Last news in Fakti

11 Януари, 2021 14:12 1 243 12

Ахладова обсъди съдебната реформа с комисаря по правосъдие на ЕС

  • десислава ахладова-
  • съдебна реформа-
  • дидие рейндерс

Сред другите теми беше дигитализацията в съдебните системи

Ахладова обсъди съдебната реформа с комисаря по правосъдие на ЕС  - 1
Снимка: МП

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова проведе днес видеоконферентна среща с комисаря по правосъдие на ЕС Дидие Рейндерс. Двамата обсъдиха хода на реформата в съдебната система у нас и набелязаха редица моменти за бъдещо сътрудничество.

Ахладова представи пред комисар Рейндерс информация за мерките по изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия за върховенството на правото за 2020 г., включително и плановете за реформа по отношение на отчетността и наказателната отговорност на Главния прокурор.

В отговор на въпрос от комисаря по правосъдие, министър Ахладова информира за стъпките, предприети от българска страна за подбор на европейски делегирани прокурори.

Сред другите теми беше дигитализацията в съдебните системи, като Ахладова очерта предложените от Министерство на правосъдието мерки в областта на въвеждането на електронно правосъдие. „Чрез заложените мерки за дигитализация на съдебната система се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на производствата пред съда. Очакваме чрез тях да се надградят постигнатите резултати в реформата на съдебната система, в резултат на което да се оптимизира отчетността и да се повиши ефективността и прозрачността на органите на съдебната власт, както и доверието на гражданите и бизнеса в тях“, посочи министърът.

Двамата се обединиха около позицията, че електронното правосъдие и занапред ще остане един от основните приоритети, както на ЕС, така и на България. Комисар Рейндерс изрази готовността на Комисията да окаже техническо съдействие при дигитализацията на основните информационни масиви за гражданите и бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    16 3 Отговор
    Д а пращат съдии от ЕС. за да разледват нашите магистрати ,че ако дапочнат да ги вкарват в затвора , трябва Куциан и Белене да се отворят !!
  • 2 Киро Брейка

    21 4 Отговор
    Първо оставка на Гешев после върховенство на закона и съд за герб
  • 3 яко ни лъжат

    19 3 Отговор
    Бойко ни съсипа: 45% спад в обявите за работа... Дори при ИТ-тата...

    Това е съвсем официална статистика. Икономиката е в нок-даун, а бюджетът, който Бойко така щедро харчи, че пълни от заеми.

    Кой и как ще ги изплаща - не е ясно.

    На 12 месечна база, обявите за работа за декември 2020, спрямо съдия месец на 2019 г. са 45% надолу. Това е катастрофа.

    Крушението е пълно, защото засяга дори експортно ориентирани отрасли като софтуера и ИТ-тата.

    По-малко работници търсят практически вече всички сектори на икономиката. Най-голям спад на обявите за работа се наблюдава в строителството, здравеопазването и производството.

    Това със здравеопазването е друг парадокс - представете си какво е състоянието на болниците, след като насред пандемия НАМАЛЯВАТ търсенето на персонал.

    Истината е, че икономиката е в пълен банкрут, а Бойко успешно провежда политиката "след мен - потоп"...
  • 4 Протест срещу безобразията в България

    9 2 Отговор
    Дългите месеци заливане с негативна информация, статистики за болни и за смърт, са причина много хора, като голяма част от тях са и деца, да развият тревожни състояния и депресии. Последиците от тези преживявания могат да бележат целия ни живот. Ние желаем да съхраним децата и себе си не само физически, но и психически.
    Дискриминирането на определени професии, противопоставянето на спорт с изкуство, са изключително порочни практики. Няма логическа и адекватна обосновка за взети решения, кой да посещава зали и кой не! Липсата на компетентност, какво представляват видовете физически активности, независимо дали са спорт, изкуство или други занятия, води до недомислици в текстовете на заповедите, които объркват и преподаватели, и обучаващи се. Чрез подобни непоследователно взети решения се погубват мечтите на децата ни да бъдат професионалисти в сферата на изкуството, да се изграждат като уверени и пълноценни граждани! Спрете да им режете крилата! Уважавайте хората на изкуството, които са лицето на България!
    С уважение,
  • 5 Последния Софиянец

    17 3 Отговор
    А на осми януари Бойко и Гешеф се скриха от Европейския парламент.Сега тая калинка замазва.
  • 6 адаша

    10 2 Отговор
    "Двамата обсъдиха хода на реформата в съдебната система у нас и набелязаха редица моменти за бъдещо сътрудничество." Ама как пък звучи само! Нещо като "светли бъднини "! Като "петилетката в съкратени срокове "...
  • 7 Българка

    15 2 Отговор
    Съдебната ни система е нереформирана, а трябва спешна реформа. Да се закрие длъжността главен прокурор и да се извади прокурорската гилдия от ВСС, защото прокурорите както и адвокатоте са страни в делата.

    Коментиран от #11

  • 8 Горкия

    4 2 Отговор
    човек !
  • 9 Татко Махно

    4 7 Отговор
    Каква съдебна система, какъв ЕС?! В тоя чат всички сме анархисти и русофили - напред към Сибир и правосъдие, чрез Путин!
  • 10 Анализатор

    9 1 Отговор
    тази въобще защо я питат ?
    Пък и те вече са пътници !
  • 11 Допълвам

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Да, трябва спешна реформа, НО СЛЕД ИЗБОРИТЕ !!!
    БЛАГОДАРЯ, ЗА РЕФОРМИТЕ НА ГРОБ, АМА НЯНА НУЖДА !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове