Last news in Fakti

3 Януари, 2020 17:12 12 337 50

Варна и Бургас са пред водна криза?

  • камчия-
  • язовир-
  • костадин костадинов

Позиция на движение „Възраждане“

Варна и Бургас са пред водна криза? - 1

Нивото на язовир "Камчия", който снабдява с питейна вода Варна и Бургас, се е понижило до критични стойности и продължава да пада, заяви днес лидерът на политическа партия "Възраждане" и общински съветник във Варна - Костадин Костадинов.

Според него, това е знак за реална водна криза и заплашва с режим на водоснабдяването двата областни града.

Впечатленията на Костадинов и съратниците му са от 1 януари, когато, разтревожени от кризата в Перник, посетили района на язовир "Камчия".

По наши преценки, това, което видяхме там, наистина е катастрофално. Нивото на язовира е паднало с 10-12 метра. Грубо казано, това е 50 процента от неговия обем, посочи Костадин Костадинов.

Критично, според очевидци, било нивото и на единствения голям язовир край Варна - "Цонево", чиито води се използват за напояване и в промишлеността. От "Възраждане" са изпратили писмо до областния управител на Варна с настояване за конкретни мерки и да се потърси конкретна отговорност от виновните за това състояние на водоемите.

Най-важният въпрос за нас като граждани - ще има ли воден режим и във Варна?. Това попита Костадин Костадинов.

Варна доставя от язовир "Камчия" вода за около 60 процента от нуждите си, допълнителните количества се осигуряват от собствени източници, заявиха от ВиК дружеството.

Най-вече от карстовите извори в Девня, от които можем да доставим между 2700 и 3000 литра в секунда, като досега доставяните количества са около 300. Така че дори и да нямаме вода от язовир Камчия в следващите 2-3 години... някаква водна криза и екологична катастрофа не може да има. Това каза пред БНТ Валентин Вълканов, управител на ВиК – Варна.

От ВиК - Бургас също отрекоха да има проблем с количествата и заплаха от режим във водоснабдяването.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 краси

    31 17 Отговор
    другарете граждане да си одат по селата да копат кладенци
  • 2 Borislav Popov

    14 111 Отговор
    Всички тези пасквили за язовирите са с цел създаване на водна криза и пълзящ преврат. Ноооо Бойко е насреща и ще ги напълни. Цяла България го обича.

    Коментиран от #5, #16, #21, #42

  • 3 Възроден изрод

    51 5 Отговор
    Камчия е празен , огромни риби се мятат по сухото дъно !
  • 4 Бесен Язовец

    12 64 Отговор
    Костадинката Костадинчов е заместникът на Бялата Златка вкато главен ибрик на Решетников. Така че некак си му нямам и грам вяра...
  • 5 Да бе, да

    50 5 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Трябва да извика Лилито Павлова да приклекне над всеки язовир .
  • 6 експерт водолаз

    13 24 Отговор
    Споко,ако яз.Камчия пресъхне ,Варна се включва към яз.Цонево.

    Коментиран от #23, #50

  • 7 Ми то хора нема

    29 1 Отговор
    За кво ви е вода за кво ви е аец белене😂😂😂😂 виновни все нема😂😂😂
  • 8 Тва ако беше при живково

    39 4 Отговор
    Щеше да има показен разстрел на стотици виновни и сега при демокрацията същите тези щеха да се водят репресирани и да им издигне управата паметници и цвекета да им турга и да им се кланяме😂😂😂😂😂и посланика на ембасито да ходи и да лее сълзи 😂😂😂😂
  • 9 гост

    55 7 Отговор
    Направиха България на пустиня
  • 10 Неземния рай от пропагандата

    23 4 Отговор
    Комунистическа и светлите бъднини настъпиха😂😂😂😂😂
  • 11 Брокерите кво викате са😂😂😂

    21 1 Отговор
    Има ли останали кокошарници на 10 000 евро бетона 😂😂😂или вече отидоха на 20 000😂😂😂😂

    Коментиран от #44

  • 12 Лекар БГ

    37 1 Отговор
    Кметове и олиграси се бият.Нещо се случва с водата-изтича нанякъде,нЕма я,суша е,партизаните я източват,сценарий....Парите на българите и те изтичат здраво-знае се точно накъде.На мястото на язовирите от "онова"време,можем да направим сметища.Италия не от вчера има проблем с боклуците.Булгарбаши ще държативизира ВиК.Ще ги обединява.После,ще ги репративизират.Булгарбаши ще направи златните ни магистрали-почти,като в пъти по-евтината от Границата до Белград.Който не е карал по нея,не е видял,какъв път са си спретнали сърбите.Суша.ВОда нЕма.ГолУемите преходни приватизатори се нагушиха навремето.Сега-гепене от всичкото възможно.С нетърпение очаквам Фандъкова да въведе "Данък въздих и Слънце".А Партията,да управлява Стадото поне още 30 г.
  • 13 Одесос

    7 39 Отговор
    Костадинката първо поколение варненец с добруджански корен. много е.лошо да се изказваш неподготвен без да си проверил .Освен това втори мандат обшински съветник.Знае проектите които са осъществени .Може в Шумен да има проблем но не и във Варна където наистина е пълно с извори и то с немалък дебит.Затова най старото злато е тук ,защото е имало благоприятни условия .Това е неморално да ползваш страховете на хората.

    Коментиран от #38

  • 14 ttt

    20 0 Отговор
    Така ще е...пак да си изберете калинки. Хахахаха!
    Всяко действие/бездействие си има последствия.
    Безхарактерни мекотели такива...
  • 15 Гост

    31 2 Отговор
    Никoй, никъдe нe cпoмeнaвa имeтo нa Людмил Cтoйкoв, кoйтo e coбcтвeник нa Cтoмaнa Пeрник и нa oщe eднo прeдприятиe в Рaдoмир!Влacттa нe иcкa и имeтo му дa ce прoизнacя oт cтрaх, кaктo и нa Пeeвcки и Дoгaн, чиитo ВEЦ-oвe ca нaд 40, нo и oт пceвдo кoмуниcтитe oт БCП ca в игрaтa!A тaзи лeйди cъc зacтaрявaщи функции нa мoзъкa дa пoпитa Лилeтo Пaвлoвa зa пaритe и дa cпрe дa гoвoри тъпoтии!Идвa рeд нa Бoтeвгрaд, Вaрнa, Лoвeч, Гaбрoвo и oщe други грaдoвe!

    Коментиран от #49

  • 16 Еl Comandante

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    ГЪЛТАЙ борке!!!! ХЕХЕХЕ
  • 17 Бойко майка ти да еба

    34 4 Отговор
    Боклук си Бойко мършата
  • 18 Да то тва било само в 1 ръкав на гьола😂

    20 0 Отговор
    Щот кат спадне нивото от едната част на язовира на другото се покачва нали😂😂😂😂😂
  • 19 1122

    32 3 Отговор
    Всяко ЗЛО ЗА ДОБРО е казал българина.Ако тия които отговарят за язовирите,вместо да се вайкат,че няма вода в тях,да се запретнат и да започнат да почистват чашите на язовирите! Това поне не изисква някакви големи парични средства.Ако времето позволява могат да изкопаят дъното,като отнемат наносите които са го напълнили,за да остане здравото и тръмбовано с глина дъно,а също могат да направят кладенци в подножието на язовирите и от там да вземат водата която се просмуква през дъното и стената на всеки язовир.Има какво да се прави и когато няма вода,а не да се лежи и да се хленчи!ЯСНО ЛИ ИМ Е НА ТЪРТЕИТЕ С ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ И МАЛКИТЕ ОТГОВОРНОСТИ!
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 4 Отговор
    ОЛИГАРХИЯ И ГЕРБ ПОТОЛОВНО МОРЯТ НАРОДА
  • 21 БЪЛГАР

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    ти спиш ли вски втори БЪЛГАРИН ЖИВЕЕ ЗЛЕ

    Коментиран от #40

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор
    знаете ли каква гнусотия е текла от чешми в град сопот
  • 23 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "експерт водолаз":

    Най добре към Черно море да се подключи! Да се поосоли малко, да втаса, че и там пълзящ бойковизъм в съдружие с трибуквие се е разразил.
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 4 Отговор
    какво става бре ХОРА
  • 25 Не сме в състояние

    15 0 Отговор
    само да поддържаме ВиК системите оставени ни от социализма! За ново не можем да мислим освен ако ВиК не се превърнат в новите "магистрали"
  • 26 1111

    26 0 Отговор
    За всяко нещо има ВИДОВ ДЕН.Това е резултат от 30 годишното престъпното бездействие на цялата плеяда безскрупулни политици.
  • 27 Без име

    18 2 Отговор
    Режим във Варна означава,че ще се яде тиквеник.
  • 28 2211

    16 2 Отговор
    1122 е много прав, че сега е моментът да се почисти дъното на язовирите, а не да се говорят празни приказки.
  • 29 бойко е отровния боклук

    21 0 Отговор
    Дрaги зaщитници нa идиoтa нaрциc Бoйкo Бoриcoв изгoрил нaд 750 000 тoнa бoклук. Димa нa тoзи oтрoвeн бoклук убивa и вac личнo и вaшитe дeцa и вaшитe рoдoвe и вaшитe бaщи мaйки брaтя и cecтри. Тaкa чe тoя нeнacитeн нa пaри идиoт e зa зaтвoрa.
  • 30 Луна

    12 0 Отговор
    Отклонява се водата за ВЕЦ, за така наречените зелени енергии.Като ги нямаше имаше достатъчно вода
  • 31 мъка

    4 5 Отговор
    Къде пък ги видя тия 10-12 метра че е паднало нивото не разбрах.От видеото се вижда че ако се вдигне нивото с 5 метра ще залее дърветата.
  • 32 Софиянец

    4 12 Отговор
    Къде е това Бургас и Варна? На кой му дреме за тия села?

    Коментиран от #36, #43

  • 33 7559

    1 2 Отговор
    Ластици,ластици,ластици...
  • 34 filo

    3 8 Отговор
    Какъв е тоя льольо Костадинов бе. Никога язовирите не са били пълни докрай с години. Предвид сушата и регулярното черпене на вода е неутрална да спаднат. Ситуацията в Перник е по-различна. Там се касае за откровено престъпно безхаберие на отговорниците на язовира.
  • 35 Кукуруз

    7 1 Отговор
    Преди няколко години наводнения от прелели и изпускани язовири, залети села и квартали,изпоиздавени хора,сега странно появила се суша?!Къде изчезна тази вода?Естествено,че не е кръговратът.Само им вижте очичките на всички зурли,много са тревожни нещо.А всичко е маскировъчна прелюдия,към нещо още по-трудно,съвсем да умирясаме пред поредна смяна на властта.И никой не им държи сметка,само констатации и съобщения.Като няма вода,да проверят състоянието на язовирите и да поправят пробойни по стени,поне
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ

    6 1 Отговор
    СТАНА СИ ЕБАЛО МАЙКАТА........
  • 38 КОЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Одесос":

    Е БРАТА НА ОДИсей...........
    КАК КОЙ.....???? МИ ТО Е ЯСНО.........

    ОДИкопай.........
  • 39 ГЕРБ НЯМАТ АЛТЕРНАТИВА

    2 6 Отговор
    Родоотстъпникът, който се продаде на Кремъл и олигарсите от БСП.

    Какви критични нива, какво говори този, видяхте ли ги тези "критични" нива.

    Единствените критични нива са тези на електоралната подкрепа за БСП, която и с фалшивите новини на този продажник, пак няма да стигне да бие ГЕРБ.

    ГЕРБ НЯМАТ АЛТЕРНАТИВА!
  • 40 Европейско развитие на България

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "БЪЛГАР":

    Това говори много зле за теб и за тези като теб, а не за държавата. Имаме нисък дълги и ниски данъци, прекрасна природа и възможности за живот и развитие. Тук идва твой ред, достатъчно мотивиран ли си ти да работиш, да създадеш бизнес, да твориш? Не! Ами, ако не си, кой да го направи със сила? Не ГЕРБ, Кралицата да дойде в България да управлява, пак ще си същия скъсаняк, защото ти е такъв начина на мислене.

    Недей го мисли Коцето и подобни, той е достатъчно хитър да забогатее на гърба на лековерсници като теб. Заслужавате си съдбата...
  • 41 Тиквата

    1 0 Отговор
    Aз съм Бойко и ще ви "опрая"коит разбира пти бати ви бойку са спира, кебапчета и кифтета на корем за моите гласоподаватели бридчедите
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бургазлия

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Софиянец":

    На "софиянците" от Ботевград,Враца или Перник ,надали ви дреме!
  • 44 така е

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Брокерите кво викате са😂😂😂":

    има за по 10 000 да.
  • 45 АРЕСТ ЗА АГЕНТИТЕ НА МОСКВА

    2 0 Отговор
    ФЕЙК НЮЗ

    Единственото нещо пред криза е нестабилната рубла и необходимостта на руските разузнавателни агенции да плащат за активните си мероприятия в България със западна валута

    ЛУДОТО КОЦЕ пак в действие

    АРЕСТИ И ЗАТВОР ЗА НАСАЖДАНЕ НА ПАНИКА
  • 46 Перничанин

    1 0 Отговор
    Споко ,ние одбихме водата каде нас и тоя язовир че пресушиме,като се пие каменярка и после те кара на вода
  • 47 Балалайка

    2 0 Отговор
    продажна свиня на Кремъл
  • 48 Boiko Borisov

    1 1 Отговор
    to qsno do kato ima ovce kato vas da glasuvat za nas vinagi 6te va ma4kame nikoga nqma da se opravite
  • 49 коко

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Иде краят и на морските курорти! Като им спрат водата няма да работят ресторанти и хотели! Но скоро след това ще им спрат и тока!! Няма да има нито интернет, нито телевизия, нито дори телефони. Така че купувайте газени лампи и газ!! Докато е време...
  • 50 П. П.

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "експерт водолаз":

    За достъп до вода, която се използва с промишлени и напоителни цели ли говориш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове