Last news in Fakti

15 Март, 2021 11:52 7 573 36

"Групата за натиск" е твърдо против задължителната паспортизация на сгради

  • паспортизация-
  • сгради-
  • технически паспорт-
  • групата за натиск-
  • адв. петър славов-
  • мартин димитров

"Така се противопоставихме на въвеждането „на калпак“ на данък „Уикенд“ за бизнеса, данък „Покойник“ за гражданите, безумията в наредба Н-18 за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите и пр", пише адв. Петър Славов

"Групата за натиск" е твърдо против задължителната паспортизация на сгради - 1
Снимка: Фейсбук

"Групата за натиск" от 43-ия Парламент – Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, системно се противопоставяхме на всякакви опити за повишаване на данъците или въвеждане на нови такива, включително и скрити, с които допълнително да бъдат натоварени българските граждани и бизнес. Така се противопоставихме на въвеждането „на калпак“ на данък „Уикенд“ за бизнеса, данък „Покойник“ за гражданите, безумията в наредба Н-18 за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите и пр. Силно сме обезпокоени от наближаващия пореден краен срок за задължителна паспортизация по Наредба No.5 на всички обекти по смисъла на Закона за устройство на територията, без да се разграничава между нови, заварени и новостроящи се! Последното, по експертни оценки, ще струва между 300 и 500лв. на всяко домакинство в България, а за всеки бизнес – значително повече!", това написа адв. Петър Славов на своята Фейсбук страница.

"Настояваме като първа стъпка министърът на регионалното развитие и благоустройството да отложи крайния срок от 31.12.2021г. (многократно отлаган досега от 2007г.) за влизане в сила на задължителната паспортизация, която в този ѝ вид се явява квазиданък за българските граждани и бизнес", призовава той от името на Групата за натиск.

"Като кандидати за народни представители от листата на Демократична България с преференция 105 (б.р визират се Петър Славов и Мартин Димитров) за следващия парламент поемаме ангажимент незабавно, ако получим подкрепа от българските граждани, да внесем необходимите законодателни промени в ЗУТ, с които ясно да диференцираме случаите, в които е необходимо изготвяне на технически паспорт за сградите и съоръженията", пише още адв. Славов.

"Убедени сме, че изготвянето на технически паспорти не може да е кампаниен процес, като паспортите трябва да се изготвят само по желание на собствениците на сградите или при наличие на някое от следните обстоятелства:

- при възстановяване на липсващи технически книжа;

- при надстрояване, реконструкция или промяна предназначението на строежи, строени преди 2007 г.;

- наличие на повреди, обрушвания, пукнатини и деформации, които застрашават сигурността при експлоатация;

- при топлотехническо саниране на сгради, строени преди 2007 г., когато финансирането е по европейски програми или от държавния и/или от общинския бюджет;

- при строителни дейности, които засягат елементи от носещата конструкция;

- за строежи държавна и общинска собственост с голямо обществено значение, като училища, болници, читалища, спортни зали и др., както и при строежи от значение за националната сигурност", изтъква юристът.

"Запазването на Наредба No.5 в сегашния ѝ вид и изискването в нея - до 2022г. всички сгради да бъдат „паспортизирани“, считаме за вид нов данък и като такова, което противоречи на законите и Конституцията в страната!", завърша своя пост кандидатът за народен представител адв. Петър Славов.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бай Иван

    81 4 Отговор
    КОГАТО ВИДЯ ,ЧЕ ромските МАХАЛИ СЕ УЗАКОНЯТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ТОК ВОДА,тогава ще плащам и аз.

    Коментиран от #16, #31

  • 3 хъхъ

    6 63 Отговор
    Самозванци, група за натиск...с голо дупе таралеж да натискаш.
  • 4 Българка

    56 6 Отговор
    Подкрепете Демократична България с бюлетина 11, ако искате в България промяна, а не подмяна. Крайно време е престъпниците, които ни докараха до блатото, да понесат наказателна отговорност. Това може да стане само след съдебна реформа, както и пълна ревизия и промяна на лобиските закони ,които обслужват мутрите и фирмите им

    Коментиран от #7, #8, #17, #27, #36

  • 5 ГЕРБ дране винаги

    61 2 Отговор
    Само гласуване против ГЕРБ, ще спре тези безумия: "сградни паспорти" " еко стикери" и т.н придружени с хиляди левове, съдия изпълнители, глоби, нерви.... Спрете ГЕРБ и Диктатора завинаги ! 04.04.21. Вие решавате овца или ...!
  • 6 Софиянец

    42 3 Отговор
    Това са хората които могат да променят България за добро. Успех желая!
  • 7 не се

    3 26 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    хаби, нямат шанс никакъв, никой не ги иска!
  • 8 1234

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    +1...
  • 9 Дългият

    34 0 Отговор
    Някой от публичните личности трябва да вземе инициативата,и ако се наложи да грабваме лопатите.Гледам 4 коментара и трола веднага си личи...
  • 10 Българка

    59 0 Отговор
    Относно техническата паспортизация на жилищата- Бойко Борисов и глутницата от правителството да понесат наказателна отговорност и да кажат на българите в чии сметки, чекмеджета и джобове потънаха милиарди европейски пари за санирането. Правилата на ЕС е първо техническа оценка на сградите, издаване на технически паспорти и след това саниране на тези сгради, които имат нужда от това. Прокуратурата да разследва фирмитр, които направиха санирането на 2-3 пъти по-високи цени и да обяснят къде е разликата- накого дадоха милионите
  • 11 Toti

    50 0 Отговор
    Я някой се е събудил! Останалите от стадото само преживят. Спете, спете! Утре ще се събудите на улицата бездомни. Други пак ще гушнат милиардите от паспортизацията на сградите. Ще платиме пандемията от нашия джоб за кефа на олигарсите от властта. Приятни сънища овце!
  • 12 ГЕРБ са АУТ

    34 0 Отговор
    "Групата за натиск" е твърдо против задължителната паспортизация на сградите и останалите заробващи данъци и гербаджийски безумия с най различни наредби за българите, с което само увеличават шансовете за победа на "Демократична България" на изборите...!!!
  • 13 гост

    34 1 Отговор
    Ако искате СПРАВЕДЛИВОСТ, то нека ДЪРЖАВАТА да направи тези технически паспорти с парите, които се отпускат за саниране и крадене. Защо всички, които плащаме данъци, парите ни ще отиват само за някои тарикати в панелки? ПОРЕДНО БЕЗУМИЕ НА ГЕРБЕРАСТИТЕ И ЕВРОГЕЙОВЕТЕ!
  • 14 Подкрепям

    20 0 Отговор
    Браво! Готини сте!
  • 15 Имотен регистър

    13 0 Отговор
    А защо, нека има ковид паспортизация за одушевените предмети, наричани по старому хора, за неодушевените предмети, където живеят одушевените овци-имотна паспортизация.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дфхд

    0 19 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Ама маджо ли ти го каза това или сама и безплатно стигна до този извод?

    Коментиран от #25

  • 18 Гост

    21 0 Отговор
    Много добре се знае в кои случай се изисква технически паспорт, ама нали пак трябва да краднем едни пари, ще е задължително
  • 19 Гошо

    23 0 Отговор
    Поредни обещания и тъпотии от хората, които хал хабер си нямат от строителство! 1. Защо за сгради след 2007, от кога са въведени противоземетръсни норми за проектиране да не е от 2006? 2. ЗУТ го променяте всяка година по 2-3 пъти и файлда никаква. Накрая ще стане като със ЗОП, който прекрасно заобикаляте чрез набързо сформирани държавни фирмички! 3. До сега толкова години слушаме изказванията на всякакви "ЕКСПЕРТИ" (повечето безименни) за въпросната паспортизация и никой не обясни на хората по разбираем начин какво означава и как точно ще стане прословутото "ОБСЛЕДВАНЕ"! 4.Ще ми дойдат в къщи някакви голобради джендъри и ще изследват на око конструкцията, водопровода, ел инсталацията на блока и ще им дам 500 кинта? 5. Незаконните цигански коптори, айде да стартираме паспортизацията от Факултето, Христо Ботев, Максуда, Столипиново, Токайто......!?!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 винкел

    19 0 Отговор
    Кои фирми ще издават паспортите?
    Какво ще замерват че да струва между 100 и 500лв. на апартамент?
    Един панелен блок с 8входа има 216 апартамента,да сложиме по 100лв.21600лв. Кое струва толкова?
  • 22 Паспортен Регистър, технически паспорти

    23 1 Отговор
    Поредния опит за ДРАНЕ на кожи от Държава и Общински чиновници, колко пъти ще го правите, някой сее наточил за много Милиони да се налапа!!! Не само Държавата, Някой, които е измислиха тази схема за печелене на много пари, под чадъра на Държавата
  • 23 САМО номер 11

    24 0 Отговор
    Номер 11 - това е бюлетината за гласуване на 04.04!
  • 24 ТОЧКАТА

    17 1 Отговор
    Поредният пример за неолиберален пазарен фундаментализъм...или как от измислена причина завърташ бизнес....В страната има 300 милона кв.м. застроени жилища!!!Цената започва от 5 лв/кв.м. и НАГОРЕ в зависимост от няколко аспекта....Много хора НЕ СЛАГАТ ИДЕАЛНИТЕ ЧАСТИ ,а те вдигат доста квадратите на апартамента....И така се заформя ,,бизнес,, за около и над 2 милиарда лева!!!!!!А за къф грездей е акт14/15/16 и акт 17 който всъщност ако е имало забележки по акт 16 е крайният документ ДАВАЩ НА ЖИЛИЩЕТО СТАТУТ НА ГОДНО ЗА УПОТРЕБА!!!!!!
  • 25 Коронавирус

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "дфхд":

    Не Винету им го каза.
  • 26 Мим

    17 0 Отговор
    Абе сегашните управници ,само се чудят как още да ограбват бедния български народ с нови и нови налози.Това трябва,като го искат,да е безплатно за хората.Иначе да си гледат работата.Никой не трябва да им се връзва и да хвърля парите си,дето ги няма ,на вятъра...
  • 27 12345

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Подкрепям ДБ но на скорошен дебат представителят и Шаламанов много се изложи, не мо е такива хора да са водачи а листа.
  • 28 Невеж

    13 0 Отговор
    Според мен трябва първо нашите специалисти да направят паспортизация на сградите в Париж - център тъй като са над 350 год. и не отговарят на земетръс,а пък " глупавите" от цял свят купуват апартаменти с цена 15000 евро на м2. Така ще се прочуем пак като " най умните" в света.
  • 29 Гошо

    11 0 Отговор
    Факултето с паспортизация, вай вай.Къ ше стане?
  • 30 Само

    6 0 Отговор
    Се надуваме като спукан балон и се хвалим,и след това си вярваме.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Само

    4 0 Отговор
    Се надуваме като спукан балон и се хвалим,и след това си вярваме.
  • 33 Фончо 2

    0 2 Отговор
    Митоди-президент
  • 34 Вервайте си

    2 0 Отговор
    А ЧСИ-тата какво ще ядат?
  • 35 По презумпция

    3 0 Отговор
    А незаконните строежи върху общинска земя без разрешение? Или ако групата за натиск включи и това в предложенията се, ще вземе да засегне интересите на електората? За тукашните индуси всичко е разрешено, а етническите българи каквото и да предприемат по презумпция винаги биват считани за виновни до доказване на противното.
  • 36 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    тримата глупака изчезнаха нови се появиха -жадни за власт А бе нямали умни хора нещо хубаво да измислят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове