Last news in Fakti

17 Януари, 2021 11:59 1 872 26

Учен: Пандемията няма да промени нищо в демографията на България

  • демография-
  • пандемия

Има тенденция на миграция от града към селото, защото населението е застаряло, обясни антропологът доц. Рачо Стоев

Учен: Пандемията няма да промени нищо в демографията на България - 1
Снимка: Shutterstock

Ниска раждаемост и силна миграция – това са причините за обезлюдяване на българските села, смятат писателят и географ Георги Бърдаров и антропологът доц. Рачо Стоев.

„Това, което се случва в България, е част от световните процеси, не сме изолиран остров. В началото на 19 век градското население в света е 3%, сега е 53%, а до края на този век ще е 70%. Имаме държави като Германия, Белгия, Исландия, където градското население е 90%- това е естествен процес. Ниската раждаемост също“, посочи Георги Бърдаров в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Според него обаче, този процес на свръх урбанизация, на обезлюдяване на малките населени места, ще достигне точка на насищане и след това ще има обратен процес.

„В момента има и обратна тенденция на миграция от града към селото, защото самото население е застаряло, то се връща на село. Във Франция има селища, където 85% от младежите напускат селото си, за да се върнат след пенсия“, обясни и доц. Рачо Стоев.

Според географа Георги Бърдаров, пандемията няма да промени нищо в демографията на България и дори временно някои хора да се върнат в малките населени места, после пак ще отидат там, където имат работа.

„В бъдеще млади хора, така наречените дигитални номади, все по-често ще предпочитат екологичната среда на селата, отколкото забързания динамичен живот в градовете.

Това обаче ще бъдат села от изцяло нов тип, каквито вече има в Западна Европа“, смята той.

Всяка година намаляваме с около 40-50 000 души – колкото един средно голям град в България, тази година и повече заради пандемията 17000 смъртни случая повече тази година, посочиха експертите.

„Ниската раждаемост е породена от обективни фактори и е характерна за цяла Европа. Можем да повлияем върху смъртността, която е свръхвисока и върху младото население. Дори да раждат по едно – две деца, ако остават в България, това ще повиши контингента на младото население“, отбеляза Георги Бърдаров.

Той припомни, че имаме една от най-ниските средни продължителност на живота в ЕС.

„България и Германия са на първо място в света по брой на хора над 60 години в едно домакинство, само че в Германия има значително по-голяма продължителност на живота“, отбеляза и доц. Рачо Стоев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    20 1 Отговор
    Яко се мре! Ама нищо не се променило.

    Коментиран от #8

  • 2 ТаУмВзе

    24 1 Отговор
    Вече и демографски Срив няма според герберастките калинки от чекмеджето. Гаврата и пропагандната промивка продължават с пълна сила.
  • 3 Бойку шкафа

    25 2 Отговор
    Аз ще променя демографията..Ще накарам целия народ да се изсели от България.
  • 4 гост

    10 19 Отговор
    Стига вече глупости с тая "миграция" !!!! Писнаха ми вайкания на пенсионери как селата се "обезлюдявали" !! Ами ще се обезлюдяват и още как !! Това дори в Китай не могат да го спрат , да не говорим в Европа , па да не говорим в България !!! Никой на тоя свят не може да осигури на един млад човек и една стотна от градската среда и условия на живот в едно село с 1000-2000 , та ако ще и 5 000 души , да не говорим в такива с по 200-300 !! Светът е в 21 ВЕК !!!! Проумейте го най-после , ако някой пенсионер иска да си отива на село , не чакайте младите да се загробват там !!
  • 5 Behemoth

    7 5 Отговор
    Разбира се ,че няма проблем.....българите са били не повече от милион през средновековието чак до 18 век после започва ръст на популацията и сега намаляване което ще се стабилизира на около 4 милиона българи и милион и нещо Други ХАХАХА...

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Протест срещу безобразията в България

    19 1 Отговор
    Станахме по-големи роби от всякога. Искат необезпокоявани да си нагласят и изборните резултати...На тези избори борбата ще е на живот и см@рт за да спечелят, очакавам неочакваното... Искам да ме оставят аз сама да си преценя как да се пазя, нямам нужда от тяхната лицемерна загриженост.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не е вярно бе хора

    14 1 Отговор
    За 10г престъпно управление на опг ГРОБ България обезлюдява с 50хил на година, 33 хил емигрират, от които над 5 хил са деца, и 17 хил отрицателен прираст. И това е въпреки бума на циганите. ВСЯКА ГОДИНА! И в условията на пандемия тези боклуци мислят само как да крадат, каква помощ за безработните и фирмите е 1 година след като са затворили да им дадат пари. А на децата и учителите никакви таблети или лаптопи. Ще продължаваме да обезлюдяваме ако позволяваме такива некадърни крадци да ни управляват.

    Коментиран от #10

  • 10 ФАКТ Е

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "не е вярно бе хора":

    Комунистът Борисов е от най-долната утайка на БКП!

    ФАКТ Е!
  • 11 щаб за честни избори в България

    7 1 Отговор
    Както се вижда, по всичко личи, че управляващите разчитат на ниска избирателна активност, при която купеният вот ще има много голямо значение за бъдещото мнозинство в парламента
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    С такива анти-национални програми никога няма да престане демографската криза в България. От 90-та са в пълен синхрон по депопулация, докараха ни до най-бързо стопяващото се население на планетата. По-бързо изчезваме от полярните мечки и пандите.
  • 13 не си прав

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Behemoth":

    От Беларус до северна Гърция всичко е било пълно с Българи. Гърците и турците са изселвали или избивали бълтарското население, което не иска да се асимилира, а руснаците, които са настъпвали от североизток, пък не са позволявали да се регистрират българските малцинства там.

    Коментиран от #18, #21

  • 14 Факт

    7 1 Отговор
    От анадолски и индийски ген няма да се промени защото всички пари от държавата са там.
    Истинските българи отдавна ги НЯМА.
    На изборите- приятни сънища
  • 15 0049

    9 0 Отговор
    Генофонда е много зле за това и държавата е зле..
  • 16 0049

    7 0 Отговор
    500 г. + 100 г...
    Генетичната подмяна е приключила.
  • 17 Гошо хубавеца

    3 8 Отговор
    Конете с капаци комунетата не искат да видят че демографската криза започва още след окупацията на България от Русия и продължава до ден днешен
  • 18 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "не си прав":

    И какво от това ?? То населението на целия свят тогава не е имало милиард , та ти изкара българите повече от китайците !! Голямата територия не значи многомилионно население !! Чингиз хан е владял две трети от Европа и Азия с няма и милион монголци , а любимите на русопитеците ушанки са 140 милиона на 17 милиона кв. километра !!! Тоест по 8 човека на кв.километър !!! Ако го обърнеш към България , трябва да сме 880 000 , даже няма милион !! И пак ще сме сто пъти по-добре , щото от Раша 80% са непригодни за живот , поне на нормални хора !!
  • 19 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ НА СТЕФАН САВОВ И НОРА АНАНИЕВА + ЗАКОН ЗА ЗАБРАНА ЗА КООПЕРИРАНЕ - СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПЕНКО":

    Пенко ли си , глупенко ли си , що се цепиш като селски ид..т , та не си траеш ??? Кой млад човек с акъла си иска цял живот да копа на къра или дори да се друса в трактора или комбайна ?? Те дори циганите ако могат няма да стъпят там , ама добре че още не намират друга работа , та чат пат ги прилъгват !! Селското стопанство до 15-20 години ще е по-пълно с роботи отколкото заводите !! И ще почнат пак на запад от нас , та ще изгорят и "сезонните" !! Те оранжериите за зеленчуци вече не можеш да видиш човек в тях на стотици декари , той за къра още си въобразява , че някой се е засилил !! НЯМА БЪДЕЩЕ в къра за хора , нито за любимите ви села , всичко ще е машини и автоматизация !! А на село като искате си ходете с дружките от пенсионерския клуб да си спомняте за "бригадирските" времена , за днешната младеж това е все едно да ги пратиш в каторга !!
  • 21 Да бе !

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "не си прав":

    Майката на Вазов, когато е била " Под игото " е родила и отгледала 9 / девет/ деца. Ако бяхте следвали нейния пример, сега да сте 50 милиона.

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Да бе !":

    Майката на Вазов кога е раждала от 9-10 деца до пълнолетие са доживявали по 2-3 , че и по-малко !!! И тогава основната работа е била физически труд на къра за 95% от населението , а сега там работят под 5% от същото !!! И не знам за какво въобще е тоя зор за "50" милиона ???? Сто пъти по-добре да са 5 милиона , ама качествени , отколкото 50 такива видиотени "експерти" !!!! Света върви към изкуствен интелект и пълна роботизация , в развитите държави вече мислят за "базов доход" , демек пенсия по рождение , щото 70-80% от хората не могат да вършат друго освен физически труд , а точно там роботите ще ги изместят първо !! Какво ще ги правиш тия 50 милиона , да ги пишеш по форумите ли се гласиш ?? То голяма гордост да ръсиш деца като свиня майка !!

    Коментиран от #23

  • 23 Да бе !

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Голяма част от тези хора щяха да работят в селското стопанство, ако не беше унищожено от комунарските лумпени. Своя ли е земята-работиш; чужда ли е-кучета я яли. Сега щяхме да изнасяме земеделска продукция, вместо да внасяме. Плодовете и зеленчуците, дето ги купуваш на пазара, не се отглеждат от роботи; даже в такива индустриални държави, като Франция, Италия и Испания. Милиони гастарбайтери от Близкия изток и Балканите бачкат в аранжериите и полята им. Десетки милиони мексиканци и латиноси хранят америкосите. Такава е ситуацията в Гърция и Турция. Безброй са сирийските бежанци, обработващи парниците и земята им. Човешката ръка трябва да се докосне до гроздето, доматите, маслините, портокалите, пипера, ябълките, патладжана, за да стават за ядене.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Да бе !":

    Божеее , ти му отваряш очите , то само капаците си нахлузва !!!! Кой бе , коооооой ще ти работи на къра , бунак заблуден ??? Ела да ти покажа барем 10 тинейджъра , дето едвам чакат баба си и дядо си да се гътнат , че да им продадат нивите на половин цена за 15 годишен таралясник десета употреба !! Няма ли да прогледнете най-после , ниви по 100 лева пълно в сайтовете , не с минимална заплата , с минимална ПЕНСИЯ за ДВА МЕСЕЦА ще купиш повече отколкото можеш да изкопаш не ти , а цялото ти семейство , обработвател се извъдил форумски , хахаха !!! Сигурно нива не си виждал в живота си , ама се размечтал как другите си умирали да копат , хахаха !!

    Коментиран от #26

  • 25 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Да бе !":

    И не плещи глупости , за които си нямаш идея !!!! Ти като в Турция и Сирия ли искаш младежта в България , неграмотни и заробени в къра ??? С това ли ще се"развиваш" , умнико , с най-губещата индустрия , дето в цял свят е на субсидии ?? Хората гледат да се оттърват и да намерят някой загубеняк , дето да я върши вместо тях , той ще чака младите да се навират сами за такава робия !! И западна оранжерия си виждал през крив макарон , там 1 работник се пада на 15-20 декара плащ , иначе не може си изкара надника , а там пари не подаряват , нито чакат на партията хранилница !! И да от ГОДИНИ роботи отглеждат зеленчуци и все повече ще стават . докато изобщо изчезнат хората оттам !
  • 26 Да бе !

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Личи си, че си комундерско леке, което не е хващало мотика през живота си. Дядо ти сигурно е участвал в ченгеджийските шайки, които преди 70 години изкореняваха българина от неговата Светая Светих-Земята. И успяха, тогава, красните псета, да прекъснат тази вековна връзка на народа с Кърмилницата. Думата селянин стана обиден лаф. Та, нормално е днешните тийнейджъри да продават наследената земя, защото тя вече е чужда за тях; даже враждебна. Но нямаш ли селско стопанство, нямаш и индустрия. Нищо нямаш. Обречен си да робуваш. Докато един ден, обезателно ще се наложи, да бутнеш, за да ядеш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове