Last news in Fakti

9 Март, 2021 08:27 5 205 33

Даниел Смилов: Ситуацията в страната е взривоопасна

  • даниел смилов

Според него са възможни големи изненади на изборите

Даниел Смилов: Ситуацията в страната е взривоопасна - 1
Снимка: БГНЕС

От електорална гледна точка ситуацията в страната е взривоопасна. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов, доцент по теория на политиката в катедра „Политология“ на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Според него са възможни големи изненади на изборите.

„Основният въпрос, на който хората трябва да си отговорят, е дали искат запазване на сегашното управление или промяна. Този въпрос ще се наложи по време на кампанията. Запазването на сегашното управление минава през сценарии, които биха трудно приемливи от мнозинството от хора“, каза той.

Предизборната кампания има потенциал да промени разпределението на силите, каза още Даниел Смилов. Запазването на статуквото минава през сложна математическа конфигурация, допълни той.

По време на кампанията и дори в последния момент хората могат да променят предпочитанията си. Оформя се интересна кампания с интересни изборни резултати, прогнозира политологът.

Задачата на партиите, които стоят зад идеята за промяна, не е лесна. Те трябва да калибрират посланията си, защото има опасност гражданите да ги помислят за недостатъчно решителни, другият вариант е да се покажат като твърде радикални и да уплашат гласоподавателите, добави той.

Освен ляво ориентирани политики БСП предлага и евроскептицизъм, каза още Даниел Смилов. Според него подобно поведение не представя БСП в очите на избирателите като алтернатива на статуквото.

"Лансират хора като Велизар Енчев и проф. Иво Христов. Имат други политики, които са свързани с руските геостратегически проекти, които винаги са подкрепяли. Това са неща, които голяма част от българското общество няма да възприеме. Това е едно от предизвикателствата пред промяната, която социалистите предлагат", каза той.

Даниел Смилов каза още, че алтернатива в демокрацията винаги има. Запазването на сегашното статукво преминава през коалиция ГЕРБ, ДПС и части от Обединени патриоти, ако успеят да влязат в следващия парламент. Вратата за алтернативите е отворена, но всички те имат своите проблеми, добави политологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подлогите са тук

    49 1 Отговор
    Само тъпири и дебили и лъжци навсякъде!
  • 2 4 април

    82 5 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката

    Коментиран от #19

  • 3 българин

    89 7 Отговор
    Ако тиквеника спечели изборите ,със сигурност ще има гражданска война !!!

    Коментиран от #6, #11, #31

  • 4 АУУУУУ

    8 72 Отговор
    Не се плаши... 😱😱😱😱 Въпреки всички поръчкови писаници от ГОЛЕЕЕМИ ХОРА.... ПАК ГЕРБ Е ПОБЕДИТЕЛ..... ЧАКАМ НА 5ТИ АПРИЛ ВСИЧКИ ТЕЗИ УМНИТЕ ЗАЕДНО С ЧЕРВЕНИТЕ ТРОЛОВЕ ДА ОБСЪДИМ РЕЗУЛТАТИТЕ 😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #27

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    26 7 Отговор
    Взривоопасна 🤔 като взрива на гара Буново на днешната дата ли ⁉️
  • 6 АУУУУУ

    9 55 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    Къде ще я правите тази гражданска война... Тук в коментарите.... Че вие за толкова време едни протести не можахте да организирате.... 15 платени глупака викат за по половин час, вземат си хонорара и се прибират 😂😂😂😂

    Коментиран от #12, #24

  • 7 цербер

    36 2 Отговор
    Даниел Смилов: Ситуацията в страната е взривоопасна. Въпросът е, кой ще запали фитила на бомбата?!
  • 8 дедо Герчо

    21 3 Отговор
    НА НЕКОИ ,ШИПКА ЩЕ ИМ СЕ ВИДИ,КОТО РАЗХОДКА В ПАРКА,ЗНАЕТЕ НА КОИ...ХЪХЪХЪ.
  • 9 Тъп

    23 1 Отговор
    Ще видим какво искаме на 4.4. Плъховете да мълчат.
  • 10 пешо

    31 7 Отговор
    "Лaнcирaт хoрa кaтo Вeлизaр Eнчeв и прoф. Ивo Хриcтoв. Имaт други пoлитики, кoитo ca cвързaни c руcкитe гeocтрaтeгичecки прoeкти, кoитo винaги ca пoдкрeпяли. Тoвa ca нeщa, кoитo гoлямa чacт oт бългaрcкoтo oбщecтвo нямa дa възприeмe."

    напротив, точно това са хора и неща, които "голяма част" от това, което е останало от обществото, приема. на тези хора им писна от жипки, калинки, силни знаци и ясни сигнали (или обратното беше?). на обикновените хора, не на избирателите Му и на т.н. "градска десница" на бойкикев и сие.
  • 11 И кой

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    ще я прави тази гражданска война? Трапезния революционер бай Ганьо ли? Със салатката и ракийката пред телевизора псувайки крадливия вожд и хунтата?
  • 12 Subaru STI

    41 1 Отговор

    До коментар #6 от "АУУУУУ":

    Никой от протеста не бе платен! Бандита Борисов плаща с откраднатото на еднокнижници като теб да лъжат и манипулират. С нашите пари плаща на продажни журналисти и социолози, телевизии и ред други калинки да не задават неудобни въпроси. С гешефчето фабрикуват лъжи и незаконни разработки срещу президента и съветниците му, а в същото време се оплетоха в лъжи за записите и простотиите на банкянската мутра! Този селски бандит ще свърши лошо...

    Коментиран от #20

  • 13 Уйке

    39 1 Отговор
    Ако ГЕРБ спечелят независимо по какъв начин изборите, може да се очакват не просто протести, а протести с много тежки изстъпления-нещо нежелано за народа ни! И за всичко това ако се случи, виновен ще е ненаситния Борисов!
  • 14 No Way

    25 1 Отговор
    Много хора осъзнаха, че възрастните биват убивани под прикритие на виР*Ос от сегашната власт. Ниаккъв шанс да запази джипката.
    Препоръчвам да приеме спешно 3 дози Астра.

    Коментиран от #23

  • 15 ДОКО

    1 8 Отговор
    ИНДИАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ - 1 -ВО МЕСТО,2-РО МЕСТО ЕВРОРОМА,ХА ХА
  • 16 90, МИЛИАРДА ЕВРА за шкафа

    20 1 Отговор
    Боко, Пеевски, Доган... В затвора
  • 17 Петър

    27 3 Отговор
    Имайте предвид, че ГЕРБ тръгва на избори с армия от нищонеправещи държавни служители с високи заплати и доволни пенсионери с 50 лв. надбавка. Затова трябва пълна мобилизация при гласуването.

    Коментиран от #33

  • 18 ДОКО

    16 1 Отговор
    МНОГО ЩЕ СЕ ЗАРАДВАМ АКО НАСТЪПЯТ ХАОС И РАЗДОРИ..ЩИ ВИДИТЕ КАК ТЕЛЕТАТА СЕ КАРАТ ЗА ЯРМА..
  • 19 Снайперов

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "4 април":

    ... С един точен изстрел между очите😁
  • 20 АУУУУУ

    1 12 Отговор

    До коментар #12 от "Subaru STI":

    Каня те на дискусия на 5ти април.... Аз с една книжка в ръката, а пък ти виждам те че си ентелегент... С една библиотека в... Джоба 😂😂😂😂😂.... Или да обсъдим как ще започне "всенародното въстание"..... Всенародни протести разбрахме че не можете да организирате... Да видим въстанието последвано от строг Народен съд последванот масови разстрели.... Има само един голям... ама много голям проблем..... Ами няма я Червената армия да ви помага... АМИ СЕГА 😱😱😱😱😂😂😂😂😂

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ayyy

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "АУУУУУ":

    Като си прост това е завинаги. Баце каьа на прост кАкво се прави

    Коментиран от #29

  • 23 Така е

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "No Way":

    още преди вируса. Трепят ги за да не товарят системата и пенсионния фонд, които са ограбени от всеки управлявал през последните 30г. до сега. Това го знам от личен опит.
  • 24 логика

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "АУУУУУ":

    Българина чака изборите за да види дали има демокрация. Лично моето предположение е че изборите ще бъдат фалшиви. Гражданска воина за мен е смешно казано. Просто защото никои няма да се бие за някакви крадливи политици. Но предполагам че ще видим нещо много интересно. Може би някакъв грандиозен протест. Вече от там насетне дали няма да се възползва някои от това идея си нямам. Това което вие трябва да знаете е че хората които подкрепят герб са нещо от рода на 4% максимално. Най страшното е че ви лъжат че сте повече. И това може да ви подведе много. Партия герб е компроментирана. Вижда се и че каквото са направили се разпада. Тази инфраструктура се ползва от нас избирателите. Елементарна логика подсказва че след още 5 години няма да можем дори да си позволим да ремонтираме.Това което са направили защото качеството му е толкова ниско че е възможно за тези пари да може да се направи ново.

    Коментиран от #28

  • 25 Истината2

    6 0 Отговор
    Господин Смислов, защо говорите за Велизар Енчев и Иво Христов?Те са в пъти по интелигентни и образование от вас.А между другото ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ЖИЛИЩЕН ПАСПОРТ .ЩЕ СТРУВА 500 ЛЕВА.ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ПРЕСТЪПКАТА ШАЙКА И ГЛАВНАТА И МУТРА.
  • 26 Истината2

    8 0 Отговор
    А пенсионерите знаят ли ,че тези 50 лева са подкуп,за да гласуват за МУТРА ТА. И ще ги дават до 7 април.Повече 50 лева няма да има.Обяснете го това на вашите родители,на бабите и дядовците ви.
  • 27 Ееееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    АКО НЕ НА ИЗБОРИ СЪС РЪЦЕ И КРАКА (РИТНИЦИ) ЩЕ ЯДЕТЕ БОИ.

    Коментиран от #30

  • 28 АУУУУУ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "логика":

    Чакам те на 5ти да видим дали ти е вярна логиката 🤡🤡🤡😂😂😂😂
  • 29 АУУУУУ

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ayyy":

    Винаги съм ти казвал преди да тръгнеш да обиждаш спри да гледаш в огледалото.... Амчи тъй де, гледаш и се напрягаш.... А всъщност хората около теб изглеждат много по добре от отражението което виждаш..... Не тъжи, така зле ще изглеждаш до края на живота... Свиквай, ще ти олекне 🤡🤡🤡🤡😂😂😂😂😂
  • 30 АУУУУУ

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ееееееее":

    🤡🤡🤡🤡🤡🤡
  • 31 ще спечели

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    защото пак ще ги фалшифицират.
  • 32 Матей

    1 0 Отговор
    Напрегнато е и за охладител на страстите боко използва ковид-стагнацията,който да действа и следизборно.Тъй като разочарованото и възмутено гражданство ще излезе на масови протести и ще иска касиране,служебно правителство или президентско управление,последното е неприемливо поради разкриване самоличността на президента като американски агент за влияние.Въпреки всичко ,необходимо е ,жизнено важно е герб да се отстрани от властта.засега надеждата е единствено в партия Възраждане и донякъде в Н.Малинов.
  • 33 Всъщност

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Петър":

    На много от държавните служители им е писнало от мутри.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове