Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 08:25 2 322 33

Георги Йорданов: 10 млн. лева струва масово тестване на българите

  • георги йорданов-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • тест

Не можем да излезем от пандемията, ако не се тестваме

Георги Йорданов: 10 млн. лева струва масово тестване на българите - 1
Снимка: БГНЕС

За масово тестване на обществото ще са необходими 10 млн. лв. На базата на харченето за други неща в държавата, тези пари не са много, а не можем да излезем от пандемията, ако не се тестваме.

Това каза депутатът от БСП доц. Георги Йорданов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че сметката за цялостно лечение на едно обикновено българско семейство е солена. Тя е непосилна дори и за тестване.

"Ако в едно четиричленно семейство всички имат симптоми, за тестване и лечение трябват около 200-300 лв. на човек. Това са около 1000 лв. на семейство", коментира той.

Относно ваксините, той заяви, че чака новини за българската такава и настоя, че трябва всички български граждани да получат възможността да се ваксинират, а не да остават без ваксина, както се е случило с противогрипните.

"Около 600 броя ваксини ще бъдат достатъчни. Новите ваксини са с противоречив характер и голяма част от хората няма да се ваксинират", смята социалистът.

"За мен основното притеснение е, че човек се ваксинира, когато е клинично здрав - ваксинирането трябваше да стане много по-рано, защото януари-февруари не е подходящ период от чисто клинична гледна точка", коментира още Йорданов.

Той коментира и социалните измерения от новите, по-строги мерки. Според него, за да могат родители на деца до четвърти клас да останат вкъщи, за да ги гледат, то трябва да бъдат и адекватно компенсирани финансово, което не е било направено от управляващите. Настоящите средства, които се отпускат, няма да бъдат достатъчни.

Трябва да има безплатно и масово тестване за COVID-19. Това заяви по-рано днес зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Аз изкарах коронавируса. В началото имах много лек симптом и ако не бях отишъл да се тествам, нямаше да знам. После обаче развих пневмония. От една страна има хора, които го карат безсимптомно и не знаят, а от друга има такива, които са в много тежко състояние, но нямат пари да си платят теста. Ето затова трябва да се тества цялата държава, поясни Стойнев.

Според него държавата е закъсняла със затварянето на заведенията. "Забавлявахме се, като че ли кризата няма да дойде при нас. Всичко е въпрос на организация, но правителството е некомпетентно. Нямаме достатъчно лекари и специалисти. Когато учите 7-8 години за сметка на държавата, не може като завършите, да заминете в чужбина", коментира още Стойнев. По думите му мерките и правилата са за всички и трябва да се спазват. "Не подкрепям колегите от БСП, които не носят маски", заяви Драгомир Стойнев.

Припомняме, че Словакия проведе масово тестване на населението, което обяви за успешно и пристъпи към облекчаване на мерките.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    5 17 Отговор
    хубаво е да се направи но щтом идеията е на бсп това е пупулизам преследват други цели искат власта на всияка цена корнелия и радев аз несам сагласен

    Коментиран от #14, #23

  • 2 Тестовете

    13 2 Отговор
    ту точни , ту грешни............
  • 3 Сус ма Боре

    7 5 Отговор
    А масово чипиране, кога?!
  • 4 Ха ха ха

    7 4 Отговор
    Сег е момента баце да се бръкне да изкара от джобните за народа.
  • 5 Българин

    7 6 Отговор
    Това да не са ти г0ведата на село да ги тестваш и ваксинираш. И тоя май е платен да прокарва ковид аферата.

    Коментиран от #29

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един от многото

    6 2 Отговор
    Колко му е , колкото две-три чекмеджета.
  • 8 хах

    7 4 Отговор
    Тестовете са игра на ези тура. Аз ако съм здрав и ми покаже положителен трябва да се затварям за 14 дена ли?
  • 9 И ако

    2 3 Отговор
    се тестват хората по 120 пъти както колегите ти (от всякакви партии) , виж каква сметка излиза !
  • 10 Тестовете

    3 3 Отговор
    не лекуват от заразата и не гарантират дали някой ще се разболее или не.
  • 11 Черен Петър

    2 1 Отговор
    Е кво му е? Едно чекмедже пари! Айде Бокич, твой ред е!

    Коментиран от #13

  • 12 случаен

    3 1 Отговор
    партийните субсидии от нашите пари ще стигнат
  • 13 Бачо Киро

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Черен Петър":

    Даже туй не е. Всяка година си раздават по стотина милиона бонуси, никакъв проблем не е да се тестват всички.
  • 14 Браво Мечо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Браво .....Звяр. Ха ха.
  • 15 Собственик на четири мандри и над 2000 г

    2 5 Отговор
    По-добре раздайте тези пари на бедните!Защо България е първа на планетата по смъртност и да попитаме ли това с езика на бухалките тези които горяха маски и подлъгваха народа, че няма коронавирус? Не! И да ги ''обухалкаме'' резултат няма да има, защото българският народ е най-простият и необразован народ на планетата /Хитлeр гo e кaзaл в ceнтeнция, нo cи пролича и по македонския въпрос/, а българските протестиращи са върха на сладоледа на простотията в България! Нека не се заблуждаваме! Този вирус е създаден за да се осъществи световна нео-комунистическа революция и национализация на частния бизнес! Правителствата навсякъде са принудени да затварят всички бизнеси, като целта е унищожаването на частния бизнес и национализирането му. Какво може да направим преди да ни унищожат? Вдигаме цените до небесата и това вече се случва от март месец насам. Ако ни затворят пак в петък цените ще станат още по две. Нео-комунистите се кефят зад компютрите си като вечни и здрави завинаги на заплата от Кремъл, но компютрите и сайтовете им също могат да замлъкнат, точно както ще замлъкнат и нашите ресторанти и магазини - с табелка затворено, или спукано гърне на десктопа кoгaтo ce oпитaт дa влязaт в любимитe cи caйтoвe завинаги зa тях! Разликата е в това, че ние бизнесът имаме спестени пари в банки, буркaнбaнки или дюшeци, c кoитo мoжeм дa изкaрaмe 10-15 гoдини бeз дa рaбoтим, а вие комунистите имате ла..а в гащите
  • 16 Българка

    7 1 Отговор
    "Зaбaвлявaхмe ce, кaтo чe ли кризaтa нямa дa дoйдe при нac. Вcичкo e въпрoc нa oргaнизaция, нo прaвитeлcтвoтo e нeкoмпeтeнтнo"
    Това е голата истина
  • 17 122

    0 1 Отговор
    600 ваксини са достатъчни за 7 млн. население? Или 10 млн. лв за това население? Да не са измислили тестове за 1.50 лева? Или става въпрос за Лихтенщайн, а не за България?
  • 18 кмпт

    3 1 Отговор
    На държавните чиновници дават повече пари за заплати, отколкото ще струва тестването на всички.
  • 19 Зара

    6 2 Отговор
    Нито ще се тествам ,нито ще се ваксинирам!По-склонна съм да мисля ,че Бог съществува ,отколкото че лекари и здравната система ще ми помогнат!Ненавиждам и презирам търговците с бели престилки!Убиха с "грижите си" татко,майка и сестричката ми!Не им пука за болните,а за парите ,които ще вземат от тях!Здравната система умря след 1989г с идването на"демокрацията".
  • 20 гражданин

    1 2 Отговор
    според този комунистически другар, българите са идиоти, не могат да се пазят сами, и трябва да се тестват и обработват един по един като идиоти или животни, добре си мислете дали ги искате отново тези да ви управляват, и какво ще ви се случи веднъж като им дадете властта, на тях или на техните мекерета

    Коментиран от #24

  • 21 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Да раздадат на човек, по един милион..И всичко доволен...Богати ще бъдем.!!!.
  • 22 Буров е казал:няма по Вредно нещо

    2 0 Отговор
    В една държава от Чиновниците!!! Стигнаха вече 500 000,Търтей и Калинки!!
  • 23 ФАКТ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Значи са нужни 10 млн за тестват всички а ние сме 5 млн в БГ значи един тест е 2 лв? Защо взимат по 150 лв за тест? При такъв % печалба това е якия бизнес е още повече се замислям има или няма ковид? По между другото са ми правили вече 12 теста в Гърция без да дам стотинка. Просто бизнес извода си правете сами...

    Коментиран от #31

  • 24 Само да вметна

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "гражданин":

    Ако не си за елязал за тези 30 години ни управляват само комунисти от БСП Гроб и други комунистически структури. Но най големия проблем е да ни управляват само забравили се диктатори с не добре развити умствени качества които се правят на тарикати
  • 25 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    Не виждам смисъл от масово тестване. Може би защото не съм доктор или търговец на тестове. А може би защото теста дава представа за състоянието само в един определен момент, а в следващия нещата се развиват и променят. Тест се прави само за установяване на болен при оплаквания.
  • 26 ГЮРЛЮК

    16 0 Отговор
    НА ТОЗ ЛИЧНО АЗ ИСКАМ ДА МУ НАВРЪ ПРЪЧКАТА В МОЗЪКА ДА ВИДИ КАКВО Е ТЕСТ ЛЪЖАТА КОРОНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯНА ИНАЧЕ ЩЕ НИ ЗАТРИЯТ ТЕЗ ГАДОВЕ 240 ФАШИСТА НА БРОЙ!ВСИЧКИ СА ВКЮПА.
  • 27 ТЕСТ

    15 0 Отговор
    ТЕСТ ЛЪЖАТА ПРАВИШ СИ ТЕСТ СЛЕД ЕДНА МИНУТА СЕ ЗАРАЗЯВАШ ЗАРАЗЯВАШ ОЩЕ ХИЛЯДИ ДОКАТО ИЗЛЕЗЕ РЕЗУЛТАТА ЧЕ Е ОТРИЦАТЕЛЕН ЗАЩОТО СИ СЕ ЗАРАЗИЛ ПОСЛЕ ТЕСТА,И ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ЗАРАЗЯВАШ.ТОВА СА ВАШИТЕ ТЕСТОВЕ ЛЪЖАТА И ИЗМАМАТА ЗА СЪБИРАНЕ НА ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ ТЯХНОТО СЕМЕ БЕЗРОДНО!
  • 28 НИКОГА

    0 0 Отговор
    АЗ НЯМА ДА СЕ ТЕСТВАМ. ПРОВАЙТЕ ДА МЕ ЗАСТАВИТЕ.
  • 29 Казуар

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Като отказваш да се ваксинираш и се разболееш, трябва да си платиш сметката за лечение.

    Коментиран от #30

  • 30 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Казуар":

    Всеки си решава. Ваксината не е за ковид, а с друго действие.
  • 31 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ФАКТ":

    Щото с такава помия ни заливат, и най простия може да сметне че 5мил по 2 лв са 10,човек да се смее ли да плаче ли на такива глупости аман, и хората вече не умират от ковид а заради него щот гледат само как да ликвидира старите и болните ковида е само причината да си мият ръцете пред останалите овце
  • 32 тикваТА

    0 0 Отговор
    Виж ти ! Само 10 000 000 ли ? Почти половин шкафче от бойковата спалня ! Колко му е ?
  • 33 Васил

    0 0 Отговор
    Колкото малкото чекмедже на диктатора. Хубаво викаш да ни тестват добре а тези дето влизат кой? Контрола на границата е нулев то и граница нямаме всичко е разграден двор.