Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 22:46 1 664 19

Богдан Кирилов: Руската ваксина може да бъде одобрена до 3 месеца

  • богдан кирилов-
  • ваксина-
  • коронавирус

Директорът на Агенцията по лекарствата увери, че се работи усилено в тази посока

Богдан Кирилов: Руската ваксина може да бъде одобрена до 3 месеца - 1
Снимка: БГНЕС

„Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Очакваме развитие в най-скоро време. Ако научните консултации приключат в близките седмици, ще са необходими 2-3 месеца. Същите са условията и за китайската ваксина”.

Това обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата – Богдан Кирилов в ефира на „Неделята на NOVA”.

Съгласно европейското законодателство дадена ваксина трябва да премине през централизирана процедура – Европейската агенция да направи оценка и ако тя е положителна, съответно се издава разрешение за употреба.

Относно временното спиране на зелените коридори за ваксините Кирилов обясни, че това е било най-разумното решение в момента, тъй като част от производители забавят или намаляват доставките на ваксините.

„Флаконите са многодозови и трябва да се използват много рационално. Необходимо е да се реагира в рамките на часове. Това, което видяхме, като неприятен опит, е, че част от желаещите да се ваксинират, не идват в обявените часове. Това създава изключително затруднение. За да не изхвърляме ваксини, е по-добре да са в зелените коридори”, обясни Кирилов.

За възрастните хора той обясни, че освен личните лекари, те могат да използват големите пунктове в болниците, както и зелените коридори за ваксинация. Кирилов бе категоричен, че не може да се говори за хаос, а за изключително добра организация за ваксинация на много хора.

„Договорът с AstraZeneca е сключен от Европейската комисия. Всички клаузи по този договор са договорени именно от ЕК. Това, което е изключително важно, е, че беше осигурена една сигурност на производителите чрез предварително финансиране. Това, което виждаме, е, че те не изпълняват своите ангажименти, а дори променят количествата, които подават като информация, че ще бъдат доставени. Това беше повод за реакция от здравното министерство”, обясни Кирилов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕДНО ВРЕМЕ

    10 3 Отговор
    КАК РУСНАЦИТЕ ИДВАХА ЗА ЕДИН ДЕН ???

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Сатъра на Хана

    15 2 Отговор
    До 3 месеца ще се разбере дали бидето Росен Кирилов
    ................... .........................
    ще бъде директно компостиран или ще кара 20 години в Белене

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ева Майдел

    14 0 Отговор
    Ще гледате
    Руска Ваксина само през сливата на Майка ми Зоя Паунова и
    .......
    то ако Фон Дер Лайняян одобри
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатъра на Хана

    4 1 Отговор
    Годо , ваксинира ли Годо , Годо ваксина ли е , Боцко е Годо , Не бе Славчо Малкия Рапон е Годо , Цъ Бареков е Годо ........ Ами Ако Отровното трие е Годо - 3-ен Годо , Средния пръст от 3-те е Годо ,
    Годо Американец ли е ? , Визите за Америка са Годо , Херо Мустафа не е Годо понеже е кюрдка , Обаче Доган може да е Годо , не може Доган да е Годо понеже той е Шиши ....... Калабалък :))

    Коментиран от #8

  • 7 5КАНА

    2 0 Отговор
    Точно ти си грешката на кистемата ко-дак корумпиран.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мозък

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕДНО ВРЕМЕ":

    E то дотогава вируса ще изчезне сам бе😁😁
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фактолог

    4 0 Отговор
    Да не бързаме, защо да не я платим сега, а да я получим след седем-осем години, както самолетитете от америка, нали, да сме умни?!
  • 12 ХАН КРУМ

    4 1 Отговор
    АБЕ СМОТАНЯК , ПРОЧЕТИ КАКВО ПИШЕ ВАШИЯ ГЕОРГИ МАРКОВ В ПРОФИЛА СИ ДНЕС. АМА ВИЕ ВЕРНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕТЕ ГОЛЕМИ АБДАЛИ.ЦЯЛА ЕВРОПА ЗВЪНИ НА ПУТИН, ВИЕ ПАК ГЕШЕВТИ ТЪРСИТЕ!!! ОТВОРИ И ЧЕТИ НЕЩАСТНИК.ЗАЛАГАТЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА.АКО СА ВИ ПЛАТИЛИ РУШВЕТА,ВРЪЩАЙТЕ ГО !
  • 13 нашия

    2 0 Отговор
    Богдан Кирилов-не говори за коя ваксина е по-добра ,а ДАЛИ изобщо е нужно да се създава такава изтерия около грипоподобно заболяване -не измествайте темата на разговора-не предпоставяйте че без ваксина хората са пътници....тая манипулация се изтърка и децата я разбраха
  • 14 Така е

    7 1 Отговор
    Руснаците рушвети не дават и нямат назначени свои хора в Европейската агенция. Царица парица. Мрете ако щете, нЕма руска ваксина. Парите трЕбва да се вземат от определени фирми. Не че на руснаците им дреме за нашия пазар на лекарства. Те пазари си имат. Просто се вижда отчетливо, че освен да крадат яко нашите "политици" и хал хабер си нямат за здравето на хората. ПКП-то направо се ос.ра да обяснява че руските ваксини нямало как да влязат в България. Ама то да произвеждаш и търгуваш с лекарствени средства е по лесно отколкото да произвеждаш поцинковани кофи. Нали!?
  • 15 руснак

    3 0 Отговор
    Що лъжете бе? Как така Унгария, Словакия и др. от ЕС разрешиха внасянето без одобрението на Европейската агенция, а Вие не можете. Знаете ли защо? Защото Вие сте подлоги на Запада, гъзоблизци и прочие, общо взето долни нещастници и помияри.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 руснак

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "руснак":

    В допълнение пропуснах Сърбия, Чехия. Заявени и договорени, възможно и платени 18 милиона дози други ваксини. За чий чеп са толкова, при положение, че сме едва близо 5 милиона народ. А направете сметка каква е далаверата. Братята руснаци не пускат гювеч, та затова се предпочитат други ваксини и лъжат за руските, че не са одобрени. Одобрение от Европейката агенция въобще не е необходимо. необходимо е желание и дупце да се противопоставят на запада.
  • 17 чекмедже 2

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатъра на Хана":

    бидето Росен или Богдан Кирилов или двете са опикани до уши..
  • 18 фурми 2020

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "руснак":

    такива са..
  • 19 Да дааа

    0 0 Отговор
    може но не е сигурно.То обещанието е културно отказване.