Last news in Fakti

25 Март, 2024 10:58 2 169 11

Създателите на „новаторска“ ваксина срещу рак на белите дробове, предотвратяваща 90% от случаите

  • ваксина-
  • рак-
  • ваксина срещу рак-
  • рак на белите дробове

Според учените ваксината "ще обучи имунната система да открива и атакува ранните признаци на болестта"

Създателите на „новаторска“ ваксина срещу рак на белите дробове, предотвратяваща 90% от случаите - 1
Снимка: Shutterstock

Английски учени създадоха „новаторска“ ваксина срещу рак на белия дроб, която според проучванията ще бъде ефективна за предотвратяване на до 90% от случаите, съобщава „Мейл онлайн“.

Инжекцията, която ще се поставя на хората с най-висок риск от развитие на болестта, ще обучи имунната система да открива и атакува ранните признаци на болестта. Експертите определиха иновацията като „решаващ момент“ в борбата срещу опустошителното заболяване, което всяка година само във Великобритания засяга близо 50 хиляди души, предава БТА.

Новата ваксина е наречена LungVax и е съвместна разработка на учени от Оксфордския университет, Института „Франсис Крик“ и Университетския колеж в Лондон.

Клетките на рака на белия дроб изглеждат различно от нормалните клетки, тъй като имат протеини с „червен флаг“, наречени неоантигени. Неоантигените се появяват на повърхността на клетката поради причиняващи рак мутации в ДНК на клетката.

Ваксината LungVax съдържа ДНК,(подобна на ваксината на AstraZeneka срещу COVID-19) която обучава имунната система да разпознава тези неоантигени върху анормалните белодробни клетки. След това тя активира имунната система да убие тези клетки и да спре рака на белия дроб.

Професор Тим Ейлиът, водещ изследовател в Оксфордския университет, обясни: „Ракът е болест на собственото ни тяло и за имунната система е трудно да направи разлика между нормалното и рака. Да накараме имунната система да разпознае и атакува рака е едно от най-големите предизвикателства в съвременните изследвания на рака. Това изследване може да осигури готова ваксина, базирана на технологията за ваксини на Оксфорд, която се доказа при пандемията от COVID-19.

Ако успеем да повторим успеха, постигнат при изпитанията по време на пандемията, бихме могли да спасим живота на десетки хиляди хора всяка година само във Великобритания“.

Изследователите са получили финансиране от 1,7 милиона лири от Cancer Research UK и CRIS Cancer Foundation. Екипът ще получи допълнително финансиране за проучването през следващите 2 години, за да подпомогне лабораторните изследвания и първоначалното производство на 3 000 дози от ваксината в Оксфордския клиничен център за биопроизводство.

Ако ваксината бъде успешна, тя ще премине директно към клинични изпитвания, в които ще бъдат включени хората с най-голям риск от заболяване, като например настоящи и бивши пушачи.

По-малко от 10% от хората с рак на белия дроб преживяват заболяването си 10 или повече години.

Професор Мариам Джамал-Ханджани от Университетския колеж в Лондон и Института „Франсис Крик“ каза: „Въз основа на нашите компютърни модели и предишни изследвания смятаме, че ваксината може да обхване около 90% от всички случаи на рак на белия дроб, а това финансиране ще ни позволи да направим първите важни стъпки към изпитвания върху пациенти“, каза тя и допълни:

„LungVax няма да замени спирането на тютюнопушенето като най-добрия начин за намаляване на риска от рак на белия дроб. Но ваксината ще предложи реален начин за предотвратяване на появата на някои от най-ранните стадии на рака“.

Лола Мантерола, президент на Фондация за борба с рака CRIS, заяви: „Намираме се в решаващ момент в историята на изследванията и лечението на рака. За първи път технологиите и познанията за имунната система ни позволяват да направим първите стъпки към предотвратяването на рака. Това новаторско проучване представлява решителна стъпка в тази посока и ние от CRIS смятаме, че е важно да го подкрепим“.

Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ повече животи годишно, отколкото ракът на гърдата, дебелото черво и простатата, взети заедно. Изчислено е, че това онкологично заболяване е причина за почти един на всеки пет смъртни случая от рак в световен мащаб. Ракът на белия дроб е на второ място по честота сред онкологичните заболявания при мъжете в Европа и на трето при жените, а в България е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. Данните показват, че всяка година в България с белодробен карцином се диагностицират над 4000 души, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска поради късното поставяне на диагнозата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    9 3 Отговор
    Господ да ги благослови!
  • 2 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Пробвайте я на Чарлс и Кейт.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    Ракът е лечим от вече сто години❗
    Кой и защо унищожи д-р Р.Р.Р. и трудовете му❗❗❗
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    6 2 Отговор
    В лабораториите в Укр ли е открита ?!?!?
    Или фъф ВМА ?
  • 5 Бохем

    10 3 Отговор
    В Куба от години лекуват рак на белите дробове.
    Както и още един куп болести ,,нелечими" в останалата част на света.
    Според данни, едно поддържане на диабетно болни, се заплаща в САЩ около 200 хиляди долара, а в Европа около 80 000 евро...
    И вместо поне в медицината и науката, държавите да си сътрудничат, те пак гледат печалбите и да държат хората в зависимости.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Сър Пичук

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бохем":

    Хмм, вместо да измислят някакво ново оръжие, нещо, което да трепа хора, те се занимават с лечение на рака...
  • 7 Неразбрал

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бохем":

    Какво значи "поддържане на диабетно болен" и за какво се дават 200 000 долара или 80 000 евро?!?!?!

    Коментиран от #8

  • 8 Бохем

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Неразбрал":

    Толкова струва на данъкоплатците (според министерствата и застрахователни компании) да се поддържа живота на един диабетно болен.
    Лечението и превенцията, отдавна не са приоритетни за правителствата, а целта е, да си дълго време болен.

    Коментиран от #9

  • 9 Неразбрал

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бохем":

    Няма такова нещо!
    Правителството и данъкоплатците нямат нищо общо с диабетиците. Те си имат застраховки от частни фондове, откъдето получават част от парите си за лекарства. Освен това диабета не се лекува. Може да се контролира в известна степен, но ако някой измисли лечение, ще вземе Нобелова награда.
    Хайде стига фалшиви новини!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Бохем

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Неразбрал":

    Какви фалшиви новини?
    Точно за пет секунди, може да се влезе в официалния сайт на здравното министерство на САЩ и да се видят числата.
    САЩ отпускат от бюджета - 440 милиарда долара на година за диагностика, лекарства, процедури само за диабетно болни. Там вече говорят, че заболяването е епидемия.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Неразбрал":

    Прочети за Д-р Роял Реймънд Райф ❗
    Да видиш как се дава Нобел в медицината, упс смачкват човека и откритията му ❗ Защото БЯЛАТА МАФИЯ ще губи мЕлЕони от ЛЪЧЕТЕРАПИЯ и пр. ❗❗❗