Last news in Fakti

10 Май, 2020 11:08 2 114 40

Кунчев: Вирусът ще се самоограничи, но не знаем кога

  • ангел кунчев-
  • епидемия

Не ми харесва това, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията, каза още той

Кунчев: Вирусът ще се самоограничи, но не знаем кога - 1
Снимка: БГНЕС

"Ще има самоограничаване на инфекцията с коронавирус, рано или късно. Никой не може да каже кога ще се случи". Това каза пред Диана Найденова в предаването "Събуди се" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции. А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно. "Този, който не спазва правилата и препоръките трябва да бъде наказван“, коментира доц. Кунчев.

"Не ми харесва това, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията.

Определено не е край. В България имаме привилегията да видим различните картинки. Ако в страната се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия. Няма да е италианският вариант, нито нюйоркския, но ще бъде много тежко“, каза още Кунчев.

Той допусна, че ситуацията във Видин може да се повтори в други райони в страната, да се налагат строги мерки и ограничения. „В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с по-много жертви“, обясни главният държавен здравен инспектор.

„Това, което правим, се отразява на бройката на заболелите след 1 седмица. Ако позволим на по 20-30-50 души да се събират по заведения, това неминуемо ще доведе до пламаване на нови огнище и налагане на нови рестрикции“, предупреди Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 волен сидеров

    15 2 Отговор
    13 май както почна тъй и ще свърши
  • 2 Бокова Мисирка

    37 17 Отговор
    Единствено, което може да казвате, поради безпомощност е че хората са ви виновни ! Никакви мерки само милиционерски ограничения !

    Коментиран от #9

  • 3 Този с изънземните

    19 12 Отговор
    Пак ръси с черпака ...
  • 4 Един тулуп

    18 12 Отговор
    А в морето как ще влизаме, по един, по двама, с маски, шнорхели или това не се предвижда....само на пясъка на 2м един от друг
  • 5 CoV 20

    27 9 Отговор
    Ами тя трагедията в България вече си е факт от 30г...
  • 6 Мислещ

    21 12 Отговор
    Като не знаеш кога, трай си. Аз също не знам кога ще се "самоограничи" и точно понеже не знам това, съответно знам, че не може да се блокира живота за неопределено време на базата на предположения (Даже и те липсват, практически), а трябва да продължава и да се живее с вируса. Имаме максимум 80 починали за 2 месеца и това е силно съмнителна бройка с оглед жертвите на инфаркти, рак, черепно-мозъчни травми и т.н., които бяха приписани на вируса.

    Коментиран от #18, #27

  • 7 Докъде се докара този чичо с лъжите!

    22 9 Отговор
    Преди да заиграят по свирката на уникално интелигентния и честен премиер, уважавах този човек. Днес е противен и съм сигурен, че разбира за какво става дума но се е хванал на хорото. Пази си тлъстата заплата и позицията, но един ден ще каже истината за Измамата Корона!!
  • 8 Ръмпези

    13 9 Отговор
    КОЛКО МНОГО ЖЕРТВИ...В ИТАЛИЯ 60 000 000 МИЛИОНА, 30 000 ЖЕРТВИ...НИЕ 6 000 000 НЯМА 100 ЧОВЕКА...ПО ПЪТЯ НА ЛОГИКАТА ТРЯБВА ДА СА 3 000 ...МНОГО ЖЕРТВИ...НЕ ГИ ПОКАЗВАЙТЕ ПОВЕЧЕ....САМО ДРАЗНЯТ ХОРАТА....

    Коментиран от #15

  • 9 Сух

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бокова Мисирка":

    Да така е, не е ли да хванеш вълшебната пръчка и да чукнеш по масата не го хвали. Аре стига глупости..
  • 10 аман от профани на служби

    12 7 Отговор
    Всъщност какво знаеш и докога с незнание постове ще се заемат ? Касата за заплатата , нея знаеш ли я ?
  • 11 Гост

    16 5 Отговор
    Това лице каза януари,че вируса не може да дойде до БГ....Това е достатьчно.
  • 12 Кунчев

    14 7 Отговор
    Аз знам, че нищо не знам, обаче имам доцент пред името
  • 13 сигурно

    7 4 Отговор
    Каквото ви каже АКАДЕМИКА по всички науки ,това правите !Изпитвам ОГРОМНА гордост ,че имаме такъв водач !!
  • 14 Съгласен

    17 4 Отговор
    "компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, не е правилно."...сега си спомни какво казахте с генералчето февруари месец и доброволно влезте в затвора, където ви е мястото
  • 15 Сух

    6 15 Отговор

    До коментар #8 от "Ръмпези":

    Направи си сметка, че тези жертви са дадени при строга изолация. Я сега помисли ако нямаше такава, как щеше да квичиш. Смеете се на циганите от Ямбол, че вярват на някаква пропаганда, но до колкото се вижда капацитета не е по-голям..

    Коментиран от #17, #28

  • 16 Ей лъжец

    19 3 Отговор
    Катастрофата във Видин се случи точно когато мерките бяха най строги, а с личната ти гаранция, че грипа няма да стъпи в България какво стана, не диплома за лекар ами диплома за основно образование не заслужаваш!
  • 17 Мислещ

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "Сух":

    Тази "строга изолация" всъщност е просто строга милиционерщина, която нямаше особена заслуга за ограничаването на вируса. Градският транспорт си работи, тото-пунктовете - и те, магазините не асмо си работят, но и с това глупаво право за пенсионери и не-пенсионери се скупчват още повече хора в дадени часове.

    В парка, от друга страна, едва ли някой се е заразил/ще се зарази. Особено пък от пейка (Това си е до лична хигиена. Ако по пейката има вируси, по дръжките на вратите няма ли да има? Ако не се миеш, все ще се намери от къде да хванеш вируса. И обратното в случая с мръсните повърхности).
  • 18 Миризлив пор

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    Имаш късмет, че нашенци не ходят масово на ски в Алпите и да беше пламнала страната изведнъж. При тази издънена здравна система просто няма кой да ти обърне внимание.

    Коментиран от #19

  • 19 Мислещ

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Миризлив пор":

    То и сега няма кой да ми обърне внимание за какъвто и да било здравословен проблем. С малки изключения. Нищо, че болниците не са пълни с болни от вируса. Криза има, но тя до голяма степен е изкуствено създадена - къде от страх, къде от нечии интереси.
  • 20 прррц

    3 1 Отговор
    като му наложим мито на границата ще го ограничим вируса
  • 21 Активист на БКП

    7 1 Отговор
    Е кой знае?Нали си главен държавен санитарен инспектор ???Ти си човекът,който трябва да знае!!!
  • 22 Кано

    8 1 Отговор
    И ти ли Бруте заигра таз мръдна игра? И за колко сребърника????
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Peci kupona

    6 2 Отговор
    Велики са! Съсипаха всичко, а после ще обвинят хората, че не са спазвали мерките! Много удобно! Евала политици!
  • 25 Васил

    3 5 Отговор
    Когато дупките по пътищата корупцията свършат тогава и вируса ще си отиде за по точна дата питайте Мангъра с купената диплома за вирусолог.
  • 26 Марио

    5 4 Отговор
    Никой няма да ви чака повече!!!Престанете да тероризирате хората.Всичко трябва да отвори и да си върнем нормалният начин на живот.Стига вече, докога ще продължава това???Така не може да се живее с месеци.
  • 27 Марио

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    Естествено.Така не може да стоим за неопределен период от време.Животът трябва да продължи и ние да живеем с вируса, защото освен всички неща който се изговориха е факт, че смъртността му е много ниска, дори нищожна.
  • 28 Марио

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Сух":

    Теди жертви не са жертви на вируса а на заболяванията си.Погледнете, че всичките имат по минимум 2-3 сериозни заболявания.Така не може да стоим повече.Карантината трябва да падне напълно, 3 месеца бяха достатъчни.Стига вече с този терор.

    Коментиран от #34

  • 29 Гост

    4 1 Отговор
    Този няма ли да спре да всява паника и хипохондрия!? Ще сме се "заразили" от заведения и при общуване с близки?! Млъкни бе, "мозък"... Я дай пример колко клошари има заразени, които никога не сте ограничавали да ровят по кофите и ги срещам постоянно едни и същи от 13 март, като изхвърлям бо.лука... Ако няма такива, как ще ме накараш да мисля колко "опасно" е докато спортувам или да съм на заведение? Излиза, че повечето хора се заразяват чрез вътрешноболнични инфекция, докато ги лекуват за друго по болниците, а покрай тях и персонала... Кажете истината на хората!

    Коментиран от #35

  • 30 хъммм

    2 0 Отговор
    Не знаех, чеима съзнание да се самоограничи този вирус,сигурно е доста великодушен?????
  • 31 Аха

    3 0 Отговор
    На кукувден!
  • 32 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    А нещо случайно да знаете...?
  • 33 Gen Gurko

    5 3 Отговор
    Понякога ми се иска да беше заиграла косата у нас вместо в Англия и Италия и Испания, да ви видя как щяхте да се криете като лалугери по дупките, че и да обвинявате за закъснели или липса на мерки. Но заради повечето свестни хора не мога да си позволя дори да го помисля. Вечно долна, болна, недоволна и неблагодарна работа. Това сме .

    Коментиран от #36, #37

  • 34 Сух

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Марио":

    Така е, трябва да падне, защото гладът който така или иначе идва ще се измерва в пъти. Относно жертвите това за най-уязвимите е вярно , но при достатъчно насищане с ковид или спад в имунната система на здрав индивид то той също е уязвим. Обърни внимание колко млади лекари си отидиха от вируса. Факт е, че такова чудо съществува и определено някои ще се възползват от това с неясни за сега цели..
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Истината

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Gen Gurko":

    Ти си живо олицотворение на това - вечно мрънкащ и недоволстващ и хем му се иска хем не му стиска. Като те гледам как си се паникьосал при 90 умрели от инфаркт, инсулт, черепно мозъчни травми и перитонит смях ме хваща лалугерче:)
  • 37 Учуден

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Gen Gurko":

    В Италия, Испания и Англия общия на починалите за първите четири месеца тази година е по малък от първите четири месеца на миналата, каква коса, какъв перчем те гони не знам. От друга страна България продължава да бъде на първо място по смъртност в света на 1 000 000 души за седма поредна година. И дали ще са 5 умрели или 1 000 000 ти все ще си н...ан от страх.
  • 38 покруса

    1 2 Отговор
    Вирусът ще се самоограничи, но не знаем кога. МДАА,ЩЕ СЕ САМООГРАНИЧИ ПО МЯРКАТА 60/40. ЩЕ СИ СЕДИ ВЕЧЕ В НЯКОЯ ЕПРУВЕТКА И ЩЕ СИ КЮТА. Няма да ходи по паркове и градини да си разкарва хората на синджирче.
  • 39 2020

    0 3 Отговор
    Ще се ограничи когато се заразим всички и ще ни прочисти от слабите старите болните и дебелите най читавите организми продължават към новия свят
  • 40 мангуста

    0 0 Отговор
    Вирусът ще се самоограничи когато Михаил Константинов преброи "правилно" следващите избори и Борисов задмине по тиранично дълголетие своя духовен наставник Тодор Живков.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове