Last news in Fakti

9 Март, 2021 19:23 3 860 28

За една година Столична община е осъдена 20 пъти заради бездомни кучета

  • кучета-
  • бездомни кучета-
  • ухапвания-
  • екоравновесие

Данъкоплатците в София са платили над 100 000 лв. на потърпевшите

За една година Столична община е осъдена 20 пъти заради бездомни кучета - 1
Снимка: БГНЕС

20 пъти е била осъдена Столична община в рамките на една година заради ухапвания от кучета, като обезщетенията, които е изплатила са почти 100 хиляди лева, предаде БГНЕС. Броят на бездомните четириноги намалява, но хиляди продължават да скитат из улиците на София.

Наблюдава се тенденция за прогресивно намаляване на популацията на бездомните кучета в София. Преброяването на безстопанствените животни на територията на общината се извършва периодично през няколко години, като последните данни показват общ спад с 67% от 2007 г. насам. Резултатите са категорични, че през последните години броят на безстопанствените кучета трайно намалява - от 11 124 през 2007 г., 8 538 през 2009 г., 9 241 през 2011 г., 6 635 през 2013 г., 3844 през 2015 г. до 3 589 през 2018 г. Данните предостави за БГНЕС Веселин Асенов – директор на столичното предприятие „Екоравновесие“, натоварено със задачата да се справи с този дългогодишен за столицата ни проблем.

Проблемът обаче остава. Доказва го и последният случай отпреди няколко дни, при който куче ухапа 12-годишно дете в училищен двор и стана повод прокуратурата да се самосезира.

Районите с най-висока популация, отчитат от „Екоравновесие“, са в периферията на столицата, защото често там се изоставят вече нежелани домашни любимци, техните потомства, както и животни от съседни общини. Там са разположени и големите индустриални зони, където има и кучета-пазачи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    19 7 Отговор
    И после , защо кюфтенца антифриз, защо саламче с тройни кукички, защо пребих кучкар/ка...

    Коментиран от #11

  • 2 Какво от това

    14 0 Отговор
    Е, и? Какво са 100 000 лева? Ремонта на Графа, Западния парк, останалите ремонти, необезопасените обекти (няма предвид само шахтата) колко струват. Дреме и на общината, важно е да се уредят наши хора!!!
  • 3 Благороден вълк

    11 7 Отговор
    Не разбрахте ли че кучето е първият враг на човека! Кажете моля,колко човекоединици са умъртвени от кучета през последните 30 години? И колко от вълци? Хахахаха..
  • 4 boiko

    8 2 Отговор
    министър ще е уволнен, Щабът разтурен, а ББ - в следствения арест.
  • 5 1111

    9 2 Отговор
    ДОЦ. МАНГЪРОВ: АКО СТАНА ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ЩЕ СПРА ВСЯКАКВИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ!
  • 6 boiko

    7 2 Отговор
    данъкоплогеца няма против да пълни милярди в шкафа на вода а се разбунтувал са 1000 лв и кучета
  • 7 Нямам срам

    10 8 Отговор
    Докото има луди моралисти зоо активисти да хранят и да глеват тия кучета ще ги има по улиците ... Да плащат глобите тия дето много обичат уличните кучета
  • 8 Антигерб

    12 0 Отговор
    Какво значи глобили столична община - как може да глобят неодушевен предмет. Все едно да глобят колата ми за превишена скорост.

    Самата община не е виновна а виновни са служителите в нея и този или тия които са виновни трябва тях да глобят.

    В България държавната администрация е там да взема само заплати а виновни няма - не се ли глоби лично някой служител няма да се оправим.
  • 9 Благороден вълк

    7 6 Отговор
    Защо ми слагате минуси,кучетари жалки? Попитах ви-колко са умъртвени от кучета българи,че и англичани от кучета и колко от вълци през последните тридесет години?Аре някой мухльо/мухла да ми отговори..
  • 10 Патето яки

    4 0 Отговор
    20 пъти осъдена общината ако прибавим и за неподадени сигнали то са 1000 ухапани
  • 11 Кучето

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Боко":

    Двуногите помярчета сте много повече дето сежскират по улиците на София!
  • 12 Кучкара

    3 4 Отговор
    На тази географска ширина най големите помяри са българите!
  • 13 Ласи

    5 1 Отговор
    Аве кво ни плюете, гоните и биете нас-бездомните "вълкодави"? Ние да сме толкова хрисими, любвеобилни, кротки и гальовни, макар да ходим на глутници, много обичаме да апим детските крачета и кълките на дъртите бабушкери. Най си умираме от кучешки кеф, когато срещаме колата на кметицата Фандъкова-лаем на поразия, вием срещу нея и се спускаме да гризем гумите й, щото не можем да я докопаме. На нас ни харесва, когато разни заблудени комшийки, от безделие ни хранят, а ние махаме с куйруци, уж от радост.

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    За да даде поколение една к.у.ч.к.а, тя трябва да не гладува. В противен случай, тя не се разгонва, или не зачева, а ако зачене, помята. Този механизъм природата е изработила за да се гарантира живота на малките. Болшинството охранители на предприятия, фирми, строителни обекти и т. н. , държат и хранят улични кучета в нарушение на ЗВМД, като помощници и за запълване на времето. Родилите се при тях нови палета попълват бройката на уличните псета. Затова е необходимо охранителите да не държат и хранят т. н. помияри и да не позволяват на други лица същото, в охраняваните от тях обекти. За изпълнение на същото е необходимо:
    1. Да се издадът съответните разпореждания, като на ръководствата на охранителните фирми се разясни същността на мероприятието и им се окаже съдействие за отстраняване на "любимците" от охраняваните обекти ,- главно с транспортирането им.
    2. Тези охранители, които биха желали да работят с постови кучета, да бъдат обучени и подпомогнати в набавянето им от "Дружеството за защита на животните" и Полицията, като се използуват породите "Немска овчарка" и "Българско овчарско куче".
    3. Същевременно да се изготви подробна НАРЕДБА ЗА РАБОТА С ПОСТОВО КУЧЕ.
    4. Прогонването на кучетата от охраняемите обекти да стане от центъра на града към периферията, поетапно, като градът се раздели на концентрични зони и за всяка зона се издаде отделно разпореждане със съответните застъпващи се дати.
    Прилагането на този подход няма да премахне на
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    продължение:........... Прилагането на този подход няма да премахне на 100% бездомните кучета, но след около 2г. ще свали до поносимо ниво тяхната бройка по един траен и хуменен начин.
    Главната спънка са многобройните неправителствени природозащитни организации, които получават финансиране от многобройни фондации, за да решат проблема с бездомните кучета. Ако изчезнат тези кучета, то тогава ще секне и финансирането. Преди години прочетох в пресата, че само за София има 12/дванадесет/ НПО, които получават пари по тази линия. Отделно ще бъде засегнат бизнесът с кучешки кожи и кучешко месо.
  • 17 Наркос

    3 0 Отговор
    И като намаляват дай да не правим нищо докато не си измрат сами... Явно това е логиката , с която управляват и народа...
  • 18 азия

    5 1 Отговор
    Няма ли Виетнамци в тая София да ви решат проблема веднъж за винаги?!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дин-го

    3 0 Отговор
    От 1530г. до 1830г. само във Франция от вълци са убити 3000 човека. По наше време сега, всяка година домашни или бездомни кучета убиват средно 190 човека навсякъде по света.
  • 22 Фершел

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "boiko":

    Ако те барна ше ти резба мадурките
  • 23 Бъдещето

    3 0 Отговор
    Само след 7-8 години ще е съдена безброй пъти, заради озверели и разгонени патладжани
  • 24 4455

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ласи":

    Ласи, не хапете гумите, че са държавни, а вместо тях Фандъчката - тя е виновна, че се скитате немили - недраги по друмите на световната столица на кучетата - София, на която тя е кметица, вместо да ви настани в кучешкия хотел (приют де) и да ви осигури ежедневен порцион!
  • 25 Тренирам

    2 1 Отговор
    Кръвожадни Каракачански Овчарки и БОК -да нападат избиратели от Герб и пари не искам искам само Българският народ да каже за мен - умря сиромахът за свободата на Народът
  • 26 Townboy

    4 0 Отговор
    В нашата държава циганите, мечките, евреите и кучетата имат повече права от хората.
  • 27 Факт

    1 1 Отговор
    Откакто виетнамците си тръгнаха проблемът с кучетата в София се изостри.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове