я бъде още дълго време.
  • 33 АНЕНЕРБЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "СВД":

    ТВОЯТ БОКО СИ Е ПОДПИСАЛ ПРИСЪДАТА И ТОЙ ОТЛИЧНО ГО ЗНАЕ.

    Какво може да очаква една мутра от УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЕН чиито брат Боко и ОПГ работеща с него изпържиха с едни 500 милиона евра ВЗЕМАЙКИ МУ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ И ДАВАЙКИ Я НА БЕЗЦЕНИЦА НА ЕДНО СЪЩЕСТВО НОСЕЩО СВИНСКО ИМЕ.

    ЕСТЕСТВЕНО , ЧЕ ЩЕ ГО ОТНЕСЕ КАТО КУЦО ПИЛЕ ДОМАТА.

    И КОЛКОТО И ДА НИ ОБЯСНЯВА , ЧЕ ПОСТА НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ БИЛ ПРЕСТИЖЕН , ОЩЕ ОТ СЕГА СЕ ВИЖДА, ЧЕ ТОЙ Е ДЕСЕТАТА ДУПКА В КАВАЛА КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ОСТАНАЛИТЕ ДЕВЕТ ДУПКИ.

    БОРИСОВ ВЕЧЕ Е ВРЕДЕН НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ , НО И ЗА ЕВРОПА!!

    ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ , А НЕ ДА СЕ НАТИСКА КАТО ВЪШЛИВ И МАЗЕН КОТАК.

    ВРЕМЕТО МУ СВЪРШИ.

    ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ СМЕНЕН.

    Коментиран от #34

  • 34 Хахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "АНЕНЕРБЕ":

    Народа на избори подкрепя точно такава политика! След месец и половина пак народа, а не Фонда Лаен ще избере Греб!
  • 35 новинар

    0 0 Отговор
    Едва ли сме се задържали толкова на високо!То не са скрити микрофони то не са заглушавания и още и още!
  • 36 ПИГС

    0 0 Отговор
    А събрания ще има ли? Какъв цвят е партийната книжка на новите политкомисари и дали я носят до сърцето?
  • 37 Активист на БСП

    1 0 Отговор
    Това го нямаше и в Чили при Пиночет !!!
  • 38 9689

    1 0 Отговор
    И накрая мутрата-престъпник я спаси.Браво?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове