Last news in Fakti

28 Януари, 2021 23:00 2 154 8

Прокурори и следователи дариха 2 апарата за плазмафереза на болници в Плевен и Стара Загора

  • прокурори-
  • следователи-
  • плазмафереза

Следовател Цвятко Камбуров заяви, че кампанията по набирането на средства е започнала през месец ноември 2020 година, като при необходимост ще бъде продължена

Прокурори и следователи дариха 2 апарата за плазмафереза на болници в Плевен и Стара Загора - 1
Снимка: ПРБ

Два апарата за плазмафереза бяха дарени днес ,28.01.2021 г., на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен. Апаратите и нужните за тяхното функциониране консумативи бяха закупени със средства на прокурори, следователи и съдебни служители, събрани в рамките на благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Инициативата бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България.

До момента от благотворителната кампания на АПБ и КСБ са дарени общо осем апарата за плазмафереза. Апаратите осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма. Събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки.

На церемонията днес в Плевен присъстваха прокурор Владимир Николов – член на УС на АПБ, следовател Цвятко Камбуров – член на КСБ и доц. д-р Цветан Луканов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" Плевен.

Доц. д-р Цветан Луканов заяви, че апаратът ще се използва за добиване на плазма за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от преливане на такава. Апаратът е с възможности и за терапевтична плазмофереза, което ще позволи за в бъдеще да бъде използван и за лечение на пациенти с редица други заболявания. Доц. Луканов посочи още, че болницата към момента не е разполагала с такава апаратура, заради което се е налагало болни в тежко състояние да бъдат транспортирани до София и Варна.

Прокурор Владимир Николов изказа благодарност към всички прокурори, следователи и съдебни служители, включили се в благотворителната кампания по инициатива на АПБ и КСБ, с което са доказали, че са не само професионалисти, а и "хора с големи сърца". Николов изказа благодарност и към плевенските медици за техния самоотвержен труд и грижи в условията на пандемия.

Следовател Цвятко Камбуров заяви, че кампанията по набирането на средства е започнала през месец ноември 2020 година, като при необходимост ще бъде продължена, за да се осигуряват допълнителни средства за закупуването на нужните консумативи за функционирането на апаратурата.

На церемонията в гр. Стара Загора присъстваха Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора и представител на АПБ, Мария Павлова, следовател в Национална следствена служба и член на Управителния съвет на КСБ, както и Николай Нейков, завеждащ Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Стара Загора.

„Чрез дарението на апарата за плазмафереза ние искаме да бъдем съпричастни към нуждаещите се болни хора и да подкрепим медиците в битката им за спасяване на човешки живот", каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

„Приемам с голяма благодарност дарението. Този апарат е много ценен за болницата, защото е многофункционален. Може да се използва при лечението от COVID -19 и при други вирусни заболявания", каза проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович", гр. Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 потребител

    8 0 Отговор
    Дали ще се намери прокурор,който да разследва произходът на средствата за тези дарения?
  • 2 Антимафия

    4 0 Отговор
    На кой правят" вятър" с тези дарения?
    Че Прокурорите на ключови позиций се славят,
    със безподобна корупция и ,
    че не са, от най-бедните българи, ни е ясно на всички?
    Но работата на Прокуратурата не е, да чисти лошия си имидж ,
    чрез дарения ,а да разследва Доган и Пеевски ,
    за порцийте, които са раздадени от тях?
    Когато Прокуратурата си свърши работата,
    и събере тези милиарди,няма да има нужда,
    да лъска имиджа си чрез дарения?
    Работата в гетата не компенсира ,
    липсата на разследване на Премиера ,
    и Депутати , неприсъстващи в Парламента?
    Няма как да сте забравили човека, който заяви в ефир ,
    че е богат колкото банкер и има обръчи от фирми,
    които работят за нега ,
    не без известния "почетния председател" Ахмед Доган?
  • 3 Ъъъъъ

    3 0 Отговор
    Тез не си знаят парите, честно. Чистачка, дето и се събират три часа работа под 1500 не пада. Плюс тринадесета и два пъти в годината бонуси.
  • 4 Защо

    0 0 Отговор
    Това е един благороден жест, но защо държавните болници трябва да разчитат на тези неща, а не на финансиране от държавата, след като тя харчи много повече пари за празни работи с пропаганден ефект. Събират се средства от дарения за подпомагане на българските медици, за сираци на полицаи, за болни деца и българи в чужбина, за българската Коледа и т.н. Време е да си оправим държавните болници и оттам ефективността на лечението в тях и здравеопазването като цяло. Тези болници в провинцията изглеждат като паметници на социализма и разрухата , която го последва. Демокрацията и законите сега ги рушат. Те не трябва елементарно да се приравняват на търговски дружества. Първо пари от здравната каса трябва да се дават само на болници, които имат персонал, който работи само там и лекарите и сестрите нямат отделни платени частни кабинети и не работят и в частни болници, т.е. няма конфликт на интереси. Второ частните болници трябва да получават пари от касата само ,когато имат собствен персонал и апаратура за лечение, а не приходящ от държавните болници. Трето, закупуването на апаратурата, консумативите , ремонта и инвестициите в държавните и общински болници да се финансира от бюджета на министерството и общините. Четвърто , да се премахнат личните лекари, направления и безплатни лекарства и бюрокрацията с безплатното и платено здравеопазване. Всички желаещи осигурени лица да имат безплатно лечение в държавните и общински болници, а всички останали неосигурени и желае

    Коментиран от #5

  • 5 Продължение

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    Неосигурените и желаещите лечение в частни болници да си заплащат. Неосигурените , които са на социални помощи да бъдат лекувани само в определени болници, които се финансират от социалните помощи и фондове за развитие на тези групи население, а не в елитните държавни болници , ако са ги приели там чрез спешната помощ. С една дума държавата да насочи усилията си за утвърждаване на елитни държавни болници с безплатно здравеопазване и лечение само за желаещите осигурени лица. Така болниците в Стара Загора и Плевен ще си възвърнат вида и старата слава от времето на социализма и пациентите ще бъдат лекувани на ниво и с оборудване, каквото е в София.
  • 6 Филип Георгиев

    1 0 Отговор
    НА ТОЗИ СВЯТ МОЖЕ ДА СЕ ДАРЯВА САМО НЕЩО ЛИЧНО, ИЗРАБОТЕНО СЪС СОБСТВЕНИЯ ТРУДИ УМЕНИЯ. КАК ТЕЗИ ГРИЗАЧИ ЩE ДАРЯВАТ. КАК ТЕЗИ ГРИЗАЧИ Щ ДАРЯВАТ. ТА ТЕ ТОЧАТ БЮДЖЕТА.
  • 7 ЗАТВОР ЗА ПОЛИЦИЯТА

    0 0 Отговор
    ЗАТВОР ЗА ПРОКУРОРИТЕ И СЛЕДОВАТЕЛИТЕ КОРУПЦИЯ!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове