Last news in Fakti

28 Април, 2023 14:10 889 15

Върховната административна прокуратура образува преписка за изпълнението на санкции, наложени от ЕС на Русия

  • вап-
  • санкции на ес-
  • русия

След получаване на информацията от ВАП ще се извърши преценка относно наличие на основанията за атакуване на незаконосъобразни актове

Върховната административна прокуратура  образува преписка за изпълнението на санкции, наложени от ЕС на Русия - 1

Във Върховната административна прокуратура /ВАП/ е образувана преписка по информация в средства за масово осведомяване, свързана с начина на изпълнение от Република България на санкции, наложени от Европейския съюз (ЕС) на Русия.

От ВАП са отчетени въведените задължения с РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 269/2014 НА СЪВЕТА от 17 март 2014 година относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и РЕГЛАМЕНТ НА СЪВЕТА (ЕС) № 833/2014 от 31 юли 2014 година относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Според регламентите държавите членки установяват правила относно санкциите, приложими за нарушение на горепосочените разпоредби, и вземат всички необходими мерки, за да осигурят тяхното прилагане като уведомяват Европейската комисия за правилата.

С Решение № 789 от 20.10.2022 г. на Министерски съвет (МС) на Република България се създава Координационна група по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, в която участват представители на всички министерства, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на Агенцията за обществени поръчки, на Агенция „Митници“ и на държавни органи, които имат функции във връзка с прилагането на ограничителните мерки на Европейския съюз.

В съответствие с правомощията да следи за спазване на законността по чл.127 от Конституцията и да предприема предвидените в правото мерки по отношение на актове и действия на административни органи и на основание чл.145 от Закона за съдебната власт, от ВАП са изискани сведения от МС и от всички министерства и ведомства, участващи в Координационната група, за предприети конкретни мерки, действия и издадени актове във връзка с наложените санкции, включително данни за конкретни санкции по отношение на физическите лица или свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи, както са изброени в приложение I от РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 269/2014; разгледани въпроси, свързани с установяването на обхвата, съдържанието, действието и позицията на страната по ограничителните мерки и с идентифицирането на компетентните национални институции по прилагането на мерките и дерогациите от тях; други действия в изпълнение на изискванията на общностното право в разглеждания аспект, както и постигнатите резултати.

След получаване на информацията от ВАП ще се извърши преценка относно наличие на основанията за атакуване на незаконосъобразни актове и предприемане на нормативноустановените мерки при незаконосъобразни действия съобразно Административнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, а при констатиране на данни за престъпления от общ характер - ще се сезира компетентната прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    15 11 Отговор
    Ембарго до дупка за алкохолните вати.

    Коментиран от #3

  • 3 Хихихи..

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    С ембарго не се движи карго.Ембарго-това е забрана,карго-това е преносимата стока,която движи Световната икономика.Разбра ли ме бе,сър вул? Или да ти повторя?

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мирослав

    8 11 Отговор
    Тоест прокуратурата за пореден път не върши нищо, но пък засипва останалите държавни служби с безсмислени искания и имитира дейност. С цел да си прави PR. Само, че го прави неграмотно, по гешевски.
  • 7 Хихихи..

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    С крадени никове и до Никозия не мойш стигна,ще ти се скъсат цървулите по пътя.Разбра ли ме бе,сър вул?

    Коментиран от #9

  • 8 Абе хилещия се сър вул

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихи..":

    Да знаеш нещо за РЕГЛАМЕНТ, САНКЦИИ ?
  • 9 Последния Софиянец

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Подложкин, ходи си прибери жената от паркинга, фесовете и разпраха мотора за 5 рубли, а ти тролиш тук за некви копейки!
  • 10 Безмозъчни

    7 12 Отговор
    Ако ЕС ви нареди да си теглите куршума, сигурно ще го направите с покорство и удоволствие. Набутахте се в ЕС и Нато, че постоянно някой да ви нарежда какво да правите, мис@ловната ви дейност липсва.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Сандо

    6 11 Отговор
    ЕС ни сложи чатала на врата,а нашите институции ще го натискат докато ни задушат.Ето така една някога процъфтяваща държава се превръща в територия.

    Коментиран от #12

  • 12 Така цъфтяхме,че

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    1989 и вързахме.Тънкопи6ковец.
  • 13 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    3 11 Отговор

    До коментар #10 от "Безмозъчни":

    НЕ ПОЗНА ТОЧНО ЕС ЩЕ ТЕГЛИ КУРШУМА НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД КАКТО НАПРАВИ С УБИЙСТВОТО НА 60% ОТ УКРАИНСКИЯ НАРОД .. НЕ ОСТАНАХА МЪЖЕ ..ВЕЧЕ И 16 ГОДИШНИТЕ СА ПРИЗОВАНИ ДА МРАТ ЗА КРАВАРСКИ ИНТЕРЕСИ ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смъртта

    1 10 Отговор
    Клането на подкрепящите нацистката шайка в Украина ще бъде такова, че ще бъдат рязани с дни, за да не умрат толкова лесно осъзнавайки какво ги чака постепенно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове