1 055 6

ВАП сезира МОСВ и ДНСК да извършат проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в Синеморец

РИОСВ-Бургас в нарушение на закона продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево, попадащи в природен парк „Странджа“

ВАП сезира МОСВ и ДНСК да извършат проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в Синеморец

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да назначат проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в с. Синеморец, чиито граници попадат в природен парк „Странджа“.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се споменава, че РИОСВ-Бургас в нарушение на закона продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево, попадащи в природен парк „Странджа“, местността „Поляните“ в с. Синеморец. В медийната информация, се твърди още, че за одобрените подробни устройствени планове (ПУП), издадени по реда на чл. 110 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), за периода 2017 г. до юни 2020 г. е предвидено да бъдат построени тридесет и два обекта.

В хода на проверката Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и ДНСК следва да установят извършени ли са и продължават ли да се осъществяват строителни действия в съответните поземлени имоти в землището на местността „Поляните“ в с. Синеморец и съответстват ли на издадените строителни книжа. Попадат ли поземлените имоти в обхвата на Природен парк „Странджа“, като в този смисъл спазена ли е забраната по чл. 31, т.9 от Закона за защитените територии за дейности и строителство, които не са разрешени със заповедта за обявяване на парка, плана за управление на парка и устройствените и технически планове и проекти. Издадени ли са необходимите актове, изискуеми съобразно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и ЗУТ. Следва да се уточни дали са съобразени изискванията за съгласуване на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение, извършена ли е оценка за степента на въздействие върху природните местообитания и местообитанията на видовете, предмет на опазване в защитената зона по изискванията на ЗБР и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони. На изясняване подлежат и всички останали условия за законност на строителството.

По време на проверката трябва да стане ясно дали е извършена преценка за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони, съобразно характеристиките на инвестиционните предложения. Необходимо е да се изясни и спазването на конкретните правила на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Данните, събрани по време на проверката, следва да се синтезират в доклад и да бъдат изпратени до ВАП в кратък срок.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Псевдоним

  6 0 Отговор
  Какви строителни дейности, това е окупация.
 • 2 Бесен

  7 0 Отговор
  Управниците за пари и шкафчета ще продадат майките и бащите си. Цели конституции даже се търгуват. Иначе в ЕП казаха, че правителството на ГЕРБ имало значителен напредък по върховенството на закона.
 • 3 Bit

  7 0 Отговор
  От няколко години ходя на почивка в Синеморец и сградите в местността Поляните не спират да никнат, като гъби. След дъжд качулка, дет се вика, а и съм сигурен, че няма да намерят нищо нередно, както по-принцип сме свикнали.
 • 4 Добре дошли

  2 1 Отговор
  в Бетония!!! Догодина ще имаме още повече наши летовници по гръцките плажове.
 • 5 Инфо от това лято

  3 0 Отговор
  Местните говорят за едно име там - Данчо Ментата
 • 6 chi

  2 0 Отговор
  Тези организации дето ги споменавате обслужват мафията и разбойниците, те трябва да бъдат разпуснати, щото ефекта от тяхната дейност е отрицателен.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.