Last news in Fakti

10 Декември, 2020 10:00 7 474 19

Проф. Чорбанов: Не смятам, че Бил Гейтс се вълнува какво се случва в Чирпан (ВИДЕО)

  • проф. андрей чорбанов-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • бил гейтс-
  • конспиративни теории

''Ужас около ваксините не трябва да има, а само умерен скептицизъм'', смята имунологът

Проф. Чорбанов: Не смятам, че Бил Гейтс се вълнува какво се случва в Чирпан (ВИДЕО) - 1
Проф. Андрей Чорбанов, снимка: Евроком

''Идеята в никакъв случай не е да се спъва държавата или още пък по-малко да се прави проблем на държавната политика, но когато има теми и неща, по които човек е компетентен, човек трябва да бъде на инат. Досега не съм го казвал, но е важно когато хората получават съвети да знаят от кого и дали можеш да се довериш. Разбира се, хората в науката, когато са лошо настроени, настроението е негативно и лично. Всеки може да влезе в специализираните научни сайтове и да види всички публикации на един автор, че той работи с ваксини, че той е подобрявал стандартни ваксини. Тогава ученият не би следвало да мълчи. Затова няма атаки от учени по отношение на това дали съм компетентен. Лошото е, когато хората реагират в зависимост от техните мнения''. Това коментира проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, в ефира на предаването "Честно казано с Люба Кулезич", което се излъчва по ТВ Евроком.

"Тези, които ме критикуват и не са съгласни с мен, никой няма да каже: "Този човек е правил цял живот ваксини, сигурно е компетентен"'', допълни проф. Чорбанов.

"Важно е да се коментира, че аз съм завършил генно и клетъчно инженерство. Много е важно, защото ваксините срещу коронавирус, които в момента се представят, и двете са продукт на генното инженерство. Когато се каже генно инженерство хората си представят Франкенщайн или модифицирани домати, които ходят по улицата. Това е една много дълбока крайност, но много генно-инженерни продукти има. Като се започне от примитивни неща като бирената мая, инсулинът също. Така че то е в много аспекти, а в молекулярната биология то прави така, че да се създават нови генерации ваксини, нови модерни лекарства, подобрени източници. Генното инженерство е пътят за внедряването на най-доброто в нашия живот", каза още той.

"Всички антиваксърски настроения се припокриха с многото неизвестни въпроси около новите ваксини. Що се касае до класическите ваксини, ако има движение "ЗА" ваксините, аз ще бъда отпред да нося знамето. Аз съм твърдо за ваксините. Всякакви конспиративни теории, Бил Гейтс и чиповете, биха били интересни за епизод на "Междузвездни войни". Не смятам, че Бил Гейтс се вълнува какво се случва в Чирпан. Ваксините са бизнес, като всичко останало, което се продава, и което се купува. Ако медицината и науката гледат на ваксините за средство за предпазване на здравето за тези, които го произвеждат, разбира се. Никоя от фирмите, които произвеждат ваксини не е част от "Органа на спасението", така че те не го правят безкористно", коментира имунологът.

"Ужас около ваксините не трябва да има, а само умерен скептицизъм. Мястото, на което вирее ужасът от ваксините е същото място, на което вирее ужасът от коронавируса. Властовите структури вкарват този проблем, като се започне от световните, та до местните. Самият факт, че започнаха по изключително таен начин да се водят преговорите за ваксините, доведе до това хората да мислят, че нещо ще бъде направено преди да бъде направено", допълни той.

По думите му страхът на световните правителства доведе до това, че ваксината беше произведена толкова бързо. "Ваксините бяха разменна монета за американските избори, всеки един президент и министър-председател иска да бъде този, които да каже, че е донесъл спасението на нацията. Спасението е фактът, който ще е основополагащ. Колкото по-висока е заплахата, толкова по-смислено ще е спасението", каза проф. Чорбанов.

''Ако се вземе статистиката, в която се виждат хората, с които вирусът контактува, отново ще кажа, че голяма част от хората не реагират, защото имат високо ниво на клетъчна защита. Нищо, че тези хора се определят като потенциално заразяващи, защото те не са регистрирани като болни, не са преминали заболяването и теоретично те са потенциално заразни'', заяви още имунологът.

"Вирусът е опакован в специални липидни наночастици, чиято функция е да минава през липидните мембрани. Той ако не е липиден няма да влезе. Предвидено е да влезе сам, за да може клетъчният апарат да направи сам белтъка, която тази информационна РНК входира. Чисто теоретично самото РНК не може да направи никакви промени, няма как да се вгради в ДНК. Въпросът, който задавам е следният: Какво ще се случи, когато позитивен човек се ваксинира срещу вируса без да знае? Защото този вирус, освен че носи своята конструкция, той носи и своите ензими, които да обърнат РНК в ДНК. Този постулат все още не е проверен и не е доказано", поясни професорът.

"Нормалният път на ваксините е дълъг. За тестовете именно, за да се избегнат всякакви теоретични постулати, касаещи тестове във времето. Краткотрайни ефекти няма, а странични реакции има всяка ваксина, но в рамките на нормата. Обаче дълготрайните ефекти на ваксината не са ясни. Статистиката показва, че някои хора реагират тежко на ваксини и на лекарства, но заради техните генетични особености. Опитът обаче ще покаже какво ще се случи в по-дълготраен план. Критиките са, че в проучванията не са включени някои рискови групи, но те не са толкова много спрямо общия брой. Има различни болни групи, както и възрастови групи, но броят им не е толкова голям спрямо здравите хора. Няма бременни жена и деца", допълни още проф. Чорбанов.

"Ще бъда ваксиниран с тази ваксина конкретно, само ако бъда принуден, ограничен да пътувам и ми се вземат правата под някаква форма. В момента за тези неща само се говори и са на теория, но ще бъде изключително дискриминационно, защото ако някой изисква пътуването ми да бъде съпоставено с ваксинация, то тогава в тези ваксинални книжки трябва да бъдат поставени всички ваксини, да се проверят всички ваксини и да се види дали всеки, който пътува, ги спазва или не Както и да се каже, че това е норма на присъствие в дадена държава", добави още имунологът.

Интервюто на Люба Кулезич с проф. Андрей Чорбанов можете да видите и във видеото след 51:55:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 7 Отговор
    Чичко Бил (портите към Казана) и Лукавия вярват във всеки един Ганчовец, независимо дали вие вярвате в тях.
  • 2 3ед4е3всдь2яв

    25 5 Отговор
    Да, Гейтс не се интересува от това какво става в Чирпан. Той открито и в прав текст лобира за бързо и безвъзврано намаляване на човешката популация, та чак пък да се интересува от Чирпан!
    Мдаааа.

    Коментиран от #17

  • 3 Вьлнува се вьлнува

    17 3 Отговор
    Ваксинка тук ваксинка там... Капка по капка..... Билиард в зелено са гласували за ваксини само в Сев. Хамерика.....
  • 4 Патент WO/2020/060606

    24 4 Отговор
    Професоре, прочети Патент WO/2020/060606 После ни кажи още ли мислиш, че БилГейя е чвеколюбец и добър човек и ни мисли доброто ???? Няма конспирация, само факти !

    Коментиран от #13

  • 5 Аз Чирпан.

    9 3 Отговор
    Никой пък в Чирпан не го вълнува, че Бил-е Гей сега геьовете са на мода и са навсякъде.
  • 6 Матей

    3 9 Отговор
    м-ТЪЙ ЛИ БЕ,пр-ъ-дл.льо,много ти знай балалайката.той Бил-ГЕЙ МОЖЕ ДА НЕ му дреме за някой си град или еди-кой-си,ама ти м попадаш в мрежата като други милиони дребни рибки.Я,го виж ти,подигравателни теории ще си извърта,извъртай с-уДЖУ.ка колкото си искаш,дрънкай си!Ще ви ска-пя май-мунс-ките чо-тур-и.Ще видите едни ваксини през крив макарон.
  • 7 без коментар

    8 1 Отговор
    сър Джон Бел, професор по медицина в
    Оксфордския университет, и част от
    екипа на GAVI – сър Джон е член на SAGE
    (Научно-консултативна група за спешни случаи)
    и е в състава на правителствената работна
    група за ваксина – разработвайки коронавирусната
    ваксина на AstraZeneca. В това интервю той заяви, че
    „тези ваксини е малко вероятно да стерилизират
    напълно населението. Много е вероятно те да имат
    ефект, който работи в %, да речем 60 или 70%. „
  • 8 без коментар

    4 2 Отговор
    сър Джон Бел, професор по медицина в
    Оксфордския университет, и част от
    екипа на GAVI – сър Джон е член на SAGE
    (Научно-консултативна група за спешни случаи)
    и е в състава на правителствената работна
    група за ваксина – разработвайки коронавирусната
    ваксина на AstraZeneca. В това интервю той заяви, че
    „тези ваксини е малко вероятно да стерилизират
    напълно населението. Много е вероятно те да имат
    ефект, който работи в %, да речем 60 или 70%. „
  • 9 селтак

    3 1 Отговор
    Ха та да си додем на приказката!
  • 10 един от многото

    5 0 Отговор
    Да бе , защото на хората от Чирпан им е през онази работа за Бил Гейтс!
  • 11 К. Л. М.

    10 1 Отговор
    Не ни трябва ЕС и НАТО, нито ваксини на който не се знае какво съдържат. Трябва ни нормални условия за живот на всички българи. Бог да пази всички българи.

    Коментиран от #18

  • 12 Просветен илюминат

    3 0 Отговор
    А трябва ли да се вълнува?
  • 13 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Патент WO/2020/060606":

    И какво общо има криптовалутата и професора като споделяш този патент?
    Погледнах в търсачката не намирам нещо конкретно освен и 666 което е пак някакъв знак и т.н.
  • 14 Аз40

    1 0 Отговор
    "Генното инженерство е пътят за внедряването на най-доброто в нашия живот"
    Като ГМО в храните. Чипирайте си го в дясното полукълбо, добитък! Той е суперски-генно-инженер :D
  • 15 Мечо Пух

    8 0 Отговор
    Давай ПРОФЕСОРЕ все така! Не обръщай внимание на неграмотниците и без тях Земята се върти. В такива умни хора ни е надеждата, доколкото я има.
  • 16 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    5102 -РИ " ПРОФЕСОРЕ " И ЧИРПАН НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ БИЛ !? ЕВРЕЙСКО -ЦИОНИСТКИЯТ МНОГОКРАТНО ОТПЕЧАТАН ДОЛАР -Е В ОСНОВАТА НА ГЕЙТЩИНАТА И + !!!!!!!!!!!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Психиатър

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "К. Л. М.":

    И акъл не ти трябва видимо от глупостите които си написал

    Коментиран от #19

  • 19 Дрън-дрън/та пляс

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Психиатър":

    И защо да е написал глупости човека,бе смешен??! Ейии,това нискоинтелигентни форми на живот сте голяма работа значи! От толкова коментари,да се намери някой що-годе по-смислен и веднага ще се намери някой хулигански,като твоя случай с мозък на амеба,да го оплюе. Ей за това няма да се оправим!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове