Last news in Fakti

15 Март, 2021 12:21 3 119 57

ГЕРБ обещава ново отлагане с 2 години за техническите паспорти на сградите

  • технически паспорт

Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите, аргументира се Николай Нанков

ГЕРБ обещава ново отлагане с 2 години за техническите паспорти на сградите - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите.

Това написа в профила си във "Фейсбук" Николай Нанков.

Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им.

В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях.

Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр.

Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковидянец 1984

    72 1 Отговор
    Махане трябва, не отлагане!!!

    Коментиран от #16

  • 2 хъхъ

    77 3 Отговор
    Тия сами предлагат някаква глупост, а после я отлагат, за да се харесат на простия избирател. Очаквам Борисов да се изкаже гневно, че комунистите са виновни.
  • 3 гнус

    51 1 Отговор
    Старите жилище са си били с изрядна документация, когато и трябвало да бъде изготвена. Не може да се изискват такива неща след 20 год., например.
    Какво значи отлагане за след 2 год, та нали еврото ще приемате след няколко години? Ще намалите доходите с 50% и ще започнете да дерете кожата от гърба на обеднелите хора? Ще ни изритате на улицата!
  • 4 Корупция

    45 5 Отговор
    На 04.04 завинаги ще ви махнем тази корумпирана партия заедно със патериците около вас.....
  • 5 Българка

    48 3 Отговор
    ГЕРБ да върнат откраднатите от ЕС пари за технически паспорти! А не да казват на следващите управляващи какво да правят!
  • 6 тука има-тука нема

    33 0 Отговор
    Като в приказката за сопата и моркова. Само, дето ние сме магарето.
  • 7 Популисти ГЕРБ лъжци винаги

    44 1 Отговор
    Не отлагане, премахва е на тая простотия! Това е работа на държавата на тях им трябват и да си ги плащат те! Иначе на ГЕРБ не вярвайте, ако ги изберат първото нещо, ще е с това да ви одерат!
  • 8 Много здраве

    38 2 Отговор
    Който иска да си прави техническите паспорти!Сградите имат акт 16 и са годни за използвани.Техническите паспорти на сградите само преди акт 16,както се отнася за новите сгради!
  • 9 ТаУмВзе

    41 3 Отговор
    До 2 години Всичката герберастия Трябва да е с Ефективни доживотни присъди! Начело с улавата мутра жипкарска, който е с 3 доживотни! Без право на помилване!
  • 10 гнус

    44 0 Отговор
    Посягате на личната собственост на народа. Личната свобода и всякакви права ги отнехте отдавна, сега ще ограбите и имуществото на хората.
  • 11 Мимч

    37 0 Отговор
    Е,като е трябвало да има такива паспорти,защо не сте ги изискали от строителя кога ги е построил.Така,че сега трябва да ги издават,ако толкова е належащо ,безплатно за собствениците.Правете си ги както искати,но пари няма кой да ви плаща.
  • 12 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    28 1 Отговор
    Отлагане на рекета !
  • 13 Гошо

    26 0 Отговор
    Айде и тия! Тази паспортизация се правела да ни "ПОДПОМОГНЕ" аааааа е са разбрах, то било за мое добро, на мен да ми е добре трябва да дам 500 кинта! Ми вместо да я отлагате направете я целогодишна или даже ежемесечна щом е за добро!
  • 14 бай Иван

    33 1 Отговор
    Когато видя циганин да плаща данъци ще платя и аз.

    Коментиран от #20

  • 15 ГЕРБ ги измислиха

    24 1 Отговор
    Тия паспорти , както и хиляди други работи вредащи на българския гражданин.
  • 16 Факт

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ковидянец 1984":

    На тези избори, трябва да се реши- Ще има ли ПРОМЯНА , или ще продължи пълненето на шкафчета.... За да има ПРОМЯНА, трябва да се изкорени модела Борисов-Доган-Беевски, или да се гласува масово против ГЕРБ, ДПС, ВМРО и Воля...

    Коментиран от #18

  • 17 гнус

    30 0 Отговор
    Когато започна обследването за саниране, казаха, че техническите паспорти ще са безплатни за блоковете, включили се в Проекта за енергийна ефективност. И в 1 момент не се спомена повече за технически паспорти. Комисии минаха на обследване, прибраха парите и ни паспорт, ни нищо. Потулиха нещата.
    Кой прибра парите???

    Коментиран от #41

  • 18 бббн

    4 15 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    Статията не е за изборите.
    Статията е за техническите паспорти.

    Коментиран от #37

  • 19 ПРОБА ГРЕШКА

    24 0 Отговор
    Това САНИРАНЕ на някои ще ни
    ИЗЛЕЗЕ през носа. Усвоиха 3 МИЛИАРДА точните хора и сега
    НАРОДА ЩЕ ПЛАЩА. МУШИКИ.
  • 20 гнус

    2 14 Отговор

    До коментар #14 от "бай Иван":

    Ти в коптор ли живееш като тях?
    Стига си отклонявал въпроса към махалите! Цял ден за махалите пишеш, тр.л платен. Не си ли заработи надницата?

    Коментиран от #28

  • 21 туп тулуп

    11 0 Отговор
    Ахааааа , значи не трябват , а се налагат , пак от тези обещаващите.
  • 22 бббн

    19 0 Отговор
    С тия ниски доходи какви паспорти, какви 500-1000 лв.?
    Ние да не сме с европейски заплати по 1500-2000€, та да ни искат ей- така 500-1000лв.?
  • 23 Гост

    22 0 Отговор
    Като толкова държат на тия паспорти, както дадоха пари за саниране, сега да платят паспортите
  • 24 До две години

    18 0 Отговор
    Цялата хунта трябва да сте в затвора, така че не лъжете нагло както всеки път.
  • 25 Някой

    15 0 Отговор
    Сградите с акт16 не им трябват паспорти!

    Коментиран от #27

  • 26 Roro

    16 0 Отговор
    На мнозина явно жилищата няма да струват вече и стотинка. Купувайте си палатки и каравани, че ще се озовете на улицата. Грандиозен рекет, а всички партии мълчат и точат зъбки за парите. В предизборните обещания на всичките старателно се мълчи по този въпрос. Явно ние овцете ще платиме пандемията. Заложен законодателен рекет. Ха честито на печелившите!
  • 27 Ама

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    И на гробарите не им трябват паспорти, трябват им нашите пари.
  • 28 бузю

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "гнус":

    напротив , много е важно кой ще им плати на римляните тех. паспорти. ще се окаже в един момент , че ще плащаме и за тях , щото видиш ли те нямат средства , нали са социално слаби
  • 29 гнусни са

    20 0 Отговор
    До кога герберските корумпета ще се гаврят с българите. За всеки нормален човек е обидно да го слагат в графата "много прост".
    Пуснаха умишлено една медийна атака, че видите ли, до края на годината ще трябва да се бръкнем по джобовете и да направим технически паспорти на сградите. И всичко това , само за да си направи Вожда реклама, колко е благороден и загрижен за хората и ще го огложи това изискване с 2 години - от гнусно по -гнусно. Сам да слагаш изисквания и после да ги премахваш, за да се правиш едновременно на "доброто и лошото ченге". А за стреса , който създава в населението - дреме му на чекмеджето.

    Коментиран от #32

  • 30 любител

    12 1 Отговор
    герберче ако беше умен щеше да предложиш да се правят безплатно а не отсрочка до 2г. защото на никой не му трябват те а паричките ако бяха много необходими защо се чакат цели 15г.мисля че разбра ако не си толкова по лошо говори за теб.
  • 31 Ивето

    16 1 Отговор
    Герб да се махат и да не чуваме за тях....
  • 32 любител

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "гнусни са":

    прав си най важно е чекмеджето колкото по пълно толкова по добре това е максимата на боко тиквата.
  • 33 Тия

    17 0 Отговор
    Абсолютно ненужни за хората паспорти с които всяко домакинство ще изипе средно по 500лв. в чекмеджетата на сектата ГЕП, сигурно ще са само първата вноска. Следва подновяване и актуализация на всеки 5 години, не се съмнявайте в гениалните способности на неуморните гербави калинки да измислят всякакви форми на рекет.
  • 34 винкел

    14 1 Отговор
    Каква ще бъде ползата от тези хартийки?
    Освен че някои фирми ще вземат милиони. На мен не ми трябва такъв паспорт,ако на държавата и трябва тогава да поеме разходите.
  • 35 никога ГЕРБ

    16 1 Отговор
    Живея в апартамент и имаме две стари наследствени къщи от родителите ни ( за ремонт), но съответно трябват средства . Една седмица ни облъчваха и притесняваха, че едва ли не ще трябва тази година да ги ремонтираме и изкараме технически паспорти за около 2000 лв., а сега решил Чекмеджан да се прави на блогороден, като отлагал намеренията си за пореден грабеж на населението.
    Аз повече такива управници не желая да имаме, които през ден да плашат населението, да нямаш сигурност нито за бизнеса, нито за пенсии , нито за частните си имоти- това е башибузущина.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 верно ли

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "бббн":

    Статията е точно за изборите. Това е стила на преизборната кампания на крадливите гербери - да плашат хората и после да се правят, че ни спасяват от собствения си рекет .
    Докато не направят всеки обикновен българин нарушител на някакъв закон, няма да мирясат - всеки българин ще е потенциален клиент на НАП, прокуратура, КОМПИ, ЧСИ.. и всичките им създадени държавни бухалки - демек на каишка, много по-зле и от комунистическия режим. Разликата е , че при комунизма не можехме да напускаме държавата, а сега ни гонят даже.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 sbs

    13 0 Отговор
    СЕГАШНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ --СА СЪМНЕНИЕ КЪМ --ПРОЕКТАНТИТЕ ИЗГОТВИЛИ СТАРИТЕ ДОКУМЕНТАЦИИ--КОГА СЕ СТРОЕШЕ КАЧЕСТВЕНО -ПРЕДИ ИЛИ СЕГА ----КОЛКО ПАНЕЛКИ ИМА ПАДНАЛИ -И КОЛКО НЕГОДНИ ЗА ЖИВЕЕНЕ ----НЕКА ----МОЗЪЦИТЕ НА ТАЗИ ПРОСТОТИЯ ОБЯСНЯТ --КОЛКО ЖИЛИЩА ИМА В СТРАНАТА ---ПО 500лв-ЗА ТАЗИ ПРОСТОТИЯ --КОЛКО ПАРИ ЩЕ СМЪКНЕ НЯКОЙ ---ПАРЛАМЕНТАРЕН --ДЖЕНДЪР -С НЕГОВАТА ФИРМА ---ЗАЩОТО ТЕ СА ТЯХНИ --ДРУГИЯТ АСПЕКТ -ОБЯВЯВАТ -ЖИЛИЩЕТО ЗА ОПАСНО -И ТИ КАЗВАТ -СЪБАРЯМЕ ГО -СТРОИМ НА НЕГОВО МЯСТО И КУПУВАШ ----ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СМЕ НА УЛИЦИТЕ -БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА СИЛИ -ЗЕЛЕНИ -ЧЕРВЕНИ -РОЗОВИ ЖЪЛТИ И -ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЦВЕТОВЕ
  • 40 Гост

    10 0 Отговор
    Паспортизация с европейските фондове и Кьовеши да следи изразходването на средствата. Ще трябва да се обединим и да поискаме помощ от ЕС срещу фирмите за обследване на сгради, защото те са собственост на нашите родни прекрасни строителни фирми. Прозрачността стил драгалевеца е налице, като летище София
  • 41 наглост

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "гнус":

    Вие пък с безплатното саниране недей да рИвете още. Какво да кажем всички останали, които сами си го няправихме, сменихме си сами дограмите ....... За сметка на всички българи , вашите жилища се санираха абсолютно безплатно, включително и дограмите ви - това го няма никъде по света. Трябваше наистина да санират на тези , които са си сменили дограмите си за собствена сметка, а държавата до подпомогне санирането на конструкциите на панелките. Това не беше саниране, а смяна на дограми и поставяне на външни мазилки с цел крадене.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Матей

    12 0 Отговор
    Я виж тиии!Намирисва на изнудване,намекват ,че трябва да оставим герб да управлява и ще ни оставят 2 години на мира,може би.Отлагали 16 години и сега се сетили да се запънат като магаре на мост.Щом е имало такова отлагае ,това показва ,че закона е мъртвороден и трябва да бъде отменен,не само да се отлага и вечно да ни виси като дамоклев меч.това е едно от най-зловещите изобретения на герб,да се месят в личната собственост на гражданите ,да ги карат да плащат откуп под благовидна форма.Сега може да обещават отлагане,но след изборите внезапно да ги осени амнезията и да се нахвърлят като вълча глутница.Само отстраняване на герб и обявяване за престъпна организация може да ни предпази от подобни грабежи.
  • 43 гнус

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "наглост":

    Какво за сметка на всички българи, бе? Проекта беше от ЕС. Да не мислиш, че има голяма полза от "санирането"?! А неприятностите и главоболията, вредите по цялото жилище и допълнителните разходи, които направиха хората, известни ли са ти?
  • 44 бббн

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "наглост":

    Типично завистническо изказване. Като не можеш да се опълчиш на тези над теб, насочваш гнева си към себеподобните. Никога няма да сте единни, завистта и надничането в паницата на ближния ще ви затрият окончателно. Затова "отгоре" ще ви мачкат, а вие отдолу ще се самоизяждате помежду си.
  • 45 Azz

    7 0 Отговор
    Защо трябва да се отлага поредната идиотия на ГРОБ за пълнене на чекмеджетата на тиквата?Въобще не трябва да се изисква тава тълня.Който иска/и може/да си прави-който не иска/и не може/ не прави...
  • 46 без бюлетина 28

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ГЕРБ обещава ново отлагане с 2 години за техническите паспорти на сградите
    Кой нормален им вярва на герберските лъжци и крадци. Може ли някой българин да е 100 % убеден, че това което казват лъжците сега, при спечелване на изборите от тях, няма да се отмени отново и да се върне старото изискване в името на благото ни ? Омръзна ни от проба-грешка несигурност и рекет. Ако тези корумпета продължат да управляват ще побъркат цялата нация.
  • 47 Centurion

    8 0 Отговор
    Смешници!!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хайл

    8 1 Отговор
    Венци е подлога на гроб,изтрива неудобните коментари
  • 50 Хмммммм

    7 2 Отговор
    Не ни трябва отлагане, а нова концепция за тези паспорти. И по-точно кой, кога, какво да прави и кой да плаща. Моят апартамент е строен от държавата, но не са ми дали никаква документация за него. Защо трябва аз сега да плащам за нея?
  • 51 sbs

    9 0 Отговор
    ДРУГОТО ДРАНЕ КА КОЖИ КОЕТО НИ ЧАКА СА ВОДОМЕРИТЕ С ДИСТАНЦИОНО ОТЧИТАНЕ --КОИТО НИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПЛАЩАМЕ ---
    ЗАЩО --НИЕ
    ЕНЕРГОТО СМЕНИХА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ ЗА ТЯХНА СМЕТКА
    КОГАТО ОТИДЕМ НА ПАЗАР ДА НЕ БИ ДА СИ НОСИМ СОБСТВЕН КАНТАР---
    КАНТАРА Е НА ЛЕЛЯ СИЙКА И НА БАЙ ИВАН
    СЛЕД КАТО ИСКАТ ТАКИВА ВОДОМЕРИ -ДА СА ЗА ТЯХНА СМЕТКА
  • 52 РОБИТЕ

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: НИЕ РОБИТЕ ЩЕ РАБОТИМ ЗА БОРИСОВ И МАФИЯ ЗА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА
  • 53 Gen Gurko

    6 0 Отговор
    за новопостроените може да се правят. За всички останали не е необходимо. Това е рекет и аз нямам намерение да плащам или допускам някого в къщи. А сега ня изборите ще гласувам против гербавите престъпници и рекетъори. Когато аз поискам нещо за собствеността си , тогава и ще си правя нещо. Толкоз.
  • 54 Аман

    5 0 Отговор
    Още помня колко пъти сменяхме лични карти а после и номера на коли. По същото време моят шеф в Германия се смая и ми каза, че там хората карат с три вида номера, и нов за ЕС се слага, когато си купиш нова кола или се налага да го смениш по друга причина и че такова изискване за ЕС изобщо няма. Идваше с Ягуара си и се убедих с очите си, че е така. Мръсни, лъжливи гербави рекетъори.
  • 55 УмниТУТКА

    0 0 Отговор
    А обещава ли да ни каже за шкафчето със злато и евро на вожда си ? А за далаверите му с Мата Хари и мис Бикини ? За къщата и бутика в Барселона ? За историите на вожда с Божков и дарителния рекет за 60 000 000 ? За уйдурмите му с ДПС , Доган и Пеевски ? Това би било интересно, нали ? Ама си мълчат нещо , защо ли ?
  • 56 Киро

    0 0 Отговор
    Ако имате излишни едни 500-600 лева за паспорт на жилището си гласувайте за ГЕРБ!
  • 57 пак лъжи

    0 0 Отговор
    Много идиотски неща се случва в нещото, наречено държава България. Държава се управлява със закони, а не с "казване във Фейсбук". И до днес в Наредбата за паспортизация си стои срока - 2022 г. Ама някой си нещо бил казал. Нали се сещате, че това ще е до изборите - после пак тесла. Този текст трябва да се МАХНЕ, а не да се отлага. Или поне да се махне задължителното обследване. ЗАщото всеки пише за някакви си страшни 500 лева за паспорта, а премълчават, че преди него трябва обследване, което може да стигне и до 5-6 000 лева за най-обикновено жилище. А опитът всичко да се прехвърли на алчните архитектурни браншове и на частни съдебни изпълнители, направо си напомня за жесток терор и рекет над населението. Трябва да се фиксира сума за всеки вид строеж, като за една къща не трябва да е повече от 200-300 лв. След това държавата да си направи обществена поръчка и поетапно да свърши това, а собствениците да заплатят причерно някаквъ процент - да кажем до 25%, което ще рече 50-60 лв., което е напълно понсимо. Но отвън наржадт така, за да изземе собствеността от хората и да станат роби на техните банки. Затова в колонията България не смеят да се противопоставят, а само лъжат и отлагат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове