Last news in Fakti

10 Април, 2024 10:57 1 240 21

Атанас Славов: Отиваме на избори заради законите за противодействие на корупцията и за защита на сигналоподателите

  • атанас славов-
  • снимки-
  • избори

Ако снимките, които някои медии публикуваха са доказателство, те щяха да бъдат приобщени към делото, а нямаше да се публикуват, каза бившият правосъден министър

Атанас Славов: Отиваме на избори заради законите за противодействие на корупцията и за защита на сигналоподателите - 1

ГЕРБ и ДПС поискаха да отидем на избори заради законите за противодействие на корупцията и за защита на сигналоподателите. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Славов, съобщи БТА.

„Днес сме тук, за да споделим две конкретни причини защо ГЕРБ и ДПС поискаха да отидем на избори. Първата причина е, че от шест месеца е приет законът за противодействие на корупцията и трябваше досега да се извърши избор на независима деполитизирана комисия", заяви Славов и добави, че това е било блокирано и не се случва.

Втората причина е, че от една година е приет законът за защита на сигналоподателите, който тогава беше приет с на практика амнистия за времето на управлението на ГЕРБ, а ние искахме да изпълним критериите на Европейската комисия (ЕК) да важат защитите назад във времето, добави депутатът.

Днес ще внесем закона за защита на лицата, подаващи сигнали, заяви колегата му Стою Стоев и изрази надежда, че Народното събрание от четвъртия път ще успее да приеме законодателството, за да бъдат защитени лицата, които подават сигнали.

Относно правилата – знаете, преди един месец ние внесохме правилата с отразени коментари на ЕК, ГЕРБ ги внесоха миналата седмица, припомни Стоев. Той обясни, че от началото на тази седмица има оценка по двата проекта на ЕК, така че няма никакъв проблем да се разгледат.

Депутатът призова народните представители в тези седмици, които им остават, да приемат всички мерки, които са по второто плащане по Плана за възстановявани и устойчивост (ПВУ). По думите му това са четири мерки - законът за защита на лицата, подаващи сигнали, законът за несъстоятелност на физическите лица, правилата за антикорупционната комисия и пътната карта за климатична неутралност.

От шест месеца тези законопроекти и проекти на решения не се придвижват в НС, посочи той и добави, че отговорността е в парламента да се случи второто плащане по ПВУ. Така че призовавам в оставащите седмици колегите да загърбим политическите страсти и да приемем полезните за страната ни законопроекти, добави Стоев.

Той каза, че от ГЕРБ по никакъв начин не са се съобразили с коментарите на ЕК и коментарите продължават да са негативни. И ЕК директно казва, че ако се приемат в този вид, няма да изпълним целта, която е заложена по ПВУ, добави Стоев.

В отговор на въпрос дали е обсъждано на председателски съвет или с ГЕРБ и ДПС кога ще се гласуват, Стоев каза, че по тези точки по ПВУ и за комисията, и за сигналоподателите, комуникацията е спряла.

Стоев коментира и информацията, изнесена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано, че в държавната хазна няма 9 млрд. лева, а 6 млрд. лв. Според депутата от ПП-ДБ това е "спекулация". Вчера от „Продължаваме промяната“ излязоха с позиция по повод изявлението на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова за размера на фискалния резерв. Резервът в края на март е 9,9 млрд. лева, се посочва в позицията, изпратена от пресцентъра на партията.

Атанас Славов бе помолен да коментира появилите се публичното пространство снимки с Бойко Рашков. Според депутата, ако снимките са доказателство, щели да бъдат приобщени към делото. Вчера депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че не е получавал информация, че Марин и Стефан Димитрови се занимават с престъпна дейност. Двамата мъже, заедно с вече бившия директор на Агенция "Митници" Петя Банкова са обвинени за участие в престъпна група.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С ужас

    34 4 Отговор
    Не компироне, отивате защото сте комбинация от алчност и бездарие в съотношение 1 към 1!

    Коментиран от #20

  • 2 ШАРЛАТАНИ !!!

    31 2 Отговор
    Отиваме на избори Плеши , защото повече не можеше да се търпят : крещящата некомпетентност , кражбите , заемите , непотизма , безумието , алчноста , наглоста , нахалството , лъжите , демагогщините , разсипията , безстопанственоста , слугинажа и откровеният корупционене рекет , както и геноцида на който подложихте част от българите (основно възрастните и бедните) през време на вакханалията , наречена кабинет на ПП/ДБ + ГЕРБ (като наблюдател) .

    Коментиран от #7

  • 3 Джоко

    25 5 Отговор
    Добре, че не успяха! Като гледам как от Конституцията сътвориха Констипация в политическия ни живот и получавам спазми и контракции.
  • 4 Град Симитли

    28 2 Отговор
    Начо Кубето да бега да спасява тяхното кречетало Настимир Ананиев, че му изгоря гъ.! :))
  • 5 Отиваме на избори

    19 3 Отговор
    Защото двете мафии зад вас продажници, се сбиха за власт и пари! А ако има умен народ, ще ви изхвърли партиите на мафията в България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 6 Стилян

    24 3 Отговор
    ППДБ много крадат и затова трябва да бъдат захвърлени в Забвението,а Кирчо трябва да лежи в Затворс
  • 7 Каква корупция!

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "ШАРЛАТАНИ !!!":

    Тия открито се занимават с разбойничество!
  • 8 Грамофон

    22 2 Отговор
    Как не се счупи тази плоча. Различни лица говорят все едни и същи неща, обещаващи промяна в съдебна система, спиране на кражбите от НАП, честни избори, а бе всичко онова, което иска да чуе избирателя и накрая едно голямо нищо. Забравят какво са говорили и обещали. ВСЕКИ ПЪТ.
    Такива хора не работят за благото на хората ......
  • 9 Да ние сме слепи и глухи и ви вярваме

    18 5 Отговор
    Ама как са молихте на ГЕРБ.Падахте на колене пред Бойко сега отивали зареди законите.Егати еврочалъмите.

    Коментиран от #17

  • 10 тато

    8 4 Отговор
    отиваме на избори щото сте майкопродавци и предатели!!!! и след изборите пак ще си наредите картите с мутренската олигарсия....накрая ще свърши всичко с много тупалка и безредици!!!
  • 11 Хахо-хихи

    6 4 Отговор
    Конституцията я промениха щото Радев се оля.

    Коментиран от #18

  • 12 бай Иван

    8 3 Отговор
    Много прост и хлъзгав
  • 13 Бай Иван

    5 2 Отговор
    Путин още чака да му образува дело
  • 14 Мнение

    4 2 Отговор
    Искрено ви пожелавам на всички евроатлантици (продали се на посолството слуги), НИКОГА повече да не видите парламентарна, местна и каквато и да у друга народна власт!!!

    За всички производни на сглобкаджиите само съд и затвор!!!
  • 15 Да се знае

    4 1 Отговор
    Такава корупция и в Русия няма каквото в Бг има. Сарафов с Пепи еврото . Главния секретар на МВР с контрабандисти и с часовници за 50 000 евро .
    Какъв Шенген какви 5 лв.
    Нас и Русия няма да ниска с такава абсурдна корупция .
    Македония е по добре от нас затова не иска да има нищо общо с България
  • 16 черния

    1 3 Отговор
    Властта тука е определена да е на ДПС. Това е наредено преди 40 години от Москва и потвърдено окончателно на срещата м/у Горбачов и Буш през 1989-та. Така че, всяко посегателство срещу сегашното управление е метеж срещу държавата и е обречено на провал по геостратегически причини. Защототукашната власт е защитена с всички ядрени ракети на Руската федерация. Който иска да събаря държавата, нека първо погледне какво става в бивша осрайна! Това искат за нас кояшките натрапници!
  • 17 скрий се бе

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Да ние сме слепи и глухи и ви вярваме":

    Добре че ЕК не разбира от чалъми! Сега като ви спрат паричките ще ходите да си искате от джуджетата.
  • 18 Баш

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахо-хихи":

    Той се оля, ама вие врътнахте некадърни поправки. Затова си поемете вашата част от вината!
  • 19 Език мой...

    1 1 Отговор
    Гусин ексмин, от какво и кого ще защитават сигналоподавателите? Та нали жалбите/сигналите се пращат легално и открито до ОИК/ЦИК, за да се реагира навреме на посочени нарушения.
    Друг е въпросът, че по презумпция в решенията си ОИК отговаря, че сигналът е неоснователен, а ЦИК препраща жалбите към съда, откъдето по пилатпонтийски табиет казват, че сигналоподателят няма правен интерес към казуса.
    Остава само Господ да отреди кой прав-кой крив, ама Той не се интересува от политика, а в изборите си не позволява на никого да Му се меси.
  • 20 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "С ужас":

    Според Алфар.исърч Делян Пеевски има едва 3% одобрение от симпатизантите на ДПС!!!

    И с 90% да спечелят изборите ГЕРБ и ДПС!!!
    На Борисов и Пеевски не им трябват гласовете на ПП/ДБ.
    И с 90% да спечелят изборите ГЕРБ и ДПС, пак ще искат да се коалират с ПП/ДБ.
    За да се крият Борисов и Пеевски
    зад Кирил Петков,Василев и Христо Иванов.
    И да си продължават далаверите и беззаконието зад гърба им!
    За това развалиха сглобката,
    когато трябваше да се реформират прокуратурата и ДАНС!

    Каква става с кражбата на КТБ?
    НИЩО!
    Какво става с Магнитски?
    НИЩО!
    Какво става с Барселона-гейт?
    НИЩО!
    Какво става с кражбите при строежа на магистралите?
    НИЩО!

    За това назначиха за премиер Главчев!
    За да фалшифицират изборите!
    И да продължават далаверите и беззаконието!
    "За кокошка- няма прошка!
    За милиони-няма закони!"

    Единствено в България от ЕС,
    няма активна регистрация,
    но има стотици хиляди изиратели "мъртви души"!

    Единствено в България от ЕС,
    гласуване с неотбелязана преференция не се отчита като невалидно,
    а с гласът се привилегироват водачите на партийни листи,
    с което се бетонира изборът им.
    Някои партийни тартори дори са водачи на листи
    в няколко избирателни района!

    Изборът на депутатите изобщо не зависи от дадените им преференции от симпатизантите на съответната партия,
    а зависи от това дали са подставени на избираемо място!

    Според Алфар.исърч Делян Пеевски има едва 3% одобрение от симпатизантите на ДПС!!!
  • 21 Стефан

    1 0 Отговор
    Поредният много слаб министър на правосъдието от квотата на ДБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове