Last news in Fakti

13 Март, 2024 14:59 1 063 25

Асоциацията на прокурорите излезе с позиция по скандалите в съдебната система, които определи като "зрелища"

  • прокурори-
  • съдебна система

Според документа, досега прокуратурата е работила единствено и само в името на обществения интерес и сега се правят опити тя да бъде "приватизирана"

Асоциацията на прокурорите излезе с позиция по скандалите в съдебната система, които определи като "зрелища" - 1

Асоциацията на прокурорите в България излезе с Позиция за скандалите в съдебната система в последно време, свързани с дейността на "тъмни герои" като Петьо Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса.

Но вместо да си посипят главата с пепел заради многобройните и неоспорени факти за наличието на паралелно правосъдие и зейдстви на прокурори, излизащи далеч от рамките на закона, но добре платени от управляващите паралелното правосъдие, Асоциацията се старае да ни убеди, че общественото недоволство и наличието на разследващи НПО е насочено срещу нейните членове.

Нито дума за участието на прокурори в скандала около Осемте джуджета, за безспорното и установено от свидетели влиние на Нотариуса в Спецпрокуратурата и в Софийската районна прокуратура. Сякаш тези неща не са се случили.

Вместо това Позицията е пълна с клишета като "истината трябва да бъде установена", "достойнството на българския магистрат не следва да бъде потъпквано" и подобни. Говори се за "приватизация на прокуратурата", сякаш досега тази институция е слижела единствено и само на обществото. С такова мислене на прокурорите промяна в съдебната система няма да настъпи.

Ето и пълния текст на Позицията на Асоциацията на прокурорите. Сами преценете какво точно отразява тя:

За голямо съжаление деструктивните обществени процеси, за които Асоциацията на прокурорите в България нееднократно алармираше, се разгърнаха в пълния си обхват. Свидетели сме на масирани внушения, които създават изцяло погрешен сатанизиран образ на прокурорите в очите на обществото с единствена цел прокуратурата да бъде охулена, обезличена и подчинена.

Това доведе до възможност без съществена обществена реакция да бъдат извършени прибързани изменения в Конституцията, с които вече и юридически се посегна на независимостта на Прокуратурата на Република България, който процес продължава и с проекта за нов Закон за съдебната власт. За всеки, който има аналитична мисъл, вече е ясно, че замаскирана като реформа, всъщност се провежда „приватизация“ на Прокуратурата и целта е тя да не служи вече на държавата и българските граждани, а на силните на деня.

От последните събития е видно, че в този процес се впускат и органи, чийто приоритет би следвало да е защитата на независимата, единна и ефективна съдебна власт. В рамките на една необективна и враждебна среда се организират публични „процеси“, излъчвани на живо и насочени директно към пряко и косвено дискредитиране на магистрати.

Публичното подмятане на списъци продължава, без да се държи сметка нито за необходимостта от обективност, всестранност и пълнота на разследването, нито за важността на доказването. В една съвременна европейска държава се появи и битува сред обществото презумпция за виновност.

Прибързаното тълкуване на обществените очаквания доведе именно до създаването на тези паралелни „разследващи“ формации, които твърдят, че търсят истината, но реално организират зрелища, в рамките на които магистрати биват унижавани публично.

Подобен подход не може да бъде подкрепен от Асоциацията на прокурорите в България, защото истината може да бъде установена само в рамките на обективно, всестранно и пълно, законосъобразно производство, от компетентен за това орган, а публичното унижение никога не подпомага този процес. Своеобразното „риалити“ рефлектира върху достойнството и работата не само на висшите органи на съдебната власт, но и на всеки български магистрат.

Призоваваме всички участници в тези процеси към разум, защото щетите лесно се нанасят, но трудно се възстановяват, а потъпкването на справедливостта е вредоносно за цялото общество. Апелираме към Прокурорската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, да демонстрира ниво, като не допуска публично унижение на магистрати и покаже правилния начин за търсене на истината в едно съвременно и уповаващо се на правото общество.

Асоциацията на прокурорите в България застава твърдо зад позицията, че истината трябва да бъде установена, но това не може да се случи в рамките на зрелище, чието предназначение винаги е друго. Достойнството на българския магистрат не следва да бъде потъпквано, защото то е част от достойнството на българската държава и крепи законността.

Асоциацията на прокурорите в България ще продължава да подкрепя всеки магистрат, който добросъвестно и професионално изпълнява служебните си задължения и ще се противопоставя на всякакви действия, насочени към обругаване на магистратската общност с цел постигане на лични, политически или други користни интереси. Призоваваме колегите си да продължават да се борят без страх за върховенството на правото, като сме убедени, че рано или късно и нашият глас ще бъде чут.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реру

    29 0 Отговор
    На 02.05.2023 год. също така спонтанно излязоха на "протест" в защита на Гешев...
  • 2 обективен

    24 1 Отговор
    90% от прокурорите пазят мафиотите срещу много ,много пари , и за това няма да станем бяла държава никога .От тази гилдия трябва да се изрине скрапта за винаги !
  • 3 Русофил

    21 1 Отговор
    Градация: нагъл, прокурор, съдия, Баце.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тази

    24 1 Отговор
    Асоциация на прокурорите е третото ОПГ вероятно,което е в схемата с Божанов и Пепи Еврото.Ами какви да са като са получавали тлъсти бонуси за бездействие освен държавни заплати.Когато фактите крещят тези опозорили съдебната система да си ходят.Това са тези,които защитаваха Гешев,сега защитават милиционера Сарафов,който няма ценз за такава висока длъжност с ниските си познания и високи зависимости.
  • 6 Мнение

    24 1 Отговор
    Тия са на хранилка на мафията. Престъпници, които са продали душите си за власт и пари. Антибългари, които трябва да лежат доживот в затвора!
  • 7 Тома

    16 2 Отговор
    Милиционер прокурор милиционер прокурор това е асоциацията на прокурорите милионери
  • 8 АБВ

    16 1 Отговор
    Боклуци всички сте за затвора гадове мръсни
  • 9 Българин

    15 1 Отговор
    Един въпрос. На тази снимка има ли и една прокурорка, която да не е едновременно лъжкиня, продажница и лека жена? Май не им е ясно, че никой не вярва на лъжците, особено на захилени слугини, които нямат никаква връзка със справедливостта и професията си.
  • 10 Да, бе

    18 1 Отговор
    Нагли са, защото се чувстват недосегаеми, но и тяхното време ще дойде... Ще си мечтаят за правова държава.
  • 11 Кой ги

    16 1 Отговор
    Прави тия зрелища,вие алчни и безморални човечета,нищо общо нямате с истината и справедливостта .Позор сте!Измислената асоциация в защита на Гешев мошеника.
  • 12 Град Симитли

    14 1 Отговор
    "червените тоги", дето защитаваха бай им Иван Гешев! :))
  • 13 Българин

    14 1 Отговор
    "Вместо това Позицията е пълна с клишета като "истината трябва да бъде установена", "достойнството на българския магистрат не следва да бъде потъпквано" и подобни." Авторе на статията, те използват тези клишета, както и внушението, че се правели зрелища и сатанизиране на прокуратурата, защото просто няма какво друго да кажат. Ако смятат, че подобна смехотворна аргументация ще убеди и един човек, че те са справедливи, не са корумпирани, не прикриват престъпници и прочие, тогава са последните и най-жалки несретници на света.
  • 14 факт

    15 1 Отговор
    Вярно е, че такова чак зрелище не бяхме виждали. Подозирахме го, но то надмина очакванията ни. То не бяха джуни, то не бе ботокс, то не бяха интриги, клюки, откровена простотия, компромати... Няма защо да ни убеждавате колко е съвършена прокуратурата, виждаме я всеки ден как отказва да образува досъдебни производства, как опъва чадър над ромски барони, наркодилъри, насилници и политици. Престъпността процъфтява, а прокуратурата си рови из бельото и когато стане публично достояние неговата замърсеност, изведнъж се стряскат и започват да се отбраняват. Ужасяващо е случващото се в държава и огромна вина за това положение има именно прокуратурата и другите хубавици от съдилищата.
  • 15 прокурватура

    13 1 Отговор
    Вие сте едни връзкари, които нямате независими и справедливи позиции и слугувате на мафията - Татарчев, Филчев, Братиньо, Цацата, Каскета, Сарафа - бандит до бандита.
  • 16 ФЕЙК

    10 1 Отговор
    Всички прокурори са ангелчета небесни, чисти като херувимчета, а според Гешев - главатаря над нях е само Бог! То бива праведници, но тези, чак и богу не са драги ! Горките, те дори не са виждали и чували Красьо Черния, Пепи Еврото и "Нотариуса" , а думата РУШВЕТ за тях е на санскритски !
  • 17 777

    11 1 Отговор
    СРАМ нямат !!!
    И друго : - заради тяхната "кадърност и компетентност" за колко дела и колко милиони сме платили от джоба си, ние
    данъкоплатците оспорвани и спечелени в Страсбург
  • 18 е така е ,

    1 3 Отговор
    а обидите не е нужно всички да гледат и коментират . 2 срещу Невена, една срещу Сула . Има някои заради които демонстративно с провокативни въпроси , сякаш разпъват на кръст всички . Но как да намерят виновните . Крият се . От време на време някой си спомня какво е видял . Поне няма някой да го заливат с помия и линчуват преди да е доказана вината му . Намерен е баланса . Но какво става с военната прокуратура , или там няма лобис . Интересно .
  • 19 До преди 1 година

    6 1 Отговор
    нямах и най-малка представа за липсата на компетентност у прокурорите, беззаконието което се е настанило там, преследването на хора, които не са извършили нищо, докато не се срещнах челно. Срещу мен беше образувано досъдебно производство за самоуправство от лице, което няма собственост, срещу която да могат да бъдат извършени самоуправни действия, нещо повече, същото лице е водило иск срещу мен по закона за собствеността и с влязло в сила решение на граждански съд, това е решено, че същото не може да има претенции към мен. Независимо от това, навярно намерили някой услужлив прокурор са подали жалба в покуратурата. Ръсейки глупости за правна и фактическа сложност една година ми скачаха върху здравето, след което прекратиха производството Сега ще водя дело за непозволено увреждане. Така че ми стана ясно в какъв сговор могат да бъдат срещу хора, които нищо не са извършили, по причини които нямат общо със законността.
  • 20 задължително

    5 1 Отговор
    граждански контрол върху всяко действие на покуратурата докато не се изкорени това зло, кръвосмучещо правата на гражданите и здравето им. Вместо да си поръсят главата с пепел, и да се покрият, тия имат наглостта да излизат пред обществото и да се обявяват за херувими. Високомерие, нисък коефициент на полезно действие в полза на обществото, на фона на големите заплати , които получават зинали уста и нямат наяждане. Дошло е време гражданското общество да ги държи под контрол, както и да се извършат необходимите реформи и излизане на прокуратурата от съдебната власт, всяко действие на показ и под контрол. Да не говорим колко им е пробита електронната система , колко пък е актуална информацията - точно никак. Всеки може да си сменя дати и информация когато и както си пожелае.
  • 21 българка

    8 1 Отговор
    Видяхме ги в червените тоги, подобно на Светата Инквизиция, как възторжено ръкопляскат на иван гешев. След Барселонагейт, Руски поток, 800 000 000 долара откраднати от южен поток, кражби на милиони за строителството на магистрали, изнесени в чували от банки, 8-те джуджета, какво ли не още, много още. Малко срам бе уважаеми, вие които трябва да говорите от името НА НАРОДА, кого защитавахте и продължавате да го правите! Този срам няма да се изтрие лесно, НЯМА!
  • 22 Мсйорс

    2 2 Отговор
    Самопрокурорите ли са виновни ? А съдиите пудксщи предсрочно убийци на сеобода или намалявсщи присъди или освобождаващи ги от фела? А адвокатите които срещу тлъсти суми ги освобождават? Погледнете малко реслно , да сте чули нрщо за делата стещу олигарсите или се еярва на недоказани неща от рода на една жена каза и прочие!

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мсйорс":

    Кое не е доказано? Ти прочете ли изобщо изявлението им? Явно не. Тези прокурори казват, че прокуратурата работи само в обществен интерес, няма никакви скандали, всичко са просто зрелища, няма и един виновен прокурор, ако трябва да се изразим по-ясно. Какво значи да вярваме на недоказани неща? Нас не ни интересува, че вина на прокурори не е доказана, а ни вълнува изявлението им, което разкрива АБСОЛЮТНО БЕЗЗАКОНИЕ в съдебната система в България. Те я изкарват съвършена. Мисля, че ти станаха ясни нещата.
  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Отпадъци долни! Депрокуроризация трябва!
  • 25 е колко още доказателства

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Мсйорс":

    искаш? Самата доскорошна ръководителка на СРП публично заяви, че в прокуратурата има "семейство", в което всички се грижат за финансового благополучие един на друг. А то прокурорскито благополучие може да дойде сам като се извършват определени услуги, за характера на които можеш и сам да се досетиш. Това обяснява защо голяма част от престъпниците се чувстват напълно безнаказани и мачкат нормалните хора както намерят за добре. Доказателствата са в папките по делата, там се вижда много ясно кой е взел пари, за да не внесе обвинение или да оправдае престъпник. Нужна е само една проверка на случаен принцип от обективни и почтени юристи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове