Last news in Fakti

28 Май, 2020 12:04 3 208 23

Инж. Христо Николов: Течът на фекалии във Варненското езеро е спрян

  • варненско езеро-
  • тръбопровод-
  • фекалии-
  • фитопланктон

В момента се работи по премахването на дефектиралия участък на тръбопровода, който вече е изваден и укрепен

Инж. Христо Николов: Течът на фекалии във Варненското езеро е спрян - 1
Кадър: Varna24.bg

Изливът на фекални води във Варненското езеро е ограничен от миналата седмица. Тръбата е затапена от двата края. Тръбопроводът е спукан под механично въздействие, но дали се касае за преминаващ кораб, не мога да кажа. Това заяви днес Христо Николов, главен инженер на фирма "Хидроремонт - ИГ“, която извършва подводните ремонтни дейности след аварията в района, предаде Varna24.bg.

Изкоп на нова траншея по дъното за новата част на тръбопровода във Варненското езеро започва днес. Тя ще е на дълбочина 22 м, като максималното газене на корабите, които минават в района на фарватера, е 11,5 м – 12 м.

Инж. Николов обясни,че в момента се работи по премахването на дефектиралия участък на тръбопровода, който вече е изваден и укрепен. По думите му, извадени са около 270 метра, като проектът предвижда възстановяване на трасето. Новата част на тръбата, която вече е доставена, е от полиетилен, 500 мм външен диаметър.

"В момента предстои заваряване на тръбопровода, монтаж, изливане на тежести, изпитание, а в същото време подготвяме траншея, в която ще бъде положен новият тръбопровод. Траншеята трябва да е на дълбочина 22 метра. Преди това нямам представа на колко метра е била, ние открихме тръбата на дълбочина около 13 метра – разчупена на две“, коментира специалистът.

Той не се ангажира с твърдението, че тръбопроводът е ударен от кораб или, че монтажът е некачествен. Но потвърди, че причината за разкъсването на тръбата е механично въздействие.

"Ние намерихме съоръжението отгоре, разкъсано. Останалата част от тръбопровода частично е под дъното, което означава, че и другата част може да е била под дъното, но поради външно въздействие да е изкарана отгоре. Когато свръзките са се скъсали е възможно да се е напълнил с въздух и да е изплувал на повърхността“, заяви още инж. Христо Николов.

"Работим максимално бързо, за да възстановим участъка. Чисто технологично ни е необходимо време около 45 дни, но сме силно зависими от метеорологичните условия и корабоплаването, тъй като работим във водния път. Екипът е голям, но под вода работят 14 водолази. Последния прозорец за работа беше около 6 часа, надявам се да можем да работим и повече, но сме зависими от корабния трафик. Газенето на корабите е 11 метра, а полагането на новата тръба ще е на минус 22 метра, така че да не се стига до нова авария", обясни инж. Николов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    19 2 Отговор
    Сега да пуснат толстолб да изманджи плаката! Естествено обучени толстолоби от БАН които прескачат и горящи обръчи!!!
  • 2 Спрян

    15 1 Отговор
    .. докато варненци не задрьстят клозетите пак.
  • 3 гръкофил

    16 2 Отговор
    А течът на тези "неща" в черното море кога?
  • 4 Иванчо l-ви

    22 1 Отговор
    Много ми е интересно, как тръбопровода се е напълнил с въздух, на 13 метра под водата. Да попитаме главният инж.

    Коментиран от #10, #23

  • 5 Барба Гканьо

    21 2 Отговор
    Кел файда...пораженията върху природата и крайбрежието след девет месечното безконтролно изливане на фекалии във заливавече са ясно видими. Аз не бих рискувал по никакъв начин здравето на семейството си където и да е по лай..морието. Блзгодаря на господ, че ни е дал такива съседи, които са топ дестинации в летния туризъм.....
  • 6 Ахаххаха

    26 0 Отговор
    Кметър Портних се опита най-нагло да прехвърли вината за неподдържането на тръбата на предишните кметове! Типично за един герберунгел мафиот! Сега излиза, ме точно Портних е виновен, че не е взел навреме мерки за отстраняване на повредата! Мисля, че всички гербери трябва да си хващат пътя час по-скоро! Те са безкрайно вредни!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 не разбрал

    19 0 Отговор
    И сега, когато тръбата е затапена от двата края, къде се изливат 'кебапчетата'?

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Гост

    17 0 Отговор
    Оня наркоман Портних да не ходи само да друса по нощни клубове ама да си върши работата!
  • 10 Цаца (ама от едрата)

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо l-ви":

    Явно физиката не е от силните страни на инж. Николов.
  • 11 ади сега

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "не разбрал":

    В мазите на късметлиите. И чат-пат, до втори етаж - при по интензивно ползване.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иванчо l-ви

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "не разбрал":

    Ами сега стискаме и чакаме с нетърпение новата тръба.
  • 14 само питам

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изливът на фекални води във Варненското езеро е ограничен от миналата седмица. Каква е истината, защото ''спрян'' и ''ограничен'' са две много различни неща.
  • 15 Един от Варна

    7 0 Отговор
    “Варна, Варна, хубава Варна...” Имаше такава песен някога. А сега? Варна, Варна, лайняна Варна. Само този, който е обиколил Езерото с лодка непосредствено до брега при СевЗап вятър, знае какво е Варна. Варна не е входа и алеите на морската градина.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 ами

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Един от Варна":

    Много дупета станаха - съответно и много ако. Морето им дойде малко.
  • 17 заличаване на следи в

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Един от Варна":

    е имаше и една друга песен за морето- еее е е и замириса на море ее ее ееее е е и замириса на море. сега като идват от вътрешността пеят еее ее е е и за мириса на клозет, еее еее е е е и замириса на клозет. приятно къпане на черно море.

    Коментиран от #18

  • 18 само питам

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "заличаване на следи в":

    Ами те въобще идват ли от вътрешността...щото гледам по гръчко пълно с вътрешни.
  • 19 Ангелкова

    7 1 Отговор
    Сега можете спокойно да се къпете на Лайноморието. Това е природна дестинация
  • 20 лайнометката

    5 0 Отговор
    триещият да заминава да плува и да се маже за тен веднага
  • 21 до питащия от вътрешността

    5 0 Отговор
    ама то е много ясно кой ще дойте да се къпе в тия плуващи фекалии и урина. Да не са луди. Сигурно в чуждите медии яко се раздухва фекаломорие. Хотелиерите и ресторанторите да се сърдят на управата въвъ Варна и кмета от ГЕРБ. След тях и потоп. Четох по-доле че Портних бил наркоман и се друсал.Явно много месеци оди друсан и нищо не забелязва и нищо не прави. Коката 40 кила от студентски град сигур пътувала към Варна за кмета.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГЕРБ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванчо l-ви":

    МОЖЕ ВСИЧКО! Особено да транспортира въздух под налягане...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове