Last news in Fakti

17 Януари, 2021 11:49 3 836 53

Доц. Велизарова: Няма да успеем да посрещнем следващата зима ваксинирани

  • доц. светлана велизарова-
  • детски пулмолог-
  • ваксини

Според детския пулмолог възрастните заразяват повече деца с COVID-19, отколкото обратното

Доц. Велизарова: Няма да успеем да посрещнем следващата зима ваксинирани - 1
Кадър бТВ

Дори при частично разхлабване на мерките, случаите на COVID-19 ще се увеличат, защото заразата се разпространява по въздушно-капков път. Това обяви в „Тази неделя“ по бТВ доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника в Белодробната болница „Света София“.

По думите ѝ това не означава удължаване на „локдауна“. Тя допълни, че според нея има скрита заболеваемост, която не се отчита от официалната статистика.

„Мисля, че около 2 млн. българи вече са се срещали с инфекцията. Това означава, че всяка следваща вълна ще бъде по-слаба. Ние не можем да бъдем затворени завинаги“, каза още тя.

Доц. Велизарова обясни, че няма данни по-заразната мутация на вируса, която циркулира предимно във Великобритания, да причинява по-тежки симптоми. Тя допълни, че този щам е забелязан у нас още през юни месец.

„Въпрос на генетична разположеност на дадено население е по-високата или по-ниската възприемчивост на даден щам. Трябва да отворим частично от края на януари, учениците трябва да се върнат в клас – не може повече. Ще загубят пълна година“, добави тя.

Според пулмолога всички инфекциозни болести при определен процент от пациентите причиняват миокардит, независимо от възрастта, а COVID-19 не прави изключение.

„Много повече деца се заразяват от възрастните, отколкото те заразяват възрастните. Засега няма данни децата с диабет да прекарват тежко заболяването. Вирусният товар, който носят децата е много по-малък, затова разпространяват по-малко заразата“, добави експертът.

Доц. Велизарова посочи, че преди 10 дни се е ваксинирала и скоро ѝ предстои поставянето на втора доза. Тя обясни, че няма вероятност хората да не получат втората си доза от препарата, защото тя не е използвана за друг човек, а се съхранява. По думите ѝ до юни месец страната ни трябва да получи 1,5 млн. дози от препаратите на „Пфайзер“/ „Бионтех“ и „Модерна“, като те ще стигнат за 750 хил. души.

„Това хич не е обнадеждаващо, защото при това количество ние няма да можем да посрещнем ваксинирани следващия есенно-зимен сезон. За векторната ваксина на „АстраЗенека“ в момента не са дадени много точни данни, казва се, че ефективността ѝ е между 70 и 90%. Аз бих избрала информационна РНК ваксина, защото тя е революционно постижение за човечеството“, каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    70 5 Отговор
    Алооо, джурналятя , днес е неделя и оставете хората на мира ! Стига с тези ваксини ! Който иска да си я бие ? Нека всеки живее, както иска, а не , както му налагат !

    Коментиран от #12, #39

  • 2 Тодор Живков

    46 3 Отговор
    Идват народните ритници.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дон Чико

    29 2 Отговор
    В тая “държава” само аз и чепът ми Янко още не сме някакви доценти или професори по нещо. Ганьовците са племето с най-много учени на брава от стадото, безспорно.
  • 5 аз няма да се ваксинирам

    37 3 Отговор
    Никота не съм ползвал каквито и да са противогрипни ваксини, просто живея и се храня здравословно и не се разболявам. Ковид19 го изкарах лятото с леко отмаляване за няколко дни и затуба на всус и мирис. Ако ядете боклуци и живеете като мърди, ваксината няма да ви помогне, ни е за повече от няколко месеца. На здравната система трявба да ви е станало ясно че не трябва да разчитате.

    Коментиран от #48

  • 6 Оги

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Данъкоплатци":

    Нещо си се объркал, пич. Какъв народ, какви 5 лева? Говориш за БГ! Усети се!
  • 7 Хахаха

    29 4 Отговор
    "Тя обясни, че няма вероятност хората да не получат втората си доза от препарата, защото тя не е използвана за друг човек, а се съхранява."...тази ако беше доктор с истинска диплома щеше да знае, че втората и се доза, съхранявана в хладилник Зил, вече не става за нищо.

    Коментиран от #17

  • 8 Последния Софиянец

    38 0 Отговор
    Давам и моята ваксина ,да се успокои.
  • 9 Предложение

    36 3 Отговор
    За да бъдете обективни журналисти мисля, че е редно да пускате статии и за хора, които са против набързо скалъпената ваксина, а те са 90% от населението.
  • 10 Ивелина Дойнова

    29 1 Отговор
    ГЕРБЕРИ, Да ви поглъща цунами че вече ни се драйфа от вас. Няма да гласувам за вас както гласувах. Опурочихте гласа ми. Оставите цялото ми семейство без работа. Ще ми даваш без лихвен КРЕДИТ. ОТКОГА НА КРЕДИТА, ЗАЕМ, ЗАДЪЛЖЕНИЕ МУ СЕ ВИКА ПОМОЩ. НЯМА И ЗА БСП, ДПС, ВОЛЯ, НАКАЗАТЕЛНО ЗА ШУТОВЕ ШОУМЕНИ.

    Коментиран от #14

  • 11 Престанете

    30 0 Отговор
    Бре Престанете,Уморихте населението от Глупости и лъжи.
  • 12 Лост

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Той и Господ работил шест дни и седнал да си почини, но явно луд умора няма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И аз гласувах

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ивелина Дойнова":

    И имам стотици познати дето гласуваха за Геръ,но с затваряне и мерките Ще духат супата на 04.04.2021
  • 15 Учуден

    29 1 Отговор
    Доцентке, не зимата ами и есента няма да я посрещнеш ваксинирана, все пак ефекта на ваксината трае максимум 6 месеца. А ефекта и както стана ясно е трагикомичен - не предпазва от заразяване, не предпазва от предаване на вируса, единственото е, че ако пипнеш безсимптомния грип ще го изкараш по леко.
  • 16 321

    27 1 Отговор
    Кой би вярвал на правителство, което подлага на геноцид народа от години, че му мисли доброто слагайки му ваксина!? Първо оправете заплатите и вдигнете жизнения стандарт и като няма какво друго да подобрявате, тогава ми предлагайте "безплатна" ваксина и може да си помисля! Дотогава предпочитам да умра от куршум, отколкото да вегетирам с месеци и години от отровата, която явно ни предлагат!
  • 17 Ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Ти си голям умник, а, Зил и диплома коментира тук и то с ток от руски реактори не Зил ама поне връстници на въпросния, или и те не стават, а :)), то се вижда по коментара ти кой за какво става ха, ха, ха
  • 18 Милен

    22 0 Отговор
    Абе луди ли сте, какви ваксини, ако спрат да ни ръсят всичко ще се оправи, ковида ще изчезне
  • 19 Аз40🏴‍☠️

    20 0 Отговор
    Тази пак е трол на вакси-картела. Говори за % на ефективност от неизпробвани гмо-ваксини. Много "професионалисти" се навъдиха покрай този корона-маркетинг.
  • 20 киро

    15 1 Отговор
    Да я посрещнат отзад в Анадола,дано!
  • 21 пророк Исай

    14 0 Отговор
    Новината ме успокои ! И тази година ще си живея спокойно !
  • 22 Доктор Иванов

    12 0 Отговор
    Аз бих ти дал моята ваксина и да ти я сложа в устата за да не говориш глупости.
  • 23 big

    16 0 Отговор
    А защо да се ваксинираме? Първо тази ваксина е преди всичко икономическа отколкото здравословна! Второ, това е вирус и него ще го има винаги, дори далечното бъдеще, разбира се с друга модификация. Да оставим настрана въпроса, че след една година все още не се знае как се разпространява и оттам да се предпазим по някакъв начин. Всички взети мерки досега се оказва, че не работят, дори тези със жесток локдаун. Явно не е това, което трябва!
  • 24 Четник

    14 1 Отговор
    Това е бизнес за милиарди,никой няма да се откаже току така от него.Помня как няколко месеца преди КОВИД19 средствата за масова пропаганда и дезинформация тръбяха каква люта финансова криза се задава на хоризонта без да уточнят от къде ще се зароди.Но с времето всичко си идва на мястото.Това е биовойна срещу нас.
  • 25 А де

    13 0 Отговор
    Няма ли най-накрая някой да каже #КОЙ, адже ба, пусна вирусчето ?
    Ей тая тема искам да се върти из пространството, медийно, интернет, политическото.

    Коментиран от #38

  • 26 Къна

    14 1 Отговор
    Правете точно обратното на това,с което ви зомбират.А тази госпожа е за съд за разпостранява е на неверна информация за ваксини в полза на Пфайзер.
  • 27 Този

    10 0 Отговор
    Как лъже тая,в началото на статията била се ваксинирала а на края пише че би избрала PHC ваксина.Гадни лъжци
  • 28 2 и 200

    18 0 Отговор
    последния път ,когато ме ваксинираха беше при социализма,но тогава ваксинити не бяха политическо оръжие и може би затова съм още жив!
  • 29 Този с ваксината

    9 0 Отговор
    Как лъже тая,в началото на статията била се ваксинирала а на края пише че би избрала PHC ваксина.Гадни лъжци
  • 30 Този с ваксината

    8 0 Отговор
    Как лъже тая,в началото на статията била се ваксинирала а на края пише че би избрала PHC ваксина.Гадни лъжци
  • 31 Този с ваксината

    7 1 Отговор
    Как лъже тая,в началото на статията била се ваксинирала а на края пише че би избрала PHC ваксина.Гадни лъжци
  • 32 Този с ваксината

    6 1 Отговор
    Как лъже тая,в началото на статията била се ваксинирала а на края пише че би избрала PHC ваксина.Гадни лъжци
  • 33 Този с ваксината

    6 1 Отговор
    Как лъже тая,в началото на статията била се ваксинирала а на края пише че би избрала PHC ваксина.
  • 34 Този с ваксината

    4 1 Отговор
    Как л... тая,в началото на статията била се ваксинирала а на края пише че би избрала PHC ваксина.
  • 35 Този с ваксината

    7 1 Отговор
    Как л... тая,в началото на статията била се ваксинирала а на края пише че би избрала PHC ваксина.
  • 36 КАПИТАН СМЪРТ

    1 2 Отговор
    СНЕГ КРУЖИТСЯ ЛЕТАЕТ, ЛЕТАЕТ :)
    СЛАГАТЕ КЪНКИТЕ И... ФИУУУ! :)
  • 37 Васил

    10 1 Отговор
    И как установи кои повече се заразяват като не е направила нито едни изследване. Това е истината за нашите доценти и професори неграмотни и говорят постоянно глупости в медите.

    Коментиран от #40

  • 38 гост769034пр

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "А де":

    Ще кажат ама .........ще ги бият през кунките и по зъбките. Интересно какво правят тайните служби на Щатите,Израел,Русия, Великобритания със толкова много заразени и с най-добрите шпионски служби.Ей това ми е интересно.
  • 39 Гостеее

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    За оная с косата няма събота или неделя. Не се прави на смел боец, а пишеш на топло от хола колкото да не заспиш. Като пуснат учениците от февруари и след месец ще гледаме пак затваряне. А колкото до ваксините - едно че ги няма тук, всичко върви на опаки и не виждам как до юни месец ще има толкова ваксинирани!
  • 40 Лайка

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Васил":

    Васко, на всякъде по света е едно и също. И без изследвания да правиш, то се знае от другите около нас държави. Мисли повече и не пиши глупости. Аз загубих двама близки вече. Не го пожелавам на никого!

    Коментиран от #44, #45

  • 41 Де НИРО

    6 0 Отговор
    Ваксината уронва човешкото достойнство!
  • 42 УШавите

    3 1 Отговор
    Ами сам0убий се тогава б0клук.
  • 43 Тази

    5 0 Отговор
    Я познавам и е пълен боклук
  • 44 ББПП

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Лайка":

    Как не те е срам да лъжеш? Мислиш , че като си анонимн0 няма да те застигне Божието наказание? Минавате всякакви граници троловете на тикв0ча.
  • 45 име

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Лайка":

    А защо ги загуби? Починаха от усложнения от инфекцията, или от странични усложнения на съпътстващи болести. Защото и аз имам двама близки починали, едната леля дълго време не искаха да я приемат в болница, а след като влезе, не я лекуваха от друтите и заболявания. А другия чичо го приели с усложнения, закрепили го следобяд и го оставили цяла вечер без да го погледнат, а на сутринта бил починал. Мисълта ми е че хората си отиват не защото вируса е страшен, а защото здравеопазването е бом-бок и за това трябва да се търси отговорност на крадците, които шетат от 10г.
  • 46 я да бягаш

    9 0 Отговор
    А кой ? каза , че ИЗОБЩО се стремим да се ваксинираме !!!!! НЕ ОБСЕБВАЙТЕ хората .
  • 47 Ликова

    2 0 Отговор
    Ама те политиците се ваксинираха, какво ги е грижа за останалите! Сега даже и ще продадат част от откраднатите ваксини...
  • 48 A, разбрах

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "аз няма да се ваксинирам":

    Не си се разболявал, ама си изкарал Ковид леко...
  • 49 sdf9sdf

    2 0 Отговор
    Няма да успем с ваксините до другата година....
    Ми още по-добре. Надявам се никога да не успеете.
  • 50 К.К.

    0 0 Отговор
    То докато ваксинират един милион души на първите няма да има и помен от антитела.
  • 51 глоги

    0 1 Отговор
    Според детскАТА пулмолоЖКА възрастните заразяват повече деца с COVID-19, отколкото обратното.Няма да успеем да посрещнем следващата зима. ТОЛКОЗ.
  • 52 В едно е права

    3 0 Отговор
    доцент Маринова, а именно, че вече ще заболяваме по-малко. Не заради ваксините, а заради преболедувалите 2,5 милиона българи с естествен имунитет.
    Стадният имунитет го изграждаме бавно, но не е и необходимо да е по-бързо чрез ваксинации. Защото ваксинациите са за слънчасалите овци от стадото.
  • 53 Анти

    1 0 Отговор
    Значи до тогава имаме шанс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове