1 505 26

Учен: Пандемията няма да промени нищо в демографията на България

Има тенденция на миграция от града към селото, защото населението е застаряло, обясни антропологът доц. Рачо Стоев

Учен: Пандемията няма да промени нищо в демографията на България
Снимка: Shutterstock

Ниска раждаемост и силна миграция – това са причините за обезлюдяване на българските села, смятат писателят и географ Георги Бърдаров и антропологът доц. Рачо Стоев.

„Това, което се случва в България, е част от световните процеси, не сме изолиран остров. В началото на 19 век градското население в света е 3%, сега е 53%, а до края на този век ще е 70%. Имаме държави като Германия, Белгия, Исландия, където градското население е 90%- това е естествен процес. Ниската раждаемост също“, посочи Георги Бърдаров в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Според него обаче, този процес на свръх урбанизация, на обезлюдяване на малките населени места, ще достигне точка на насищане и след това ще има обратен процес.

„В момента има и обратна тенденция на миграция от града към селото, защото самото население е застаряло, то се връща на село. Във Франция има селища, където 85% от младежите напускат селото си, за да се върнат след пенсия“, обясни и доц. Рачо Стоев.

Според географа Георги Бърдаров, пандемията няма да промени нищо в демографията на България и дори временно някои хора да се върнат в малките населени места, после пак ще отидат там, където имат работа.

„В бъдеще млади хора, така наречените дигитални номади, все по-често ще предпочитат екологичната среда на селата, отколкото забързания динамичен живот в градовете.

Това обаче ще бъдат села от изцяло нов тип, каквито вече има в Западна Европа“, смята той.

Всяка година намаляваме с около 40-50 000 души – колкото един средно голям град в България, тази година и повече заради пандемията 17000 смъртни случая повече тази година, посочиха експертите.

„Ниската раждаемост е породена от обективни фактори и е характерна за цяла Европа. Можем да повлияем върху смъртността, която е свръхвисока и върху младото население. Дори да раждат по едно – две деца, ако остават в България, това ще повиши контингента на младото население“, отбеляза Георги Бърдаров.

Той припомни, че имаме една от най-ниските средни продължителност на живота в ЕС.

„България и Германия са на първо място в света по брой на хора над 60 години в едно домакинство, само че в Германия има значително по-голяма продължителност на живота“, отбеляза и доц. Рачо Стоев.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Мутафчийски

  20 1 Отговор
  Яко се мре! Ама нищо не се променило.

  Коментиран от #8

 • 2 ТаУмВзе

  24 1 Отговор
  Вече и демографски Срив няма според герберастките калинки от чекмеджето. Гаврата и пропагандната промивка продължават с пълна сила.
 • 3 Бойку шкафа

  25 2 Отговор
  Аз ще променя демографията..Ще накарам целия народ да се изсели от България.
 • 4 гост

  10 19 Отговор
  Стига вече глупости с тая "миграция" !!!! Писнаха ми вайкания на пенсионери как селата се "обезлюдявали" !! Ами ще се обезлюдяват и още как !! Това дори в Китай не могат да го спрат , да не говорим в Европа , па да не говорим в България !!! Никой на тоя свят не може да осигури на един млад човек и една стотна от градската среда и условия на живот в едно село с 1000-2000 , та ако ще и 5 000 души , да не говорим в такива с по 200-300 !! Светът е в 21 ВЕК !!!! Проумейте го най-после , ако някой пенсионер иска да си отива на село , не чакайте младите да се загробват там !!
 • 5 Behemoth

  7 5 Отговор
  Разбира се ,че няма проблем.....българите са били не повече от милион през средновековието чак до 18 век после започва ръст на популацията и сега намаляване което ще се стабилизира на около 4 милиона българи и милион и нещо Други ХАХАХА...

  Коментиран от #13

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 Протест срещу безобразията в България

  19 1 Отговор
  Станахме по-големи роби от всякога. Искат необезпокоявани да си нагласят и изборните резултати...На тези избори борбата ще е на живот и см@рт за да спечелят, очакавам неочакваното... Искам да ме оставят аз сама да си преценя как да се пазя, нямам нужда от тяхната лицемерна загриженост.
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 не е вярно бе хора

  14 1 Отговор
  За 10г престъпно управление на опг ГРОБ България обезлюдява с 50хил на година, 33 хил емигрират, от които над 5 хил са деца, и 17 хил отрицателен прираст. И това е въпреки бума на циганите. ВСЯКА ГОДИНА! И в условията на пандемия тези боклуци мислят само как да крадат, каква помощ за безработните и фирмите е 1 година след като са затворили да им дадат пари. А на децата и учителите никакви таблети или лаптопи. Ще продължаваме да обезлюдяваме ако позволяваме такива некадърни крадци да ни управляват.

  Коментиран от #10

 • 10 ФАКТ Е

  14 0 Отговор

  До коментар #9 от "не е вярно бе хора":

  Комунистът Борисов е от най-долната утайка на БКП! ФАКТ Е!
 • 11 щаб за честни избори в България

  7 1 Отговор
  Както се вижда, по всичко личи, че управляващите разчитат на ниска избирателна активност, при която купеният вот ще има много голямо значение за бъдещото мнозинство в парламента
 • 12 Аз40🏴‍☠️

  9 0 Отговор
  С такива анти-национални програми никога няма да престане демографската криза в България. От 90-та са в пълен синхрон по депопулация, докараха ни до най-бързо стопяващото се население на планетата. По-бързо изчезваме от полярните мечки и пандите.
 • 13 не си прав

  8 3 Отговор

  До коментар #5 от "Behemoth":

  От Беларус до северна Гърция всичко е било пълно с Българи. Гърците и турците са изселвали или избивали бълтарското население, което не иска да се асимилира, а руснаците, които са настъпвали от североизток, пък не са позволявали да се регистрират българските малцинства там.

  Коментиран от #18, #21

 • 14 Факт

  7 1 Отговор
  От анадолски и индийски ген няма да се промени защото всички пари от държавата са там. Истинските българи отдавна ги НЯМА. На изборите- приятни сънища
 • 15 0049

  9 0 Отговор
  Генофонда е много зле за това и държавата е зле..
 • 16 0049

  7 0 Отговор
  500 г. + 100 г... Генетичната подмяна е приключила.
 • 17 Гошо хубавеца

  3 8 Отговор
  Конете с капаци комунетата не искат да видят че демографската криза започва още след окупацията на България от Русия и продължава до ден днешен
 • 18 гост

  4 2 Отговор

  До коментар #13 от "не си прав":

  И какво от това ?? То населението на целия свят тогава не е имало милиард , та ти изкара българите повече от китайците !! Голямата територия не значи многомилионно население !! Чингиз хан е владял две трети от Европа и Азия с няма и милион монголци , а любимите на русопитеците ушанки са 140 милиона на 17 милиона кв. километра !!! Тоест по 8 човека на кв.километър !!! Ако го обърнеш към България , трябва да сме 880 000 , даже няма милион !! И пак ще сме сто пъти по-добре , щото от Раша 80% са непригодни за живот , поне на нормални хора !!

 • 19 ПЕНКО

  2 2 Отговор
  ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ НА СТЕФАН САВОВ И НОРА АНАНИЕВА + ЗАКОН ЗА ЗАБРАНА ЗА КООПЕРИРАНЕ - СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!

  Коментиран от #20

 • 20 гост

  2 1 Отговор

  До коментар #19 от "ПЕНКО":

  Пенко ли си , глупенко ли си , що се цепиш като селски ид..т , та не си траеш ??? Кой млад човек с акъла си иска цял живот да копа на къра или дори да се друса в трактора или комбайна ?? Те дори циганите ако могат няма да стъпят там , ама добре че още не намират друга работа , та чат пат ги прилъгват !! Селското стопанство до 15-20 години ще е по-пълно с роботи отколкото заводите !! И ще почнат пак на запад от нас , та ще изгорят и "сезонните" !! Те оранжериите за зеленчуци вече не можеш да видиш човек в тях на стотици декари , той за къра още си въобразява , че някой се е засилил !! НЯМА БЪДЕЩЕ в къра за хора , нито за любимите ви села , всичко ще е машини и автоматизация !! А на село като искате си ходете с дружките от пенсионерския клуб да си спомняте за "бригадирските" времена , за днешната младеж това е все едно да ги пратиш в каторга !!
 • 21 Да бе !

  4 1 Отговор

  До коментар #13 от "не си прав":

  Майката на Вазов, когато е била " Под игото " е родила и отгледала 9 / девет/ деца. Ако бяхте следвали нейния пример, сега да сте 50 милиона.

  Коментиран от #22

 • 22 гост

  5 1 Отговор

  До коментар #21 от "Да бе !":

  Майката на Вазов кога е раждала от 9-10 деца до пълнолетие са доживявали по 2-3 , че и по-малко !!! И тогава основната работа е била физически труд на къра за 95% от населението , а сега там работят под 5% от същото !!! И не знам за какво въобще е тоя зор за "50" милиона ???? Сто пъти по-добре да са 5 милиона , ама качествени , отколкото 50 такива видиотени "експерти" !!!! Света върви към изкуствен интелект и пълна роботизация , в развитите държави вече мислят за "базов доход" , демек пенсия по рождение , щото 70-80% от хората не могат да вършат друго освен физически труд , а точно там роботите ще ги изместят първо !! Какво ще ги правиш тия 50 милиона , да ги пишеш по форумите ли се гласиш ?? То голяма гордост да ръсиш деца като свиня майка !!

  Коментиран от #23

 • 23 Да бе !

  2 2 Отговор

  До коментар #22 от "гост":

  Голяма част от тези хора щяха да работят в селското стопанство, ако не беше унищожено от комунарските лумпени. Своя ли е земята-работиш; чужда ли е-кучета я яли. Сега щяхме да изнасяме земеделска продукция, вместо да внасяме. Плодовете и зеленчуците, дето ги купуваш на пазара, не се отглеждат от роботи; даже в такива индустриални държави, като Франция, Италия и Испания. Милиони гастарбайтери от Близкия изток и Балканите бачкат в аранжериите и полята им. Десетки милиони мексиканци и латиноси хранят америкосите. Такава е ситуацията в Гърция и Турция. Безброй са сирийските бежанци, обработващи парниците и земята им. Човешката ръка трябва да се докосне до гроздето, доматите, маслините, портокалите, пипера, ябълките, патладжана, за да стават за ядене.

  Коментиран от #24, #25

 • 24 гост

  3 1 Отговор

  До коментар #23 от "Да бе !":

  Божеее , ти му отваряш очите , то само капаците си нахлузва !!!! Кой бе , коооооой ще ти работи на къра , бунак заблуден ??? Ела да ти покажа барем 10 тинейджъра , дето едвам чакат баба си и дядо си да се гътнат , че да им продадат нивите на половин цена за 15 годишен таралясник десета употреба !! Няма ли да прогледнете най-после , ниви по 100 лева пълно в сайтовете , не с минимална заплата , с минимална ПЕНСИЯ за ДВА МЕСЕЦА ще купиш повече отколкото можеш да изкопаш не ти , а цялото ти семейство , обработвател се извъдил форумски , хахаха !!! Сигурно нива не си виждал в живота си , ама се размечтал как другите си умирали да копат , хахаха !!

  Коментиран от #26

 • 25 гост

  3 1 Отговор

  До коментар #23 от "Да бе !":

  И не плещи глупости , за които си нямаш идея !!!! Ти като в Турция и Сирия ли искаш младежта в България , неграмотни и заробени в къра ??? С това ли ще се"развиваш" , умнико , с най-губещата индустрия , дето в цял свят е на субсидии ?? Хората гледат да се оттърват и да намерят някой загубеняк , дето да я върши вместо тях , той ще чака младите да се навират сами за такава робия !! И западна оранжерия си виждал през крив макарон , там 1 работник се пада на 15-20 декара плащ , иначе не може си изкара надника , а там пари не подаряват , нито чакат на партията хранилница !! И да от ГОДИНИ роботи отглеждат зеленчуци и все повече ще стават . докато изобщо изчезнат хората оттам !
 • 26 Да бе !

  0 0 Отговор

  До коментар #24 от "гост":

  Личи си, че си комундерско леке, което не е хващало мотика през живота си. Дядо ти сигурно е участвал в ченгеджийските шайки, които преди 70 години изкореняваха българина от неговата Светая Светих-Земята. И успяха, тогава, красните псета, да прекъснат тази вековна връзка на народа с Кърмилницата. Думата селянин стана обиден лаф. Та, нормално е днешните тийнейджъри да продават наследената земя, защото тя вече е чужда за тях; даже враждебна. Но нямаш ли селско стопанство, нямаш и индустрия. Нищо нямаш. Обречен си да робуваш. Докато един ден, обезателно ще се наложи, да бутнеш, за да ядеш.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.