Last news in Fakti

31 Януари, 2021 06:50 3 021 25

Граждани ще алармират със снимки за незаконна сеч

  • незаконна сеч-
  • фоторегистър-
  • снимки

До две седмици предстои въвеждане на фоторегистър, благодарение на който всеки може заснема и да качва снимки на камиони с дървесина и така да се проверява дали са легални

Нова мярка повишава прозрачността като дава възможност и граждани да участват за намаляване незаконната сеч в горите, съобщи БНТ.

До две седмици предстои въвеждане на фоторегистър, благодарение на който всеки може заснема и да качва снимки на камиони с дървесина и така да се проверява дали са легални.

За последната година горските служители са съставили близо 10 000 акта, 90% от които са свързани с незаконна сеч - сочат данни на Изпълнителната агенция по горите. За бракониерите няма почивен ден, затова се възлага много на включването и на граждани в контрола в горите.

"С тази мярка, с тази отчетност и прозрачност ние ще разграничим камионите, които превозват законно добита дървесина със законни документи и тези, които са с незаконна дървесина и без документи", каза инж. Александър Дунчев, началник отдел в Югозападно държавно предприятие.

Как да използваме фоторегистъра?

Първата стъпка е да заснемем с мобилния си телефон камион, който превозва дървесина. Ако качим снимката в публичния сайт, веднага може да се разбере дали дървесината е законна или не, тъй като още при издаването на превозния билет горските служители вече са направили подобна снимка с точно определено място и час на тръгване на камиона.

"Ние прикачваме снимка, която е актуална заедно към превозния билет и ги свързваме двете. И всеки гражданин винаги може да види и да ни провери като има съмнения за злоупотреби", каза инженер Павел Мичев, старши лесничей в Държавно горско стопанство-София.

"Ето сега, този камион, който сме заснели току-що на магистралата, фото регистърът автоматично разчита неговия регистрационен номер и ние можем да проверим по него в публичните регистри на Агенцията по горите дали има издаден превозен билет за него правим проверката и се оказва, че превозният билет е издаден на 25 януари на този камион с 16 кубика и виждаме, че той пътува по магистралата абсолютно законно", разясни инженер Александър Дунчев, началник отдел в Югозападно държавно предприятие.

Камион без актуален превозен билет означава, че превозва незаконно отсечена дървесина.

Фото регистърът все още се тества, но след две седмици всеки български гражданин, който милее за гората, има мобилен телефон, мобилни данни и влезе в съответното приложение... може да качва снимки на камиони с дървесина, да провери дали те са легални, със законна дървесина и при евентуални нарушения да подава сигнал до телефон 112.

Към новия фоторегистър има огромен интерес. От рилската света обител и няколко общини вече са отправили запитвания за ползването му.

Засега той се прилага само в Югозападната част на страната, а скоро и в цяла България.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    28 1 Отговор
    Много хубаво приложение, дано и КАТ направят такова !
  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    31 0 Отговор
    И като си направите фото сесия какво!!! Първо ще покажете , че други ви вършат работата /по разкриването/ ! И второ , че никой не си върши работата / по наказанията/ ! Колко от съставените актове са платени ?

    Коментиран от #13

  • 3 ТИР

    24 0 Отговор
    А каручките да снимаме ли..?

    Коментиран от #16

  • 4 да де

    19 1 Отговор
    Няма лошо, но защо не се поставят камери на възловите пътища по места през които камионите няма как да НЕ преминат така контрола ще е пълен.
  • 5 Централен Балкан

    26 2 Отговор
    ЛЪЖЦИ И МОШЕННИЦИ,ЗА ИБИРИ ЛИ СЕ ГОТВИТЕ БЕ МРЪСНИИЦИИ..КОЛКО ПЪТИ СЪМ ВИ ЗВЪБИЛ,ПИСАЛ,СНИМКИ И КЛИПОВЕ СЪМ ВИ ПРАЩАЛ!??!Страх ме е вече да ходя в гората на разходка да не ми утрепят тия мръсници крадливи горските..Долни гадове!Гора не оставихте!!!
  • 6 Марто

    16 0 Отговор
    А защо не конфискувате камионите на крадците.
  • 7 Държава нема

    20 0 Отговор
    Щяло да се пращат снимки и кво от тва😂😂😂😂така се тушира недоволството у хората но няма да се оправи унищожаването на горите😂😂😂хората ше си казват ето снимах го пратих снимки и сега ше бъде заловен 😂😂😂 и наказан и няма да сече повече а пък дървената мафия вика така потушаваме недоволлството у гражданите и сеченето ше продължи дорде дървета не останат😂😂😂а те ше си мислят че има наказани😂😂

    Коментиран от #19

  • 8 Шаран БГ

    27 0 Отговор
    Тя у нас незаконната не е нито много , нито страшна. Опасна и неспирна / ден, нощ, празник, делник , зиме, лете /е ЗАКОННАТА, която продължава вече почти десетилетие
    Огромно е възмущението не само на мен и № 5 " Централен Балкан". Целия народ се възмущава и вече търпи последиците на това варварство. Полиция и горски надзиратели се "скатават" и крият - документите на ЗАКОННИТЕ са ЗАКОННИ !!
    Много е важно да Ви пратя снимката на три циганчета с каруца върхари, нали ? А Вие не виждате, че всеки ден през селата ни преминават от 3 /три/ до 5/пет/ лесовоза, натоварени с метрова дъбова дървесина , всеки един около 60-80 кубически метра. !!
    И всички държавни органи се правят на"ударени с мокър парцал" !!
  • 9 внимателно

    17 1 Отговор
    внимавайте със снимането че бракониерите бият лошо и жестоко.
    а властта определено няма да е на ваша страна
  • 10 Горската Мафия е Велика!!! Бивши Горски

    22 1 Отговор
    Началници и техни протежето, назначени от тях са Горската Мафия,!! Какви снимки, какви 5лв!!!Оголиха планините, всичко е едно ОПГ, което работи 24 часа, и ден и нощ!! Като за последно! Горска полиция и всякаква друга, бивши и настоящи шевове на Горите, Прокурори, всичко това със местни Феодали и политици, Секат, режат, продават ликвидираха горите в Северозападна!! Петрохан стопанството е на Лесотехническия!! 30 год един Директор и Гл стетоводител проредиха гората, само те знаят колко Реално е продадено, даваха и на Ректорите на Лесотехническия да мълчат, скътаха десетки милиони по Овшорките!!! Случайно ли се затвори прохода Петрохан?? Няма какво да спира водата, оставиха покрай пътя малко дървета да се виждат, Сеч, резане продаване 30год без почивка!!! Всяка година ще се случва това на Петрохан!!!!
  • 11 Гражданите да Алармират за незаконна

    13 0 Отговор
    Сеч,!! Кой да АрармиратТези, които е правят и прибират парите!!!!
  • 12 Алармират

    1 0 Отговор
    Алармират
  • 13 Рошко

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Точно, с по 20, 30 рецидива се разкарват на свобода те за снимките щели да се хващат, а и доколкото знам снимки и видео не са веществени доказателства
  • 14 Трудовакъ

    23 0 Отговор
    Управляващите първо да забранят със закон износа на дървесна маса. Да може да се изнасят само изделия от дърво - мебели (основно ШКАФЧЕТА), играчки и др. Сега турци и гърци си греят огромните задници с нашите дърва. Остави друго, но заради дивата сеч язовирите се пълнят с наноси много бързо - горе в планината всичко е изсечено, корените на дърветата са оголени и почва и скали тръгват надолу. За това и прохода Петрохан беше затворен за 2 седмици, което никога не е ставало или поне не и през последните 50 години. Едно време имахме концесия за дърводобив в Коми АССР, (там гора има с площ колкото Франция) именно за да не се изсичат черезмерно дърветата у нас...
  • 15 ДПС

    9 0 Отговор
    Изрязахме ви горите и ги изнесагме в Турция

    Коментиран от #21

  • 16 Точно така

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТИР":

    С каруци,бусове и джипове се краде яко,на "брачедите" никой не ги закача,ако все пак им съставят акт никой не го плаща.
    Незаконната сеч и превоз трябва да се криминализират,а не да се наказват административно с глоби,които никой не плаща.
  • 17 ХИМ

    13 0 Отговор
    ГОЛЕМАТА СЕЧ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГОРИ СИ Е ЗАКОННА И ПОГОЛОВНА, ПРАВЯТ СЕ ТЪРГОВЕ ЗА ТОЧНИТЕ ХОРА, СЕЧЕ СЕ И СЕ ИЗНАСЯ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ.
  • 18 Кольо

    14 0 Отговор
    В общини и много техни села се усвоиха стотици хиляди за поставяне на камери . На възлови места като единствен мост над река ,през който всекидневно минават каруци ,бусове и камиони с дърва от лонгозните гори на р. Камчия. И никога горските не могат да заловят нарушителите. Всеки ден се "изнася" от гората и за това са потомствено безработните в района. Не снимки ,камери има и си работят . До там обаче. Нито има желание някой да ги погледне ,нито пък през банкнотите се вижда добре после. Все не им стигат заплатите на служителите ,но ако някой митничар види имотите им ще се замисли що си губи времето с тази митница. А да не Ви казвам какво следва из районни и съдилища след обаждане на 112 и как никой няма да ти върне нито загубеното време от живота ,нито нервите и разправиите с мафията защото системата е така направена ,че при евентуално съдебно дело ще цъфнеш със всички данни и събути гащи пред престъпна организация или роднински кланове. Тези които крадат си плащат на тези които ще трябва да реагират на снимките. Ти къде си ? В болницата или в гробищата ? Докато политическата мафия в селското, горското стопанство и рибарството не се разбие ,то нищо няма да остане.
  • 19 Държава има

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Държава нема":

    За да ме глобява по 100 изобретателни начина. Два пъти докато товаря багаж пред дома си/синя зона/, 1 път автобусна спирка на която няма спиращи автобуси, 1 път на тротоар с няколко плочки от Тодор Живков,.... А.... Циганите клиенти на Казиното имат платени паркоместа. Техните братя с шест каруци дърва предната нощ до Плевен, Крушовица щяха да ме пребият на пътя. Звънях.... Но.. За българина.... Тормоз... За Криминалните. РАЙ
  • 20 Аз40🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    Няма да има ефект. Проблемът е, че политиците/олигарсите са си узаконили далаверата. Да не забравяме, че държавата се управлява от мафия!

    Коментиран от #22

  • 21 МДПС

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДПС":

    Не , забраната на износа ни подтикна да направим тук цехове дробилки и Вашата дървесина Ви я продаваме пре скъпо във вид на плоскости ,фурнир ,талашит и фазер. Само дето има печат " произведено в Турция ". Нещо като житото Ви едно време. този номер е стар колкото света , ама толкоз Ви е акъла . Буклучиите на Европа и пустиня без гора ,вода и въздух ще останете . С единия бетон по фекаломорието. Умря Ви туризма и земеделието прословуто . Не напразно още с падането на България под робство всеки се е захващал със сеч на горите . Да няма къде да отидете и да слугувате. Сега има къде - Европата и свят широк . Ходете . Скоро и 3,5 милиона няма да останете . Шепа бели избраници политици послушни и избирателите им електорат въз тъмен.
  • 22 ГОТВАТ

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аз40🏴‍☠️":

    Ето това е самата и голата истина. Мафията от всекакъв вид си има държава.Вече нема разлика между мафия и политици - мафия,лобизъм и олигархия = на " скачаща демокрация" - нали едни преди годинип скачаха даже на един крак и които не скача беше червен.
  • 23 На концесия

    3 0 Отговор
    Едрото бракониерство е под плитически чадър.
    По-дребните бракониери пък масово се откупуват с дърва на местните полицаи, така че им се разминава и бракониерството, че и други престъпения.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 djemmil

    1 0 Отговор
    тези камоони от години карат без застраховка ,преглед ,а номерата дали се води на този камион едвали щее истина
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове